Формула 1, Сезон 2012

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen

Нека ние изберем шампион на Сезон 2012 (възможност за 3 гласа)

Себастиан Фетел
32
26%
Фернандо Алонсо
52
42%
Кими Райконен
21
17%
Марк Уебър
0
Няма гласове
Люис Хамилтън
6
5%
Дженсън Бътън
5
4%
Нико Розберг
1
1%
Михаел Шумахер
2
2%
Фелипе Маса
2
2%
Серхио Перес
2
2%
Пастор Малдонадо
2
2%

Общо гласове: 125
Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Re: Формула 1, Сезон 2012

Мнениеот hooligan_sk » Вто 29 май 2012 8:59

escrime написа:
Vettel написа:
radotom написа:А на мен пък точно този сезон си ми е много интересно.

:да:
Уникален сезон до момента.

Зависи уникален в коя посока... :?

Определено не виждам нищо положително в обезценяването на победите и в състезания като руска рулетка.
Да не говорим за изключително пасивните отбори и пилоти, които евентуално натискат в 10% от състезанието заради гумите, гумите, гумите, гумите, гумите... А половината, които не записват време в Q3 отново заради... гумите? Ако Картикеян стане първи, това каква победа е?

Не ме разбирайте погрешно, луд съм по идеята за борба между 5 отбора, за изравнени сили, но не и за сметка на всичко изброено по-горе...

Някак не ми се връзва в кралските гонки на пилотите и отборите да им ампутират скорост и хъс, заради идеята че хаотичното представяне е интересно.

Така или иначе сигурно никой няма да прочете, пък и да прочете - няма да се съгласи...
За това наздраве, щом ви е интересно! :beer

За мен е отчайващо...

П.П.: Да добавя 5 стинки за Канада - залагам левче на Пол Ди Реста!

Не сте прав господине, не сте прав mhihi

Още 5ст:
1. Кога Ф1 е бил зрелищен спорт по подобие на наскар, врц, дори дакар?
2. Правилата в крайна сметка са еднакви за всички, нали?
3. Нали не казваш че Уилямс, Лотус, Мерцедес, Заубер са конкурентни с лидерите през тази година само заради гумите? :roll:

Потребителски аватар
xploda
Автомобил: Civic
Двигател:

Мнениеот xploda » Вто 29 май 2012 9:04

escrime написа:Ако Картикеян стане първи, това каква победа е?

Случайна, каква да е? Същата, като на Малдонадо миналата седмица. От началото на сезона никакво постоянство няма.
Тази година има хора с ебаси късмета и такива с ебаси каръщината. И да гумите СА важен фактор и СА виновни за лошото представянето на някои пилоти. Лично на мен започва да ми става скучна формулата. Не знам за другите, но за мен да наблюдавам "талантлив" пилот от Маруся, HRT и другите шитни как се "бори" с доказали се пилоти изобщо не е вълнуващо или интригуващо.

Потребителски аватар
escrime
Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
Двигател: OM642

Мнениеот escrime » Вто 29 май 2012 9:08

Хулигане,

1. F1 винаги е бил зрелищен спорт и искрено съжалявам ако си пропуснал зрелищните състезания от не толкова далечното минало. Може би щеше да мислиш иначе... Това в момента не е зрелище по никакъв начин.

2. Правилата никога не са били еднакви за всички, не се заблуждавай. При равен старт винаги има и по-равни.

3. Ако караха на 100% и ако имаше поне малко консистентност бих се нагърбил да попиша по този въпрос. Иначе не може да бъде отговорено.

И няма нужда твоята (или на всички останали) истина да е и моя, нали?

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Вто 29 май 2012 9:25

escrime написа:Хулигане,

1. F1 винаги е бил зрелищен спорт и искрено съжалявам ако си пропуснал зрелищните състезания от не толкова далечното минало. Може би щеше да мислиш иначе... Това в момента не е зрелище по никакъв начин.

2. Правилата никога не са били еднакви за всички, не се заблуждавай. При равен старт винаги има и по-равни.

3. Ако караха на 100% и ако имаше поне малко консистентност бих се нагърбил да попиша по този въпрос. Иначе не може да бъде отговорено.

И няма нужда твоята (или на всички останали) истина да е и моя, нали?

1. Никога не е бил зрелищен спорт в истинския смисъл на думата. Имало е екшън, изпреварвания, борби. Но това по същество е "безконтактен" спорт на асфалтирана писта с повече от 1 завой. :beer

2. Коментираме сезон 2012, иначе всички знаем какво значи ФИА mhihi

3. Отборите са поставени в една обща среда и всеки от тях е свободен... to make the best of it.

