Филтър или протектор за контакт за PC колонки ... ?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Re: Филтър или протектор за контакт за PC колонки ... ?

Мнениеот myrshavija » Сря 02 май 2012 9:13

Намерих си кондензатор на 380V 5mF. Предполагам, че ще бачка и на 220V или греша?

Последна промяна от myrshavija на Сря 02 май 2012 10:19, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Сря 02 май 2012 10:15

380V е максималното работно напрежение, при по-голямо може да направи пробив, но пори всяко по-малко от това работи без проблем. 5uF е твърде малко за да обира каквито и да е колебания по мрежата.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Сря 02 май 2012 10:22

Благодаря за разясненията за напрежението!
Колкото до капацитета - мисля, че 5mF = 5000uF и е доста повече от препоръчаните първоначално кондензатори - не зная само дали има зависимост между напрежението и капацитета - нали препоръчаните 2000uF бяха за 12V?

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Сря 02 май 2012 10:59

Изпадна от някъде - не съм го купувал. :mrgreen:
Колкото до това с фазата и нулата - от това, което казваш, излиза, че трябва да се свърже последователно на фазата, а от това, което чета за свързване на кондензатори за музика в кола, излиза, че се свързва паралелно. Кое е вярното и защо има разлика? Ето от къде гледам: http://www.caraudiohelp.com/car_audio_c ... lation.htm
За техника, който да го направи за 5 мин - аз такъв не познавам, а в ПАН сервиз например вземат 30 кинта само за "Добър ден". Не ме устройва, по-скоро ще ги оставя да пукат.
И какво значение има колко струват колонките - 10 или 110 кинта - харесват ми и се н адявам да ги ползвам още дълго време. :D

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Сря 02 май 2012 12:12

Модела, ако е удобно, на тези PC колонки. Също така снимка отвътре в "електронния отсек".Изображение

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Сря 02 май 2012 14:50

Inspire T3100 http://us.store.creative.com/B000IVL3DE ... IVL3DE.htm
За да отворя захранването и да го снимам, ще трябва да си взема инструменти от къщи. :D

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Сря 02 май 2012 15:27

Поспри за момент. Системата е с външен АС адаптер, там не пипаш.
Вътре в "електронния отсек", в голямата тонколона - каквито има електролитни кондензатори, могат да се подменят с по-бързи.
Вкл. този след изправителя, който може да се подмени и с по-голям капацитет от сегашния му.
Но за мен това са дивотии, пълни.
На "шнуровете" на адаптера можеш да нахлузиш такива джаджи(пасивен ферит за проводник)
http://static.tme.eu/katalog_pics/0/a/5 ... lf-502.jpg
Подобен LC филтър за 220В също ще помогне, донякъде.
http://i01.i.aliimg.com/photo/v0/105730 ... Filter.jpg
Колоните не са въшкави!! Въшкава е инсталацията и това нещо с водата.
И последно, провери дали пукат с изключен куплунг от звуковата карта.
Ако не пукат......значи смущението идва от компютъра. :Mr Green Fun :Mr Green Fun

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Сря 02 май 2012 16:33

1. Извинявам се, ако съм заблудил с колонките - не предположих, че има такова значение какви са точно. Мисля, че и най-смотаните, и най-хубавите си имат захранване и траф - а очевидно на моите тези компоненти не са много хубави ... или поне не са предвидени да бачкат в дивия запад. :mrgreen:
2. Голямата колона е от лепен талашит и хич не ми се ще да я отварям.
3. Ферит ще намеря и ще сложа тия дни.
4. Филтър за 220в бих сложил, стига да знам какъв точно - в един магазин имаха нещо подобно, но вътре имало само предпазител и не го взех - какво трябва да има вътре? BTW - щепселът е от малките - като за ДВД плеър или нещо подобно. Аз мислех да си направя нещо подобно на филтъра на снимката - щепсел, кабел и контакт и вътре да забия кондензатора ... още не ми е ясно само как ще се свърже кондензаторът - паралелно или последователно - както писах по-горе има противоречиви мнения. Или това е невъзможно да се направи?
5. Пукат и когато не са свързани с компота.

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Съб 05 май 2012 21:13

Пич ,ако "забиеш" този кондензатор(5микроF)директно в "паралел" на тутурутката...дано да е от "сухите"!-иначе след известно време очаквай да гръмне "пиратка",ама от "яките".Ако искаш,най-напред му сложи един кабел с щепсел и го пробай за няколко часа,после изключи и виж дали нагрява.
Машинката за вода явно е "компресорна" и стартовият ток е силен,а инсталацията ви е с лошо пресметната квадратура.Пак повтарям-всичко може да е в резултат на олабена/нагоряла връзка,дали във фазов/нулев проводник...трябва да се гледа от "разбирач".Първо бих се усъмнил в "контакт" с променен цвят около дупките..

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Съб 05 май 2012 21:30

Нищо не разбрах от първото ти изречение освен, че за пореден път трябва да подчертая, че кондензаторът е 5милиФарада. Така и не разбрах дали трябва да се свърже паралелно или последователно. Утре, като ми остане време, ще чета каквото намеря по електротехинка в нета ... дано получа някой проблясък от двата семестъра във военното училище.

Потребителски аватар
Vasseto
Автомобил: Passat B7 Passat B5_5 Jetta V
Двигател: CFFB AVF BXE

Мнениеот Vasseto » Нед 06 май 2012 9:22

myrshavija написа:Благодаря за разясненията за напрежението!
Колкото до капацитета - мисля, че 5mF = 5000uF и е доста повече от препоръчаните първоначално кондензатори - не зная само дали има зависимост между напрежението и капацитета - нали препоръчаните 2000uF бяха за 12V?

Здравей колега.
Има ли начин да снимаш този кондензатор че ми стана любопитно колко е голям.5 МИЛИ фарада на 380 волта според мен трябва да е колкото бойлер 80 литра.Твоя трябва да е 5 микро фарада.Може спокойно да си го боднеш в контакта и да получиш затихване на това пукане и да получиш ефекта на тези устройства дето икономисват електроенетгия само с бодване в контакта на цена около 35лв(скоро инаше такава тема за тях).

Снимай ако може и захранването за колоните.Според мен проблема идва от него.Дай инфо за нефо колко волта и колко ампера е към колоните.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Нед 06 май 2012 17:16

Vasseto написа:...Има ли начин да снимаш този кондензатор че ми стана любопитно колко е голям.5 МИЛИ фарада на 380 волта според мен трябва да е колкото бойлер 80 литра.Твоя трябва да е 5 микро фарада...
Мда, очевидно съм доста тъп - ако наистина беше милиФарада, щеше да е с "m", а не с това острото на снимката:
Clipboard-1.jpg

Потребителски аватар
Vasseto
Автомобил: Passat B7 Passat B5_5 Jetta V
Двигател: CFFB AVF BXE

Мнениеот Vasseto » Нед 06 май 2012 17:31

Ами това е 5 микро фарада,колега.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пон 07 май 2012 9:31

[quote="TiL"]Ти сега ебаваш ли се с тея "колонки" на снимката? Тук всички си мислим, че говориш за колонки за 10-15лв.quote]
И мен ме заблуди с такива мижави колонки дето ги има дори и в Кауфланд.

Сложи 1 протектор na MGE - 24-25 лв е в Техномагазините.Сложи го и на компа и на захранващия адаптор на колоните.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”