СГ ГРУП - рекет от мобилен оператор или от фирма колектор?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Bluebeard
Автомобил:
Двигател:

Re: СГ ГРУП - рекет от мобилен оператор или от фирма колектор?

Мнениеот Bluebeard » Сря 04 юли 2012 15:57

@Vlad777, не съм защитник на никого. Моля да не ми вменявате намерения, които не съм демонстрирал. Предпочитам да чета форума, затова нямам натрупани мнения. Изразих позиция по отношение на изказа. Надявам се вече всичко да е уточнено! :)

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Сря 04 юли 2012 15:59

sp_konsulov написа:Ето това клипче вижте:

http://sg-group.bg/%D0%BD%D0%B0%D1%87%D ... 0%B2%D0%B0

За мен беше убедително, имаше да плащам 47 лева и си платих

Да обиден съм, даже ме е яд че платих , ама какво друго остава :banghead:

За мен пък не беше убедително. На Радка от Факултето и наложили запор на банковата сметка,в която и превеждат детските надбавки? :lol: В такъв случай Радка требе да занесе на ЧСИ бележка от социалното и въпросният ЧСИ требе да вдигне запора моментално, а не да философства в кадър и да се чувства тънкообиден, че му викали "бирник". Да не говорим за "тънкия" психологически трик с уж случайното фокусиране на кадъра върху гипсираната ръка на въпросната Радка mhihi .Това си е чиста проба платен от мутрите репортаж. mhihi

Потребителски аватар
badov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот badov » Сря 04 юли 2012 23:32

Онзи ден гледах омбудсмана в някакво предаване.По неговите думи давността на задължение към мобилен оператор е 3 години.Доколкото аз знам обаче трябва през тези 3 години оператора да не е предприемал никакви действия срещу задължението.Ако предприемат нещо, например продажба на дълга към фирма за събиране на дългове този срок от 3 години се прекъсва.Мен ме потърсиха 6-7 месеца след като отказах да плащам и нямаше начин-платих си.Ако задължението ви е от скоро го платете.Сигурен съм, че сега ще ме нападнат някои колеги, е съм "платен писач".
Просто изразявам мнение по темата.Уж има колеги юристи, никой не дава информация колко е погасителната давност, в кои случаи се прекъсва срока да речем от 3 или 5 години?Съгласен съм, че безплатна правна консултация няма, но все пак сме колеги по форум :Mr Green Fun

Потребителски аватар
simo
Автомобил: VW Passat B2 1986
Двигател: DT 1600

Мнениеот simo » Чет 05 юли 2012 11:43

badov написа:...Ако предприемат нещо, например продажба на дълга към фирма за събиране на дългове този срок от 3 години се прекъсва.
Не е така! Не мисли от гузната позиция на вечно прегрешил с нещо, това е манталитет на милиционерите и на др държавни институции :lol: Би трябвало давността се прекъсва само и единствено ако Х предприеме действие, насочено към теб (напр. да ти изпрати уведомително писмо). Дай да помислим обективно и логично - с продажбата на задължение Х не предприема действие да си прибере задължението, а просто го продава на друг (той да се мъчи mhihi). И къде си ти в тая продажба?

А аз наистина ще се радвам, ако някой от юристите във форума вземе отношение и ни каже поне дали цесията прекъсва давността (и ако да, каква е логиката).

:обичам ви

ПП: Пусни един линк към това предаване с омбудсмана, плс ;)

Потребителски аватар
anrus
Автомобил: Golf2 10Millionen и Golf2 Country
Двигател: RF-1988 и 1P-1991

Мнениеот anrus » Чет 05 юли 2012 13:21

Няма действие, което да прекъсне или удължи давността. По новините често чуваме за криминални съдебни дела водени с години и накрая прекратени поради изтичане давността на престъплението.

Потребителски аватар
vwfena
Автомобил: VW passat
Двигател: PB 1991
Контакти:

Мнениеот vwfena » Чет 05 юли 2012 13:26

Ето го цялото предаване "Часът на Милен Цветков" :arrow: http://play.novatv.bg/play/276421/ разговорът с онбудсмана започва след 36 мин.

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Чет 05 юли 2012 14:04

anrus написа:Няма действие, което да прекъсне или удължи давността. По новините често чуваме за криминални съдебни дела водени с години и накрая прекратени поради изтичане давността на престъплението.

Хъмм...
dobrin написа:Принпицпно давността на такива плащания е 3 години. Въпреки това, при извършване на определени действия от кредитора (в случая мобилния оператор или фирмата - колектор на вземания) има възможности за спиране и прекъсване на давността, които водят до удължаване на трите години или съответно започване на нов тригодишен срок. Затова и трябва да се има предвид, че простото изтичане на три години от датата на пораждане на задължението не винаги води до автоматичното му погасяване.

