"Обръщане" на прозорци - PVC дограма-как?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Re: "Обръщане" на прозорци - PVC дограма-как?

Мнениеот vucata » Чет 21 юни 2012 17:50

Също да напомня, има едни нарези по дограмта отвън, на тях има капачки, внимавай да не ги запушиш, те са за оттичане на водата от дограмата когато се получава конденз :idea: Като отвориш някое от крилата също се виждат нарезите долу, тях също от време на време почиствай ...веднъж два пъти в годината....най-добре с парочистачка 8)

Потребителски аватар
strqsko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот strqsko » Чет 21 юни 2012 17:51

Махни клиновете и си запълни дупките с пяна.Изрязваш пяната по дограмата.Минаваш много тънко изрязаната пяна със силикон(т'ва само от вътрешната страна на прозореца).Грундираш всичко що е изпокъртено при свалянето на старата дограма(тухли,мазилки,бетон и т.н.).Слагаш няк'ъв мастар(нивел) по стената и мериш разстоянието от него до дограмата.Изрязваш си ивици гипскартон с нужната ширина.Режи право!Бъркаш лепило и го нанасяш на топки(кюфтенца) през около 30тина сантиметра върху ивицата гипскартон.Лепиш като натискаш(почукваш)гипскартона с нивела(не натискай с ръцете щото ще стане на вълни).Не бързай да натискаш много,щото не е желателно да дърпаш картона навън ако потъне много.Имаш достатъчно време да нагласиш добре хоризонтално(или вертикално)и ъгъла.Добре е ъгълът с дограмата да е малко над 90 градуса,щото освен че влиза повечко светлина и оптически стои по-добре(въпрос на вкус е).Нищо не хващаш с видии,пирони и т.н.Картона над прозореца го подпираш внимателно,след като вече си го нагласил,с дъсчици(летви,к'вото имаш под ръка,но си ги подготви предварително)за да не провисне от тежестта.Този от страните(ляво-дясно) си го държи лепилото.След като стегне лепилото,запълваш дупките по стената с к'вото искаш(останало лепило,гипс и т.н...к'вото имаш в излишък).Лепиш ръбохранителите и шпакловаш(шкуриш)докато ти хареса.Зора е само първия прозорец.Вместо картон може да ползваш и фибран посъщата схема.Успех!

п.п.Тук има много други вариянти.
п.п.п.Много се разсейвах докато пиша и повтарям неща които вече ти казаха... :beer

Потребителски аватар
vucata
Контакти:

Мнениеот vucata » Чет 21 юни 2012 17:53

Още един добър съвет за грунда, бях забравил...аз ползвах някакъв розов ама не помня какъв беше :x

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Чет 21 юни 2012 17:53

Това е добра идея за тапичката, но ако има проблеми как ще се развият видиите които са в стената за да се свали рамката примерно ако го напълня този отвор със силикон или пяна?Прозореца и е изграден от 3 части като средната е най-голяма и неотваряема дълга е 1,26, там за да достигна видията трябва да разглобя профила (средния) да сваля това голямо стъкло и тогава да запълвам-което честно казано не се наемам да направя при всичките му + -сове после.
P.S.Да тия нарези сега ги забелязах и имат нещо като декоративни капачета-сега видях че на единия прозорец липсват.
Но те са високо на рамката аз до там със силикона няма да достигам те са на около 2-3 сантиметра от основата на прозореца.

Потребителски аватар
vucata
Контакти:

Мнениеот vucata » Чет 21 юни 2012 17:57

Да ти сложат капачки от вън задълже, оси, мравки и други гадини влизат вътре :idea: Там където е стъклопакета няма нужда да сваляш за да сложиш силикон на дупките, стъклопакета има силикон по него, плюс това и на държачите (тея с черната гумичка дето ги виждаш отвътре) имат гумена лента която прилепва плътно. Сложи просто силикон в дупките докато не се покаже отвън и да сложиш тапичката. Ако си сменяш след 10 години дограмата с 1 отверка ше го избуташ лесно за да видиш болтовете :beer

Потребителски аватар
nurv
Автомобил: Audi A6
Двигател: ALF

Мнениеот nurv » Чет 21 юни 2012 17:57

vucata написа:Още един добър съвет за грунда, бях забравил...аз ползвах някакъв розов ама не помня какъв беше :x

Най-вероятно Бороконтакт.

