Скъсан пистов ремък

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
nikson85
Автомобил:
Двигател:

Re: Скъсан пистов ремък

Мнениеот nikson85 » Нед 20 май 2012 14:25

rokera671 написа:80 000-90 e само за маркови ремъци.С такива от 18 лв не си правете експерименти.Аз съм на около 200 000 и за сега съм сменял само ремъци.Водната помпа си е добре и не я пипам.По логиката да се сменят ремъка заедно с помпата ,досега трябваше да хвърля 2 помпи.И ремъците са ми по 18 лв.С кеф да я поддържаш!!!!

един колега скъса ремък на 25 000км на форд дизелов двигател. maikomila можеби е пропуснал момента с ролките , или помпата , или ремъка е подал , но 100% е пропуснал нещо друго според мен за да стане гафа. аз при моя ангренаж имам само една помпа без никви ролки. така че внимавайте с тези ролки и помпи , не е само от ремъка на 100%. то при дизелите май върти и навтова поммпа там , ако не е погледнал лагерите. maikomila

Последна промяна от nikson85 на Нед 20 май 2012 17:00, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Нед 20 май 2012 15:17

"логиката" не е нещо,което трябва да те води и да определя дали да се сменя дадена част или не.Има си сервизни ръководства,там си пише всичко,кое кога,защо и как се сменя и там си пише,че ангренажен ремък се сменя к-т с водна помпа (когато е на ангренажа), и всички ролки.Това не е логика,това е мнението на този,който е произвел колата и неговата препоръка,пък кой какво ще сменя,си е изцяло негова работа :) . Водната помпа е най-опасна за ремъка,защото е с назъбена шайба и ако блокира,ремъка мигновено изронва зъбите си и прескача (дали ще се счупи двигателя вече,зависи),докато всички останали ролки са гладки и опират от външната страна на ремъка,при което има възможност да се разбере,ако някоя блокира,преди да прескочи,докато при водната,няма такъв шанс. Също така водните помпи,които се продават в момента,рядко изкарват целия интервал на ремъка (от 60 000) и дори хубавите марки,протичат още на 45-50 000 и това налага да се сменя преди да и е дошло времето като километри.
Срещнах в темата някаква цена на пистов ремък за Шаран за 5-8лв - колегата да вземе да каже от къде ги пазарува и дали изкарват повече от 1 ден mhihi .Качествен пистов ремък (канален,не трапецовиден),струва поне 20лв. Трапецовидния,който върти водната помпа и хидравликата при Шаран,може и да е 5-8лв,ама пистовия гони 30-те :)
Лично аз сменям ангренажите на 60 000,предвид частите,нагоре просто е лотария дали ще изкара,пистов и ролките по пистовия сменям,когато не изглеждат добре :)
:beer

wolff1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот wolff1 » Нед 20 май 2012 16:14

аве тия ремъци да не са от слама ве. всеки производител на ремъци от по известните марки го е направил да издържа колкото оригиналния. дори тези производители, правят и оригиналните ремъци :!: моя ремък преди да го сменя беше на 125 000 км. като купих колата от германия и майстора от сервиза с 2те ръце не можа да го скъса. беше дайко. същата работа и за водните помпи. сменяйте си и на 20 000 ако искате, те парите са си ваши. хората са посочили препоръчителен период кога да се сменя, повечето е над 100 000км. сменяш с 20к. по малко примерно и нямаш грижи. и на известните марки - конти, дайко, фленор, гатес и т.н. всичко им е ок. дори и по неизвестните. не означава че стоката им е лоша. голяма е конкуренцията в днешно време и не могат да си позволят да произвеждат боклуци. просто са по неизвестни защото рекламата им е малка. не че в повечето случай, големите производители не им произвеждат стоката но с друг етикет, както и с маслата но това е друг въпрос.

Потребителски аватар
rokera671
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rokera671 » Нед 20 май 2012 16:46

nikson85 написа:
rokera671 написа:80 000-90 e само за маркови ремъци.С такива от 18 лв не си правете експерименти.Аз съм на около 200 000 и за сега съм сменял само ремъци.Водната помпа си е добре и не я пипам.По логиката да се сменят ремъка заедно с помпата ,досега трябваше да хвърля 2 помпи.И ремъците са ми по 18 лв.С кеф да я поддържаш!!!!

един колега скъса ремък на 25 000км на форд дизелов двигател. maikomila можеби е пропуснал момента с ролките , или помпата , или ремъка е подал , но 100% е пропуснал нещо друго според мен за да стане гафа. аз при моя ангренаж имам само една помпа без никви ролки. така че внимавайте с тези ролки и помпи , не е само от ремъка на 100%. то при дизелите май върти и навтова поммпа там , ако не е погледнал лагетите. maikomila

Taka стана и с мой познат със също дизелов Форд .Скъса ремъка на 32000 и накупчи мотора.Взе го моят майстор за без пари и още си го кара.А оня отиде и си взе пак форд -Фокус.Ремъка бил марков.Всичко е много относително и всеки сам си преценя.Аз си го сменям на 50 000 и досега не съм имал проблеми.Верно е ,че като ги вадя са като нови ,но предпочитам да го сменя отколкото да го чакам да се износи и да се случи най лошото.

Потребителски аватар
nikson85
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikson85 » Нед 20 май 2012 16:52

ако имаш теч на масло и цапа ремъка може да не дочакаш 50 000км. ремъка просто си рони зъбите от маслото и най лошото идва преди 50 000км. така , че проверявай ремъка по-често при загуби на масло. :wink:

Потребителски аватар
nikson85
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikson85 » Пон 21 май 2012 11:10

Значе сега съм монтирал стария пистов ремък, но си купих и нов за всеки случай. Пистов ремък на Дайко за 20лв казаха ми че е добър. Другия месец ще сменям всички ремъци , и дано този стария изтрае 2 седмици до смяната. Не искам да слагам новия пистов ремък и без това ще правя ремонт другия месец тъкмо си имам и нов пистов ремък , остана само да взема ангренажен и водна помпа , ако се налага. Смяната е точно 5 години и 73 000км, тъкмо на време. :beer

Потребителски аватар
nikson85
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikson85 » Вто 22 май 2012 8:44

tisho_psg написа:
nikson85 написа:А как се сменят двата ремъка и какви инструменти (ключове) трябва да закупя при тази операция за този вид двигател?
И също и проверка на ролката дали е износена и водната помпа лагера, как се разбира дали са износени и са за подмяна?

Сменят се елементарно,за инструменти не знам.Ролка и водна помпа са ти евтини,сменяй ги ако не са сменяни скоро.Консуматив са,няма да забогатееш като спестиш от тия неща.

Като се има в предвид, че няма оптяжна ролка, как се натяга ремъка при АБД двигател. Да не се натяга от водната помпа нещо? А дали тоя ремък изобщо се натяга. Май само се слага и се гледа за броя зъби да е същия. :screwy Ако някой ми отговори ще съм му много благодарен. За пистовия ремък беше фасулска работа, ако и при този нищо не се регулира и той е фасулска работа.

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Вто 22 май 2012 8:50

Точно с водната помпа се натяга ремъка. Тя има 3 фиксиращи болтчета, разхлабват се и се върти, ама без специален ключ понякога е доста трудно. Освен това, има опасност след завъртането да потече водица и да се наложи да смениш О - пръстена на помпата. Затова си го купи предварително, струва лев - два, да го имаш готов.

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Вто 22 май 2012 9:02

Белезите за елементарни, а ако новия ремък е Дайко, Конти, Гейтс, обикновено се надява директно, без да се наложи реглаж. Е, ако е Оптибелт, Родрайв...

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”