Каква е нормалната температура за процесор на лаптоп?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
slimmer
Автомобил: VW Bora
Двигател: TDI-AJM 2002

Re: Каква е нормалната температура за процесор на лаптоп?

Мнениеот slimmer » Сря 04 юли 2012 16:02

Надявам се не съм "панирал" някого, като казах 60 градуса. Говоря за под 60 градуса при нормално натоварване. Естествено според лаптопа тази нормална температура варира, но аз поне чрез разни средства се целя в стойности под 60, за да може при 100% да е под 80 градуса. Говоря за два лаптопа FSC Amilo, които се наложи да ги лекувам с Arctic MX + медни пластини за някои чипове + тънки радиаторчета за РАМ на видеокарта за по-добро топлоотдаване (понеже няма как иначе да се "тунинговат"). Резултатът беше задоволителен при тях. При други лаптопи просто такива неща не са нужни. Аз просто си приемам, че под 60 си е безопасна температура за работа и че няма какво повече да се прави, освен да се изчисти и според случая да се смени паста и/или термолепенка.

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Сря 04 юли 2012 16:31

Пастата (ако не се лъжа същата) не помогна ни най-малко когато се опитвах да "подобрявам" старото си Amilo, но със сигурност би могла в определени случаи да бъде от помощ разбира се. Имам десетки забележки към Fujitsu Siemens и никога повече не бих си купил тази марка, но все пак трябва да се признае, че и с 33% overclock-нат процесор охлаждаше адекватно, както и преди това.

misho_GTI
Автомобил: 1990 Golf GTI + 1991 Country
Двигател: PB 112 + 1P 98

Мнениеот misho_GTI » Сря 04 юли 2012 17:44

HP G62-140EQ
За чистене е. В момента при нормално натоварване - скайп, аваст, аим плеър, няколко таб-а на мозила температурата е 60-70градуса. Като играя игри го повдигам отзад за да влиза повече въздух иначе, достига 90градуса и се рестартира. А на някой по яки игри като ГТА 4 дори и това не помага. на почти 2 години е иникога досега нее чистен, но сега като го нося за смяна на уай-фай модула ще кажа да го изчистят, ако не след като изтече гаранцията сам ще си го чистя(неискам да го разглобявам докато е в гаранция).

belsss1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот belsss1 » Съб 07 юли 2012 6:22

К.Одаджийски написа:
belsss1 написа:Значи да попитам нормално ли е температурата на процесора да ми е 60 градуса при HP 625 На работещи нормални програми (skype utorrent avast everest Internet explorer) Току що го отворих махнах вентилаторчето и еи тая медната трабичка с алумина до нея и ги продухах добре на компресора незнам преди каква ми беше темпа на процесора . А и като ги махах бяха намазани с нещо сиво преличаше на паста за процесор. Аз я майнах и сложих една бяла темп 200 пи6е на нея

Торент клиента, ако е в процес на сваляне на нещо си товари процесора, но щом е свалян охладителя, почистването от старата термопаста и поставянето на нова е задължително, освен това се чудя, на чипа на видеокартата би трябвало да е термолента, която ако се скъса при свалянето също трябва да се подмени.
На колегата zylmishok на снимката виждам, че е останала здрава лепенката

Ми аз на 2рото квадратче нямах такава лепенка и там беше с паста и аз я исчистих и намзах наново.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Нед 08 юли 2012 11:48

misho_GTI написа:HP G62-140EQ
За чистене е...... достига 90градуса и се рестартира.....

Ще спре да се рестартира, сигурен съм, но няма и да тръгва вече :D !
Прегледай лаптопчето си , не е нормално да достига такива температури, няма значение че производителя дава температура на процесора и над 100градуса. На тази температура може процесора да "устиска" веднъж-дваж, но ако му стане "навик" - ще отиде да навести вечните силиконови полета и няма да се върне вече :lol: !

Потребителски аватар
дзвера
Автомобил: ford escape
Двигател:

Мнениеот дзвера » Нед 08 юли 2012 12:00

като чета и scare се плаша, имам нетбук асус с видео йон2 и процесора(atom n570) си е на 65-70градуса без да прави нищо и при натоварване с игри или видео пак си е на 70-75 гр.C. Видеокартата и тя грее много 70 градуса. Чета по чужди сайтове че е било нормално но знам ли, вие какво мислите? :roll: На 5-6месеца е и се ползва рядко и на твърда повърхност.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Нед 08 юли 2012 12:34

Тия асуси вървят най-добре и с най-ниски температури с техния си линукс който е инсталиран. Сложиш ли му ХР или пък седмица, атома почва да се цепи на две и хич не работят в нормални температури.

