Смяна лагери и/или дискове задни + предни

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
BasS_m_BasS
Автомобил: Golf mk3 GTI
Двигател: 2E

Re: Смяна лагери и/или дискове задни + предни

Мнениеот BasS_m_BasS » Пет 04 май 2012 23:00

К.Одаджийски написа:Нормално е да изкапе течност от казанчето, при положение, че е било пълно догоре, като си върнал буталото течноста от апарата трябва да се върне и естествено излиза.
Относно педала, новите накладки трябва 2-300 км да не ги натискаш силно и да избягваш резки спирания. Те в началото почти не спират, но това ще предпази накладките от изпичане. Педала ще се втвърди горе-долу след тия километри

Дамм ясно, мерси колега 8)

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Мнениеот vucata » Съб 23 мар 2013 18:11

На голф ГТИ 2.0 8v съща ли е процедурата отзад за смяна на дискове....че моите имат ръбче и мисля да ги сменям :th_up
Мисля, че нямам АBS

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Нед 24 мар 2013 2:01

Абсолютно същата е процедурата

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Мнениеот vucata » Нед 24 мар 2013 12:15

К.Одаджийски написа:Абсолютно същата е процедурата

Значи си отивам на майстор за задните...предни съм сменял няколко пъти....но за задните не мисля да рискувам :mhihi

i3v3a3n
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i3v3a3n » Нед 24 мар 2013 17:38

че то задните се сменят по лесно от предните, трябва ти само един по як дорник или сам си го правиш .... предния ако е така както задния набит и като се има в предвид че лагера е двоен ще го избиеш два пъти по трудно и то само със втулка...
АЙДЕ АКО НЯКОЙ ИМА ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЛОЖИ СНИМКИ ЗА СМЯНА НА ПРЕДНИ ЛАГЕРИ

Потребителски аватар
x15
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот x15 » Пет 29 мар 2013 15:36

vento_abs написа:на кави стойности се стягат задните лагери с динамометричен ключ или стягане до откат и четвърт оборот назад

Ако имаш динамометричен ключ с него.
Ако ли не стягаш на ръка + четвърт оборот напред!

(Да се има в напредвид че всеки човек е различно силен в ръцете и това е само краен вариянт ако няма от къде да вземете динамометричен ключ)

Ако стегнеш до откат имаш доста добът шанс да повредиш лагерите.

Потребителски аватар
vovo6808
Автомобил: VW GOLF MK3
Двигател: ABS 1992

Мнениеот vovo6808 » Пет 29 мар 2013 15:54

x15 написа:
vento_abs написа:на кави стойности се стягат задните лагери с динамометричен ключ или стягане до откат и четвърт оборот назад

Ако имаш динамометричен ключ с него.
Ако ли не стягаш на ръка + четвърт оборот напред!

(Да се има в напредвид че всеки човек е различно силен в ръцете и това е само краен вариянт ако няма от къде да вземете динамометричен ключ)

Ако стегнеш до откат имаш доста добът шанс да повредиш лагерите.

Колега бъркаш нещо конусни лагери не се стягат със динамометричен ключ.

Потребителски аватар
x15
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот x15 » Пет 29 мар 2013 18:47

А как се стягат?

Аз съм сменял задни лагери на джета 2 и като гледам на снимките доста си приличат с тези на пасата?

Потребителски аватар
vovo6808
Автомобил: VW GOLF MK3
Двигател: ABS 1992

Мнениеот vovo6808 » Пет 29 мар 2013 19:41

Стягаш до край и след това охлабваш гайката докато шайбата между гайката и лагера започне да преплъзва леко. За това не ти е необходим динамометричен ключ.

Потребителски аватар
x15
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот x15 » Съб 30 мар 2013 4:07

Сега пак прегледах сервизното ръководство на колата и там е указано колко трябва да се затегне със динамометричен ключ.
А за това "затягане до край" ако си 50 кила с мокри дрехи ще е до едно положение, ако си 150 кила ще е 2-3 оборота в повече!
На много места четох че ако се пре-натегне лагера може да му се наруши геометрията и ще се разбие за месец-два карне.
Иначе като тръгнах да завивам гайката с динамометричният както е по сервизното ръководство и ми се стори прекалено хлабава гайката :scare3 викам си моят динамометричен е сдал багажа, отскокнах до комшията да пробвам с неговият, гледам и той показва същото :yahoo_09
Та според мойте скромни наблюдения ако затегнеш гайката стабилно на ръка и врътнеш още четвърт/половин оборот с ключа напред си е точно като по учебник.
Колкото по затегнато е от това ще ти грее повече лагера и ще се скапе по-бързо.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт

Мнениеот К.Одаджийски » Нед 31 мар 2013 18:45

vovo6808 написа:Стягаш до край и след това охлабваш гайката докато шайбата между гайката и лагера започне да преплъзва леко. За това не ти е необходим динамометричен ключ.

Това е метода, така регулирани задните ми лагери са си все още оригиналните с които колата беше внесена от немско далечната вече 2004 година, като километри около и над 150 хиляди.

VenkoPAS
Автомобил: Беше Passat
Двигател: EZ 1990
Контакти:

Мнениеот VenkoPAS » Вто 23 апр 2013 10:16

Здравейте!

Знам, че е пълно с подобни теми ама да питам все пак (и моля за отговор само от хората които са ползвали, ползват или знаят за какво говорят) за накладките.

Когато карах с Текстар дискове и Текстар накладки бях много доволен (спиране-ОК и скърцане-никакво (само веднъж се обадиха, ама то беше газ спирачки в участъка Шипка-Габрово)). Повторно слагане на Текстар накладки - много доволен, докато не дойде момента в който половината феродо на едната накладка се отлепи от където последва свирене, загряване и т.н. Затова сега съм леко резервиран към тази марка.

Какво ще ми препоръчате относно накладките: ATE, TRW или да заложа все пак отново на Текстара (дисковете на колата все още са Тексар). Търся (както предполагам и всеки друг) спиране и тишина (навремето съм се наслушал достатъчно на влаковете и тяхното спиране :icon_lol ). Не ме притеснява толкова много проблема кое свършва и кое остава, важно е колата да спре когато трябва, а износването е нормален процес!

Ще съм благодарен на отговор от хора използващи посочените марки.

Благодаря предварително, и лек ден!

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт

Мнениеот К.Одаджийски » Сря 24 апр 2013 21:40

При мен е комбинация от дискове цимерман и накладки трв, никакво свирене и много добро спиране. Спираше си добре и със същите накладки на дискове локхиѝд, оптимал и също нямаше скърцане. Ате накладките сигурно също са добри, но аз лично нямам опит с тях.
Факт е че важното в цялата работа е накладките първите 200-300 км да се пазят от прегряване, че лесно се изпичат и после цял живот свирят!

Върни се в “Направи си сам!”