Някой с чипосан пасат 2.0 тди 170 к.с. Разход на гориво?

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
J_O_E
Автомобил:
Двигател:

Някой с чипосан пасат 2.0 тди 170 к.с. Разход на гориво?

Мнениеот J_O_E » Сря 20 юни 2012 23:46

Започна да ми гори повече след чипосването(говора за извън градско) Преди чипосването при 130-140 кm/h ми гореше от 6.4 до 6.7 а след това, по малко от 7.4 немога да я сваля. Интервенцията е от колегата Brezel. Някакви мнения колеги? :screwy

Потребителски аватар
jorkata30
Автомобил: VW GOLF-1.9TDI
Двигател: AHF-1999

Re: Някой с чипосан пасат 2.0 тди 170 к.с. Разход на гориво?

Мнениеот jorkata30 » Чет 21 юни 2012 5:48

170 си хапва доста,а не забравяй,4е колата отива към 200коня :) може сега от жегите и климатика да ти вдигне.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Чет 21 юни 2012 10:18

jorkata30 написа:... може сега от жегите и климатика да ти вдигне.
Щях да се съглася , ако ставаше въпрос за 50 коня кола, ма за 170+ к.с.- климатика не оказва влияние ! Към колегата задал въпроса : "Бърз влак- скъп билет" Караш мощна кола , правиш я още по-мощна , динамиката струва пари - нормално е да ти качи около половин кило , за по-нагоре не знам.Аз пък не бих го правил на въпрос толкова ...особено на фона на колата ( имам предвид ,че тази кола не е за всеки джоб и човек позволил си такава покупка, не би трябвало да го "бърка" леко повишения разход)! Нищо лично ,колега! Защото и на мен са ми задавали подобни въпроси за разхода на мотоциклета ми ( имам мотоциклет с 1100 куб. мотор) и се дразня като ме питат и като кажа "от 6 до 10 на 100"- уууу еб@си ве, как го "храниш" ?! Ама аз поне не се оплаквам за разхода- колкото толкова ,кеф цена няма!

Потребителски аватар
Andonov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andonov » Чет 21 юни 2012 11:04

J_O_E написа:Започна да ми гори повече след чипосването(говора за извън градско) Преди чипосването при 130-140 кm/h ми гореше от 6.4 до 6.7 а след това, по малко от 7.4 немога да я сваля. Интервенцията е от колегата Brezel. Някакви мнения колеги? :screwy

Както каза колегата по-горе зависи кога си я засичал преди и след чипа. Този разход по един и същи маршрут ли го засече и как? По борд или пълно-пълно.

J_O_E
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот J_O_E » Чет 21 юни 2012 12:49

Искам просто сръвнение колеги не,че съм го направил на проблем половин или един литър. И аз съм на същото мнение,че динамиката струва пари. Голфчето ми също съм го чипосвал при Brezel и наистина ми свали разхода извън градско но тук говорим за автомобил вече 200 и кусур коня,няма как да ми гори 5.5 :lol: Не съм я засичал пълно пълно,само по борд компа и забелязах че климатика влияе на разхода,поне по показателите на борд компа. Но имам приятел който си чипоса X-5 3.0 дизел и при него наистина се смъкна разхода,това най-вероятно е защото е 3 литров мотора.

Потребителски аватар
Andonov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andonov » Чет 21 юни 2012 13:43

Засечи си я на пълен-пълен резервоар и на пробег поне 500км и кажи колко е.

След чип разхода се вдига, но не от чипа, а от шофьора. Това е така заради по-динамичното каране на колата, докато и се нарадваме.

При спокойно, равномерно каране разхода пада, но минимално.

azrod
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Контакти:

Мнениеот azrod » Чет 21 юни 2012 13:53

J_O_E написа:Искам просто сръвнение колеги не,че съм го направил на проблем половин или един литър. И аз съм на същото мнение,че динамиката струва пари. Голфчето ми също съм го чипосвал при Brezel и наистина ми свали разхода извън градско но тук говорим за автомобил вече 200 и кусур коня,няма как да ми гори 5.5 :lol: Не съм я засичал пълно пълно,само по борд компа и забелязах че климатика влияе на разхода,поне по показателите на борд компа. Но имам приятел който си чипоса X-5 3.0 дизел и при него наистина се смъкна разхода,това най-вероятно е защото е 3 литров мотора.

Brezel много точно си е писал, че ако караш с нормална скорост ще падне разхода, ако надуваш и разхода ще хвърчи както и колата хвърчи.
Да беше направил един тест на около 100км/ч да речем с 3000 оборота преди и след. И мога да ти кажа, че разхода зависи от много неща - не е само чипа, оборотите, теглото, терена. Зависи и от стила на каране, ако ти се занимава покарай гледайки само рахода и ще видиш кога гори много - при ускорение. Старай се да поддържаш една постоянна скорост с малка амплитуда на натискане/отпускане на газта и разходът ти ще намалее още.