Потребителски аватар
simo

Мнениеот simo » Чет 05 юли 2012 14:53

Благодаря за линка; интересното е след 36:45.
Както обикновено, на Константин Пенчев му свалям шапка... :bowdown :bowdown :bowdown
Изявите на Милен Цветков няма да ги коментирам :twisted:
Сега остава някой от юристите тука (да не казвам имена ;)) да отговори дали цесията прекъсва давността - щото пак не ми стана ясно :roll:

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Пет 06 юли 2012 22:28

simo написа:Сега остава някой от юристите тука (да не казвам имена ;)) да отговори дали цесията прекъсва давността - щото пак не ми стана ясно :roll:

Чл. 116. Давността се прекъсва:

а) с признаване на вземането от длъжника;

б) с предявяване на иск или възражение или на искане за почване на помирително производство; ако искът или възражението или искането за почване на помирително производство не бъдат уважени, давността не се смята прекъсната;

в) с предприемане на действия за принудително изпълнение.

Чл. 117. От прекъсването на давността почва да тече нова давност.

(Ал. 2 изм. - ДВ, бр. 12 от 1993 г.) Ако вземането е установено със съдебно решение, срокът на новата давност е всякога пет години.

Чл. 118. Ако длъжникът изпълни задължението си след изтичането на давността, той няма право да иска обратно платеното, макар и в момента на плащането да не е знаел, че давността е изтекла.

Потребителски аватар
simo

Мнениеот simo » Съб 07 юли 2012 0:07

Ей тва включване чаках!! :lol:

Преведено на бг - нали цесията не е "предприемане на действия за принудително изпълнение"?
:roll:

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Съб 07 юли 2012 23:49

не е
цесията е продажба на вземане
вземането е стока
смяна на кредитора
за да има действие за длъжника той трябва да е уведомен за извършената продажба

dodo2000
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dodo2000 » Сря 11 юли 2012 0:36

И аз имам малко главоболия с въпросната фирма СГ груп. На скоро се получи писмо, че през април 2012 е сключен договор за цесия между Виваком и СГ груп, в който пише, че починалия ми баща дължи от 2007 година. сумата от 15 лв. Последваха десетина обаждания с отправяне на заплахи за здравето ми, ако не бъдат платени тези пари. Интересува ме понеже тези неща не са ми ясно много, дали сключването на този договор за цесия отваря нов срок при който трябва да бъде платена тази сума, която даже аз не знам дали наистиа е дължима и за каква услуга.

Последна промяна от dodo2000 на Пет 13 юли 2012 12:22, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
simo

Мнениеот simo » Сря 11 юли 2012 1:05

simo написа:Преведено на бг - нали цесията не е "предприемане на действия за принудително изпълнение"? :roll:
Pichaga написа:не е
цесията е продажба на вземане
вземането е стока
смяна на кредитора
за да има действие за длъжника той трябва да е уведомен за извършената продажба

от предпоследното и последното мнение преди твоето ;)

Така че цесията не започва нов давностен срок :banana

(относно начина, по който СГ Груп те тормозят, по-скоро се обърни към съответното районно; не мога да дам по-добър съвет :roll:)

ПП: така запазен, файла можеш да си го слушаш само ти; дай и на нас да чуем де :lol:
(т.е. потребители без регистрация ;))

dodo2000
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dodo2000 » Сря 11 юли 2012 1:18

Временно свалям звуковия файл.

Последна промяна от dodo2000 на Пет 13 юли 2012 15:30, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
simo

Мнениеот simo » Сря 11 юли 2012 2:22

Лелеее.... :shock
Няма да пускам цитати; записът си струва да бъде прослушан. Еб@хти копеленцето кирливо...

СГ груп лии...

Малко по-назад в темата има линк към предаването с омбудсмана на гости на Милен Цветков. Пиши до омбудсмана, моля те. Приложи и записа. Наистина, тва си е осиране; дори да имат право да ти искат това задължение, защо този х*й щял да се старае да начисли такива такси, че да не можеш да ги изплатиш? Значи се приема, че длъжникът е фрашкан с пари и вместо да му помогнат да плати, те го наказват, така ли? :screwy

Кви са тия бе - твърдението, че баща ти (лека му пръст на човека) им дължи 15 лв дава ли им право на тоя произвол? Или са се вживяли в ролята на съд или на наказателен отряд?

Много американски йекшъни е гледало тва дете; наизустило е лафовете, ама немало кой да го научи на нормални човешки отношения, явно кофти първи 7 г, мъкааа....

Пиши до омбудсмана. Мн силно вярвам, че той ще ги тури да си седнат на г*з*
(като преди това си измият ръчичките и останалата част също mhihi)

Върни се в “ОФФ-Топик - други”