Криви предни дискове за втори път - голф 4

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Jonkata_v
Автомобил: VW GOLF MK4 Variant+MK4 HatchBac
Двигател: 1.9TDI-90 AGR + 1.9TDI-90 AGR

Re: Криви предни дискове за втори път - голф 4

Мнениеот Jonkata_v » Вто 10 юли 2012 23:01

mimimi6o написа:аз имах същия проблем кривеше дискове постоянно,и се оказа от спирачния апарат не връщаше колкото трябва а спирачките си държаха равнимерно.диска прегрява и се криви.смених апарата и се оправи вече 20 000 км и няма проблеми

как да ги проверя тези апарати....и усещал ли си задържане или износване на накладките неравномерно ?
днес свалях едната джанта да проверя накладките за тези 6000км дали са равномерно износени.....нямаха никаква разлика между вътрешната и външната,бяха си равномерно износени .

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Сря 11 юли 2012 7:48

По-скоро сравни ляво и дясно колело дали износват равномерно. Скоро правих единия заден апарат - беше си изял накладките на 2/3, а на другия не бяха мръднали :да:

Потребителски аватар
Jonkata_v

Мнениеот Jonkata_v » Сря 11 юли 2012 8:07

И от лявата и от дясната страна накладките са абсолютно еднакво износени - проверено :)

Потребителски аватар
Краси Кунчев
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Краси Кунчев » Нед 15 юли 2012 18:56

Колега според мен проблема основно е в това, че в БГ всичко е "оригинално". Да споделя какво направих аз по съвет на моя майстор. И аз като теб купувам нови дискове и след около 5-6к км. се изкривиха. Карах ги до 10 000км. след, което ги пристъргах на специална машина и сега нямам проблем. Логиката, защо се получава така е следната. Като купиш новият диск материалът му бил още суров (незакален), след като си го карал той се е закалил, но и се е изкривил. Пристъргваш и караш. И никакви сругари-доказано не вършат работа. Успех.

Потребителски аватар
Luciano
Автомобил: Golf IV
Двигател: 1.9TDI AHF
Контакти:

Мнениеот Luciano » Нед 15 юли 2012 19:09

Jonkata_v написа:
morfei1 написа:Предполагам си с FSIII апарати 280мм, akо след всички проби и смени не си решиш проблема, сложи оборудван шенкел на АТЕ 288мм :wink:

да със FSIII съм на 280мм...

Преди да мина на 288мм, през 2 месеца сменях дискове (общо три пъти).
Сега такива проблеми нямам!

dannyn
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dannyn » Пон 16 юли 2012 5:53

Моля да ме извините за спама, но колегата Краси доста некорекно е описал причината за изкривяване на дисковете. Няма как да се "закалят" при употребата им тези дискове!!! Физиката си е физика и дори една "обикновена" конструкционна стомана няма как да придобие мартензитна(закалена) структура, ако преди това не е преминала в аустенитно състояние на кристалната решетка и после "рязко" да е охладена - е трябват поне 723 градуса....
Отделно, че дисковете са от чугун.. вероятно колегата иска да каже,че при "подкарване" на новите дискове се освобождават напрежения, които може да са налични в материала на дисковете или от механичната им обработка, или от термична такава или от двете заедно. И не е лишено от логика!

Потребителски аватар
Andonov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andonov » Пон 16 юли 2012 7:35

Luciano написа:
Jonkata_v написа:
morfei1 написа:Предполагам си с FSIII апарати 280мм, akо след всички проби и смени не си решиш проблема, сложи оборудван шенкел на АТЕ 288мм :wink:

Аз също съм с FSIII и нямам проблем около 80000км. Това че попадаме на фалшиви дискове, не значи че 280мм не стават.

Потребителски аватар
Jonkata_v

Мнениеот Jonkata_v » Пон 16 юли 2012 9:39

Тези дни си мисля да взема дискове АТЕ-нарязани от "манимпекс" ,но се чудя за накладките - дали да взема нови или да ги мина с една шкурка "старите" който са на 6000км.....

Потребителски аватар
Luciano
Контакти:

Мнениеот Luciano » Вто 17 юли 2012 13:33

Andonov написа:
Luciano написа:
Jonkata_v написа:

Аз също съм с FSIII и нямам проблем около 80000км. Това че попадаме на фалшиви дискове, не значи че 280мм не стават.

За съжаление познавам и още 3ма с такива проблеми...
Може и да е ужасно съвпадение...

