Прецакан ли ми е термостата?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
snupeca
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: ALH
Контакти:

Re: Прецакан ли ми е термустата?

Мнениеот snupeca » Нед 24 юни 2012 0:23

Даже и маркуча за топъл въздух от колекторите, не го може това mhihi Аз все пак искам да разбера има ли климатик колата? :mrgreen:

Потребителски аватар
boro7777777
Автомобил: Golf 3
Двигател: AEA

Мнениеот boro7777777 » Нед 24 юни 2012 0:25

Да, има слаган климатик Diavia.

Потребителски аватар
snupeca
Контакти:

Мнениеот snupeca » Нед 24 юни 2012 0:30

Няма природен закон който да обясни това явление - вариантите за мен са два - или предположението на колегата bobocamaro mhihi или климатика да прави мизерии.

Потребителски аватар
boro7777777

Мнениеот boro7777777 » Нед 24 юни 2012 0:34

Със сигурност не е климатика.Освен ако няма опцив да духа и топло :D
Тази сутрин ще засеча с точност ,колко метра са нужни точно, за да почне да духа топло.

Потребителски аватар
boro7777777

Re: Прецакан ли ми е термостата?

Мнениеот boro7777777 » Нед 24 юни 2012 16:54

Колеги,сутринта засякох колко и трябва да тръгне парното.Е парното тръгна да духа топло след 300-350 метра.На изминат половин километър, колата вече духаше сравнително топло.А за да достигне стрелката 90 градуса и трябваха около 5 километра път.

Карал съм на прав път без сфетофари и спираня с около 90км/ч.

Странна работа с това парно. :D

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Нед 24 юни 2012 16:59

Щом имаш парно, нямаш проблем! Сега точно няма как да разбереш дали имаш парно, защото в тия жеги колата е топла, двигателя врие, и излъчва топлина. Зимата се познава дали имаш парно, в студовете ако до 5 км нямаш никакво парно, значи има проблем! Сега си карай колата, ако не ти пуска перката за охлаждане сменяй термостата! :wink:

Потребителски аватар
vanesto
Автомобил: Octavia 3 FL
Двигател: DGTE 2018

Мнениеот vanesto » Нед 24 юни 2012 20:16

...

Последна промяна от vanesto на Вто 26 юни 2012 10:57, променено общо 1 път.

azrod
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Контакти:

Мнениеот azrod » Вто 26 юни 2012 9:46

boro7777777 написа:Колеги,сутринта засякох колко и трябва да тръгне парното.Е парното тръгна да духа топло след 300-350 метра.На изминат половин километър, колата вече духаше сравнително топло.А за да достигне стрелката 90 градуса и трябваха около 5 километра път.

Карал съм на прав път без сфетофари и спираня с около 90км/ч.

Странна работа с това парно. :D

Че това е нормално ! В тези жеги за 300-350 метра както го казваш стрелката вече е отлепила и е абсолютно нормално да духа топло.
Не се шашкай, колата ти загрява нормално, държи нормална температура и така, а това, че дух топло - е тя и мойта на 60-70 градуса духа топло (ако го пусна де) така че карай си и си свиркай :drunk

kibo_tom_8440
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB -2 0 4motion

Мнениеот kibo_tom_8440 » Вто 26 юни 2012 9:58

Като загрее колата нормално и се спускаш по надолнище, температурата спада ли!
Ако спада, си за термостат. Те винаги блокират в отворено положение, което е хубаво, че ако блокират при затворено положение :banghead:

Съвсем нормално е при тези жеги да ти духа топло за такова разстояние, имай в предвид че първо загрява главата на двигателя и оттам затопления антифриз преминава и циркулира в парното.

Потребителски аватар
boro7777777

Мнениеот boro7777777 » Вто 26 юни 2012 11:05

Засега ще я карам така.Иначе със сигурност му има нещо на термостата, а и сутрин в шест часа не чак толкова жега в София, че за това разтояние да духа топло.

Потребителски аватар
snupeca
Контакти:

Мнениеот snupeca » Вто 26 юни 2012 11:29

Едно е да ти задуха топло за 50м друго за 350м, трето за половин километър. Разликата е голяма. Пък и палиш на външна температура 20-25гр., нормално да загрява бързо, и при едни 40-50гр. на мотора да ти духа топло, спрямо по-ниската в колата. (25 да речем)

Потребителски аватар
Shakez
Автомобил: Passat CC
Двигател: CBAB

Мнениеот Shakez » Вто 26 юни 2012 12:32

snupeca написа:Едно е да ти задуха топло за 50м друго за 350м, трето за половин километър. Разликата е голяма. Пък и палиш на външна температура 20-25гр., нормално да загрява бързо, и при едни 40-50гр. на мотора да ти духа топло, спрямо по-ниската в колата. (25 да речем)

Има логика! :да:

А ако трябва да продължим разсъжденията - ако термостата не е наред, или ще загрява по-бавно (блокирал в отворено положение), или евентуално ще прегрее (блокирал затворен). Колеги преди това казаха, че блокира само в отворено положение, така че елиминираме последното предположение, а и ти сам каза, че стрелката заковава на 90 градуса, т.е. карай си и си свиркай. :banana
Зимата ще стане ясно дали ще го сменяш или не. :mrgreen:

azrod
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Контакти:

Мнениеот azrod » Вто 26 юни 2012 13:19

my heart iS iCe написа:Щом имаш парно, нямаш проблем! Сега точно няма как да разбереш дали имаш парно, защото в тия жеги колата е топла, двигателя врие, и излъчва топлина. Зимата се познава дали имаш парно, в студовете ако до 5 км нямаш никакво парно, значи има проблем! Сега си карай колата, ако не ти пуска перката за охлаждане сменяй термостата! :wink:

Е не можах да се сдържа :063: :063: :063: Що за глупости говорите като не ви е ясно ?! Какво общо има сега като си кара и не му пуска перката с термостата ??? Термостатът е клапан, който държи под определени градуси затворена течността в по-малък кръг за да се затопли по-бързо, след като стопли до оптимална Т той отваря вече циркулацията и през големия кръг. Къде видяхте да пиша перка ? - Никъде, перката е вече предпазна мярка водата в радиатора, а съответно и в ДВГ да не кипва, а да се държи около 90-то градуса.
Не елиминираме възможността да блокира затворен термостата, просто ако го направи ще е много, много очевидно, че точно той прави проблеми!

icorainbow
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icorainbow » Вто 26 юни 2012 17:28

Понеже ти е смешно, предлагам ти да запалиш колата студена и след 30-40 секунди да пипнеш някой от маркучите на малкия кръг, примерно този, който влиза в купето - спокойно, няма да се опариш, но ще забележиш, че е топличък. Вероятно това ще отговори на темата ти като цяло.

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Вто 26 юни 2012 17:58

azrod написа:
my heart iS iCe написа: ако не ти пуска перката за охлаждане сменяй термостата! :wink:

Що за глупости говорите като не ви е ясно ?! Какво общо има сега като си кара и не му пуска перката с термостата ???

Точно термостата трябва да отвори 2-рия кръг и топлвата вода/антифриз да отиде до датчика на радиатора и да пусне перката да се охлади! Ако не му работи термостата, няма да пусне перката, съответно няма да отвори 2-ри кръг и след това или ще изхвърли антифриза/водата през казанчето, или ще скъса някой маркуч и ще роди!
А какво ти е толкова смешно не разбрах! facepalm Яво за тебе всички термостати които не държат стрелката постоянно на 90 градуса са за смяна, ма какво споря с тебе, все едно да пикая срещу вятъра! mhihi

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”