Как трябва да работят внтилаторите на голф 4?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Re: Как трябва да работят внтилаторите на голф 4?

Мнениеот zfa159 » Пет 11 май 2012 22:28

Резни и силикона и я отвори,отваря се лесно,после може да си я залепиш обратно и да си стане нормална кутйка.Принципно релето може да си щрака,ама да му е разтопен контакта,примерно и т.н. ,така че я разглоби и изследвай какво става вътре :)
:beer

Потребителски аватар
tih
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tih » Съб 12 май 2012 18:50

Отворих кутийката, вътре всичко ми изглежда нормално, нищо необичайно или нагоряло, като нова си е, разбира се допускам да има нещо което немога или няма как да видя с просто око, за момента съм съсредоточен в търсенето на нова букса, ако до вторник не намеря, ще се поръчва нова. А това е обещаната снимка на буксата
Изображение
ПС: в момента си карам колата без тая кутийка, без да пускам климата и без да давам много зор, че да нямам повече проблеми от колкото съм си мислел че мога да имам, веднага след отстраняването на проблема предстои профилактиката на климата, иначе преди това няма смисъл според мене.

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Съб 12 май 2012 22:59

ами нямаш и охлаждане на водния радиатор в този случай,защото датчика дава сигнали на кутийката.
Тази букса не знам как ще я намериш нова,защото според ЕТКА върви заедно с цялата инсталация,а ако е така наистина,финансово никак няма да ти хареса :)
Смени буксата и виж дали кутийката си действа,ако не - смени и кутийката,вътре имат електроника и често тя дефектира,при което няма да тръгне перката.

Потребителски аватар
tih
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tih » Съб 12 май 2012 23:08

Буксата ми я предлагат на цена от 15лв, нова, оригинална, с доставка няколко дни от германия, което означава към края на другата седмица, затова все още не съм я поръчвал, проблема е че буксата идва гола, без пиновете, защото те са част от окабеляването и ще трябва да мисля друг вариант, иначе и аз така мисля да направя, първо да пробвам с читава букса, ако и така не стане, ще си поръчвам и кутийката, защото ми стана ясно, че да намеря същата такава е почти равносилно на мисията невъзможна :cry: Иначе знам че в момента съм с нулево охлаждане, аз и затова казах че в момента колата се кара на минимум, за да няма нежелани ситуации.

Потребителски аватар
batkotivalio
Автомобил: VW Golf TDI
Двигател: AJM
Контакти:

Мнениеот batkotivalio » Нед 13 май 2012 1:29

Колега, къде точно се намира тази кутийка?

Потребителски аватар
tih
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tih » Нед 13 май 2012 10:34

Точно под пластмасовата стойка на акумулатора, захваната от долу с 2 болта.

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Нед 13 май 2012 15:09

Да де,аз затова ти писах,че ти трябва 2-ра употреба,защото реално ти имаш проблем с пиновете,а не с пластмасата,която е самата букса :)
За кутийката - принципно може да намериш 2-ра ръка като твоята,ама това не значи,че ще работи,защото аз на едно Ауди ТТ (то си е голф 4 като климатик),смених сумарно 3 или 4 кутийки втора ръка и чак 5-тата взе да работи като хората. С едната не тръгваше компресора,с втората не тръгваха вентилаторите,с третата не тръгваше нищо и т.н. , така че си се ориентирал правилно към нова такава (сподели каква марка и на каква цена си намерил).

Потребителски аватар
zelkata_ok1_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zelkata_ok1_ » Нед 13 май 2012 15:51

много готина тема утре ще сваля акумулатора да видя моята букса как е

п.с. на един приятел бората прави същото ту тръгнат ту спрат на пуснат климатроник но по думите на неговият майстор е нормално :screwy

Потребителски аватар
tih
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tih » Нед 13 май 2012 17:57

Ами нова оригинална кутийка, същата като моята цената беше около 250лв., като от цените на оригиналните части немога да ползвам отстъпка, иначе ми намериха пак същата кутийка на алтернативен производител, на цена от 105лв., ако искате ще питам за марката, аз не питах защото все още имам надежди че няма да ми се наложи да купувам нова такава.

Потребителски аватар
brad4edat
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот brad4edat » Пон 14 май 2012 1:14

http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=6&t=220790&start=90

Колега въобще не си мисли, че като всичко изглежда наред в блока за управление, то положението е такова, ако става дума за визуална преценка.

Трябва да замериш, най-добре да пуснеш релетата принудително с 12v да видиш дали щракват. Ако не щракват ги разпояваш и ги преневиваш с тяхнот си телче, работата не е философия.

plmenn
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот plmenn » Пон 14 май 2012 13:09

Темата е много полезна ,но и ми създаде грижи. :lol: Като запаля мотора на моита Бора 1.9тди тръгва само левия вентилатор гледано от горе.После не го изчаках да видя дали ще тръгне и другия.Въпроса ми е дали с Ваг Ком ще покаже кое е наред, без да меря с мултицет и пробна лампа.

red.devilll
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот red.devilll » Пон 14 май 2012 13:46

на другия ти е изгоряла първата степен на вентилатора.

Потребителски аватар
tih
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tih » Пон 14 май 2012 14:05

plmenn написа:Темата е много полезна ,но и ми създаде грижи. :lol: Като запаля мотора на моита Бора 1.9тди тръгва само левия вентилатор гледано от горе.После не го изчаках да видя дали ще тръгне и другия.Въпроса ми е дали с Ваг Ком ще покаже кое е наред, без да меря с мултицет и пробна лампа.

Не съм закачал на ваг-ком, но мисля че няма да го хване, ако греша нека ме поправят, но за да си сигурен от къде ти идва проблема, най-добре направи проверката която колегата zfa159 е описал на предната страница.
Към колегата brad4edat - колега по принцип си прав, прав си и за това, че не е голяма философия това с пренавиването и т.н., но там вече навлизам в неща от които не разбирам и с моя пуст късмет най-много наистина да го прецакам, случвало се е и друг път и си имам обеца на ухото, в преносния смисъл :)

ПС: моята нова букса пътува, утре ще е при мен и ще я пробвам :)

Последна промяна от tih на Пон 14 май 2012 17:27, променено общо 1 път.

plmenn
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот plmenn » Пон 14 май 2012 17:26

red.devilll написа:на другия ти е изгоряла първата степен на вентилатора.

Кое гори на първата степен? Да не са тези резистори или термистори? Къде се намират и как да ги замеря?

Потребителски аватар
tih
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tih » Вто 15 май 2012 19:20

При мен проблема си остава, сложих новата букса, но резултат нямаше, по съвета на колегата brad4edat отворих кутийката и укъсих всяко от 3те релета и всичките си щракат, така че за момента съм в задънена улица, въпреки всичко незнам дали проблема не е в кутийката, затова пак направих пробата с перките и червено-белия кабел, но тоя път нито пробната лампа светна, нито перките тръгнаха и предполагам че аз нещо не съм направил както трябва, после оставих колата запалена и с изключен климатик за да вдигне температурата и да видя дали ще се включи охлаждането, след около 10 минутна работа се включи само малката перка, която работи малко и спря, незнам на коя степен и после изгасих колата. Утре ако времето позволява ще пробвам пак перките, проблема е че незнам какво да правя, ако купя нова кутийка и пак не тръгнат перките леко ще се набутам защото няма да мога да я върна и незнам какво да правя :?

ПС: относно пробата на перките, крушката с която правих пробата си е обикновена авто крушка 12V с 2 жички, едната я свързвам с червено-белия кабел, а другата я закачам на минуса на акумулатора, нали така е правилно??

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”