Въпрос към пътуващите през Сърбия? Актуална информация?
-
- Автомобил: Golf Mk4
- Двигател: AGU
Re: Въпрос към пътуващите през Сърбия?
Това, че при тази компания е така, не означава, че при всички е така. Има вариант да си платиш ГО с покритие в ЕС и да ти искат още пари за зелената карта.
-
- Автомобил: Бора
- Двигател: AUM
здравейте колеги другата седмици и аз ще пътувам през сърбия за полша
Прочетох всичко до сега само да попитам тъй като съм обикновенни двусекционни фарове на голф 3 и имам крушки филипс блу вижън дали ще ми правят проблем сърби унгарци поляци словенци и тем подобни
Прочетох всичко до сега само да попитам тъй като съм обикновенни двусекционни фарове на голф 3 и имам крушки филипс блу вижън дали ще ми правят проблем сърби унгарци поляци словенци и тем подобни
- gr_kanev
- Доктора
- Автомобил: VW Transporter T5 2006
- Двигател: AXD
Не, ако са ти правилно регулирани и постоянно включени при движение фаровете.
Със словенците не знам какво общо ще имаш при това пътуване - може би по-скоро словаци ?
Със словенците не знам какво общо ще имаш при това пътуване - може би по-скоро словаци ?

-
- Автомобил: Бора
- Двигател: AUM
да словаци моя е грешката добрем значи да не се притеснявам
мерси за отговора

- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
brum написа:Това, че при тази компания е така, не означава, че при всички е така. Има вариант да си платиш ГО с покритие в ЕС и да ти искат още пари за зелената карта.

Просто много компании дават отстъпка ако декларираш, че ще ползваш автомобила само в БГ. И ако се случи нещо извън БГ и трябва да плащат щети, а ти си декларирал, че ще управляваш само в БГ това, което могат да направят е да си поискат отстъпката обратно, но няма как да ти откажат да изплатят щетите, защото по закон всяка полица за ГО сключена в България има покритие във всички стрни членки на ЕС и ЕИП (включително и Сърбия) и това няма как да го заобиколят - както пише и по-горе "независимо от допълнителните условия, записани в полицата".
- Aprilia
- Автомобил:
- Двигател:
Vlad777 написа:brum написа:Това, че при тази компания е така, не означава, че при всички е така. Има вариант да си платиш ГО с покритие в ЕС и да ти искат още пари за зелената карта.
![]()
Просто много компании дават отстъпка ако декларираш, че ще ползваш автомобила само в БГ. И ако се случи нещо извън БГ и трябва да плащат щети, а ти си декларирал, че ще управляваш само в БГ това, което могат да направят е да си поискат отстъпката обратно, но няма как да ти откажат да изплатят щетите, защото по закон всяка полица за ГО сключена в България има покритие във всички стрни членки на ЕС и ЕИП (включително и Сърбия) и това няма как да го заобиколят - както пише и по-горе "независимо от допълнителните условия, записани в полицата".
Гледам че си активен по темата, един практически въпрос да ти задам, спира те сръбски полицаи на завоите преди Ниш в 2 и 30 през нощта, иска документи даваш БГ полицата и ти казва дай зелена карта, ти нямаш, какво правиш ? Почваш да цитираш закони които си чел в БГ, да ама реално той е полицията ?
Вкарвате в евентуална беля хора които ще пътуват, спре ли те някой неинформиран гориш като "фас на течение" ходи се разправяй после или може би ще го съдиш ?
Защо за 12 лева (толкова ми струваше зелената карта) се занимавате с глупости и дърпате дявола за опашката

- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
То по тази логика може и да имаш зелена карта и 2 часа по-късно в 4:30 да те спре друг сръбски полицай и да ти иска преведено и легализирано на сръбски свидетелство за управление на МПС, както и технически преглед от сръбска инстанция и удостоверение от общината в Белград, че не дължиш глоби... Нека гледаме законите, а не кой какво може и би казал.
Много добре са си информирани сърбите, защото тази промяна се отразява и на тях. Вече и те могат да пътуват в цяла Европа без зелена карта, както и всички европейски граждани могата да пътуват в Сърбия също без зелена карта.
Много добре са си информирани сърбите, защото тази промяна се отразява и на тях. Вече и те могат да пътуват в цяла Европа без зелена карта, както и всички европейски граждани могата да пътуват в Сърбия също без зелена карта.
-
- Автомобил: Golf Mk4
- Двигател: AGU
Само не разбирам кой ви е поискал ГО на границата. На мен и документите на колата не ми искат. А минах 2 пъти транзитно през сърбия и един път до Белград и обратно (6 минавания на границата) тази година.
- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Не бих заложил лично и посред нощ при евентуално произшествие на този коз ноооо:
http://www.takovo-osiguranje.rs/article ... karta.html
...Napomena koja važi od 01.01.2012.god:
Od 1.1.2012. vozačima iz Srbije neće biti potreban zeleni karton za putovanje u 27 zemalja Evropske unije i Švajcarsku, Norvešku, Island, Andoru, Hrvatsku i Crnu Goru.
Evropska komisija je dala saglasnost da se Srbija priključi sistemu multilateralnog sporazuma, što je objavljeno u Službenom glasniku EU, 22.11.2011...
http://www.takovo-osiguranje.rs/article ... karta.html
...Napomena koja važi od 01.01.2012.god:
Od 1.1.2012. vozačima iz Srbije neće biti potreban zeleni karton za putovanje u 27 zemalja Evropske unije i Švajcarsku, Norvešku, Island, Andoru, Hrvatsku i Crnu Goru.
Evropska komisija je dala saglasnost da se Srbija priključi sistemu multilateralnog sporazuma, što je objavljeno u Službenom glasniku EU, 22.11.2011...
- Fifa
- Автомобил: VW Passat 5.5
- Двигател: 1.9 TDI AWX
brum написа:Само не разбирам кой ви е поискал ГО на границата. На мен и документите на колата не ми искат. А минах 2 пъти транзитно през сърбия и един път до Белград и обратно (6 минавания на границата) тази година.
Всичко зависи на каква смяна ще попаднеш и колко ще е сърдит граничаря

Последно като минавахме ни "погледнаха" личните карти за точно 3 секунди. А преди това на влизане искаха и зелена карта, отваряхме багажници али-бали - изобщо забавихме се 10-тина минути.
- Aprilia
- Автомобил:
- Двигател:
brum написа:Само не разбирам кой ви е поискал ГО на границата. На мен и документите на колата не ми искат. А минах 2 пъти транзитно през сърбия и един път до Белград и обратно (6 минавания на границата) тази година.
Сръбския полицай и на влизане, а което е по интересно и на ИЗЛИЗАНЕ, лична карта и зелена карта ми иска

