Пасат Б3 - Изхвърля антифриз

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
Muku
Автомобил:
Двигател:

Пасат Б3 - Изхвърля антифриз

Мнениеот Muku » Нед 20 май 2012 17:09

Здравейте колеги,
както в заглавието съм загатнал имам проблеми с антифриза и по-точно:
Когато отворя капачката за да проверя нивото на течността в казанчето, нивото е доста високо, а понякога анифриза дори кипва.
Проблема съм го забелязал след по-продължително каране. Температурата по показание на таблото си е нормална (повече от 90 градуса не е показала стрелката), перката на радиатора си се включва и изключва (според мен) нормално. Маркучите не са твърди, сменил съм капачката на разширителния съд с такава от кола която няма проблеми (демек би трябвало да работи клапанчето) и проблема си остава.
Ако се движа на кратко разстояние или за малко - няма проблем. Последния път когато направих "тест" беше - на разстояние от около 15-ина км натиснах колата (покарах с доста висока скорост, за да се повиши температурата) и след като се прибрах, колата изстина и проблема се появи. По принцип в такъв момент се появява: карал съм по-продължително, спирам и след като е изстинала (случвало се е след 10на дни да проверя) нивото е прекалено високо или направо кипва като отвъртя капачката.
Моля за съвет и идеи, а ако има някъде писано, ще се радвам да го прочета. Благодаря! ;)

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Re: Пасат Б3 - Изхвърля антифриз

Мнениеот Iezekil » Нед 20 май 2012 18:25

не намирам никва логика освен да ти е по-ниско от нормалното разширитела или да имаш некви маркучи по-високо от него... особено на студена кола и работеща капачка...но да питам,малкото маркуче работи ли,циркулира ли вода през него?Въобще какво се случва,ако запалиш колата студена на отворен съд?

Потребителски аватар
Muku
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Muku » Нед 20 май 2012 20:41

Абсолютно нищо не е променяно от както е станала кола, дет' се вика :)
Разширитела си е стандартния кръгъл съд. Маркучите са си същите - сменял съм само един от главата към радиатора (с разклонение към разширителя) но е намерен по каталог за този тип мотор (ААМ)

На въпроса ти - пробвахме със старата капачка, през малкото маркуче си циркулира течност. Дори човека който подържа колата ми го тества с някаква приставка към компресора (май наду въздух пред него но с по-слаба стуя) и каза че работи.

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Нед 20 май 2012 20:56

Iezekil написа: какво се случва,ако запалиш колата студена на отворен съд?

shimbi
Автомобил: джета 2012г
Двигател:
Контакти:

Мнениеот shimbi » Нед 20 май 2012 20:58

според мен или е капачка на раширителния съд, или термостат.но за термостат,трябва да извира от там.и от водна помпа извира ,но не мисля че е това.

Потребителски аватар
Muku
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Muku » Нед 20 май 2012 21:23

Iezekil написа: какво се случва,ако запалиш колата студена на отворен съд?

По спомен от преди да сменя капачката, в сервиза не показа нещо притеснително. Мисля че си работеше нормално и не кипеше на отворен съд

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Нед 20 май 2012 21:44

направо се чудя,почвам да пиша и трия,няма логика.Всичко нормално,термостата отваря,перката работи,не загрява колата,не хвърля вода топла..само като е студена хвърля вода при отваряне на казана...ще кажеш,че е ниска точка....абе да не я проверяваш на някой наклон??Или случайно да си на ГАЗ??

Потребителски аватар
Muku
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Muku » Нед 20 май 2012 22:10

Проблема го забелязвам само когато съм я карал повече време на 90 градуса (ако мога така да се изразя) и след като изстине.
Пример: Карам Бургас(Меден Рудник) - Царево(Мичурин) - има проблем!
Карам Меден Рудник - центъра с около 20 км градско - няма проблем!

Няма газ! Мотора е ААМ 1.8ми

Потребителски аватар
Muku
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Muku » Пон 21 май 2012 15:17

Току-що бях при колата. Запалих я на студен двигател и отворена капачка - термостата си отваря (на малко преди 90 градуса), перката на радиатора завърта на 90. Антифриза си се "движи" в казанчето - преди да отвори термостата се надигна, а след това се прибра и после се върна на средно ниво.
Ще я пробвам довечера да покарам пак да видим реакцията

nepreklonniq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nepreklonniq » Пон 21 май 2012 19:34

А парното ти как е ? Прилича на запушен радиатор на парното...А нещо по центровката да е пипано?

Потребителски аватар
Muku
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Muku » Пон 21 май 2012 20:07

Парното си топлеше зимата. Не е това което трябва да е, но не е и толкова зле - топли си доволно. Проблема с течността ми се появи доста след като се стопли времето. То ясно, че пак си циркулира през радиаторчето де, но така или иначе щях да го сменям. Новото е в багажника (2ра година :oops: ) :)

nepreklonniq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nepreklonniq » Пон 21 май 2012 20:48

Аз имах същия проблем с течноста точно преди зимата, но на другата ми кола...направо като си спомня и още ми настръхват :horror: косите дето ги нямам :lol: Отидох при майстор, и той продуха радиаторчето с вода и компресор с въздух направо както е на колата - без да разглобява нищо...Рисковете от това са: - протичане на радиаторчето - щото е старо и не се знае как е изтъняла стената му... - и невъзможност да се отпуши и ...пак принудителна смяна...Тъй или иначе и аз се навих на тази процедура...
При мен точно така се държеше охлаждащата течност - повишено ниво - като постои 10-тина минути на бензиностанция - например и си хвърли около 500грама от антифриза...после голямо чудене беше...а то от радиаторчето на парното...

Потребителски аватар
Muku
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Muku » Пон 21 май 2012 21:02

Тази процедура съм решил да я правя това лято/есен, но все не мога да се наканя, а и да намеря някой за компания и помощ ;)
Дано да се окаже от това. Случая и опита ти с твоя кола ме амбицира да ускоря смяната в някой по-хладен ден, докато е време :)

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Вто 22 май 2012 5:34

В рамките на добрия тон не виждам логика запушено парно да надига водата или да я хвърля.Пробито да,ще прави въздушна възглавница...но и това не ев този случай.Най лесно да проверим,колегата да изолира парното с една тръбичка,просто да сложи тръбичката на маркучите да може да циркулира и да пробва известно време така.

Върни се в “Passat”