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Нед 08 юли 2012 14:32

Моят е ASUS 50IJ с T4200 , Win7 .
Току що му направих тест с 100% натоварване на процесора и харда (AIDA), не съм пуснал климатик и в стаята е над 35 градуса :) . При пускане на теста температурите на ядрата бяха около 48-50 градуса , а вентилатора на 2000 оборота . След като пуснах теста температурата скочи стремглаво и за 5-10 секунди ядрата достигнаха 67-68 почти 70 градуса. вентилатора качи обороти до 2800, после стигна 3200 и върна температурата до 64-65 градуса и започна да колебае 2800-3000 оборота, така се стабилизира на 64-65 градуса .

Потребителски аватар
nokiangage
Автомобил: Passat B3 - 35i
Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
Контакти:

Мнениеот nokiangage » Нед 08 юли 2012 14:46

milmar написа:Прегледай лаптопчето си , не е нормално да достига такива температури, няма значение че производителя дава температура на процесора и над 100градуса. На тази температура може процесора да "устиска" веднъж-дваж, но ако му стане "навик" - ще отиде да навести вечните силиконови полета и няма да се върне вече :lol: !

Абе и аз съм на това мнение, но след като се окоти харда на HP-то ми mhihi , ползваме на приятелката Asus-a й, F5 Entertainment System с Win7, с Athlon х2 :Mr Green Fun и кучето от поне година си работи през по-голямата част от времето на сериозни градуси: като го казвам това имам и предвид по-високата работна температура на печката, та чистен, на поставка за охлаждане (която е доста добра и има поне 3см разстояние от корпуса на поставката и корпуса на лаптопа и вентилаторчето си блъска) - 80-101 градуса в зависимост от натоварването :drinking: . Единствено харда е в зелените граници, около 40-50 градуса ...

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Нед 08 юли 2012 18:57

milmar написа: не съм пуснал климатик и в стаята е над 35 градуса :)

OFF: Евала ти че при тази температура имаш нерви да правиш тестове :wink:

misho_GTI
Автомобил: 1990 Golf GTI + 1991 Country
Двигател: PB 112 + 1P 98

Мнениеот misho_GTI » Нед 08 юли 2012 19:36

milmar написа:
misho_GTI написа:HP G62-140EQ
За чистене е...... достига 90градуса и се рестартира.....

Ще спре да се рестартира, сигурен съм, но няма и да тръгва вече :D !
Прегледай лаптопчето си , не е нормално да достига такива температури, няма значение че производителя дава температура на процесора и над 100градуса. На тази температура може процесора да "устиска" веднъж-дваж, но ако му стане "навик" - ще отиде да навести вечните силиконови полета и няма да се върне вече :lol: !

Сега като го нося на сервиз за уай-фай-ът , както и клавиетурата, ще им кажа да го изчистят. а тези мойте температури са замервани с работеш климатик при 24градуса в стаята.

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Нед 08 юли 2012 19:40

Stivi написа:
milmar написа: не съм пуснал климатик и в стаята е над 35 градуса :)

OFF: Евала ти че при тази температура имаш нерви да правиш тестове :wink:

Аз не винаги съм спокоен човек, но когато гоня някаква цел една температура не може да ми попречи. Необходимо беше да го уточня, защото температурата в стаята има много голямо значение за резултата от теста. Сещаш се че ако теста го проведа при минус 25 градуса примерно вентилатора дори няма да се завърти :beer .

ПП Току що се прибрахме от разходка от една красива горска местност, с езеро (Текето :) ) , голяма задуха, ужас, много е горещо при нас :( ! Имаше комари макар и в жегата , сега беше пълно и с мангофлебити!

Потребителски аватар
дзвера
Автомобил: ford escape
Двигател:

Мнениеот дзвера » Сря 11 юли 2012 22:03

К.Одаджийски написа:Тия асуси вървят най-добре и с най-ниски температури с техния си линукс който е инсталиран. Сложиш ли му ХР или пък седмица, атома почва да се цепи на две и хич не работят в нормални температури.

той със 7хом си идва, с прахосмукачка го чистих, колко да не е без ич , ама си седи без нищо да прави на 68-70градуса, аз си го обяснявам с температурата в стаята 35+ :? и малката 10 инча кутия в която са натъпкани джаджите.

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Чет 12 юли 2012 9:12

При мен са минавали няколко различни лаптопа с различни core2duo и след почистване държат 50-54 градуса без натоварване при около 30 градуса в стаята.

Потребителски аватар
sportul
Автомобил: Passat B5 Peugeot 407 RHR BVM6
Двигател: RHR Delphi DCM

Мнениеот sportul » Нед 15 юли 2012 15:17

ето при мен какви са стойностите
3ядрен 2.2Ghz АМД
Изображение

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”