Спиране на синя зона, проблем

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Shakez
Автомобил: Passat CC
Двигател: CBAB

Re: Спиране на синя зона, проблем

Мнениеот Shakez » Пет 06 юли 2012 15:15

radi_nrj написа:Значи виждаме приятел да върви по тротоара и спираме да го качим. По тая логика ако спрем в синя зона трябва да пратим SMS докато човека се качва.

Айде стегнете се моля ви се.

НЕ. :deal

Чл. 93
(1) Пътно превозно средство е в престой, когато е спряно за ограничено време, необходимо за качване и слизане на пътници или за извършване на товарно-разтоварни работи в присъствието на водача.
(2) Паркирано е пътно превозно средство, спряно извън обстоятелствата, които го характеризират като престояващо, както и извън обстоятелствата, свързани с необходимостта да спре, за да избегне конфликт с друг участник в движението или сблъскване с някакво препятствие, или в подчинение на правилата за движение.

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Пет 06 юли 2012 15:24

Нали това се опитвам да обясня. Това ограничено време не е нормирано по никакъв начин, аз може да съм спрял и да товаря цял камион. Докато съм в камиона копче не може да ми кажат ако не преча на движението, пък ако ще и цял ден да го товаря.

Същото важи и за пътниците, докато съм в колата може да чакам жена ми да се качи независимо дали е на вратата на блока или още се гримира.

В такива случаи доказателството, което събира контролния орган за нарушение е снимка. При положение, че на снимката аз съм в колата как точно ще докажат, че съм паркирал?

Има едно единствено условие за да се приеме, че колата е спряла за престой и то е в нея да има правоспособен водач. Това сме го говорили с познати полицаи, а не някакъв чиновник, който може и книжка да няма.

Потребителски аватар
skotis
Автомобил: VW Golf IV 1.8T GTI
Двигател: AGU

Мнениеот skotis » Пет 06 юли 2012 16:01

Леле, за малко ме нямаше и темата стана оле мале :)

За мен всичко е ясно, в закона го пише, в тази тема е цитиран вече няколко пъти. Ясно е - нямат право! Въпросът е защо се опитват да ни клатят? Ето затова се ядосвам аз, защото знам че съм в правото си да спра за престой докато чакам някой да се качи (примерно за 10 мин, въпреки че няма значение за колко време), а те искат да им платя - все едно съм си паркирал и ме няма там - не е честно. Това е все едно да ти искат 2 лв. като пробваш обувки - ти не ги купуваш (респективно паркираш) - ти ги пробваш (= престой). Е? На мен ми е ясно че шмекеруват, въпроса е защо и случало ли се е на други? И ако се случи на някой, който чете темата да знае как да реагира :)

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Пет 06 юли 2012 16:02

blinder написа:Васе, Ради, неискам да убеждавам никой !
Звъннах, попитах, казах ви.
Човека ми каза, след като колата е установена(спряла, независимо дали за да паркира или за кратък престой) на място от синя зона, би следвало да плати и ако има контролиращ орган би следвало да му сложи скоба/напише глоба.

За "заемане на мястото" не сте ме разбрали, аз си нямам място, но човек, който си седи в колата, спряла на зиня зона и се оглежда по огледалата дали ще види електрикова зелена жилетка, а аз да обикалям 2-3 пъти уличката/мястото за да си намеря място и да платя - не е правилно.Дори пред нас (живея в къща), като има спряла кола, не слизам да търся кой е спрял на "моето място", ами отивам и спирам на 15-20-30 метра от нас, не ми пречи.Не ми е това проблема.

това със жалбите ми до Париж 5 където е столичния инспекторат го вмъкнах , за да осъзнаеш че и там работят некомпетентни хора и да не приемаш това, което ти е казано за чиста монета :012:
Чудно ми е защо си се запънал с такава увереност за нещо, което ти е казано от някаква лелка по телефона ? Има си закон... интелигентен човек си :beer

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Пет 06 юли 2012 16:03

hooligans написа:Защо не пробвате в платен паркинг да спрете и да не плащате, защото сте в колата?
Край :lol:

платения паркинг е частна собственост, синята зона не е с такъв статут, примера не важи mhihi

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Пет 06 юли 2012 16:09

Shakez написа:
radi_nrj написа:Значи виждаме приятел да върви по тротоара и спираме да го качим. По тая логика ако спрем в синя зона трябва да пратим SMS докато човека се качва.

Чл. 93
(1) Пътно превозно средство е в престой, когато е спряно за ограничено време, необходимо за качване и слизане на пътници или за извършване на товарно-разтоварни работи в присъствието на водача.
(2) Паркирано е пътно превозно средство, спряно извън обстоятелствата, които го характеризират като престояващо, както и извън обстоятелствата, свързани с необходимостта да спре, за да избегне конфликт с друг участник в движението или сблъскване с някакво препятствие, или в подчинение на правилата за движение.

