Здравейте колеги!
Когато дам контакт подсветката на врътката за фаровете свети, но когато я завъртя на габарити подсветката изгасва, а тези на таблото, климатроника и на всички останали бутони в купето изобщо не светват. По същия начин е и на положение за включени фарове. Габаритите (предни и задни), фаровете (къси, дълги и за мъгла) и мигачите си светят без проблем. Светят и плафоните в купето. Според вас от какво може да е? Склонен съм да мисля, че е от самата врътка, но не съм сигурен, защото преди няколко дена разглобих изцяло (без таблото) интериора, за да отстраня един теч в купето и днес приключих със сглобяването, та се чудя дали не съм бутнал някое кабелче...?
Бора - Неработещи подсветки
-
jollycatman
- Автомобил:
- Двигател:
- Petyoffy
- Автомобил: Passat B7
- Двигател: CBBF 2012
Re: Неработещи подсветки
А реостата за регулиране на силата на подсветката погледна ли? Щом не светят толкоз елементи, на там клонят нещата
-
jollycatman
- Автомобил:
- Двигател:
Petyoffy написа:А реостата за регулиране на силата на подсветката погледна ли? Щом не светят толкоз елементи, на там клонят нещата
Може и от него да е, но защо тогава, когато габаритите са изключени подсветката на самата врътка свети?
- emo8821
- Автомобил:
- Двигател:
А 21 предпазител погледнал ли си го дали е прекъснат
- pedalchobaba
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Бора - Неработещи подсветки
Eмо, тук става дума за Бора.
До колегата пуснал темата - При даване на контакт, в изключено положение, подсветката на ключа винаги свети. Дори и денем. Идеята е, като стане тъмно да можеш да го намериш къде е. При превключването му на някои от степените, осветлението му вече се поема от реостата за регулирането на цялото осветление.
Петьофи е прав. 98 % това е причината. Виж намери от някъде един реостат за проба. Някой приятел с Голф 4, Бръмбър или Пасат. Сваля се за секунди. След пробата го смени, ако е от него, че оправянето му е бая врътня и не си заслужава. По моргите в Бургас, сигурно са не повече от десет кинта.
До колегата пуснал темата - При даване на контакт, в изключено положение, подсветката на ключа винаги свети. Дори и денем. Идеята е, като стане тъмно да можеш да го намериш къде е. При превключването му на някои от степените, осветлението му вече се поема от реостата за регулирането на цялото осветление.
Петьофи е прав. 98 % това е причината. Виж намери от някъде един реостат за проба. Някой приятел с Голф 4, Бръмбър или Пасат. Сваля се за секунди. След пробата го смени, ако е от него, че оправянето му е бая врътня и не си заслужава. По моргите в Бургас, сигурно са не повече от десет кинта.
- RoadRunner
- Автомобил: VW Golf
- Двигател: ASZ 2003
Според мен проблема е в ключа за фаровете а не от реостата.
-
jollycatman
- Автомобил:
- Двигател:
Това, че подсветката на ключа свети постоянно го знам, но не ми беше ясно, че след включване на външните светлини "осветлението му вече се поема от реостата за регулирането на цялото осветление".
Това е схемата. Днес, ако имам време ще си поиграя с мултицета и ще стане ясно. Лошото е, че незнайно защо, но по бургаските морги трудно се намират части за Голф 4

Това е схемата. Днес, ако имам време ще си поиграя с мултицета и ще стане ясно. Лошото е, че незнайно защо, но по бургаските морги трудно се намират части за Голф 4
-
jollycatman
- Автомобил:
- Двигател:
RoadRunner написа:Според мен проблема е в ключа за фаровете а не от реостата.
Замерих на буксата на термостата. При включени габарити има напрежение, следователно проблемът не е в ключа за фаровете. Остават два варианта - повреден термостат или прекъсната връзка между термостата и точката, от която се разклонява към всички подсветки. Като елиминирам термостата и направя мост между сивия и синьо-сивия кабел на буксата, ако подсветките са 12V-ови лампички би трябвало да светнат, но ако са диоди вероятно ще им "разкажа играта". Някой знае ли какво представляват?
- pedalchobaba
- Автомобил:
- Двигател:
Диоди са, но навсякъде са напрвени със съответните резистори, така че да работят на 12v.
На сиво-синия кабел от реостата при положение макс. идва плюс от 12v, така че смело можеш да премостиш за проба.
На сиво-синия кабел от реостата при положение макс. идва плюс от 12v, така че смело можеш да премостиш за проба.
-
jollycatman
- Автомобил:
- Двигател:
pedalchobaba написа:Диоди са, но навсякъде са напрвени със съответните резистори, така че да работят на 12v.
Голямо благодарско! Много полезно инфо. Почти бях убеден, че са диоди, но не ми се разглабяше, за да проверя дали са с резистори.-
jollycatman
- Автомобил:
- Двигател:
Замервах, примостявах, за да елиминирам всеки един елемент по веригата и след толкова загубено време стигнах до извода, че веригата прекъсва на бушона
Снощи гледах първо него, но в тъмнината ми се е сторило, че е здрав
А и бях убеден, че е здрав, защото освен за регулатора на подсветките бушон №3 отговаря и за релето на фаровете за мъгла, а те си светеха. Вероятно, защото за фаровете за мъгла има друг бушон - №36. И така смених 5А-вия бушон №3 и сега всичко е наред. Благодаря на колегите, които се включиха в темата!

А и бях убеден, че е здрав, защото освен за регулатора на подсветките бушон №3 отговаря и за релето на фаровете за мъгла, а те си светеха. Вероятно, защото за фаровете за мъгла има друг бушон - №36. И така смених 5А-вия бушон №3 и сега всичко е наред. Благодаря на колегите, които се включиха в темата!Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”