Както е известно на голяма част от четящите форума, се използва едно всеизвестно правило за проверка обтегнатостта на ремъка като се завърти по оста си до максимум 90градуса. Да обаче съм чувал, че това правило се прилага когато ролките между който се пробва са на разстояние около и над 20см, демек наистина най дългата свободна част на ремъка- това вярно ли е или не съвсем? Другото което знам но не съм сигурен в достоверността му, че това разстояние ако е под 20см , примерно 10см(или по малко) между ролките ремъка трябва да се завърта максимум до 45градуса. В което има логика, защото разстоянието между ролките е по малко и от там той е под малко по голямо напрежение. Също така това правило някой го прилагат когато проверяват ремъка между двата вала , на двувалови глави. Защото реално погледнато ако между двата вала(разстояние 2-3см между зъбните колела) ремъка се завърти до 90 градуса трябва да е бая хлабав.
Та давайте да го обсъдим това, и да видим дали съм с грешна информация или има доза истина, че от тази информация може да си навлече беля човек ако е подвеждаща.
П.П. Някой ще кажат