Потребителски аватар
Jonkata_v

Мнениеот Jonkata_v » Вто 17 юли 2012 14:49

Luciano написа:
Andonov написа:
Luciano написа:
Jonkata_v написа:

За съжаление познавам и още 3ма с такива проблеми...
Може и да е ужасно съвпадение...

"Luciano" може ли да ми обясниш ти как точно провери ,че твойте апарати са от проблемните? И аз съм чел за проблемните апарати FSIII.... Аз мойте съм ги проверил по следния начин: качвам се на магистрала и карам около 25км-30км без да пипам спирачката,след това спирам,слизам и пипам всички дискове колко са топли-загряли.....ако задържат ще са загряли до степен да не могат да се пипат или поне ще са доста топли....това е мое мнение :)

Потребителски аватар
Luciano
Контакти:

Мнениеот Luciano » Вто 17 юли 2012 15:23

Не съм проверявал нищо, просто ми писна да купувам дискове и накладки. Дилемата ми беше дали пак да купувам дискове на 280мм или за малко повече пари да взема всичко нужно за 288мм...които в последствие ще сменя с 312мм...

Потребителски аватар
Jonkata_v

Мнениеот Jonkata_v » Вто 17 юли 2012 15:32

Luciano написа:Не съм проверявал нищо, просто ми писна да купувам дискове и накладки. Дилемата ми беше дали пак да купувам дискове на 280мм или за малко повече пари да взема всичко нужно за 288мм...които в последствие ще сменя с 312мм...

ок :)

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Вто 17 юли 2012 17:50

Доста хора са си решили проблема като са ъпгрейднали ФС3 спирачките към ате54. В същото време тези хора профилактично или са сменили я лагери я някоя друга главинка с ъпгрейда. За мен това не е отговора, иначе досега да съм ги подменил 10 пъти. ФС3 с дискове на 256мм и на 280мм се използват за абсолютни всякакви моторизации на актуалните Поло, Голф и всички техни производни към ден днешен. Един вид най-масовите спирачни апарати към момента. Не вярвам в тях да е проблема :да:

Потребителски аватар
Jonkata_v

Мнениеот Jonkata_v » Нед 29 юли 2012 15:12

Малко развитие по темата:

Дисковете са сменени с оригинални + оригинални накладки....
След изминати около 500км(от който около 100км градско)наблюденията са ми,че левия(шофьорския)диск загрява една идея повече от десния,даже джантата и болтовете са топлички без да съм ползвал спирачката често...

Направил съм следните тестове:
-апаратите се прибират не с голямо усилие(не съм ги отварял да ги чистя)
-водачите са смазани и се движат мазно в гумичките
-колата е тествана на стенд за спирачки,и не се наблюдава задържане
-отпред спира равномерно с перфектно усилие и малка разликата между ляво и дясно колело
-отзад също не се наблюдава задържане и спира равномерно без голяма разлика между ляво и дясно колело

Направих си един експеримент като загасих колата по време на движение между две стени,и нямаше никакви странични шумове от задържане,но след пипането на спирачката и отпускането и,веднага започна да се чува как диска и накладката оставят съвсем леко да се трият без да убиват енерцията.....
След като запалих колата и натиснах няколко пъти спирачката и я пуснах пак по енерция със загасен двигател беше изчезнало въпросното триене....

Съмненията са ми в по топлия диск,според вас нещо нормално ли е или може да има някакво минимално задържане което да се получава само когато дисковете и накладките са нови и при по-нататъшно улягане да изчезне ?

Последна промяна от Jonkata_v на Вто 31 юли 2012 10:24, променено общо 3 пъти.

bayspiro
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bayspiro » Нед 29 юли 2012 15:52

Ако ти греят, малко повече от нормалното дисковете, причината може да е в уплътнителните пръстени на буталцата на спирачните апарати. Те са със специален профил - почти правоъгълен,и 'отговарят'и за връщането на буталото на апарата на едно разстояние от около 0,1-0,2мм след отпускането на педала /това важи основно за предните дискове - те нямат никакво друго устройство за връщане/ Ако си ги опекъл с предишните дискове, те са загубили еластичност и не връщат. Това не спира колата, ама накладките търкат постоянно и греят дисковете.
При задните дискове това се случва рядко, тъй като там на гумичките 'помага' устройството за автоматично регулиране на ръчната и прикрива дефекта.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”