Най-сполучливият двигател на Пасат Б5 ?

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
buller
Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
Двигател: 1_8T AWT

Re: Най-сполучливият двигател на Пасат Б5 ?

Мнениеот buller » Съб 23 юни 2012 11:44

Зададен по този начин въпросът не е коректен.
Кажи първо бензин или дизел?
Аз ще кажа така - пасата е голяма и тежка кола, затова по-голяма кубатура и коне - по-добре ;)

brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Мнениеот brum » Съб 23 юни 2012 11:49

stefan4o написа:Да, доволно по-скъпо е, разликата е цели 150 лева за комплект ремъци и ролки. mhihi

Не е малко :) . Ама то освен ремъци и ролки има и водна помпа. И масло :) . При АФНа помпата се сменя когато замине, маслото - работи добре даже с 10W40 :) .

Центровка на помпата AFN се прави с поглед почти. На PD-то е май леко по-сложно :) .

AFN-a за 10 000км е поне с едни 200-300лв надолу като гориво. И като почнеш да ги смяташ за 50 000км излиза над 1000лв по-евтин. А т'ва си е сума вече :) .

Последна промяна от brum на Съб 23 юни 2012 11:53, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 23 юни 2012 11:52

brum написа:
stefan4o написа:Да, доволно по-скъпо е, разликата е цели 150 лева за комплект ремъци и ролки. mhihi

Не е малко :) . Ама то освен ремъци и ролки има и водна помпа. И масло :) . При АФНа помпата се сменя когато замине, маслото - работи добре даже с 10W40 :) .

Цената на помпата е една и съща. Какво значи "когато замине" се сменява? А инак може да пробваш и с 15В40 да го караш, още по-евтино ще е. Ако за теб са проблем 150 лева за 5 години или 60-80 000км... по-добре да не продължавам нататък. Смешно е за 150 лева да твърдите, че имал по-"скъпа" поддръжка ( на жена ми цигарите струват толкоз всеки месец mhihi ), при положение, че голяма част от притежателите в България сигурно сменяват ремъци и ролки само веднъж, докато колата е при тях mhihi

brum

Мнениеот brum » Съб 23 юни 2012 11:54

Когато замине, щото не е на ангренажния ремък, а на пистовия. На PD задължително се сменя с ангренажа.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 23 юни 2012 11:58

Значи да считаме, че далаверата ти е близо 250 лева разлика за 60 000км mhihi, наистина е много скъпо удоволствие помпа-дюзата :roll: На фона на това, че говорим за коли на по половин милион километра в общия случай, ремъците и помпата да са ти проблемът (за справка пусни търсачката с думата "маховик" в дизеловия раздел, после опитай и с "турбо") :kissy:

brum

Мнениеот brum » Съб 23 юни 2012 12:03

Прочети пак, говорим за 1000+лв на 50 000км (максимум на толкова сменям ремъци). Сумата приближава даже 1500лв. А т'ва ми е за 2 години. Т.е. ако работиш нещо по-нископлатено и т'ва са ти 2+ заплати - разликата е доста сериозна.

Иначе не споря, че е по-кеф да караш PD. Ама брадата си сака гребенчето.

Относно маховици - мисля, че не си уцелил човека дето да му обясняваш кое как става. Колко AFN-а със 6 степенна кутия и 240мм маховик си вижда :) ? И предполагам знаеш разликата в цената на 240ката спрямо 228цата.

За турбото също няма к'во да ми обясняваш. Едно от 2.7TDI чака да бъде качено на AFN-a ;) .

Последна промяна от brum на Съб 23 юни 2012 12:06, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 23 юни 2012 12:05

Колега, ти колко пъти сменяш ремъци за 50 000км???? Не се ли сменяват на 5години или 60-90-120 000км? Нещо не мога да ти схвана сметката. Отделно дай да не намесваме заплати, че да не излезе, че много хора са си надскочили възможностите като карат непосилни за тях автомобили.
За турбото и маховика нищо не ти обяснявам. Ама не можа да схванеш, затова ще опитам пак. Ако бай Иван е събрал пет иЛяди лева и пита кой мотор да си купи с Пасат Б5 нали се сещаш, че твоите доводи за "скъпите" ролки и ремъци и смяната на водната помпа ще бъдат смешни, на фона на това, че ако бай Иван вземе смлян от каране дизел, без значение ПД или по-старите роторни и му стане за смяна турбината, маховика или е за ремонт мотора, тези 150 лева разлика в ролките ще му сторят като жълти стотинки на фона на останалите ремонти, които може да го сполетят. :wink:

