Въпрос към пътуващите през Сърбия? Актуална информация?

Маршрути, хотели, заведения, проблеми на пътя
brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Re: Въпрос към пътуващите през Сърбия?

Мнениеот brum » Пон 07 май 2012 12:40

Това, че при тази компания е така, не означава, че при всички е така. Има вариант да си платиш ГО с покритие в ЕС и да ти искат още пари за зелената карта.

val4ana
Автомобил: Бора
Двигател: AUM

Мнениеот val4ana » Пон 07 май 2012 17:31

здравейте колеги другата седмици и аз ще пътувам през сърбия за полша
Прочетох всичко до сега само да попитам тъй като съм обикновенни двусекционни фарове на голф 3 и имам крушки филипс блу вижън дали ще ми правят проблем сърби унгарци поляци словенци и тем подобни

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Мнениеот gr_kanev » Пон 07 май 2012 17:47

Не, ако са ти правилно регулирани и постоянно включени при движение фаровете.
Със словенците не знам какво общо ще имаш при това пътуване - може би по-скоро словаци ? :wink:

val4ana
Автомобил: Бора
Двигател: AUM

Мнениеот val4ana » Пон 07 май 2012 18:11

да словаци моя е грешката добрем значи да не се притеснявам :) мерси за отговора

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Сря 09 май 2012 20:46

brum написа:Това, че при тази компания е така, не означава, че при всички е така. Има вариант да си платиш ГО с покритие в ЕС и да ти искат още пари за зелената карта.

:да:

Просто много компании дават отстъпка ако декларираш, че ще ползваш автомобила само в БГ. И ако се случи нещо извън БГ и трябва да плащат щети, а ти си декларирал, че ще управляваш само в БГ това, което могат да направят е да си поискат отстъпката обратно, но няма как да ти откажат да изплатят щетите, защото по закон всяка полица за ГО сключена в България има покритие във всички стрни членки на ЕС и ЕИП (включително и Сърбия) и това няма как да го заобиколят - както пише и по-горе "независимо от допълнителните условия, записани в полицата".

Потребителски аватар
Aprilia
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Aprilia » Сря 09 май 2012 23:20

Vlad777 написа:
brum написа:Това, че при тази компания е така, не означава, че при всички е така. Има вариант да си платиш ГО с покритие в ЕС и да ти искат още пари за зелената карта.

:да:

Просто много компании дават отстъпка ако декларираш, че ще ползваш автомобила само в БГ. И ако се случи нещо извън БГ и трябва да плащат щети, а ти си декларирал, че ще управляваш само в БГ това, което могат да направят е да си поискат отстъпката обратно, но няма как да ти откажат да изплатят щетите, защото по закон всяка полица за ГО сключена в България има покритие във всички стрни членки на ЕС и ЕИП (включително и Сърбия) и това няма как да го заобиколят - както пише и по-горе "независимо от допълнителните условия, записани в полицата".

Гледам че си активен по темата, един практически въпрос да ти задам, спира те сръбски полицаи на завоите преди Ниш в 2 и 30 през нощта, иска документи даваш БГ полицата и ти казва дай зелена карта, ти нямаш, какво правиш ? Почваш да цитираш закони които си чел в БГ, да ама реално той е полицията ?
Вкарвате в евентуална беля хора които ще пътуват, спре ли те някой неинформиран гориш като "фас на течение" ходи се разправяй после или може би ще го съдиш ?
Защо за 12 лева (толкова ми струваше зелената карта) се занимавате с глупости и дърпате дявола за опашката :?:

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Чет 10 май 2012 12:37

То по тази логика може и да имаш зелена карта и 2 часа по-късно в 4:30 да те спре друг сръбски полицай и да ти иска преведено и легализирано на сръбски свидетелство за управление на МПС, както и технически преглед от сръбска инстанция и удостоверение от общината в Белград, че не дължиш глоби... Нека гледаме законите, а не кой какво може и би казал.

Много добре са си информирани сърбите, защото тази промяна се отразява и на тях. Вече и те могат да пътуват в цяла Европа без зелена карта, както и всички европейски граждани могата да пътуват в Сърбия също без зелена карта.

brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Мнениеот brum » Чет 10 май 2012 14:53

Само не разбирам кой ви е поискал ГО на границата. На мен и документите на колата не ми искат. А минах 2 пъти транзитно през сърбия и един път до Белград и обратно (6 минавания на границата) тази година.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Чет 10 май 2012 21:16

Не бих заложил лично и посред нощ при евентуално произшествие на този коз ноооо:
http://www.takovo-osiguranje.rs/article ... karta.html

...Napomena koja važi od 01.01.2012.god:
Od 1.1.2012. vozačima iz Srbije neće biti potreban zeleni karton za putovanje u 27 zemalja Evropske unije i Švajcarsku, Norvešku, Island, Andoru, Hrvatsku i Crnu Goru.

Evropska komisija je dala saglasnost da se Srbija priključi sistemu multilateralnog sporazuma, što je objavljeno u Službenom glasniku EU, 22.11.2011...

Потребителски аватар
Fifa
Автомобил: VW Passat 5.5
Двигател: 1.9 TDI AWX

Мнениеот Fifa » Пет 11 май 2012 15:40

brum написа:Само не разбирам кой ви е поискал ГО на границата. На мен и документите на колата не ми искат. А минах 2 пъти транзитно през сърбия и един път до Белград и обратно (6 минавания на границата) тази година.

