ALH внезапно радикално тракане -вероятни проблеми?

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
juve
Автомобил: Pasat B3-Seat Leon TDI
Двигател: AAZ - ALH

ALH внезапно радикално тракане -вероятни проблеми?

Мнениеот juve » Пон 21 май 2012 20:38

Здравейте колеги,
както се казва сегашната ми придобивка - леон 2001 ALH 90 коня, след като изяде супата - покупката и основното ядене - сериозна сума за обслужване от всякакво естество, днес реши да ми сервира и "десерт" :twisted:
Както си карала моята жена, внезапно, без никакви скоростни изцепки ( там има камери ) ;) колата изведнъж затрещяла на фуражомелка и логично жената отбила и загасила. След малко запалила - колата пали мигновено обаче работи на 3 цилиндъра , трака на метал зверски и тресе...до пълно излитане на двигателя от коша. Завлякох я на "завет" , свалих капака на ангренажа и хвърлих едно око - изглежда напълно изправен ( опънат и здрав)... и сега ми остана да мисля и разсъждавам:
Масло - в норма
антифриз - на макс
ремък - здрав...защото пали веднага ( не че ще я паля повече, но е факт)
обаче резултата е налице и сега се чудя от какво естество има вероятност да е проблема, как се е получило и най вече какво мога да очаквам ?
Не вярвам , че двигателя е :bishop , ама и не знам какво му е хрумнало на испанското копеле :banghead:
Някакви предположения и съвети... за да имам едно наум като почнем да се надлъгваме с майсторите...
Предварително Благодаря :beer

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Re: ALH внезапно радикално тракане -вероятни проблеми?

Мнениеот samo_pechka » Пон 21 май 2012 21:05

Нещо сериозно е станало колега :!: Не я пали повече в никакъв случай! Да не те плаша ,но дано не е това което изброявам, дано да имаш късмет и да е друго(примерно запушена-повредена дюза)!Не знам какво точно може да се случило , може клапан да е (паднал) ,легло на клапана (излязло) ,някакво чуждо тяло( прим. от предишна авария -остатъци в кулера) .Чувал съм за паднала черупка на биела(поради някаква причина или некадърен ремонт), звуците били страшни казват. При всички случаи - демонтаж най-малко на главата мисля... :roll:

Georgi Vutov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Georgi Vutov » Пон 21 май 2012 22:18

samo_pechka написа:Чувал съм за паднала черупка на биела(

:047: :047:

Дюза? ДА работи на 3 цилиндъра да , но откъде това "зверско тракане на метал" ?

Потребителски аватар
alexx
Автомобил: SantaFe
Двигател:

Мнениеот alexx » Пон 21 май 2012 22:26

счупен амортесьор на ремък, блокирала шайба ....
щом работи и пали веднага , а свети ли масло или нещо друго?
ако не свети няма да са лагери не се шашкай

Потребителски аватар
juve

Мнениеот juve » Пон 21 май 2012 22:58

Абе не съм имал възможността да го слушам дълго време, eusa обаче ми се струва че е някъде горе, по клапаните... но не мога да разбера какво може да причини такъв звук ( чаткане) и то "ей така, от нищото" .... иначе маслената лампа не свети след запалване :idea:
Иначе е ясно че ще се започне с главата... ама исках да се подготвя психически :bishop

дотук: на единия цилиндър има компресия 0.0.... :063:
ще сваляме главЪта....

Потребителски аватар
vladtod®
Автомобил: Passat
Двигател:

Мнениеот vladtod® » Сря 23 май 2012 14:16

Същите симптоми вчера на спринтер на единия цилиндър няма компресия, днес свалих двата вала и на единия изпускателен клапан пружината счупена :Mr Green Fun "нова" от моргата и го запалихме преди малко.

Потребителски аватар
juve

Мнениеот juve » Сря 23 май 2012 16:03

Това добре, ама на моята се чува и ясно чукане на метал :banghead: Ще му *** цялата рода, как пък ми се случи точно по време на празници, пък и без всякакви признаци :banghead:

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Сря 23 май 2012 17:43

Това за счупена пружина е възможно колега ! Но да не съм лош пророк, дори и в този случай, клапана е много вероятно, да е паднал вече .Рядкост е след счупена пружина, да се държи клапана все още горе( на главата) и да не му са "измъкнати" стопорните клинчетата .

Потребителски аватар
juve

Мнениеот juve » Чет 24 май 2012 8:16

Тъй като са празници, отварянето се отложи за време,когато хората си мислят за работата, а не за евентуалните бири и ракиджос чакащи за изпиване...обаче имам едно такова питане: ако случайно един клапан "изпадне" цял (защото проблемът се е получил при изключително слабо натоварване ) резултата е "весело" подрънкване на клапана в буталото БЕЗ евентуално задиране по цилиндъра или..... защото смятам, че ако нещо беше паднало изцяло би трябвало после двигателя не да "причатква" а направо да става страшно... не визирам какво се случва по клапана и т.н в случая много ми се ще да нямам грижи по бутала и огледалото на блока :idea: За това мечтаем :talk: А иначе е ясно че като се отвори ще е ясно, ама ще трябва да имам търпение.. :drunk
п.с Уф как съм го написал! Въпроса беше ако клапана "пропадне" по някаква причина , то той оставали частично във водача ( демек да е в главата, но виси безконтролно и буталото го чука отдолу, или изпада напълно вътре и буталото го мята изцелия цилиндър ?

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Чет 24 май 2012 9:31

Не искам да те плаша, но в повечето случаи пораженията са огромни. Даже счупване на клапана, дупка в буталото, надран цилиндър от парчетата и изкривена биела.
На едно опелче със счупена пружина клапана се изкривил леко, буталото го набило във водача и там се закеркенечил. Колата си бе дошла от Ботевград до Плевен на 3 цилиндъра. Смених клапан и водач и се оправи.
Какво е при теб, ще се разбере с отваряне.

Потребителски аватар
juve

Мнениеот juve » Чет 24 май 2012 10:55

Спокойно, не се плаша толкова лесно, така или иначе служебно често виждам хладилни компресори с обем за който моето двигателче може само да си мечтае :063: и изключително грозни гледки, обаче там клапаните не са този тип и затова съм в непознати земи тук. А иначе...не е лошо, така свиквам с тази мисъл, ако видя нещо страшно да не припадам и изпадам в гърчове :bishop :mrgreen: Май ще трябва да разгледам раздела продавам за нов блок или глава....или направо двигател ... :deal

Потребителски аватар
juve

Мнениеот juve » Сря 30 май 2012 13:17

facepalm така.... цялата работа се оказа проблем в задкормилното ремонтно устройство! :banghead: :dummy: :dummy:
Оказа се, че за всичко съм си виновен само и единствено аз...и тъжното е , че в този случай го вярвам :dummy:
в клапана се намери парче от солидна "свинска опашка" , която не знам как , но знам от къде ;) е засмукана там.... ама като не знам как сега ще си платя за гяволука и другият път вече "ще знам" как.. когато пипам тези неща :012: Ще се възползвам от случая да направя една хубава ревизия на главата със смяна на текущите консумативи ;) там , пък после...ще видим ... важното е, че засега нямаме :bishop на двигателя , а само един , дето трябва леко да го :dummy:
само дето Калояново ще го гледам през крив макарон :beat_butt2 , ама нека сме живи и здрави... eusa

Върни се в “Дизелови агрегати”