Здравейте колеги,
От къде най-лесно мога да взема сигнал 12V, когато колата е на контакт в двигателния отсег на Голф 3 с мотор ABF? Алтернативата (по-нежелателна) е удобно място от кутията с бушоните, след което да си прокарам кабел до двигателния кош.
Трябва ми кабел, който подава 12V когато дам на контакт, за да сложа едно реле, което да пуска и спира тока към ECU-то на газовия инжекцион. Причината е, че в него има утечка от 60 милиампера, които в момента дърпа през цялото време дори когато колата не е на контакт.
Благодаря предварително.
Сигнал за "контакт" за управление на реле, Г3
-
gogothebee
- Автомобил:
- Двигател:
- kris11
- VW експерт

- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
Re: Сигнал за "контакт" за управление на реле, Г3
Вземи си 1 реле "Raywex Electric" LEG-12F с 1 превключващ контакт 15А/24В .размери 15х15х 18 мм ,Консумация под 30 мА. Изводите му са запояване.
Цена под 1 лв.
+12В на контакт може да вземеш от бобината. Не съм гледал схемата на АБФ , но в коша и на други места трябва да има +12 В на контакт. Например някой блок с релета около радиатора. Ако вземаш от бобината запои 1 диод !N400Xна намотката , като катода е на + совия изовд.
Цена под 1 лв.
+12В на контакт може да вземеш от бобината. Не съм гледал схемата на АБФ , но в коша и на други места трябва да има +12 В на контакт. Например някой блок с релета около радиатора. Ако вземаш от бобината запои 1 диод !N400Xна намотката , като катода е на + совия изовд.
-
gogothebee
- Автомобил:
- Двигател:
Колега, имам едно реленце, което ще свърши работа (12V/30A). Мислех да взема сигнал от бобината и аз, но точно там някак не ми се реже, а и както казваш ти, има нужда от диод. Бих предпочел от "по-безопасно" място. Ако някой знае конкретно при ABF от къде може без диод, ще съм благодарен. Иначе имам на евро буксата при касетофона, но не ми се пуска толкова дълъг кабел от там. Алтернативата е някъде около бушоните. Просто искам да се посъветвам дали някой ще даде добра идея, иначе ще търся сам с мултицета.
Консумацията на самото реле (30mA за това, което предлагаш) не би трябвало да ме касае, тъй като тя ще е само "на контакт", когато се предполага, че моторът ще е запалил.
П.П. Ще видя и около радиатора/акумулатора, но там май няма нищо.
Консумацията на самото реле (30mA за това, което предлагаш) не би трябвало да ме касае, тъй като тя ще е само "на контакт", когато се предполага, че моторът ще е запалил.
П.П. Ще видя и около радиатора/акумулатора, но там май няма нищо.
-
emo-gar
- Автомобил:
- Двигател:
Хм,от бобината точно..хич не препоръчвам да се взима за захранване на електроника...ще излезе някое бяло "духче" от кутишката на газеното.Има доста пикове свръх-волтаж от комутационните процеси на бобината.По скоро от подгряването на Ламбда-сонда(ако е с такава). 
- zfa159
- Автомобил: Skoda Karoq FL + Passat B4 Syncro
- Двигател: DXRB AGG
- Контакти:
Бобината никак не е готино място
При този мотор има Engine control relay,което спира + на бобината ако колата е на контакт но мотора не работи (спира бобина,горивна помпа и + към дюзите,ако правилно помня).Съотвтено компа на газта няма да е щастлив при пдоаване на контакт да има захранване за 3 секунди,после да му го спреш,докато решиш да запалиш колата (ако се замотаеш за повече от 3 секунди и т.н.).Компа на газта би трябвало да си има постоянен + за паметта и + през контакт,така че най-простото решение би било да си премериш кой кабел му е + през контакт и кой кабел му е постоянния,да резнеш постоянния за към компа и да го свържеш с този през контакт. Така хем няма да се намесваш в инсталацията на колата,хем няма да слагаш релета и чудеса и ще е най-грамотното решение.Разбира се трябва да имаш предвид,че така компа на газта ще се шашне и всеки път ще тръгва в сервизен режим и кой знае с какви настройки,така че туко виж спре да върви като хората и вземе да харчи 48/100.
От бензиновия компютър-пин-38,черен кабел-/+12волта,след контакт/.
- kris11
- VW експерт

- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
zfa159 написа:Бобината никак не е готино място![]()
Газаджиите масово взимат + от бобината. Беси ги дави ги -това е масова практика. затова му казах да сложи 1 диод за пиковете.
Трябва някъде в коша да има блок с релета - разтоварващо як предпазител 100-150А. Не съм гледал за АБФ
За Шаран мога да му кажа откъде да вземе - блока с релета пред акумулатора над радиатора- проводник жълто -черен / горен ред на малкия куплунг най-в ляво като се гледа с/у двигателя/.
Последна промяна от kris11 на Вто 31 юли 2012 12:58, променено общо 1 път.
- anrus
- Автомобил: Golf2 10Millionen и Golf2 Country
- Двигател: RF-1988 и 1P-1991
Който има прекаран кабел за пръскалки с подгрев, да вземе + (дори и -) от там.
Не пипай газовия инжекцион ами си купи акумулатор дето да понесе разхода.То с пръдня боя не става.Диод на бобината на реле се слага да пази електрониката от самоиндукцията на бобината на самото реле.Ако някой колеги си мислят че с диод ще се оправят с бобината на колата, еми няма как да стане.Да вземем да изолираме и основния компютър.Не че не става при някой модели да го накараш да не помни грешките си ама това което се опитваш да направиш е загубена кауза отвсякъде.Имаш всичко необходимо колата да работи без проблеми и сам си ги търсиш и то на няколко страници. 

-
gogothebee
- Автомобил:
- Двигател:
Колега zfa159, мерси. Аз също следвах твоята логика 1:1. Бобината е много лоша идея, заради това, което написа и ти.
Газовият инжекцион наистина има постоянен плюс и сигнален "за контакт". Вързани са правилно, но въпреки това винаги харчи 50-60mA от постоянния плюс (а не от този за контакт), което за мен е некадърен дизайн. Този ГИ практически няма състояние, което да трябва да помни и за което да му трябва непрекъснато поддържащ ток. Лично съм настройвал достатъчно въпросния газов инжекцион (Stag) и няма нищо, което да "забравя", когато му се спре централно захранването. Т.е. няма адаптивна горивна карта да речем, а фиксирана крива с коефициенти за инжекторни времена по обороти.
Колега natcho1 (както и всичи останали, дали идеи), благодаря! Малко късно видях коментарите ви и проблемът е вече решен - прокарах си кабел откъм купето, където взех сигнал директно от контактния ключ, защото не ми се експериментираше с нищо друго в крайна сметка.
Колега Bioside, не е въпросът да става боя с пръдня или да си купя друг акумулатор, както и няма такова нещо като "понасяне на разхода". Този разход не е за понасяне, а за елиминиране. Колкото и хубав акумулатор да си купиш, когато нещо непрекъснато харчи ток от него, ако оставиш колата 2 месеца, няма да можеш да запалиш. Утечката си е утечка и решението е да изчезне, а не да заобикаляш проблема.
Вече имам разход от само 10mA (0.01A) в покой и той е от радиото (което също го реализира от постоянния плюс, а не този за контакт). Благодаря на всички
Газовият инжекцион наистина има постоянен плюс и сигнален "за контакт". Вързани са правилно, но въпреки това винаги харчи 50-60mA от постоянния плюс (а не от този за контакт), което за мен е некадърен дизайн. Този ГИ практически няма състояние, което да трябва да помни и за което да му трябва непрекъснато поддържащ ток. Лично съм настройвал достатъчно въпросния газов инжекцион (Stag) и няма нищо, което да "забравя", когато му се спре централно захранването. Т.е. няма адаптивна горивна карта да речем, а фиксирана крива с коефициенти за инжекторни времена по обороти.
Колега natcho1 (както и всичи останали, дали идеи), благодаря! Малко късно видях коментарите ви и проблемът е вече решен - прокарах си кабел откъм купето, където взех сигнал директно от контактния ключ, защото не ми се експериментираше с нищо друго в крайна сметка.
Колега Bioside, не е въпросът да става боя с пръдня или да си купя друг акумулатор, както и няма такова нещо като "понасяне на разхода". Този разход не е за понасяне, а за елиминиране. Колкото и хубав акумулатор да си купиш, когато нещо непрекъснато харчи ток от него, ако оставиш колата 2 месеца, няма да можеш да запалиш. Утечката си е утечка и решението е да изчезне, а не да заобикаляш проблема.
Вече имам разход от само 10mA (0.01A) в покой и той е от радиото (което също го реализира от постоянния плюс, а не този за контакт). Благодаря на всички

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”