П.П.: На моята кошница между 2500-3000 оборота (около 90-105 км/ч на пета скорост) й е оптималния режим, не се сравнявам с нова кола, но предполагам, че принципът ще е същия :) А на 140 си дава същия разход като градско facepalm

J_O_E
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот J_O_E » Чет 21 юни 2012 14:02

В самото начало съм написал преди и след чипа колко ми гори. Говора за едни и също каране,съвсем спокойно каране,извън градско на авто-пилот. Надали разликата е от това,че не съм карал по същата магистрала и в същата посока.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Чет 21 юни 2012 17:37

Колега, засечи си разхода пълно-пълно. С лампата на резервата пак може да се сметне с прилична точност, ако смяташ поне на 500-600км пробег. Борд компа може да не е това което е бил преди чипа :да:

Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Мнениеот velinsl » Чет 21 юни 2012 19:25

J_O_E написа:В Надали разликата е от това,че не съм карал по същата магистрала и в същата посока.

Невероятно, но може точно и от това да е. При маршрут примерно Сливен - Карандила ще гори едно, при Карандила - Сливен съвсем друго. Ето как един маршрут само смяна на посоките влияе на разхода.

Потребителски аватар
I4o_naskov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот I4o_naskov » Чет 21 юни 2012 19:38

J_O_E написа:В самото начало съм написал преди и след чипа колко ми гори. Говора за едни и също каране,съвсем спокойно каране,извън градско на авто-пилот. Надали разликата е от това,че не съм карал по същата магистрала и в същата посока.

На баща ми Октавията харчи повече когато е вклиучен темпомата,така че пробвай без него определено ще има малка разлика :beer

Потребителски аватар
Barboukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Barboukov » Пет 22 юни 2012 9:01

velinsl написа:
J_O_E написа:В Надали разликата е от това,че не съм карал по същата магистрала и в същата посока.

Невероятно, но може точно и от това да е. При маршрут примерно Сливен - Карандила ще гори едно, при Карандила - Сливен съвсем друго. Ето как един маршрут само смяна на посоките влияе на разхода.

Русе - София: 28.5-29.0 литра газ
София - Русе: 25.5-26.0 литра газ.

Изкачванията и спусканията оказват влияние.

Едно е да се качваш към Шипка и да се пускаш надолу. Който склон да хванеш, еднакъв разход няма да направиш.

J_O_E
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот J_O_E » Пет 22 юни 2012 15:03

:lol: престанете с тия сравнения Сливен-Карандила, Карандила-Сливен или да изкачвам Шипка и да я спускам, естествено че не съм я засичал по баир.

Потребителски аватар
Brezel
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Brezel » Пон 25 юни 2012 13:31

Здравей колега,

по случайност попадам на тази тема. Гледам че си пропуснал да споменеш няколко съществени неща.

Колата си я купил съвсем скоро. Директно от германия (по спомени някъде около Nürnberg) дойде при мен да я чипваме. Това значи че без чип си засичал разхода само от германия към БГ и то за един ден. Помня пасата че беше с транзитните номера и си ви изпратих в 11 часа вечерта към Сливен за да я регистрирате на следващия ден. По спомени също така ми каза че почти постоянно живееш в Белгия тоест едва ли си свикнал на наще горива.

Няколко възможни причини за повишен разход.

1. Натискаш повече (не беше от най спокойните шофиори като я чипвахме)
2. Без чип си я тествал може би ден, два и то с неработещ датчик на ДПФа (нали го сменихме преди чипа) Понеже е светела лапма ала бала едва ли си карал бързо към БГ. Предполагам че си карал спокойно с известно притеснение че нещо на таблото свети а ти трябва тепърва да пропътуваш половин европа.

3. Трафик. Правил съм си тестове, Берлин - Дрезден (около 170км аутобан). Ако е слаб трафика си карам само на темпомат без да намалявам и ускорявам. Тогава разхода пада много. На същия терен при гаден трафик скача разхода доста . то и градско е така като има задръствания.

4. Терен- Има огромна разлика на какъв терен е магистралата. Примерно в равна Унгария нещата са чудни. Като тръгна за плевен обаче е пълно с баири.

5. Най съществената според мен причина. Качество на нафта. До колкото знам си тествал автомобила само от германия към БГ без чип, при което си заредил хубави горива.
Когато патувам към Германия зареждам в БГ, след това зареждам на MOLа в Сърбия преди унгарската граница. Разхода до австрия ми е все около 6.5 литра като карам спокойно. СЛед това зареждам във Виена на OMW и до берлин разхода го свалям под 5 !!! Просто при различни горива има огромно значение за разхода че и за вървежа на колата. Ако сега тестваш само с БГ горива то със сигурност ще имаш разлики .

Климатика също е консуматор на мощност. Това че не се усеща във вървежа не значи че не консумира енергия. С климатик със сигурност харчи малко повече но разликите би трябвало да са минимални.

Та...фактори колко щеш :012:

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Пон 25 юни 2012 22:39

След чип от Богомил - 4.7 извънградско при средна скорост около 90 км в час.
4.9 литра на 100 при около 100 км в час с климатик и двама души.
П.П: Не съм оригинално 170 к.с., но все пак да си кажа.

Върни се в “Дизелови агрегати”