Каква е нормалната температура за процесор на лаптоп?
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
Re: Каква е нормалната температура за процесор на лаптоп?
Ето и на HP Compaq 6720s http://h20464.www2.hp.com/Media/7732206 ... yboard.asx
- parno
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
hp 6715 също много грее
как да разбера каква температура достига?
мисля че е гаранционен...почистването евентуално само в сервиза на магазина от който е закупен или в който и да е сервиз?
от технополис май го купувахме.
мисля че е гаранционен...почистването евентуално само в сервиза на магазина от който е закупен или в който и да е сервиз?
- К.Одаджийски
- VW експерт
Температурата се разбира колко градуса е с програма, аз ползвам Еверест, имаше още една известна fan нещо си, но тя не всеки път разпознава процесорите. В гаранционната карта пише кой е сервиза в който трябва да го занесете да ви го почистят след като е още в гаранция. Ако е извън гаранция в сервиз с положителни мнения
- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
parno написа:hp 6715 също много грее
Мисля, че са Стемо.
- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
passat_rs написа:Ето на тошиба на бързо как става
От Тошко до Тошко има голяма разлика . При моя дядо Тошо въобще не е така разглобяването.
Пентиум М 760 - с никоя програма не се мери температура на процесорът . Температура на харддиска след повече от 5-6 часа - 42 гр.Ц при днешната жега.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Значи да попитам нормално ли е температурата на процесора да ми е 60 градуса при HP 625 На работещи нормални програми (skype utorrent avast everest Internet explorer) Току що го отворих махнах вентилаторчето и еи тая медната трабичка с алумина до нея и ги продухах добре на компресора незнам преди каква ми беше темпа на процесора . А и като ги махах бяха намазани с нещо сиво преличаше на паста за процесор. Аз я майнах и сложих една бяла темп 200 пи6е на нея
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
Моят ASUS при малко натоварване държи 40-45 градуса на процесора и обороти на вентилатора 100. При по-голямо натоварване и температури 50-55 вентилатора достига около 2000 оборота и до 60 градуса въобще не се напряга повече
. Чак ако премине 62-63градуса с тестовата програма, при 100% натоварване на процесор,памет, хард ....тогава вентилатора вдига още оборотите и поддържа максимум 63-65 градуса.
Специално на моят ASUS явно са приели за нормална температурата до 60 градуса!

Специално на моят ASUS явно са приели за нормална температурата до 60 градуса!
- ShiFeR
- Автомобил: Golf 3
- Двигател: AEE stock
ACER 5635ZG
включени:скаип,мозила с (5 подпрозореца),антивирусна
core #1-62 min-62/max-68 Load-42%
core #2-64 min-63/max-68 Load-46%
добре ли е ??
или да го отварям и без това му изтече гаранцията 2годники
включени:скаип,мозила с (5 подпрозореца),антивирусна
core #1-62 min-62/max-68 Load-42%
core #2-64 min-63/max-68 Load-46%
добре ли е ??
или да го отварям и без това му изтече гаранцията 2годники

- slimmer
- Автомобил: VW Bora
- Двигател: TDI-AJM 2002
Позволете да вметна, че този сгъстен въздух може да ви направи изживяването много приятно - наскоро отварях един лаптоп, който беше "продухван" с флакон. Лаптопът има отвор само за отвеждане на въздуха, който идва откъм клавиатурата и други местенца. Резултатът от продухването беше, че се наложи да се разглоби целия лаптоп, а не само частите около охладителя, понеже тежеше почти двойно от прахоляк
Просто да го имате предвид. Аз поради тази причина гледам да си действам както си трябва - отвертчицата и Fun Fun Fun...
А колко са нормалните температури за конкретен модел се гледа или веднага след магазина, или веднага след качествено почистване + термопаста. За мен такива над 60 градуса не са нормални, но някои фуджитсу-та си работят до 80 поради тъп дизайн на охлаждането...

А колко са нормалните температури за конкретен модел се гледа или веднага след магазина, или веднага след качествено почистване + термопаста. За мен такива над 60 градуса не са нормални, но някои фуджитсу-та си работят до 80 поради тъп дизайн на охлаждането...
- Haralampi
- Автомобил: VW Golf 4 - 2002
- Двигател: 1.6 16V - AZD
Много зависи и от процесора
За модерните Intel, нормалните температури в качествен лаптоп са между ~40C при ненатоварване (офис работа и т.н.) до около ~75 при пълно натоварване.

