"Обръщане" на прозорци - PVC дограма-как?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

"Обръщане" на прозорци - PVC дограма-как?

Мнениеот eng » Чет 21 юни 2012 15:16

Здравейте колеги, монтираха ми ПВЦ дограма и сега искам да си направя сам ъглите и да не се виждат така грозно тухлите.Проблема е че никога не съм се занимавал със замазки и въобще строителни работи, но при тия цени на майсторите от 9-10 лева на линеен метър (уважавам труда им разбира се), не бих могъл да си ги позволя.Хубавото е че имам голямо желание да си го направя сам.Та ако има някой мераклия във форума да ми обясни всичко от-до как става ще съм много благодарен.Между дограмата и тухлите има пяна която предполагам първо се премахва с някакъв макетен нож, но от там нататък-нищо.Бих искал да знам самата подготовка каква е, четох че първо се полага грунд, имало някакви метални ъгли които се слагат, но върху тях ли се замазва или трябва самия ъгъл чрез плоскости от гипсокартон да стане?Също какви материали ще са ми нужни, както и инструменти че нямам никакви-искам да стане красиво.Рових се из нета и най вече в сайта на "мисия моят дом" но нищо не можах да намеря.Както и подобна тема тук във форума.
Бих искал да знам и какви марки материали да използвам за да не се напука във времето или да се разлепи нещо.
Благодаря предварително за инфото.

Потребителски аватар
nurv
Автомобил: Audi A6
Двигател: ALF

Re: "Обръщане" на прозорци - PVC дограма-как?

Мнениеот nurv » Чет 21 юни 2012 15:29

Здрасти колега. Миналата седмица правихме точно това унас. Има различни начини да го направиш, но аз ще ти споделя как процедирахме ние. Купуваш си един лист гипсокартон да кажем 9.5mm. Купуваш си две торби хоросан (едната течна, едната с цимент, съответно прах) и една гипсово лепило. Изрязваш си гипсокартона с размерите на прозорците. Правиш си рамка от вътре и ги фиксираш с винтове(при мен имаше дърво от стабилизиращите дограмата и го ползвах) и лепилото за стената. Нивелираш гледаш да не е виси никъде и така. След като стегне лепилото попълваш с вароциментовия разтвор (хоросан). Металните ъгли, за които спомена ги ползвахме за да направим ъглите прави. Много мързелива работа. Фиксираш ги пак с гипсовото лепило. Завършващият слой ние го направихме със Сатен гипс на Knauf. Падна си шкурене и 2-3 повтаряния, за да стане добре. Като за домашни майстори мисля, че се получи добре. Отделно от външна страна ако ти излиза пяната я изрежи и замажи пак с гипсовото лепило. Ако нещо не съм обяснил ясно питай.

Сметката:
10 лева гипс-картон
12 лева Хоросан (една течна без цимент и една с цимент на прах)
10 лева Сатен гипса
10 лева ъглите
15 лева инструменти (маламашка, канче за гипс, кофа, шкурка (180 и 220), шпатула)

П.П. Материалите са за един рпозорец. Не съм ползвал никакви грундове. Пяната си я подравняваш съответно.

Последна промяна от nurv на Чет 21 юни 2012 15:48, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Чет 21 юни 2012 15:48

Ето за това го уважавам този форум, евала.
Ами колега много мерси за обясненията, ама се породиха доста въпроси иначе като стъпки на изпълнение поне по разказа ти май не е толкова сложно.Първия въпрос-"Изрязваш си гипсокартона с размерите на прозорците и ги фиксираш с винтове и лепилото за стената", как да фиксирам гипсокартона с винтове за стената нали се образува Г-образен профил?Там където е ъгъла на Г-то може и да стане с винт, но самата дължина на гипсокартона как да я "застопоря" към стената?Освен това преди да съм сложил втората част на Г-то, трябва кухината да запълня с хоросан ли?И след това затварям с другата част.Дали няма да провисне от тежестта на хоросанаОт външната страна ми излиза пак пяна и малко грозно стои, но само ще я резна с нещо и ще я замажа с въпросното гипсово лепило.Гипсокартона с какъв инструмент се реже за да си го направя по размера на прозореца.Трябва ли преди да нанясям каквото и да било да напръскам тухлите с вода?Предполагам вароциментовия разтвор трябва д абъде по-гъст за да стои и да не се стича ако го запълвам на вертикалната част на прозореца?
P.S.Сега видях и цените много благодаря за което.

Потребителски аватар
nurv

Мнениеот nurv » Чет 21 юни 2012 15:52

Страниците ги фиксираш с един винт, но не директно за стената. Трябва да имаш отстояние, което ще напълниш с хоросана. В горен край при мен удобно имаше дръвче, долния при мен се падна на перваза и затова не съм го пипал, но иначе трябва да измислиш нещо в стил направи си сам според ситуацията. Може да ползваш някакви малки дървени дръвчета да подпират. Горната част забравих да спомена, че я фиксирахме с по един винт в краищата за върпосните дръвчета и взех три летвички подрязани по височината на прозореца, за да подпират гипс картона иначе си прав, че ще се огъне. Разтвора трябва да ти е достатъчно гъст, за да не се стича. Експериментираш си. На нас ни отне 3 дена от-до, да го имаш предвид (за един прозорец). Не че само с това се занимавахме. Мазахме в другите стаи, че съборих мазилката и боядисвахме ама си отнема време и е мръсно.

А за металните ъгълчета също забравих да спомена, че лесно се хващат пак с гипсовото лепило, после подравняваш и мажеш сатен гипса да стане готино и пак една шкурка.

