Търся отзиви за конкретен хардуер

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
escrime
Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
Двигател: OM642

Търся отзиви за конкретен хардуер

Мнениеот escrime » Сря 09 май 2012 16:48

1. Моля за съвет относно следното дъно: http://www.asrock.com/mb/overview.bg.as ... ifications

Как са Асрок по принцип?
Про4 като серия?
Специфични забележки?
Какво бихте избрали в този ценови диапазон с този чипсет?

Принципно по отношение на дъната съм адски консервативен и винаги купувам само Intel.
Не малко дефектирали Асус, Асрок, Гигабайт, Елит Груп и т.н. съм виждал и имам сериозни предубеждения. :?

2. Приемам и съвет за памет в конфигурация 2х4GB DDR3, която да е съвместима с Асрока от по-горе. Въпреки че не се блазня кой знае колко от OC, може да има малко headroom за пържене, стига да не говорим за екзотичен кит с екзотична цена...

3. Чувам, че Хитачи вадят по-бързи дискове от WD в момента. Някой има ли наблюдения? На първо време SSD няма да се купува и се търси диск 500GB/1TB SataIII.

Машината, която се подготвя, ще се ползва като домашен компютър - за всичко от офис работа, фотошоп, филми и музика до съботно-неделно игране на игри. Процесорът ще е i5-3570K и на първо време (криво-ляво около месец) ще върви с вграденото си видео.
Не се търсят максимални точки на 3D Mark, но не изключвам и варианта за някакъв (не много сериозен) овърклок.

Също ако някой има предложения за намаляване на цената на системата и получаване на еквивалентен резултат - моля да сподели.

Потребителски аватар
slimmer
Автомобил: VW Bora
Двигател: TDI-AJM 2002

Re: Търся отзиви за конкретен хардуер

Мнениеот slimmer » Сря 09 май 2012 17:48

escrime написа:...Хитачи диск...

За бързина не знам, но съм попадал на повече повредени Hitachi-та (1-2), отколко WD (ни един), следователно предпочитам WD (черните, естествено). Досега и Samsung не са ме предавали като твърди дискове, но не съм гледал дали въобще ги правят още (по едно време бяха кът), а и са по-скоро тихи, отколкото бързи, но за мен това не е проблем.
RAM: AData гъзарските едишъни DDR3@1600.Dual (стоково) за 4 месеца и DDR2@1066.Dual (пак сток честоти) за три години се държат стабилно. И радиаторчета си има, но не греят при нормална работа.
Колегата има на неговия работен някакъв си кингстън синкав, ама не си спомням точно модел, който на Tripple Channel с овърклок от стоковите 1333 до 1600 почти ги догонва по Windows-овски рейтинг и след доста проби и ресет-вания тръгна стабилно. Но това все пак си е от година по-стария чипсет. Може да е предубеденост, но си предпочитам A-Data.

За другото сега пробвах един гугъл за "asrock z77 pro4 problems" и не видях да има резултати... И трите компютъра горе с ADa-тите са с ASRock дъна, като съм правил 2-3 с по-евтини техни модели, които се ползват вече 3-4 години без проблеми. Въпреки това очаквам вълна от недоволство ;)

ЧЕкам бенчмаркове. Няма само Ради дЪ сЪ Фали.

Последна промяна от slimmer на Сря 09 май 2012 18:18, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Сря 09 май 2012 17:58

За дъно високите класове на асрок са пипнати. Имал съм топ модел за сокет 754 и вече 7-ма година работи без проблем - подарих го на кума.

Потребителски аватар
pensiq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pensiq » Сря 09 май 2012 18:49

Явна е компетентността на пишещите преди мен и мисля, че няма какво да се добави, но един глас за WD Black не мога да не пропусна.НЕМА такива животно.Тормозил съм си личните до безобразие и най-вече със стотици торенти, а те гадовете дори не станаха и шумни.Приготвил си явно, добър бюджет и ще е грехота да спестиш от хард.

Потребителски аватар
ChimeyJimmey
Автомобил: торанага
Двигател: AXQ

Мнениеот ChimeyJimmey » Сря 09 май 2012 19:20

На мен пък преди 2 години един черен WD ми изгърмя на първия месец, купуван от Плешака...
Така че - ГъзМеТ (късмет)! :041:

P.S. Имам един Асрок М-15 - 3-та година си бичи безгрижно. Ама с бубунту... :mrgreen:

bnick
Автомобил: Passat B8
Двигател: ACDF 2019

Мнениеот bnick » Сря 09 май 2012 22:06

Асрок нямат нищо общо с дъната отпреди години, особено високите им такива. Аз лично бих си взел Блу WD, леко по-бавен, но доста по-тих mhihi

DundyTheCroc
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4

Мнениеот DundyTheCroc » Чет 10 май 2012 7:35

От две години имам един Асрок на 775 с G41 чипсет, от тогава си върви доволно изпържена машината и никакъв проблем. Това с А-data DDR3 на 1333, и тя си бачка доволно. Виждал съм доста прецакани WD и Хитачи дискове, бих заложил на Seagate.