Всичко зависи на каква смяна ще попаднеш и колко ще е сърдит граничаря :)

Последно като минавахме ни "погледнаха" личните карти за точно 3 секунди. А преди това на влизане искаха и зелена карта, отваряхме багажници али-бали - изобщо забавихме се 10-тина минути.

Потребителски аватар
Aprilia
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Aprilia » Пет 11 май 2012 16:03

brum написа:Само не разбирам кой ви е поискал ГО на границата. На мен и документите на колата не ми искат. А минах 2 пъти транзитно през сърбия и един път до Белград и обратно (6 минавания на границата) тази година.

Сръбския полицай и на влизане, а което е по интересно и на ИЗЛИЗАНЕ, лична карта и зелена карта ми иска :wink: Януари 2012 това, от тогава не съм пътувал и не знам как е в момента :)

Потребителски аватар
stenly_m
Автомобил: GOLF 4 TDI
Двигател: ASV
Контакти:

Мнениеот stenly_m » Чет 31 май 2012 9:09

Здравейте, Колеги!

Преди два дни се върнах от пътуване до Монако, минавайки през Сърбия, Хърватска, Словения и Италия.

Да ви разкажа накратко как са нещата към днешна дата.

Пътя е само магистрали, като най-лошата е в Сърбия (много по-добра от тези в България, но сравнено с останалите е най-лоша). Правят ремонти преди Белград, но е в много малък участък.

Сърбия - няма нужда от Винетка, на всяка магистрала се взима билет, който се плаща накрая й. Плащане с кредитна карта е най-добре. Цена - 340 ДИН и 720 ДИН за двете, по които минах. Горивото тук е най-евтино 145 ДИН/Литър - грубо 2.40 лв/л, но да ви кажа не съм много сигурен колко е хубаво. Заредих от тях 20-тина литра да си допълня резорвоара преди България.

Хърватска - няма нужда от Винетка, както в сърбия само че цената е 105 Куни. Плащане пак с карта. Горивото не знам колко е защото не ми се наложи да зареждам там.

Словения - Винетката се купува точно на границата и струва 15 Евро с продължителност 7 дни. Горивото струва 1,32 Евро/Литър. Там зареждах до горе и съм доволен.

Италия - няма нужда от винетка всички магистрали си имат терминали от които се взема билет. На отиване, понеже минавахме през Падова, Венеция, Генуа и от Генуа Монако - таските бяха малко повече и не ги помня. Но на връщане карах само по магистралите без да слизам от тях и равносметката е 540 км - 35 Евро. Горивото е скъпо - на магистралите 1,808/Литър в градовете ( Генуа ) зареждах на 1,64 Евро/литър. Като заредих колкото да стигна до Словения за да заредя на по-евтино.

Монако - бях само за състезанието Ф1 и това, което платих беше 25 Евро/Ден за платения паркинг. Гориво и винетка не съм ползвал и не знам цени, т.е. не знам дали изобщо имат винетки.

@Aprilia
Сега малко за Ксеноните. Колега, моля те недей да се изкаваш толкова крайно - афтър маркети да нямало и т.н. Моите фарове са с ксенон, но с лупи и нямах никакви ядове никъде. На словенската граница след мене влезе хърватско БМВ 5-ца 1999г. пак със ксенон, но със рефлекторни фарове, така че предполагам и за другите фарове не е проблем. Единственото, което ме питаха навръщане беше дали имам винетка и това е. Добре, че прочетох в един друг форум, че няма ядове с ксеноните, че бях тръгнал да сменям всичко. Моля те недей да подвеждаш така хората, а разкажи за какво са те глобили. Не се заяждам, просто изхождам от логиката, че колата ти е регистрирана в България и щом тук е изправна не могат нищо да ти кажат. Както в България, ако си с американска или турска регистрация предните няма проблем да са ти затъмнени всичките стъкла.

Зелена карта никъде не ми искаха.

Поздрави,
С. Димов

Потребителски аватар
Aprilia
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Aprilia » Чет 31 май 2012 16:42

А теб полиция спира ли те с ксеноните с лупа ?

Потребителски аватар
badov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот badov » Пет 15 юни 2012 21:50

И аз да дам съвет за пътуващите по Европа :D Задължително Зелена карта-където и да ви проверяват навън гледат зелената карта, понеже няма как да разберат какво пише на обикновенната полица.За пътуващите за първи път през Словения-задължително като влезнете в Страната купете винетка!Аз незнаех, че трябва винетка навсякъде бариерите бяха вдигнати, никой не ми каза, че трябва винетка за тази държава.Карам си аз и си викам-май в тази държава нищо не се плаща.И хоп на излизане за Австрия-150 евро глоба за без винетка.За Австрия също винетка.Ако влизате откъм Словения, след границата влизате в тунела и на първата отбивка със знак, че има заведение (мисля, че беше 3-4 минути след като влезнете в тунела).Излизате на един паркинг за ТИР-ове, от там си взимате винетка-7 евро.Към колегите които се връщат през Австрия за Словения-пак от същото заведение си купете винетка.По евтина е отколкото в Словения-мисля, че беше 10 евро за 7 дни.Спазвайте правилата и няма проблем :обичам ви

Потребителски аватар
dafi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dafi » Чет 13 сеп 2012 9:41

Доста пъти съм минавал през Сърбия, но сега за първи път отивам в Белград. Интересува ме как стоят нещата с паркирането в центъра. Става въпрос за събота и неделя. Мисля че и те имат разни зони като нашите, но дали и събота се плаща? По специално ще ходя до крепоста Калемегдан, ако някой колега има поваче информация за паркирането в околноста и дали е достатачно сигорно да си оставя колата на улицата.

Върни се в “Пътеводител”