Здравейте колеги.
Оня ден си сложих лети джанти на Шаранягата, уви без секретни болтове и вечерта веднага се опитаха да свалят предна лява ( Не мислех че още се крадат такива неща ).Но нещо ги е стреснало нещастниците и са ибягали и съответно ми бяха оставили болтовете развити.
Сутринта като отидох на работа при едно спиране гумата просто падна. Остана само един болт който се изтръгна от дупаката и прецака резбата.
Сега там не мога да завия болт. Имате ли идея как и къде могат да ми оправят резбата защотото в момента съм на 4 болта.
Слагайте си секретни болтове колеги, нещастниците нямат спирачки.
Наглостта е такава че се опитаха да свалят джантата на централен булевартд в София ....
Прецакана резба.
- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
Re: Прецакана резба.
За София нямам идея. И така без да видя не мога да дам идея.Най-добре дай снимка .
Но каков е прецакано ? Ако е само подбита резбата и сам може да си оправиш - от магазин за меатлорежещи инструменти си купуваш 1 метчик и 1 върток.
Ако цялата резба е изядена - рапробиване и нарязване на нова резба,обаче ,ако е провлачена и отвора е станал елептичен -тод=гава сваляне на главината и разпробиване на по-голялмо фи на фреза или координатна машина, иначе отвора ще отиде на елипса. И нарязване на нова резба и си търсиш нов болт или стругар ти прави нов с по-голямата резба.
А и се чудя как не ти е направило впечатление тракането , което се получава при разхлабени болтове.
Но каков е прецакано ? Ако е само подбита резбата и сам може да си оправиш - от магазин за меатлорежещи инструменти си купуваш 1 метчик и 1 върток.
Ако цялата резба е изядена - рапробиване и нарязване на нова резба,обаче ,ако е провлачена и отвора е станал елептичен -тод=гава сваляне на главината и разпробиване на по-голялмо фи на фреза или координатна машина, иначе отвора ще отиде на елипса. И нарязване на нова резба и си търсиш нов болт или стругар ти прави нов с по-голямата резба.
А и се чудя как не ти е направило впечатление тракането , което се получава при разхлабени болтове.
-
- Автомобил: VW Sharan 1.9 TDI
- Двигател: 2000
Тракането го чух, и 30 метра след това стана този фал. Просто болтовете са били почти махнати и нямаше много врме да тропа и хлопа преди да падне.
С мечик ще пробвам. Не мисля че е много зле. Ако не стане ще пиша и вече да ме насочите накъде да се засилвам.
С мечик ще пробвам. Не мисля че е много зле. Ако не стане ще пиша и вече да ме насочите накъде да се засилвам.
- miro_hack
- Автомобил: Golf 2 KR ITB + Passat 7
- Двигател: Cffb
joyrex написа:Тракането го чух, и 30 метра след това стана този фал. Просто болтовете са били почти махнати и нямаше много врме да тропа и хлопа преди да падне.
Зачисти резбата с метчика и ще стане,после стягай яко. Щом е изтръгнала значи не е замазала повече о 5,6 оборота на болта,а нормален болт има 13-15 оборота,така че ще останеш с 7-8 читави завъртания.
-
- Автомобил: VW Sharan 1.9 TDI
- Двигател: 2000
Благодаря
В неделя ще мога да го направя и ще пиша кво е положението.
В неделя ще мога да го направя и ще пиша кво е положението.
Оправи си резбата с метчика и не се притеснявай.Има достатъчно навивки.Имай предвид, че първите три навивки носят 75% от товара, така че няма да имаш проблеми, дори да си на 3 здрави резби!
Като минеш с медчика навии болта без джантата колкото може да си напасне..
Аз съм им обръщал резбата често и с медчика всичкоси идва на място..
Летите джанти са по дебели и болтовете хващат както казва колегите по 3 4 резби при мен са толкова.. а на зимните се навиват докрай.. Дали да не си направя по два по-дълги болта на всяка джанта да ми е по спокойно че са много тежки и да не разхлабят на някой павиран път..
Имам от руски мускул 19ки , ще ги престържа на струга и ще станат или може би не ?
Аз съм им обръщал резбата често и с медчика всичкоси идва на място..
Летите джанти са по дебели и болтовете хващат както казва колегите по 3 4 резби при мен са толкова.. а на зимните се навиват докрай.. Дали да не си направя по два по-дълги болта на всяка джанта да ми е по спокойно че са много тежки и да не разхлабят на някой павиран път..

Имам от руски мускул 19ки , ще ги престържа на струга и ще станат или може би не ?
- miro_hack
- Автомобил: Golf 2 KR ITB + Passat 7
- Двигател: Cffb
antonco написа:Дали да не си направя по два по-дълги болта на всяка джанта да ми е по спокойно че са много тежки и да не разхлабят на някой павиран път..![]()
Добра идея,няма да сгрешиш!

antonco написа: Ще ги престържа на струга и ще станат или може би не ?
Ще станат но трябва да гледаш да не ги прегрееш.
- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
не си правете експерименти!!! Ще се икономисат примерно 30 лв за к-т дълги болтове, които са лети джанти, а пък при преобръщане на колата щетите ще са х 1000 пъти в повече.
За лети джанти болтовете са по-дълги. При болт държащ се на 3 витки и висока скорост познайте какво става като се откачи джантата с гумата
За лети джанти болтовете са по-дълги. При болт държащ се на 3 витки и висока скорост познайте какво става като се откачи джантата с гумата
Върни се в “Sharan, Touran & Caddy”