LED Луни 10W

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Re: LED Луни 10W

Мнениеот fox_vt » Чет 12 юли 2012 14:08

Хм май не говорим за едни и същи лампи милене все ми се струва че говориш за луминисцентни лампи.При тях има излъчване главно на УВ лъчи които се преобразуват от луминофора във видима такава светлина.При светодиодите излъчването идва директно от полупроводниковия кристал във видима светлина без преобразуване.Цвета на светлината се определя от примесите и от самия кристал,като почти цялата енергия се преобразува във светлина.Може би визираш това че луминисцентната лампа разпръсква светлината навсякъде а светодиодите са по насочени и при измерване на осветеността да се получава по голяма при светодиодите?Но при сегашното развитие на ЛЕД осветлението не мога да приема че нормална 36 ватова луминисцентна лампа ще свети повече от същите по мощност светодиоди.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Чет 12 юли 2012 22:20

fox_vt написа:Хм май не говорим за едни и същи лампи милене все ми се струва че говориш за луминисцентни лампи.При тях има излъчване главно на УВ лъчи които се преобразуват от луминофора във видима такава светлина.При светодиодите излъчването идва директно от полупроводниковия кристал във видима светлина без преобразуване....

Говорим за едно и също, но някой не е чел съвременната теория по отношение на т.нар. осветителни LED-ове, не съм аз :) !
Ползват се най-често UV светодиоди заради добро КПД .
Освен това, няма такъв примес, който да накара полупроводника да излъчва бяла светлина. Светодиодите са известни с много тесният си честотен диапазон на излъчване, почти като лазерите! А я ми кажи какво е бяла свелина и в коя част на диапазона се намира. "Няма такъв светодиод просто" mhihi !
А за луминесцентните лампи недей така, повярвай! По-добри са от LED-овете, поне за сега. Не можа да го отрече дори технически експерт, мениджър в най-сериозната световна фирма за осветителна техника на нашия пазар и мой съученик, макар че идеята му е да рекламира LED .

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Съб 14 юли 2012 13:33

Абе прав си милене (отново) разрових тук там и наистина работата на ЛЕД се води електролуминисцентна :wink: Вероятно на СМД светодиодите това жълтото отгоре се явява луминофора както и при енергоспестяващите лампи пак жълтее.За тея обикновенните светодиоди вече нз къде ще да е .Иначе мисля да взема още две такива луни пробно само една 6000к и една 3500к и да пробвам как ще светят две студени и една студена и една топла луна.

Потребителски аватар
Asen_D
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Asen_D » Сря 25 юли 2012 2:45

Тези луни са с разтлан диод и светят много по-добре от другите лед луни.
Вземи си задължително топло бяло. :wink:

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”