Зелена карта за Сърбия и Хърватия

Маршрути, хотели, заведения, проблеми на пътя
Потребителски аватар
Maste-pro
Автомобил:
Двигател:

Зелена карта за Сърбия и Хърватия

Мнениеот Maste-pro » Пон 02 юли 2012 19:00

Здравейте колеги,

Някой има ли информация как стоят нещата по митниците в Хървастска и Сърбия, още искат ли зелени карти? До преди няколко години минах през тези две държави с чужда регистрация и докато стигна до България кихах по 150 евро, че съм нямал зелана карта. Ако някой е минавал от там наскоро с чужди регистрационни номера моля да драсе как стоят нещата. Наскоро ми каза един приятел, че негов познат е минал без зелена карта и не са му искали въпросната карта, ама знам ли, все пак колкото повече хора потвърдят, толкова по-добре. :drunk

Потребителски аватар
Fifa
Автомобил: VW Passat 5.5
Двигател: 1.9 TDI AWX

Re: Зелена карта за Сърбия и Хърватия

Мнениеот Fifa » Пон 02 юли 2012 20:48

Поразрови се из форума - има доста писано по тези теми.

Накратко - аз като пътувах ми искаха, нищо че я погледнаха за 3 секунди. На други колеги не са им искали и са минавали без такава. Общо взето - ти решаваш :)

Потребителски аватар
pEsHkyY
Автомобил: VW Passat B5 1998
Двигател: AFN++++

Мнениеот pEsHkyY » Пон 02 юли 2012 20:51

За Сърбия трябва да имаш, но не винаги искат. На мен не ми я искаха, но ако я поискат и нямаш - греда :?

Потребителски аватар
Tipsy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Tipsy » Пон 02 юли 2012 20:52

От началото на годината Сърбия за без зелена карта за България, за обратното не знам дали е прието. Говорил съм си със сърби и казват, че отпаднало това за зелената карта като ходим при тях, но не знам със сигурност дали е така.

tdi90 turbo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tdi90 turbo » Пон 02 юли 2012 20:52

аз минах преди две седмици не са ми я искали бях с бг регистрация и пътувах нагоре,но я имах :да:

Потребителски аватар
biol
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот biol » Пон 02 юли 2012 21:23

Не я изкат. Но ако в полицата не е отбелязано валидноста и е само за бг.
Не покриват щети навън.

Потребителски аватар
Maste-pro
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Maste-pro » Пон 02 юли 2012 21:46

Благодаря за съдействието ви колеги :beer :beer , но само колегата tdi90 turbo е отбелязал че е бил с БГ регистрации. Останалите, които сте писали, че не искат с какви регистрации бяхте :roll:

Fifa питам понеже съм чувал, че отскоро имало нови закони и сърбите не са изисквали зелени карти и това което е писано не би било актуално. :beer

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Вто 03 юли 2012 8:52

Аз лично не вяиждам как е възможно да не искат, при положение, че това единственият документ доказващ валидна задължителна застраховка!! Задължителен е и в Германия и на всякъде другаде!

Винаги когато съм пътувал (независимо от номера) съм имал и почти винаги когато са ме спирали на проверка са ми искали, независимо от държавата.

Quottzot
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Quottzot » Вто 03 юли 2012 10:02

Преди месец минавах от там, имах зелена карта, но не ми я искаха, не са ми я искали и при по-предишни преминавания, но не мога да твърдя със сигурност. Колата ми е с чешки номера.

Потребителски аватар
Fifa
Автомобил: VW Passat 5.5
Двигател: 1.9 TDI AWX

Мнениеот Fifa » Вто 03 юли 2012 10:03

Maste-pro написа:Благодаря за съдействието ви колеги :beer :beer , но само колегата tdi90 turbo е отбелязал че е бил с БГ регистрации. Останалите, които сте писали, че не искат с какви регистрации бяхте :roll:

Fifa питам понеже съм чувал, че отскоро имало нови закони и сърбите не са изисквали зелени карти и това което е писано не би било актуално. :beer

С български номер пътувах.
Аз лично не съм чувал за промени в закони/наредби и т.н.

Потребителски аватар
Tipsy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Tipsy » Вто 03 юли 2012 10:49

Haralampi написа:Аз лично не вяиждам как е възможно да не искат, при положение, че това единственият документ доказващ валидна задължителна застраховка!! Задължителен е и в Германия и на всякъде другаде!

Винаги когато съм пътувал (независимо от номера) съм имал и почти винаги когато са ме спирали на проверка са ми искали, независимо от държавата.

Единствения документ доказващ валидна задължителна застраховка е застрахователната полица, зелената карта не е застрахователна полица. За страни от Европейския съюз не се изисква зелена карта, за тях си важи застрахователната полица, зелената карта се използва за страни извън европейския съюз.

Потребителски аватар
BeckoTDI
Автомобил: VW Touareg-Audi Coupe-VW Golf 3
Двигател: BPE-ABK-AAZ

Мнениеот BeckoTDI » Вто 03 юли 2012 11:01

Нашето Г.О. важи, но си погледнете внимателно какво пише най-отдолу на полиците ви, нещо от рода на:

"Наясно съм, че гражданската ми отговорност, важи само за териротията на Р.България, защото се възползвах от хх лева отстъпка, при напускане на страната се задължавам да мина през офиса на застрахователна компания хх и да доплатя хх лева"

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Вто 03 юли 2012 11:36

Горните 2 пост-а са вярни:

МЕЖДУНАРОДНА КАРТА ЗА АВТОМОБИЛНА ЗАСТРАХОВКА – ЗЕЛЕНА КАРТА

С присъединяването на Р.България към Европейския съюз и признаване валидността на застраховка гражданска отговорност за България и за страните от Европейския съюз, необходимост от валидна застраховка „зелена карта” има само ако пътувате или преминавате през държава членка на международното споразумение „Зелена карта” (Събия, Хърватска, Турция, Македония, Албания, страните от ОНД и др.)В раздел Инфо можете да проверите страните членки на съвета на бюрата. След отделянето на Черна гора от Сърбия преди 2 години, абревиатурата на Сърбия бе променена и сега тя е SRB. В обръщения са още сертификати, на които Сърбия и Черна гора са отбелязани в заедно – SCG. За да избегнете проблеми на границата зелена карта” с ФРСърбия, проверете абревиатурата – трябва да е SRB.

Ако ви се наложи да пътувате за Косово, е важно да знаете, че застраховка „зелена карта” не е валидна за тази територия и ще трябва да заплатите местна застраховка при преминаване през страната.

Внимание! В случай че при сключване на застраховката Гражданска отговорност сте ползвали отстъпка за териториална валидност само за територията на Р.България и желаете да предприемете пътуване в чужбина, е необходимо да внесете сумата на направената отстъпка. По този начин покритието ще бъде разширено за страните от Европейския съюз.

Потребителски аватар
pEsHkyY
Автомобил: VW Passat B5 1998
Двигател: AFN++++

Мнениеот pEsHkyY » Вто 03 юли 2012 12:19

Български номера съм и аз :) Пътуването ми беше Февруари месец :да:

Потребителски аватар
Maste-pro
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Maste-pro » Сря 04 юли 2012 0:35

В някои европейски страни е почти невъзможно да си купиш зелена карта за Сърбия. Ха!

Върни се в “Пътеводител”