Потребителски аватар
vucata
Контакти:

Мнениеот vucata » Чет 21 юни 2012 18:01

eng написа:.
Но те са високо на рамката аз до там със силикона няма да достигам те са на около 2-3 сантиметра от основата на прозореца.

На капачетата силикон не слагай. Мини една лента силикон отвънка на дограмата където се опира в панела :beer

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Чет 21 юни 2012 18:23

strqsko, много благодаря това е в общи линии, съседа с който говорих ми каза че вътре бил запълвал с пяна но тя после няма ли да "отвори" ъгъла, явно е слагал по малко.
P.S ще се опитам да прикача малко снимки за по-голяма яснота въпреки че като гледам на вас ви е прекалено ясно.
Прикачени файлове
2012-06-21-057.jpg
Така е отвъншната страна мисля само да резна пяната и с малко силикон без да се занимавам да обръщам.
2012-06-21-051.jpg
Така изглежда под "дъската" и там мястото ще е малко трудно за обработка че имам и един радиатор на парно
2012-06-21-052.jpg
Това е в горния десен ъгъл от вътрешната страна където искам да "обръщам"
2012-06-21-053.jpg
Това е поглед нагоре-малко и стената се поизкърти при монтажа.
2012-06-21-056.jpg
Това е поглед навън в горния край на рамката от външната страна май тук ще трябва бая силиконец или пяна първо?

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Чет 21 юни 2012 18:28

Сега говорих с момчетата точни са утре ще ми доставят двете тапички.

Потребителски аватар
vucata
Контакти:

Мнениеот vucata » Чет 21 юни 2012 19:33

Отвън пяна малко, после изрязваш и силиконче. На мястото на трупчетата пяна. Няма как да надигне тежестта, дори и повече да сложиш ще излезе напред и ще се спече, после я изрязваш :beer

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Пет 22 юни 2012 0:10

Може ли да ми изясните 2 неща?
Гипсокартон + мухъл?
Гипсокартона с какви изолационни качества е?

Потребителски аватар
nurv
Автомобил: Audi A6
Двигател: ALF

Мнениеот nurv » Пет 22 юни 2012 8:14

В конкретния случай ли питаш или по принцип? Ако е за конкретния случай аз лично (без да разбирам) не мисля, че може да повлияе по какъвто и да е начин. Имам предвид гипс картона няма как да предизвика появата на мухъл заради използването му за обръщане.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пет 22 юни 2012 9:42

eng написа:Колега мерси за напомнянето, но как да ги махна трябва да ги избивам някак си, прав си че дървото поема, но 1-во те не са ли там за да подсилват рамката да не провисне нанякъде и второ да не се наруши нивелацията и с времето да се изкриви, може ли само тази пяна и 2-3 дюбела да поддържат тая голяма рамка?Задължително после ще запълня, ако е със силикон какъв да бъде марка? изисквания към него-кое е най доброто на пазара, което мога да ползвам вместо пяната която ползват дограмаджиите?

Цял хотел тука иззидаха само с пяна, така че веднъж стегнала държи здраво, въпроса е че е хигроскопична и си духа ветър през нея все едно я няма там

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Пет 22 юни 2012 14:39

Ха ново 20-се, значи през пяната ще духа аз си мислех че именно тя запечатва цялата работа.

Потребителски аватар
strqsko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот strqsko » Пет 22 юни 2012 14:49

Няма да духа бре, споко...реши ли с к'во ще обръщаш?

Върни се в “ОФФ-Топик - други”