- stenly_m
- Автомобил: GOLF 4 TDI
- Двигател: ASV
- Контакти:
Здравейте, Колеги!
Преди два дни се върнах от пътуване до Монако, минавайки през Сърбия, Хърватска, Словения и Италия.
Да ви разкажа накратко как са нещата към днешна дата.
Пътя е само магистрали, като най-лошата е в Сърбия (много по-добра от тези в България, но сравнено с останалите е най-лоша). Правят ремонти преди Белград, но е в много малък участък.
Сърбия - няма нужда от Винетка, на всяка магистрала се взима билет, който се плаща накрая й. Плащане с кредитна карта е най-добре. Цена - 340 ДИН и 720 ДИН за двете, по които минах. Горивото тук е най-евтино 145 ДИН/Литър - грубо 2.40 лв/л, но да ви кажа не съм много сигурен колко е хубаво. Заредих от тях 20-тина литра да си допълня резорвоара преди България.
Хърватска - няма нужда от Винетка, както в сърбия само че цената е 105 Куни. Плащане пак с карта. Горивото не знам колко е защото не ми се наложи да зареждам там.
Словения - Винетката се купува точно на границата и струва 15 Евро с продължителност 7 дни. Горивото струва 1,32 Евро/Литър. Там зареждах до горе и съм доволен.
Италия - няма нужда от винетка всички магистрали си имат терминали от които се взема билет. На отиване, понеже минавахме през Падова, Венеция, Генуа и от Генуа Монако - таските бяха малко повече и не ги помня. Но на връщане карах само по магистралите без да слизам от тях и равносметката е 540 км - 35 Евро. Горивото е скъпо - на магистралите 1,808/Литър в градовете ( Генуа ) зареждах на 1,64 Евро/литър. Като заредих колкото да стигна до Словения за да заредя на по-евтино.
Монако - бях само за състезанието Ф1 и това, което платих беше 25 Евро/Ден за платения паркинг. Гориво и винетка не съм ползвал и не знам цени, т.е. не знам дали изобщо имат винетки.
@Aprilia
Сега малко за Ксеноните. Колега, моля те недей да се изкаваш толкова крайно - афтър маркети да нямало и т.н. Моите фарове са с ксенон, но с лупи и нямах никакви ядове никъде. На словенската граница след мене влезе хърватско БМВ 5-ца 1999г. пак със ксенон, но със рефлекторни фарове, така че предполагам и за другите фарове не е проблем. Единственото, което ме питаха навръщане беше дали имам винетка и това е. Добре, че прочетох в един друг форум, че няма ядове с ксеноните, че бях тръгнал да сменям всичко. Моля те недей да подвеждаш така хората, а разкажи за какво са те глобили. Не се заяждам, просто изхождам от логиката, че колата ти е регистрирана в България и щом тук е изправна не могат нищо да ти кажат. Както в България, ако си с американска или турска регистрация предните няма проблем да са ти затъмнени всичките стъкла.
Зелена карта никъде не ми искаха.
Поздрави,
С. Димов
Преди два дни се върнах от пътуване до Монако, минавайки през Сърбия, Хърватска, Словения и Италия.
Да ви разкажа накратко как са нещата към днешна дата.
Пътя е само магистрали, като най-лошата е в Сърбия (много по-добра от тези в България, но сравнено с останалите е най-лоша). Правят ремонти преди Белград, но е в много малък участък.
Сърбия - няма нужда от Винетка, на всяка магистрала се взима билет, който се плаща накрая й. Плащане с кредитна карта е най-добре. Цена - 340 ДИН и 720 ДИН за двете, по които минах. Горивото тук е най-евтино 145 ДИН/Литър - грубо 2.40 лв/л, но да ви кажа не съм много сигурен колко е хубаво. Заредих от тях 20-тина литра да си допълня резорвоара преди България.
Хърватска - няма нужда от Винетка, както в сърбия само че цената е 105 Куни. Плащане пак с карта. Горивото не знам колко е защото не ми се наложи да зареждам там.
Словения - Винетката се купува точно на границата и струва 15 Евро с продължителност 7 дни. Горивото струва 1,32 Евро/Литър. Там зареждах до горе и съм доволен.
Италия - няма нужда от винетка всички магистрали си имат терминали от които се взема билет. На отиване, понеже минавахме през Падова, Венеция, Генуа и от Генуа Монако - таските бяха малко повече и не ги помня. Но на връщане карах само по магистралите без да слизам от тях и равносметката е 540 км - 35 Евро. Горивото е скъпо - на магистралите 1,808/Литър в градовете ( Генуа ) зареждах на 1,64 Евро/литър. Като заредих колкото да стигна до Словения за да заредя на по-евтино.
Монако - бях само за състезанието Ф1 и това, което платих беше 25 Евро/Ден за платения паркинг. Гориво и винетка не съм ползвал и не знам цени, т.е. не знам дали изобщо имат винетки.
@Aprilia
Сега малко за Ксеноните. Колега, моля те недей да се изкаваш толкова крайно - афтър маркети да нямало и т.н. Моите фарове са с ксенон, но с лупи и нямах никакви ядове никъде. На словенската граница след мене влезе хърватско БМВ 5-ца 1999г. пак със ксенон, но със рефлекторни фарове, така че предполагам и за другите фарове не е проблем. Единственото, което ме питаха навръщане беше дали имам винетка и това е. Добре, че прочетох в един друг форум, че няма ядове с ксеноните, че бях тръгнал да сменям всичко. Моля те недей да подвеждаш така хората, а разкажи за какво са те глобили. Не се заяждам, просто изхождам от логиката, че колата ти е регистрирана в България и щом тук е изправна не могат нищо да ти кажат. Както в България, ако си с американска или турска регистрация предните няма проблем да са ти затъмнени всичките стъкла.
Зелена карта никъде не ми искаха.
Поздрави,
С. Димов
- Aprilia
- Автомобил:
- Двигател:
А теб полиция спира ли те с ксеноните с лупа ?
- badov
- Автомобил:
- Двигател:
И аз да дам съвет за пътуващите по Европа
Задължително Зелена карта-където и да ви проверяват навън гледат зелената карта, понеже няма как да разберат какво пише на обикновенната полица.За пътуващите за първи път през Словения-задължително като влезнете в Страната купете винетка!Аз незнаех, че трябва винетка навсякъде бариерите бяха вдигнати, никой не ми каза, че трябва винетка за тази държава.Карам си аз и си викам-май в тази държава нищо не се плаща.И хоп на излизане за Австрия-150 евро глоба за без винетка.За Австрия също винетка.Ако влизате откъм Словения, след границата влизате в тунела и на първата отбивка със знак, че има заведение (мисля, че беше 3-4 минути след като влезнете в тунела).Излизате на един паркинг за ТИР-ове, от там си взимате винетка-7 евро.Към колегите които се връщат през Австрия за Словения-пак от същото заведение си купете винетка.По евтина е отколкото в Словения-мисля, че беше 10 евро за 7 дни.Спазвайте правилата и няма проблем 

Доста пъти съм минавал през Сърбия, но сега за първи път отивам в Белград. Интересува ме как стоят нещата с паркирането в центъра. Става въпрос за събота и неделя. Мисля че и те имат разни зони като нашите, но дали и събота се плаща? По специално ще ходя до крепоста Калемегдан, ако някой колега има поваче информация за паркирането в околноста и дали е достатачно сигорно да си оставя колата на улицата.