По същество този сезон не е по-различен от всеки друг. Правилата са други, пътя към успеха е друг. Но отново имаме игра на техника и стратегия. Може да съжаляваш за по-либералните години на спорта. Но ми е странно, предвид че са приключили когато с теб сме били в детската градина :да:

Потребителски аватар
Barboukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Barboukov » Вто 29 май 2012 9:33

xploda написа:И да гумите СА важен фактор и СА виновни за лошото представянето на някои пилоти.

Гумите са еднакви за всички! За да се стигне го бързото им деградиране и рязък спад в представянето на пилота има фактори, които са оказали влияните за това: баланса на автомобила, които е направен в тренировките. Също стилът на каране: ако си агресивен и не можеш да пазиш гуми си е твой проблем; характера на трасето: някой болиди стоят добре на едни и лошо на други писти. Няма как да са добри на всякъде.

Жоре, аз от първото състезание на 1994 съм пред малкия екран. По-интересни състезания не е имало. - мое мнение!
Зрелищните състезания кои са? Херес 1997. Там имаше ли хаотичност заради грейнинг на гумите както сега? - Да, имаше! Имаше ли различни стратегии както сега и в даден момент един пилот да е по-бърз със секунда и нещо от друг? - Да, имаше! Имаше ли и катастрофи? Да, имаше!
Кои бяха другите интересни състезания? Когато караха с едни и същи гуми от началото до финала ли и се стискаха и не натискаха на 100% за да могат да финишират?

Уважавам ти мнението, Escrime! Винаги съм го правил и винаги ще го правя! И тебе уважавам :wink: Но явно имаме различни виждания. Не ми го събира главата как не ти е интересен сезон, в който не знаеш на старта кой ще спечели. Миналата година по-интересно ли беше? Зрелищните битки на Фетел с рекордите mhihi

Потребителски аватар
xploda
Автомобил: Civic
Двигател:

Мнениеот xploda » Вто 29 май 2012 10:17

Vettel написа:
xploda написа:И да гумите СА важен фактор и СА виновни за лошото представянето на някои пилоти.

Гумите са еднакви за всички! За да се стигне го бързото им деградиране и рязък спад в представянето на пилота има фактори, които са оказали влияните за това: баланса на автомобила, които е направен в тренировките. Също стилът на каране: ако си агресивен и не можеш да пазиш гуми си е твой проблем; характера на трасето: някой болиди стоят добре на едни и лошо на други писти. Няма как да са добри на всякъде.

Да не би, тва да са нови фактори? През изминалите години не се ли се е съобразявало винаги с изброените от теб фактори? Винаги ги е имало и ще ги има. Факт е, че тази година новите италианки са боклук. Дали заради новите изисквания или самите пирели произвеждат боклуци не знам, но в факт, че гумите тази година са шитня и провалят много пилоти - къде косвено, къде пряко.

Потребителски аватар
escrime

Мнениеот escrime » Вто 29 май 2012 10:27

Момчета, благодаря че обръщате толкова внимание на моето незначително мнение.
По същество пишете неща, които са напълно верни. Различна е гледната точка върху фактите.

Много харесвам идеята за 3-4-5 отбора в битка за победа, стига наистина да са се вкопчили в нея.
Неизвестността преди старта е супер.

Но абсолютно хаотично представяне от писта на писта, че даже и от сесия на сесия заради облак над пистата, при това за всички отбори, пасуване в Q3, пасуване през 2/3 от състезанието... идва ми в повече.

Откровено казано не ми го събира на мен главата как една шарена таблица може да замести всичко останало.

Един елементарен тренд в представянето би помогнал много по-лесно да се анализира, да се правят предположения, да се хранят надежди и т.н. И тогава вече изненадата би била ценна. Някой да извади нещо неочаквано, от задния джоб. Нещо, върху което са работили, тествали и разучавали. Вместо това гумите са генератор на случайни събития. Понеже в квалификацията има разлика от 3 градуса в температура, постигаш времена с по секунда и половина по-слаби от най-доброто ти постижение в тренировката от преди 2 часа.

Верно, по-объркани състезания не е имало, но по-интересни... Бразилия 2008? Спа 2007? Канада миналата година?

Не виждам как можете да предполагате кой как ще се представи в Канада, при положение, че самите отбори се връщат в първи клас през половин час и се чешат по главите. И всички знаем, че това не е обвързано с конкретните предимства на един болид на дадена писта, нали?

Нямам нищо против екстремни правила и условия, стига да не се преминава някаква разумна граница. Както е в момента, според мен.

Миналата година Фетел и Ред Бул заслужиха всичко, което постигнаха и нямам причина да се дразня от това.