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Чет 21 юни 2012 15:59

Аз да стигна до ъгълчетата това ми е най-малкия проблем май.Аз имам да майсторя на целия апартамент прозорците.Тъй като прозореца ми е с размери 2.66х1.70, предполагам гипсокартон няма с такава дължина, как ги съединявахте двете части?

Потребителски аватар
dlug
Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
Двигател: AVB

Мнениеот dlug » Чет 21 юни 2012 16:02

Човече, за какви винтове говориш, има ли смисъл? Гипсокартноа го лепя директно за стената с лепило на типки и после с нивела само нивелираш да е отвесно

Потребителски аватар
nurv

Мнениеот nurv » Чет 21 юни 2012 16:04

dlug написа:Човече, за какви винтове говориш, има ли смисъл? Гипсокартноа го лепя директно за стената с лепило на типки и после с нивела само нивелираш да е отвесно

При мен размера е като на колегата и явно липсата на опит си каза думата и постояно си падаше, затова накрая подходихме радикално и го боднахме с по един винт :)

Размера си го правиш сам. Режеш го с ножче и чупиш. "Съединяването" се получава като фиксираш двете части поотделно. После ъгълчето и замаската ще се погрижат да не се вижда.

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Чет 21 юни 2012 16:07

dlug написа:Човече, за какви винтове говориш, има ли смисъл? Гипсокартноа го лепя директно за стената с лепило на типки и после с нивела само нивелираш да е отвесно

Ами мисълта ми е дали няма да поддаде това лепило, все пак бая разтвор ще трябва да поеме което на дължина от 2,66 си е към 2-3 килограма,а другата част на Г профила ще ми опира в рамката на дограмата там лепилото ще държи ли?Какво е това лепило на типки?
nurv при мен проблема е че нямам никакви дървени трупчета и си нямам на идея как ще фиксирвам краищата на гипсокартона, ей това най-много ме притеснява.

Последна промяна от eng на Чет 21 юни 2012 16:09, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
nurv

Мнениеот nurv » Чет 21 юни 2012 16:09

eng написа:Какво е това лепило на типки?

Правиш лепилото на големи топки, а не го растилаш по цялата плоскост.

Последна промяна от nurv на Чет 21 юни 2012 17:29, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Чет 21 юни 2012 16:10

nurv написа:

Правиш лепилото на големи топки, а не го разтилаш по цялата плоскост.

Аха ясно :beer

Потребителски аватар
dlug
Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
Двигател: AVB

Мнениеот dlug » Чет 21 юни 2012 16:24

Чак на мен ми става смешно като чета лепило на типки...гадна грешка :)
Да, не по цялата плоскост, няма смисъл. Правиш няколко топки, малко по-обемисти са да има възможност за нивелиране. Лепилото трбява да е гъсто за да не се стича и да не поддава от тежестта на гипсокартона. Ако прозореца е висок си режеш две парчета гипсокартон и ги допираш, така и ще бъдат по-леки, все пак отгоре ще има шпакловка, която ще скрие фугата
Ако ти се чете:
http://napravisam.bg/forum/search.php?k ... 0%BD%D0%B5

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Чет 21 юни 2012 16:32

Всичко зависи колко е разстоянието, което трябва да се напълни. Начини много има, а сигурно и още толкова може да се измислят. Сега ако майстора ти е взел хубаво размерите за дограмата и мястото за пълнене е 2см е лесно, подпъхвах отрязания лист картон да захване 2мм под дограмата и останалия 1см място пълниш с лепило, заравняваш със стената, слагаш ъгълче, равниш, шкуриш и боядисваш. За металните ъгълчета според мен е задължително преди да се слагат да се изтрият хубаво с парцал или да се изплакнат с обезмаслител. Имат един тънък слой смазка който после отлепва шпаклованото.
Ако разстоянието което трябва да се пълни е много може в сатен гипса примерно да се добави перлит, да се подложи конструкция на стената за гипсокартона и сигурно още много варианти има.

Потребителски аватар
Re5Pec7
Автомобил: Passat B5 V6
Двигател: AQD

Мнениеот Re5Pec7 » Чет 21 юни 2012 16:38

Нашите ги обръщахме с парчета фибран. Лепиш фибрана, мрежа и замазка отгоре и стана идеално.

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Чет 21 юни 2012 16:57

Колеги много ви благодаря за съветите, сега говорих с един съсед който вместо гипсокартон е използвал от тази изолация която се лепи по стените синя, твърди че било по-добре с нея.

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Мнениеот vucata » Чет 21 юни 2012 17:03

nurv написа:

Правиш лепилото на големи топки, а не го разтилаш по цялата плоскост.

Aко имаш гипсокартон в излишък чупи парчета от него и вместо топка лепило мажи парчетата с по малко лепило. Ще спестиш лепило от топките, а гипсокартон ще ти остане.Това е за долната част, там ще има повече напъни, ще се подпираш, саксии може да решиш да слагаш, затова ти препоръчвам да е със парчета гипсокартон като да са на по-бизко едно от друго, вече за лявата част и дясната както и отгоре слагай топки лепило, там няма да има натиск. Слагай нивела за да виждаш къде трябва да слагаш повече парчета и да е равно. Задължително махни дървените подложки/трупчета, защото ше вкарва влага от вън....препоръчвам ти и да минеш по 1 линия от лепилото и върху пяната за по-сигорна изолация :D . Задължително оребрявай ъглите, защото се ронят/чупят.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”