Потребителски аватар
escrime

Мнениеот escrime » Чет 10 май 2012 9:00

Бюджетът съвсем не е чак толкова висок, но наистина внимавам да не допусна прекалено пестене, което после ще ме дразни. За това и попитах за Хитачи, понеже прочетох тук-там, че последните им дискове от серията 7K1000.D били по-бързи от WD Black. Шумът откровено казано не ме притеснява - за кутия вероятно ще се спра на Cooler Master Silencio 550, която има доста шумоизолация.
Остава някой от време на време да я изтупва от прах и пепелак. mhihi

Всъщност май най-много Фнимание отделям на 3 неща:

1. Купуване на не-Интел дъно с всичките предимства/недостатъци от това. Написах си в първия пост, че съм със закостеняло мислене.

2. Оправдана ли е цената на i5-3570K или за casual gaming могат да се свалят стандартите?

3. Дали не дискредитирам AMD прекалено лекомислено? Тук съмненията ми са по-малки, имам повече приятели, които минаха от AMD на Intel (трима), отколкото обратното (нула). Е, за видео сигурно ще си заложа на Радеон де.

Изобщо последните години не съм събирал желязо за лична употреба и съм зачитал доста вяло новини и ревюта. С офис машините е много лесно, с наличието на i-3, евтини памети и евтини ноутбуци. :Mr Green Fun

Информацията, която споделяте е доста полезна.
От както не съм съпорт (доста оДавна вече), единствените ми реални вЧеПЕтления са от хвърлили котва машини на приятели. mhihi

Потребителски аватар
slimmer

Мнениеот slimmer » Чет 10 май 2012 9:48

1. не-Интел ... предимства/недостатъци:
+ повечко екстри за подобна/по-ниска цена
+ в някои случаи по-добра производителност
+ BIOS-ът на дъното Интел, което се наложи да взимам веднъж, много ме издразни
- не съм забелязал
2. За casual gaming мисля, че дори и 23** ще те устрои, но по-добре Ivy Bridge, уж. Щом и овърклок искаш, с K отзад ;) С други думи, ако ти се пестят пари 2500К, ако не... сещаш се. А и нали видеокартата е по-важна за игри...
3.: 2500K vs. FX-8150.
Въпросните компютри по-горе с Asrock + Adata са с i5 2320 (или нещо от сорта). Като ги планирахме, "направих" и аналогична машина с FX-61-нещо си, която като производителност щеше да е една идейка по-добра (но от AMD беше възможно най-добрата /с изключение на такава с FX-81**/). Цената беше с около 100 лв по-малко, въпреки допълнителния радиатор AC Freezer (боксовите не стават просто...). Та донякъде са конкуренция, но спрямо 2500К май няма какво да извадят за момента, какво остава за Ivy Bridge. С изключение на машина за видеообработка, там са си конкуренция...

П.п. За твърдите дискове Seagate отдавна са ми в черния списък и затова не ги споменах по-горе (просто статистика...). А някой да е гледал тези WD VelociRaptor-и с 10000rpm, дето ги продават? :) Вярно, че и цената им е хубавичка...

Потребителски аватар
escrime

Мнениеот escrime » Чет 10 май 2012 11:02

FX-8150 е напълно аналогичен като цена на 2500К. 3570K е съвсем малко по-скъп. Мисълта ми не е за икономия на 30-40-50 лв., а по-скоро да не пропускам нещо съществено по-евтино, което да е близко като производителност. :)

На VelociRaptor-а цената му застрашава някои SSD-та... mhihi

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Чет 10 май 2012 11:20

Не се хвърля сега на скъп HDD. Вече имам работещи инженерни мостри на мемристорна памет (за разлика от сега използваните флаш памети тя няма деградация на сектора дори и след милион цикъла) и до края на годината се очаква да пуснат SSD от такъв тип като силно заплашват, че ще го докарат на цената на конвенционален хард.

Потребителски аватар
slimmer

Мнениеот slimmer » Чет 10 май 2012 11:27

escrime написа:да не пропускам нещо съществено по-евтино, което да е близко като производителност. :)

Разликата е, че 8150 има два пъти повече ядра... които обаче явно не са толкова производителни. Така че на практика, 2500К е по-добър за домашен компютър...

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Чет 10 май 2012 11:32

slimmer написа:
escrime написа:да не пропускам нещо съществено по-евтино, което да е близко като производителност. :)

Разликата е, че 8150 има два пъти повече ядра... които обаче явно не са толкова производителни. Така че на практика, 2500К е по-добър за домашен компютър...

Даже на практика в реални условия няма да усетиш разлика между 2-та. Носят се слухове, че win8 се оптимизира точно за многоядрени машини ама за сега освен ако не изполваш някой специализиран софт, който може да се възползва от булдозер архитектурата си взимаш по-евтиния т.е. 2500K.

Потребителски аватар
escrime

Мнениеот escrime » Чет 10 май 2012 12:34

Тия разсъждения и аз ги правих, до колкото ми е възможно. mhihi

Единствената разлика е, че вместо Санди, ще е Айви. Сиреч 3570К, който е по-бърз (уж), има по-добро вградено видео (на първо време ще е важно) и има по-ниско TDP от 2500К. Разликата в цените им е криво-ляво 6-7%.

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Чет 10 май 2012 15:07

а ако се търси и вградено видео AMD не ги коментираме. Булдозер нямат, а А6 са много далече като производителност. Мяташ се смело на 3570К и не му мислиш много, много.

Може да съм фен на AMD ама цифрите в конкретния случай са на страна на интел.

Колкото до дъното мисля да те посъветвам да разгледаш UD-тата на Gygabite. Asrock е с твърдотелни кондензатори, но радиаторите на захранването на процесора и южния мост ми се виждат малки.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”