Ayrton Senna: By being a racing driver you are under risk all the time. By being a racing driver means you are racing with other people. And if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver because we are competing, competing to win. And the main motivation is to compete for victory, it's not to come 3rd, 4th, 5th or 6th. I race to win as long as I feel it's possible. Sometimes you get it wrong? Sure, it's impossible to get it right all the time. But I race designed to win, as long as I feel I'm doing it right.

Потребителски аватар
Barboukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Barboukov » Вто 29 май 2012 10:30

xploda написа:гумите тази година са шитня и провалят много пилоти

Именно де. Като не могат да ги пазят и да си правят баланса на колата се провалят!

И преди е било така, но деградацията бе в пъти по-малка. Гумите са много добри. Заради тях спорта стана по-интересен.

Потребителски аватар
Barboukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Barboukov » Вто 29 май 2012 10:34

escrime написа:Верно, по-объркани състезания не е имало, но по-интересни... Бразилия 2008? Спа 2007? Канада миналата година?

Аз безинтересно състезание на дъжд не съм виждал. Дай пример за такъв сух старт.

Потребителски аватар
escrime

Мнениеот escrime » Вто 29 май 2012 11:17

Vettel написа:...
И преди е било така, но деградацията бе в пъти по-малка. Гумите са много добри. Заради тях спорта стана по-интересен.

Е, сори, ама не съм съгласен.
Правиш перфектна настройка в петък и събота, температурата пада с градус-два-три и не влизаш в Q3.
Това е само пример, но износването на гумите и скоростта, която дават, са почти напълно на случаен принцип. Всички отбори го говориха не веднъж... И Хорнер и Уитмарш и т.н.

Марто, ето и няколко сухи от близкото минало, съвсем на Прима Виста, без да ровя:
Австралия 2009, Бразилия 2009, Китай 2011, Индия 2011, Италия 2011, Турция 2010

Безинтересно на дъжд казваш... Малайзия тази година? :roll:

Потребителски аватар
Barboukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Barboukov » Вто 29 май 2012 11:59

escrime написа:Безинтересно на дъжд казваш... Малайзия тази година? :roll:

Казах:
Vettel написа:Аз безинтересно състезание на дъжд не съм виждал

Имало е по 2-3 състезания с по 15 изпревания на сезон. И толкова... Тази и миналата година кое е безинтересното състезание освен Монако?

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Вто 29 май 2012 15:01

Момчета, по-древен съм от повечето от вас :lol:
Първото състезние от Ф1, което съм гледал май болидите отпред бяха с овална решетка за да се обдухтат, без крила, перца и други такива mhihi
Е, да, не беше в България гледането :lol:
Помня и времена, в който първите двама изпреварваха останалите с по 2 (две!!!) обиколки! Не съм сигурен дали гледах старта или репортажи от състезанието, в което обгоря Ники Лауда (май той беше единия от тия с двете обиколки mhihi )
И тогава имаше радиокомуникация - радиото висеше отдясно, до скоростния лост, който завършваше с едно черно топче отгоре, като от ЗиЛ :lol:
В този спорт винаги е имало отборна стратегия, имало е заповеди от бокса, просто в последно време са прекалени, ама карай!
Но настройките и гумите винаги също са били проблем.
И да, както каза Мартин - предпочитам сегашния сезон - миналия въпроса беше кой ще е втори след Фетел :lol:

п.п. Напълно одобрявам избора му на гост за вечеря mhihi

Потребителски аватар
bai_ILIA
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bai_ILIA » Вто 29 май 2012 16:25

в момента F1 си е супер. преди години всички помним колко се ревеше, че е безинтересно и предвидимо. сега пък някои реват как било непредвидимо и не се знае какво ставало...

така е по-добре от преди...Пирели постигнаха това, което десетките промени в техническите правила не можаха...

Потребителски аватар
escrime

Мнениеот escrime » Вто 29 май 2012 16:42

Щях да питам дали си прочел и един ред от последните постове, ама то е ясно, че не си, та се отказах... mhihi

Добре, че се включи да разясниш кое как е, у-а, че да не заблуждаваме нЯщо. :063:

Аз петте си стинки дадох, без да искам да убеждавам никого в нищо. Ама май всички останали имат обратната потребност... mhihi

Оспех, с главно "О"! mhihi

Потребителски аватар
bai_ILIA
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bai_ILIA » Вто 29 май 2012 16:45

четох чуйек - има истини и глупости :Mr Green Fun знаеш как е mhihi :screwy

за теб знаем, че всичко ти е ясно. просто изказвам мнение. ако може, разбира се. другия път ще ти го пратя на ЛС за О-добрение...

само да отбележа ако не ти ясно - FORZA FERRARI!!!

Последна промяна от bai_ILIA на Вто 29 май 2012 17:02, променено общо 1 път.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”