Колеги изпращя ми нещо скоростната кутия и мисля да я сменям (с някоя втора ръка естествено).Както вече споменах колата е Голф 3 1.8 моно, 90 коня ABS мотор.Въпросът ми е какви двигатели мога да ползвам за донор, тоест кутията да стане и на моята машина?
Задължително ли трябва да е от 1.8, може ли да не е от 90 коня мотор и тнт и тнт.Интересуват ме всички варианти.....
Скоростна кутия Golf3 1.8 90к.с (ABS)
-
- Автомобил:
- Двигател:
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Re: Скоростна кутия Golf3 1.8 90к.с (ABS)
Може и да е от по-слабия 75к.с. мотор. Само че има шанс да е една идея по-къса. Според мен сложи такава, каквато се монтира или някоя друга със същите предавателни числа. Какъв е кодът на твоята кутия, която е от завода?
От голф двойка/Джета с 1.6/1.8 мотор също са подходящи кутиите, без тия за 16волтовите.
От голф двойка/Джета с 1.6/1.8 мотор също са подходящи кутиите, без тия за 16волтовите.
-
- Автомобил:
- Двигател:
че колко вида кутии слагат на ABS мотор... и къде да го видя въпросният код (отгоре ли е или трябва да лягам отдолу)
- stefan4o
- Контакти:
В багажника имаш стикер. Там пише код на мотора, код на скоростите, код на боята, ниво на оборудване, екстри и т.н. Погледни там за по-лесно
Със сигурност не слагат само един вид скорости на ABS. Например при Пасат седан и комби са с различни предавателни числа, като при комби са една идея по-къси.Предполагам нещо такова може да има и при Голф.

-
- Автомобил:
- Двигател:
ако правилно съм се ориентирал , би трябвало кодът на скоростната ми кутия да е APW (на въпросния стикер в багажника го пише точно след кода на двигателя)
Поразрових се из форума и намерих това:
viewtopic.php?f=5&t=36582&start=15
"еи тва са моделите ск.кутии които стават за АБС мотора:
AME,APW,ARO,ATH,AYH,CCA,CEW,CFD,CFK,CGK,CGL,CGM,CGX,CHB,CHD,CKX,CNA,CRR,CSJ,CSK,DKR
"
Но все пак не знам на какви други двигатели слагат такива кутии..... за да знам от коя обява да си търся
Поразрових се из форума и намерих това:
viewtopic.php?f=5&t=36582&start=15
"еи тва са моделите ск.кутии които стават за АБС мотора:
AME,APW,ARO,ATH,AYH,CCA,CEW,CFD,CFK,CGK,CGL,CGM,CGX,CHB,CHD,CKX,CNA,CRR,CSJ,CSK,DKR
"
Но все пак не знам на какви други двигатели слагат такива кутии..... за да знам от коя обява да си търся

- stefan4o
- Контакти:
Много лесно - просто търси скорости с определени кодове. Ще ти посоча някои, за да си прецениш сам. Ще изровя в ЕТКА всички кутии 020 за Мк3 и ще постна резултатите, за да ти кажа кодовете.
-
- Автомобил:
- Двигател:
значи търся скоростна кутия тип 020, о от тези които е писал колегата ли да гледам или от тези http://www.doppel-wobber.de/forum/index ... nfo&id=127
ако някой може да разясни следната таблица и да каже какво означават цифрите под всяка скорост......
и все пак ако ми дадеш инфото от етката ще съм благодарен
П.С.:Инсталнах я сега и аз ЕТКА7 но нещо не мога да се оправя.До колкото разбирам всички трансмисии на 1.6-1.8 двидатели от 40 до 102 KW са еднакви...
...
ако някой може да разясни следната таблица и да каже какво означават цифрите под всяка скорост......
и все пак ако ми дадеш инфото от етката ще съм благодарен

П.С.:Инсталнах я сега и аз ЕТКА7 но нещо не мога да се оправя.До колкото разбирам всички трансмисии на 1.6-1.8 двидатели от 40 до 102 KW са еднакви...

- stefan4o
- Контакти:
Малко позакъснях, но снощи се хванах да вадя всички кодове на кутии от ЕТКА от най-масовите - тип 084 (за наклонените напред мотори 4-скорости), тип 085 (за наклонените напред мотори 5-скорости) и тип 020 (за двигателите от 1.8 75 к.с. до 2.0 115к.с., дизел 1.9 и 1.9ТД). Разделил съм ги на моделни години, за да знаеш горе-долу от коя година какви се предлагат заводски. Еднаквите съм ги белязал с еднакви цветове. Прегледай и кажи ако имаш въпроси. Твоята кутия има 1-2 заместителя, които са 1:1 с нея. За неясноти - попитай, ще ти отговоря.
Мк3 084-085-020
Мога да приложа същия списък с кутии от Мк2, но там няма такава с абсолютно същите числа, въпреки, че има доста близки до нея и пак биха били сходими с твоята с много малки разлики в динамиката.
Мк3 084-085-020
Мога да приложа същия списък с кутии от Мк2, но там няма такава с абсолютно същите числа, въпреки, че има доста близки до нея и пак биха били сходими с твоята с много малки разлики в динамиката.
-
- Автомобил:
- Двигател:

Значи ако правилно съм разбрал трябва да търся една от кутиите с код отбелязан в розово

По-голямото число по-дълга или по-къса скорост означава?
Всяка една от изброените кутии ли мога да сложа (чисто физически дали ще ми пасне на мотора)?
- Vencitu
- Автомобил:
- Двигател:
На 1,8 75 коня и на 1,8 90 коня на голф 3 се монтират едни и същи кутий.Кода им е CHB.По-голямото число е по-къса предавка.
- stefan4o
- Контакти:
mr.thebest написа:maikomila колега страшен си.![]()
Значи ако правилно съм разбрал трябва да търся една от кутиите с код отбелязан в розовои ще бъде 1:1 със моята, но ако не намеря такава то ще ми пасне и корпусът на която и да е от другите, просто да търся близки до моите предавателни числа.....
По-голямото число по-дълга или по-къса скорост означава?
Всяка една от изброените кутии ли мога да сложа (чисто физически дали ще ми пасне на мотора)?
Правилно си разбрал. Чисто физически пасват всички кутии от типа 020, които се монтират на:
Мк2 - 1.6 и 1.8 бензин без 16-волтовите, 1.6Д, ТД, ТД+кулер
Мк3 - 1.8 - 75 и 90 к.с., 2.0 115к.с., 1.6 100к.с. 1.9Д, ТД, мисля, че ТДИ бяха с друг механизъм.
Въпросът обаче е с коя ще си най-доволен - веднага ти казвам - тази, с която твоята е най-близка като предавателни числа или със същата. Ако колата се кара предимно градско не е проблем да се сложи една идея по-къса кутия - така ще караш на по-висока предавка в града и ще разполагаш с по-добра еластичност и динамика. Обратно - ако колата се търкаля предимно извънградско - можеш да търсиш вариант с по-дълга кутия (примерно 4Т), така ще загубиш малко от динамиката, но ако си по-кротък шофер и не скачаш много на газта колата ти ще бъде една идея по-икономична. Сам си прецени. На твое място бих търсил кутия със същите числа или евентуално бих отремонтирал тази, понеже при кутиите 2ра ръка е малко лотария да ти се падне читава.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”