хубаво си подчертал, ама си пропуснал да подчертаеш "присъствието на водача", което е разковничето. В колата ли си си в състояние да се преместиш, да чакаш, да товариш и разтоварваш, напуснеш ли колата вече си паркирал и е редно да пуснеш SMS-че. Всеки ден по два пъти оставям и взимам жена ми от работа на жълтите павета, винаги спирам в синя, зона седя по 5-10 минути и веднъж за 3 години не дойде някой да ми направи проблем, имах само един случай дето един зелен седеше до колата ми и нещо чъкаше по палма, аз се бях излегнал и явно не ме видя, надигнах се и той си отиде на мига. Та конкретния случай на колегата пуснал темата запали супер много спорове , хубаво е , че до бой не се стигна :Mr Green Fun

Потребителски аватар
Shakez
Автомобил: Passat CC
Двигател: CBAB

Мнениеот Shakez » Пет 06 юли 2012 16:15

DoH_KuXoT написа:
Shakez написа:

Чл. 93

хубаво си подчертал, ама си пропуснал да подчертаеш "присъствието на водача", което е разковничето. В колата ли си си в състояние да се преместиш, да чакаш, да товариш и разтоварваш, напуснеш ли колата вече си паркирал и е редно да пуснеш SMS-че. Всеки ден по два пъти оставям и взимам жена ми от работа на жълтите павета, винаги спирам в синя, зона седя по 5-10 минути и веднъж за 3 години не дойде някой да ми направи проблем, имах само един случай дето един зелен седеше до колата ми и нещо чъкаше по палма, аз се бях излегнал и явно не ме видя, надигнах се и той си отиде на мига. Та конкретния случай на колегата пуснал темата запали супер много спорове , хубаво е , че до бой не се стигна :Mr Green Fun

Не, че искам да се заяждам, но не мисля, че е упоменато, че водача трябва да е в ППС. Тоест, тълкуването на този текст може да е във всякакви посоки. :applause:
Реално моето мнение е, че не трябва да им се плаща, ако ще си там за 5-10-15 минути. Ако обаче седиш и чакаш шефа, жената, детето и т.н. персони, които са на среща, педикюр+маникюр, или имат някакво представление и престоят ти надвишава 20-те минути е редно да се бръкнеш 50 стотинки/уеФче.

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Пет 06 юли 2012 16:26

Shakez написа:...

именно присъствие , то не може да си в колата и да товариш :drunk

Последна промяна от Sunny на Пет 06 юли 2012 16:55, променено общо 1 път.
Причина: И нужен ли бе целия този цитат?

mirror
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот mirror » Пет 06 юли 2012 22:12

hooligans написа:Защо не пробвате в платен паркинг да спрете и да не плащате, защото сте в колата?
Край :lol:

и това е възможно ;) в Разград има общински охраняем паркинг точно на центъра и в него първите 30мин. не се плащат :!:
интересното е че малцина го знаят това и всички се тикат да паркират по сините зони а паркинга седи празен :screwy

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Нед 08 юли 2012 10:12

Няма как, като сте в автомобила, да ви сложат скоба. И на мен ми се е случвала преди време подобна ситуация - бях оставил жената и детето в колата, на работещ двигател (защото беше студено). Идва служителя и иска да се плати за паркиране. Не е паркирана казвам (а иначе беше за 3-4 минути), двигателят работи, хора има вътре (вярно без водач). Та така и не платих, оня беше лепнал бележка, че е без платена синя зона.
Та едва ли някой от тези със скобите ще дойде да слага такава докато сте вътре в автомобила. Все пак, при положение, че има толкова много автомобили без водачи вътре, които не са пуснали СМС, те ще си губят времето в разправии, вместо да сложат за същото време 10 скоби на други автомобили.
Законово - дори да дойдат, започвате да местите автомобила напред - назад. Така автомобилът не е в покой, т.е. не е паркиран.

Петър Петров
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Петър Петров » Вто 10 юли 2012 0:34

[quote="Shakez"][/quote]Бре, ти жената и детето с всичките други персони ли ги слагаш в кюпа? Ти твоето дете ако не чакаш да свърши с представлението, кой друг бре?!? Който каквото иска да каже, ама ако за няколко минути ми искат пари при положение, че съм спрял в синя зона, не е познал! Между другото, закона е от ясен, по ясен кой е паркирал и кой престояващ :beer
За тия дето казват, че престояващите трябва да плащат - престоявам колкото е нужно, губя си времето и губенето на това време ми струва пари - на мен кой ще плати? Закони има, всеки си прави сметката как му е удобно и евтино! Ами ако съм уж престояващ, пък съм си платил като за паркиране, какво тогава няма ли да е там колата?

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Сря 11 юли 2012 10:56

dobrin написа:Законово - дори да дойдат, започвате да местите автомобила напред - назад. Така автомобилът не е в покой, т.е. не е паркиран.

Честно казано, аз лично за 50ст. разход не бих правил такива циркове. facepalm

azrod
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Контакти:

Мнениеот azrod » Сря 11 юли 2012 11:18

Ljubon, не е въпросът в разхода, а в това, че сме правна държава и има закони, които да се спазват! Ако наруша да ме глобяват, но ако съм си в правото ако ще й 20 лева бензин да изхабя, няма да отстъпя!
П.П.: И като заключение мога да добавя "Колкото повече отстъпвате, толкова повече тиквениците ще вдигат самочувствието си, че знаят и интерпретират закона", но всеки си знае за себе си...

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Сря 11 юли 2012 12:00

Ljubon написа:
dobrin написа:Законово - дори да дойдат, започвате да местите автомобила напред - назад. Така автомобилът не е в покой, т.е. не е паркиран.

Честно казано, аз лично за 50ст. разход не бих правил такива циркове. facepalm

ти си баровец, даже ще им дадеш и бакшиш, че са ти осигурили място да паркираш :drunk

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Сря 11 юли 2012 12:12

DoH_KuXoT написа: ти си баровец, даже ще им дадеш и бакшиш, че са ти осигурили място да паркираш :drunk

Не съм баровец, но много ме дразнят разни кибици, които не плащат, а престояват с часове в синята зона, а всеки, който иска да плати, за да спре за кратко, не може да намери място. За безобразията на таксиджиите вече споменах, на бул. Христо Ботев пък престояват без да плащат цели бусове на хамалите, дето по цял ден размахват въжета. :beat_butt2

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”