Понеже онзи ден чух по новините, че шофьорските книжки С и Д категория ще важат 5г, пък и трябва да имаш карта за квалификация на водача, за да ги упражняваш, съм се замислил над варианта ако има начин при подновяването на книжката да се откажа от С. По принцип от както съм я изкарал не ми се е налагало да я ползвам, и не мисля че ще ми потрябва. Навремето можеше да се изкара курс направо за С и не беше много скъпо, не е както е в момента и затова съм я изкарал, обаче в момента се обезмисля да я имам, след като нямам квалификация на водача. Аз бях питал още предния път като я подновявам дали мога да се откажа, но една служителка на гишете ми каза, че не мога и не и се обясняваше много защо. Все пак си мисля, че не може да е невъзможо, въпреки че живеем в Бг
Отказ от С категория?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- vanesto
- Автомобил: Octavia 3 FL
- Двигател: DGTE 2018
Отказ от С категория?
Здравейте колеги,
Понеже онзи ден чух по новините, че шофьорските книжки С и Д категория ще важат 5г, пък и трябва да имаш карта за квалификация на водача, за да ги упражняваш, съм се замислил над варианта ако има начин при подновяването на книжката да се откажа от С. По принцип от както съм я изкарал не ми се е налагало да я ползвам, и не мисля че ще ми потрябва. Навремето можеше да се изкара курс направо за С и не беше много скъпо, не е както е в момента и затова съм я изкарал, обаче в момента се обезмисля да я имам, след като нямам квалификация на водача. Аз бях питал още предния път като я подновявам дали мога да се откажа, но една служителка на гишете ми каза, че не мога и не и се обясняваше много защо. Все пак си мисля, че не може да е невъзможо, въпреки че живеем в Бг
Вие как смятате?
- Skruji
- Автомобил: Golf 6 Variant
- Двигател:
Re: Отказ от С категория?
Може да се откажеш колега. Дядо ми си поднови книжката скоро и понеже има всички категории, съответно трябваше да ходи на психо. На него не му се занимаваше, макар че шофира много по-добре и изрядно от доста по-млади хора и си поднови свидетелството само с B категория.
Така че става, но просто трябва да попиташ в КАТ как да го направиш.
А и да попаднеш на служител в насторение
Така че става, но просто трябва да попиташ в КАТ как да го направиш.
А и да попаднеш на служител в насторение
- vanesto
Мерси, колега. Явно трябва да питам ва КАТ на по-високо ниво някой, защото на гишетата ги мързи да гледат. На мен не ми се вади заради медицинското, защото трябва да се виси пред четири кабинета и ти отива деня.
- emo8821
- Автомобил:
- Двигател:
значи ако имаш категория C и D книжката ти е валидна 5години .... Ако ги нямаш 10години ??? Такали ??
-
dqvola_91
- Автомобил:
- Двигател:
Точно така, Кат А и B са по 10г
http://www.snews.bg/bg/statiya/profesionalnite-knizhki-s-dvoyno-po-malak-srok:19883
http://www.snews.bg/bg/statiya/profesionalnite-knizhki-s-dvoyno-po-malak-srok:19883
Последна промяна от dqvola_91 на Чет 12 юли 2012 9:13, променено общо 1 път.
- vanesto
Още не е прието, но мисля че на първо четене е минало, така че ще го приемат скоро.
- emo8821
- Автомобил:
- Двигател:
И моята книжка е с валидност 5години..... Защото съм телкуван... И имам само B категория даже и M нямам.. + Нямам право за други категории
- 1z
- Автомобил: seat ibiza
- Двигател: atd
Добре де, аз имам ц категория книжката съм я подновил преди 2 години остават ми 8г валидност тоя нов закон мене хваща ли ме?И как след да кажем 6 години като ме спрат ще ме глобят за изтекла книжка като на нея ще си пише че е още валидна.Според мен това ще важи само за тези които тепърва ще си вадят 
- RoadRunner
- Автомобил: VW Golf
- Двигател: ASZ 2003
Книжката си има дата на валидност. Ако не ти кажат няма нужда да я сменяш. Мойта лична карта изтича 2019 а книжката 2018 и нямам никакво намерение да ги сменям.
- vanesto
Да, за новите става въпрос. Няма как да те глобят за сегашната - тя си е валидна. Ама само се чудят от къде да смучат пари. Сега през 5г като даваш по 50-60лв за книжка + медицинско. И с професионалната квалификация е същата работа - всичко се прави за пари. Там пък каква цифра е. Към 400лв излиза всичко и също е за 5г. Глобата, ако те хванат без такава карта е 500лв.
Безсмислено е да се коментира закон, който не е в сила и за който някой е чул някъде. След евентуалното обнародване ще отключим темата за подробен анализ.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”