Размер гуми 15 цола Б3 (комби)
- Iezekil
- Автомобил: Passat B4 Variant
- Двигател: ABS 94
Re: Размер гуми 15 цола Б3 (комби)
значи да разбирам,че новите пружини са келяви и да си слагам пак 20годишните...
- gataneca
- Автомобил:
- Двигател:
Здравейте, аз това чудене го минах на бързо преди 1 година. От зад съм 195/65/15 а от пред 185/65/15 не зная размера на джантите но не са от най-прибраните. Резултата е при големи вдлъбнатини на пътя ми закачат задните гуми в ръба на калника точно където свършва бронята, а на гумата е отстрани(като гледам гумата жуленето е много дребно и не ме притеснява. Отпред нямам никакви проблеми, но колата стои малко виснала отзад или висока отпред зависи от гледната точка. Така че колеги, ако при еднакви гуми колата стои права или леко вдигната отзад няма да имате проблеми с 15-ки на 65(аз лично предпочитам с по-широки отзад 195/65/15 и 185/65/15 отпред) Всичко зависи от стойката на колата и разбира се от джантите.
- wartime
- Автомобил: VW Passat B4 Variant
- Двигател: ABF 1994
Ако сме в Германия сигурно и 195/65 ще станат отпред.Обаче тука и на танка ще му се строши ходовата част,затова и си карам с 195/50,вярно е мъка,но иначе стърже гадно на всяка втора пресечка.Най добре си е 195/55. 

Най-добре е 195/70/15, но трябва да се повдигне малко в рамките на допустимото, за да не опират гумите в калниците и да обръщат веждите и то само отпред е проблема в завои особено когато има по-голям релеф на пътя! Това мое твърдение е от много опит с най-различни размери и за 14" и за 15". Ако е за 14" може и е най-добре да са 195/75/14! Но, ако искаме да е малко и по-висока с цел да е по-проходима изискава малко да се повдигне и да се сложи споменатия от мен размер за 15" джанти! Нали знаете поговорката "Не питай старило, а...
Ivalin написа:Най-добре е 195/70/15, но трябва да се повдигне малко в рамките на допустимото, за да не опират гумите в калниците и да обръщат веждите и то само отпред е проблема в завои особено когато има по-голям релеф на пътя! Това мое твърдение е от много опит с най-различни размери и за 14" и за 15". Ако е за 14" може и е най-добре да са 195/75/14! Но, ако искаме да е малко и по-висока с цел да е по-проходима изискава малко да се повдигне и да се сложи споменатия от мен размер за 15" джанти! Нали знаете поговорката "Не питай старило, а...
195 70 15 .... за нормални размери ли пишете или за аграрно пригодени пасати ...просто не се сдържам като чета подобни коментари ...
195 60 15 е висока, не опира никъде, но не е оригинален размер като диаметър ... камоли 195 70 ...

- Iezekil
- Автомобил: Passat B4 Variant
- Двигател: ABS 94
Iezekil написа:.
На моята капачка на резервоара има лепенка,на която производитела е дал освен оригиналните още 2 размера:195/60/15 и 205/50/15.
щом казваш че не е оригинален размер....а на мен ми опря няколко пъти но може да е и от неоригиналните джанти
също така
JC написа:195 70 15 .... за нормални размери ли пишете или за аграрно пригодени пасати ...просто не се сдържам като чета подобни коментари ...
195 60 15 е висока, не опира никъде, но не е оригинален размер като диаметър ... камоли 195 70 ...
Понеже цялата пътна инфрастуктора на милата ни родина е "аграрна" нямаме голям избор и, ако не искате всеки ден да оправяте джанти, а в някои от случаите и да сменяте гуми с втора употреба, ама "малко износени и има доста хляб в тях" или пък да трошите телефоните на моргите за втора употреба джанти колкото се може по-тънко обаче... Всеки сам да си направи избора с каква височина на камерата да кара... Не е важен толкова нито цолажа нито широчината на самата гума е, то си има и калкулатори за тази цел, но аз лично предпочитам и препоръчвам на колегите от практика високата гума... вози и по-меко и в кратерите имате по-голям шанс да оцелеете с по-малко щети или без!

- pe6kata
- VW експерт
- Автомобил: passat corrado
- Двигател: AAA и АBV turbo
Като искате по-висока гума, просто минете на по-малък цолаж!
Височината на гумата трябва да е за сметка на джантата, а не да идва от външен диаметър на гумата далеч над оригиналния!
195/65/15 за Б3, Б4 е безумие
Височината на гумата трябва да е за сметка на джантата, а не да идва от външен диаметър на гумата далеч над оригиналния!
195/65/15 за Б3, Б4 е безумие
- Plamen Spasov
- Автомобил:
- Двигател:
Целта на промяната беше повдигане на колата без смяна на омекналите пружини, а не просто по - висок цолаж. Всички знаем, че по - високата гума е с по - голям диаметър, което води до други работи (понякога по - сериозни, друг път пренебрежими).
Аз сложих отзад по три гумени тампона на пружините(на 120 градуса), по 4 лв. бройката и сложих гуми 185/70/14. Засега съм доволен - не закача на бордюра, който катеря всеки ден, не закачат и гумите в купето.
Не съм се отказал от гуми 15 цола, ще си запазя и джантите, но явно ще трябва да започна с пружините и след това гумите. Ще потърся пружини втора употреба от друга марка, които да съответстват на диаметъра, но да са с 1-2 навивки повече.
Аз сложих отзад по три гумени тампона на пружините(на 120 градуса), по 4 лв. бройката и сложих гуми 185/70/14. Засега съм доволен - не закача на бордюра, който катеря всеки ден, не закачат и гумите в купето.
Не съм се отказал от гуми 15 цола, ще си запазя и джантите, но явно ще трябва да започна с пружините и след това гумите. Ще потърся пружини втора употреба от друга марка, които да съответстват на диаметъра, но да са с 1-2 навивки повече.
- nokiangage
- Автомобил: Passat B3 - 35i
- Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
- Контакти:
Днес сложих 185/60/15 зимни (спрямо предишните ми зимни 185/65/14) за Б3-ката ми седан и ето как седят:

(На задната седалка има 8 джанти, може би затова е клекнала
)

Позицията с летни 195/50/15 предни и задни 205/50/15 е тази
:

ПС. "Возията" сега е почти същата като с 14-ките, пък се радвам на 15-ки зимъзка

(На задната седалка има 8 джанти, може би затова е клекнала

Позицията с летни 195/50/15 предни и задни 205/50/15 е тази

ПС. "Возията" сега е почти същата като с 14-ките, пък се радвам на 15-ки зимъзка