Здравейте,
Странен ефект/дефект наблюдавам от известно време в поведението на колата ми.
Забелязвам че от време на време пасата когато е на газ (имам ГИ Фобос) а понякога и на бензин не иска да върви а именно: набира перфектно като за годините си от място, но ако се задържа примерно на 90, 80 .... км/ч (въобще при каране със константна скорост известно време) не иска да увеличава скоростта. Ако отпусна педала или го форсирам леко при натиснат съединител нещата се оправят и така до следващия път. Всички датчици и релета съм ги проверил, нямам проблеми със масите, карам със друго ЕКУ, сложих нови свещи и кабели(забелязах че се опита да гръмне 2,3 пъти в ауспуха, но след смяната им гърмежи повече нямаше), капачката и палеца са като нови. Напреженията на всички датчици са нормални, само това на ламбда сондата е много странно: при (ако мога да го нарека така) лагването на двигателя, напрежението от сондата падаше до почти 0V, като единия път при фирсиране гръмна леко на бензин. След 1~4 секунди напрежението се нормализира (100mV/900mV ....)и лагването изчезва. Този проблем със лагването за първи път го заблязах (но беше в много лека форма) веднага след смяната на ламбда сондата със нова.
Друго което съм забелязал че сутрин по хладно докато не е загрял двигателя (може би и докато сондата не даде "чатлак" на екуто че е на линия) ефекта не се проявава.
Ако откача сондата колата става мудна, но го няма ефекта на забиването.
Имам си мое собствено мнение за този проблем (нова сонда), но ще ми излезне скъпо пробата за отстраняването му и затова предпочитам да видя и вашите предположения, мнения и съвети, пък може и пък да не съм прав.
Благодаря предварително на всички отзовали се.
Passat B3/2E губи мощност за малко - проблема е отстранен
-
- Автомобил:
- Двигател:
Passat B3/2E губи мощност за малко - проблема е отстранен
Последна промяна от peter70 на Пет 13 юли 2012 5:44, променено общо 1 път.
Re: Passat B3/2E губи мощност за малко
Дали дебитомера за входящия въздух не е станал муден по някаква причина - механична или електрическа?
- radotom
- Модератор
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
Re: Passat B3/2E губи мощност за малко
peter70 написа:... но ще ми излезне скъпо пробата за отстраняването му и затова ...
Не позна!

Само ми кажи, че си пазиш куплунга от твоята оригинална сонда и си уреден - имам една 'артък', дето съм смъквал от БМВ (ама си е пак циркониева сонда, де!)
Давам я за проба тъкмо да разбера работи ли!

-
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Passat B3/2E губи мощност за малко - проблема е отстранен
Оказа се че газовия компютър шашка всичко. При 2е времето на дюзите е около 2мс, което е на ръба на газовите дюзи. Те щракат, но не пускат газ, газовия компютър изпада в транс, при което бензиновия се чуди какво става (сондата сочи 0V, пък уж всичко е наред) и минава в авариен режим, от което е и понижената мощност за момент на бензин.
Лека и безаварийна на всички
Лека и безаварийна на всички