Малко разяснение за Топлофикация София

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
chokov
Автомобил:
Двигател:

Малко разяснение за Топлофикация София

Мнениеот chokov » Сря 02 май 2012 19:02

Здравейте колеги,
От 8 месеца живея на квартира в София и около 20 Юни ми се налага да я напусна, защото заминавам извън страната. Нямам никакъв опит с Топлофикация пък и собственичката на квартирата нещо се дърпа да ми разясни. Въпроса ми е, кога идват изравнителните сметки за отоплителния сезон? На вратата на входа има съобщение на Техем, че на 10 май ще идват да засичат топломери и водомери. Та мисълта ми е, дали ако сега ги засекат ще си получа изравнителната сметка преди да напусна квартирата? И ако не, моля за съвет как да процедирам, защото мисля, че ще трябва да ми върнат известна част от парите. Просто не искам хазяйката да ги прибира, защото ми изкара душата по време на престоя ми в нейното жилище.

Благодаря предварително :beer

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Re: Малко разяснение за Топлофикация София

Мнениеот maxpayne » Чет 03 май 2012 8:54

Доколкото помня връщането става само на определени каси и само на титуляра на партидата. Тоест собственика на апартамента. Предполагам може и да стане с пълномощно, ама дали твоята наемодателка ще ти даде такова...

Потребителски аватар
simo
Автомобил: VW Passat B2 1986
Двигател: DT 1600

Мнениеот simo » Чет 03 май 2012 9:19

Окончателната присъда на изравнителните сметки май беше някъде август-септември (щото първо засичат, после един куп абонати се оплакват, има срок за изчакване и тн). Подготви се за август - септември (в най-лошия случай). Когато запишат показанията, собственичката може да прибере протокола - ако имаш как, препиши си цифрите. Гледай да изнамериш показанията от миналия отоплителен сезон, след което сравни изразходваните единици: това ще ти даде идея г/д какво да очакваш на финала. Дано не съм лош пророк, но мн вероятно ще имаш да додаваш - този сезон Топлофикация пусна бая топлина повече от миналия (помниш кви студове бяха) и работата върви на дране на кожи...

Каквото и да правиш, първо трябва да се уговориш с хайзяйката, иначе пиеш студена вода. Сори, не знам дали ще успееш да се обезщетиш с парите от изравнителната сметка. Да, ако само ти си живял там през отоплителния сезон, те са си само твои, но в кр сметка не си титуляр, т.е. - death

Дано ти помогнах :beer

Потребителски аватар
bugster
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bugster » Чет 03 май 2012 17:04

Според мен щом хазяйката се дърпа да ти обясни, значи очаква че си плащал повече и ще те изгърби като не ти върне от изравнителната сметка. Ако имаше чувството да е ущърбена щеше да те облъчва с инфо и да те търси до безкрай.
При всяка една ситуация щом се прави на интересна значи не и е чиста работата.
Мен така една хазяйка ме мъчи с депозита и се оправдаваше че не били излезли сметките за ток почти месец и половина след като напуснах :063:
Стигнах до там да се регистрирам с моето име на нейния адрес на сайта на ЧЕЗ(да - и това е възможно в нашата държава), за да проверя и се оказа че тя ме лъже най-нагло. Даже довода че ако не си платя за 2 седмици тока ме спират не можа да я вразуми да спре да лъже scare
Как да е - информирай се и си търси парите и правата. Дано не излезе поредната гадна тарикатка на дребно.

Потребителски аватар
R@do
Батето
Автомобил: Audi 80
Двигател: ABK 1993

Мнениеот R@do » Чет 03 май 2012 17:26

Миналата година я получих Юли месец, засичането беше Май.

chokov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chokov » Чет 03 май 2012 18:25

Така, благодаря на всички за менията. Явно ще си имам проблем. При нанасянето сме записали всички показания на водомери, електромери и топломери. Така че мога да си направя сметка горе долу за какво иде реч, ама не знам дали тя ще е коректна. Парите от Топлофикация явно няма да си ги взема (ако има за вземане де).

Може ли хора с опит да ми разяснят как се процедира точно при напускане на квартира. Как се действа с тези сметки. Ако изчистя всички фактури до момента на напускане, пак ще трябва да оставя известна сума от депозита за окончателното покриване на сметките. Или трябва да си изчисля какво точно и дължа до момента на напускане и да и платя за да ми е мирна главата, че не съм и оставил бонус. :? Мисълта ми е, че фактурите са с месец назад и когато дойдат последните мене вече няма да ме има. :? Голяма каша ми е направо, моля за малко помощ.... :)

Потребителски аватар
simo
Автомобил: VW Passat B2 1986
Двигател: DT 1600

Мнениеот simo » Чет 03 май 2012 22:22

Никаква каша не е. Когато тръгваш, запиши показанията на електромерите и водомерите. Намери последните фактури, там пише последните показания, до които е платено. Вадиш разликата, умножаваш по цената в документа, плащаш на хазяйката и всичко е точно до стотинка.

За Топлофикация нз как се вземат пари, аз моите обикновено ги приспадам...
Но мога да ти помогна поне да те ориентирам ще даваш или ще вземаш.
Намери протокола от края на отоплителния сезон от мин година, препиши изразходваното количество.
После запиши изразходваното за тази година. Виж разликата и прецени + или -
После действай според случая ;)

Върни се в “ОФФ-Топик - други”