Последна промяна от stefan4o на Съб 23 юни 2012 12:11, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
kijelmi
Автомобил: Passat R-Line BiTDI
Двигател: CUAA 2020

Мнениеот kijelmi » Съб 23 юни 2012 12:06

Не се карайте, най добрите двигатели са два а именно:
- Passat , Engine code-FY
- Passat , Engine code-FZ
Много евтина подръжка, може да си правите частите сами на нужни са Ви само бормашина, струг и шмиргел, понеже части се намират малко трудно към момента. Може да опитате да сложите ремъци например от Лада или Москвич и има голям шанс да се получи взаимнозаменяемост с която да направите огромна икономия.
Моторите и на двата модела са много икономични понеже FY- има цели 55 конски сили ,а FZ-има невероятните 56 конски сили. И двата двигателя не са нито много пъргави, нито много тихи, но какво значение има за Вас това след като Вие си мислите че, те са уникални. И не на последно място не забравяйте че, именно Фолксваген Пасат с тези два двигателя е бил на първо място за семеен автомобил на годината през не далечната 1973 година. :012:

Тази тема ми звучи така и ако съм собственик например на Пасат Б7 ще се засрамя колко съм глупав и не съм си купил роторна или ПД печка от близкото минало.

brum

Мнениеот brum » Съб 23 юни 2012 12:07

Прочети по-горе както казах. Дописвал съм след теб явно. Включвам подръжка и гориво. Ремъци сменям на горе-долу 2 години. За толкова навъртах до скоро 50 000км на пасата.

kijelmi написа:Тази тема ми звучи така и ако съм собственик например на Пасат Б7 ще се засрамя колко съм глупав и не съм си купил роторна или ПД печка от близкото минало.

Темата обаче е за Б5 :) . И както казах - кеф цена няма.

Потребителски аватар
kijelmi

Мнениеот kijelmi » Съб 23 юни 2012 12:14

brum написа:Прочети по-горе както казах. Дописвал съм след теб явно. Включвам подръжка и гориво. Ремъци сменям на горе-долу 2 години. За толкова навъртах до скоро 50 000км на пасата.

kijelmi написа:Тази тема ми звучи така и ако съм собственик например на Пасат Б7 ще се засрамя колко съм глупав и не съм си купил роторна или ПД печка от близкото минало.

Темата обаче е за Б5 :) . И както казах - кеф цена няма.

Колега, като гледам темата е я да видим кой как хвали неговото си. Понеже десетки пъти попадам на теми от рода ЦСКА или Левски реших да представя това мое мнение защото съм сигурен че, много хора ще се открият някъде между редовете. :beer

brum

Мнениеот brum » Съб 23 юни 2012 12:17

Добре :) .

А да не се засегнат собствениците на PD - и техните мотори са хубави :) . PD-то пред AFN-а е светлинни години напред когато стане дума за засилване. Има доста доизмислени работи откъм железата.

aleksiev21
Автомобил: Volkswagen Passat
Двигател: AFN 1998

Мнениеот aleksiev21 » Съб 23 юни 2012 18:46

Предлагам да се заключва темата вече... усра*те темата с споровете.. особено някакви компетентни с ретро автомобили... спрете се.Погледнете цените в мобилето, на бензиновите погледнете цените на дизеловите вижте различните двигатели и ще добиете обща представа на кое има търсене.. никой не избира лошото... освен някой РАЗБИРАЧИ, който гледам си чешат пръстите тука и правят изчисление дали бензина с турбото или без турбото гори 345 грама повече или по малко, и дали ПД е вече свръх мотора.. аа ДА тези дюзи много обичат нафта от бай Иван тракториста на 1,80 а и цената на умрялата дюза е много ефтина.. ремонта е без пари да..

Потребителски аватар
kijelmi

Мнениеот kijelmi » Съб 23 юни 2012 20:22

Каза разбирача. :D

Върни се в “Passat”