"Обръщане" на прозорци - PVC дограма-как?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- vucata
- Автомобил: Ford Mondeo MK2
- Двигател: 1.8TD 2000
- Контакти:
Re: "Обръщане" на прозорци - PVC дограма-как?
Също да напомня, има едни нарези по дограмта отвън, на тях има капачки, внимавай да не ги запушиш, те са за оттичане на водата от дограмата когато се получава конденз
Като отвориш някое от крилата също се виждат нарезите долу, тях също от време на време почиствай ...веднъж два пъти в годината....най-добре с парочистачка 
Махни клиновете и си запълни дупките с пяна.Изрязваш пяната по дограмата.Минаваш много тънко изрязаната пяна със силикон(т'ва само от вътрешната страна на прозореца).Грундираш всичко що е изпокъртено при свалянето на старата дограма(тухли,мазилки,бетон и т.н.).Слагаш няк'ъв мастар(нивел) по стената и мериш разстоянието от него до дограмата.Изрязваш си ивици гипскартон с нужната ширина.Режи право!Бъркаш лепило и го нанасяш на топки(кюфтенца) през около 30тина сантиметра върху ивицата гипскартон.Лепиш като натискаш(почукваш)гипскартона с нивела(не натискай с ръцете щото ще стане на вълни).Не бързай да натискаш много,щото не е желателно да дърпаш картона навън ако потъне много.Имаш достатъчно време да нагласиш добре хоризонтално(или вертикално)и ъгъла.Добре е ъгълът с дограмата да е малко над 90 градуса,щото освен че влиза повечко светлина и оптически стои по-добре(въпрос на вкус е).Нищо не хващаш с видии,пирони и т.н.Картона над прозореца го подпираш внимателно,след като вече си го нагласил,с дъсчици(летви,к'вото имаш под ръка,но си ги подготви предварително)за да не провисне от тежестта.Този от страните(ляво-дясно) си го държи лепилото.След като стегне лепилото,запълваш дупките по стената с к'вото искаш(останало лепило,гипс и т.н...к'вото имаш в излишък).Лепиш ръбохранителите и шпакловаш(шкуриш)докато ти хареса.Зора е само първия прозорец.Вместо картон може да ползваш и фибран посъщата схема.Успех!
п.п.Тук има много други вариянти.
п.п.п.Много се разсейвах докато пиша и повтарям неща които вече ти казаха...
п.п.Тук има много други вариянти.
п.п.п.Много се разсейвах докато пиша и повтарям неща които вече ти казаха...

- vucata
- Контакти:
Още един добър съвет за грунда, бях забравил...аз ползвах някакъв розов ама не помня какъв беше 
Това е добра идея за тапичката, но ако има проблеми как ще се развият видиите които са в стената за да се свали рамката примерно ако го напълня този отвор със силикон или пяна?Прозореца и е изграден от 3 части като средната е най-голяма и неотваряема дълга е 1,26, там за да достигна видията трябва да разглобя профила (средния) да сваля това голямо стъкло и тогава да запълвам-което честно казано не се наемам да направя при всичките му + -сове после.
P.S.Да тия нарези сега ги забелязах и имат нещо като декоративни капачета-сега видях че на единия прозорец липсват.
Но те са високо на рамката аз до там със силикона няма да достигам те са на около 2-3 сантиметра от основата на прозореца.
P.S.Да тия нарези сега ги забелязах и имат нещо като декоративни капачета-сега видях че на единия прозорец липсват.
Но те са високо на рамката аз до там със силикона няма да достигам те са на около 2-3 сантиметра от основата на прозореца.
- vucata
- Контакти:
Да ти сложат капачки от вън задълже, оси, мравки и други гадини влизат вътре
Там където е стъклопакета няма нужда да сваляш за да сложиш силикон на дупките, стъклопакета има силикон по него, плюс това и на държачите (тея с черната гумичка дето ги виждаш отвътре) имат гумена лента която прилепва плътно. Сложи просто силикон в дупките докато не се покаже отвън и да сложиш тапичката. Ако си сменяш след 10 години дограмата с 1 отверка ше го избуташ лесно за да видиш болтовете 

- nurv
- Автомобил: Audi A6
- Двигател: ALF
vucata написа:Още един добър съвет за грунда, бях забравил...аз ползвах някакъв розов ама не помня какъв беше
Най-вероятно Бороконтакт.
- vucata
- Контакти:
eng написа:.
На капачетата силикон не слагай. Мини една лента силикон отвънка на дограмата където се опира в панела

strqsko, много благодаря това е в общи линии, съседа с който говорих ми каза че вътре бил запълвал с пяна но тя после няма ли да "отвори" ъгъла, явно е слагал по малко.
P.S ще се опитам да прикача малко снимки за по-голяма яснота въпреки че като гледам на вас ви е прекалено ясно.
P.S ще се опитам да прикача малко снимки за по-голяма яснота въпреки че като гледам на вас ви е прекалено ясно.
- Прикачени файлове
Сега говорих с момчетата точни са утре ще ми доставят двете тапички.
- vucata
- Контакти:
Отвън пяна малко, после изрязваш и силиконче. На мястото на трупчетата пяна. Няма как да надигне тежестта, дори и повече да сложиш ще излезе напред и ще се спече, после я изрязваш 

- hooligans
- Модератор

- Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
- Двигател: 1.6 AEE
Може ли да ми изясните 2 неща?
Гипсокартон + мухъл?
Гипсокартона с какви изолационни качества е?
Гипсокартон + мухъл?
Гипсокартона с какви изолационни качества е?
- nurv
- Автомобил: Audi A6
- Двигател: ALF
В конкретния случай ли питаш или по принцип? Ако е за конкретния случай аз лично (без да разбирам) не мисля, че може да повлияе по какъвто и да е начин. Имам предвид гипс картона няма как да предизвика появата на мухъл заради използването му за обръщане.
- К.Одаджийски
- VW експерт

- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
eng написа:Колега мерси за напомнянето, но как да ги махна трябва да ги избивам някак си, прав си че дървото поема, но 1-во те не са ли там за да подсилват рамката да не провисне нанякъде и второ да не се наруши нивелацията и с времето да се изкриви, може ли само тази пяна и 2-3 дюбела да поддържат тая голяма рамка?Задължително после ще запълня, ако е със силикон какъв да бъде марка? изисквания към него-кое е най доброто на пазара, което мога да ползвам вместо пяната която ползват дограмаджиите?
Цял хотел тука иззидаха само с пяна, така че веднъж стегнала държи здраво, въпроса е че е хигроскопична и си духа ветър през нея все едно я няма там
Ха ново 20-се, значи през пяната ще духа аз си мислех че именно тя запечатва цялата работа.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”