климатроника ми не духа толко и няма грешки ??

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
tdi44
Автомобил:
Двигател:

климатроника ми не духа толко и няма грешки ??

Мнениеот tdi44 » Нед 27 май 2012 19:09

здравеите колеги бихте ли споделили как да си оправя клуматроника да духа топли защтото един ми казва че няма фреон друг че са клапи казаха ми да задържа двата краини бутона и ще ми излезе кот така и направих и ми излязоха 3 4-ки което било добре значи спорет мен са клапи само4е нямам идея как се сваля и разглабя ако някои има идея пишете моля пс.колата е бора 2000.08.08 ако има някакво значение

Потребителски аватар
mazalo8506
Автомобил: Golf IV
Двигател: AGR 1998

Re: климатроника ми не духа толко и няма грешки ??

Мнениеот mazalo8506 » Вто 29 май 2012 6:32

Колега, ако не се бъркам..няма как климатика/климатроника да духа топло! Топлото идва от двигателя, ако и при загрял двигател не духа топло най-вероятно са клапите които разделят студен и топъл поток, но може също да е радиатор на парното. Аз за това се сещам като не толкова просветен :)

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Re: климатроника ми не духа толко и няма грешки ??

Мнениеот zfa159 » Вто 29 май 2012 20:35

Климатроника на колата не е инверторен и съответно не може да топли,ако двигателя не е загрял.Топлото се реализира не с фреона,а с радиаторче на парното,вързано към антифриза.Ако не е загрял и няма топло - нормално е :) Ако и загрял няма топло - кофти. Клапите при Бора са от стария тип - метална клапа с дупки,облечена с дунапрен,в стил Голф 2 или 3 :) .Вариантите да не духа топло при загрял двигател и да няма грешки са следните :
1. механично се е разкачила връзката между моторчето за топло/студено и клапата (слабо вероятно,при рязък завой ще се мята насам-натам :) ).
2. задръстено радиаторче за парното - силно вероятно
3. изчезнал е дунапрена на клапата за топло-студено - също доста вероятно.
Съответно проблем 2 се проверява като се откачат двата маркуча от радиаторчето и се пробваш да го промиеш,има един тон теми по въпроса как се прави.Ако няма никакъв ефект,пипни двата маркуча (вход и изход) при загрял двигател и виж дали и 2-та са горещи еднакво.Ако не са,а пък си минава вода през радиатора,като го промиваш - няма добра циркулация през охл. система и трябва да се ориентираш основно към водна помпа (с пластмасова турбинка е,често заминават).
Общо взето промиваш,проверяваш маркучите и ако всичко е ок,трябва да се свали таблото,за да се види какво е положението с клапата за топло-студено и според състоянието и да се прецени дали само тя да се ремонтира (облепя се,има писано по въпроса) или да се смени и радиаторчето (хубаво е превантивно да се смени и то,ама новите,които продават са :bishop ).
:beer

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”