За модерните Intel, нормалните температури в качествен лаптоп са между ~40C при ненатоварване (офис работа и т.н.) до около ~75 при пълно натоварване.
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
Между другото пропуснах да спомена, а и сигурно всеки се сеща
.
Охлаждането е процес на пренос на топлина от едно място на друго посредством топлинен агент- въздух. Най-важните параметри за протичането на качествен процес - охлаждане са :
* площ на охлаждания източник - това включва колко голям е радиатора, колко добре е оребрен, колко прах има по него
* скорост и най-вече количество преминал топлинен агент (въздух) покрай охлаждания обект
* И най-важния параметър "делта ТЕ"
, това е разликата в температурата на охлаждания обект и температурата на топлинния агент , т.е. околната температура в стаята.
Колкото температурата на радиатора на процесора е по-висока, а околната температура е по-ниска, толкова преноса на енергия е по-голям, т.е. охлаждането е по-ефективно. Има една граница при която охлаждане няма, независимо колко въздух минава - това е когато околната температура е равна на температурата на радатора в нашия случай. Няма начин да ме убедите, че през лятото при околната температура 40 градуса процесора е 45 при пълно натоварване, няма такъв вентилатор и радиатор , който да постигне такъв охлаждащ ефект при такава малка разлика, най-малкото трябва да е голям колкото на Голф
.

Охлаждането е процес на пренос на топлина от едно място на друго посредством топлинен агент- въздух. Най-важните параметри за протичането на качествен процес - охлаждане са :
* площ на охлаждания източник - това включва колко голям е радиатора, колко добре е оребрен, колко прах има по него
* скорост и най-вече количество преминал топлинен агент (въздух) покрай охлаждания обект
* И най-важния параметър "делта ТЕ"

Колкото температурата на радиатора на процесора е по-висока, а околната температура е по-ниска, толкова преноса на енергия е по-голям, т.е. охлаждането е по-ефективно. Има една граница при която охлаждане няма, независимо колко въздух минава - това е когато околната температура е равна на температурата на радатора в нашия случай. Няма начин да ме убедите, че през лятото при околната температура 40 градуса процесора е 45 при пълно натоварване, няма такъв вентилатор и радиатор , който да постигне такъв охлаждащ ефект при такава малка разлика, най-малкото трябва да е голям колкото на Голф

Работните температури са много различни,зависи на каква сглобка си попаднал,знам,че звучи тъпо но е факт.
Пример за това мога да дам със (бившия ми вече) Compaq NC 6100 закупен от US и същия такъв внесен също като нов,но сглобен във Taiwan.
След отваряне и щателно почистване,двата лаптопа имаха разлика 10-15 градуса разлика при старт и след 2-3 часа работа ( пуснат филм+видео тест) разликата си остана във подобни граници....
На снимката се вижда какво "кече" може да се натрупа по радиатора и почистването му със спрей отвън на вътре
,може да доведе до спиране на вентилатора..... и други екстри 
Пример за това мога да дам със (бившия ми вече) Compaq NC 6100 закупен от US и същия такъв внесен също като нов,но сглобен във Taiwan.
След отваряне и щателно почистване,двата лаптопа имаха разлика 10-15 градуса разлика при старт и след 2-3 часа работа ( пуснат филм+видео тест) разликата си остана във подобни граници....
На снимката се вижда какво "кече" може да се натрупа по радиатора и почистването му със спрей отвън на вътре

- К.Одаджийски
- VW експерт
belsss1 написа:Значи да попитам нормално ли е температурата на процесора да ми е 60 градуса при HP 625 На работещи нормални програми (skype utorrent avast everest Internet explorer) Току що го отворих махнах вентилаторчето и еи тая медната трабичка с алумина до нея и ги продухах добре на компресора незнам преди каква ми беше темпа на процесора . А и като ги махах бяха намазани с нещо сиво преличаше на паста за процесор. Аз я майнах и сложих една бяла темп 200 пи6е на нея
Торент клиента, ако е в процес на сваляне на нещо си товари процесора, но щом е свалян охладителя, почистването от старата термопаста и поставянето на нова е задължително, освен това се чудя, на чипа на видеокартата би трябвало да е термолента, която ако се скъса при свалянето също трябва да се подмени.
На колегата zylmishok на снимката виждам, че е останала здрава лепенката
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
radi_nrj написа:Аз за прахуляка съвсем забравих защото карам колегите на 2 месеца да ги чистят и просто не ми мина през акъла, че може да си го оставил да се задръсти. Това е все едно да си караш колата 100 000 без да сменяш въздушен филтър.
IBM Z60 на възраст 6 или 7г. преди седмица ходи за смяна на лампата на дисплея та накарах човека и да го отвори да го почисти за ПЪРВИ път

- Haralampi
- Автомобил: VW Golf 4 - 2002
- Двигател: 1.6 16V - AZD
Много е трудно (и грешно) да се обобщава кое е нормална температура на Асуси, Пакърди, Вайота и т.н. - преди да се вземе предвид дизайна на лаптопа, на първо място е важен процесора. Всеки модел/поколение процесор има определно TDP (Thermal Design Power), което през поколенията и отделните модели варира немалко! Модерните i3/i5/i7 са с относително ниско TDP спрями предходни модели.
Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”