Закупуване на кола внесена от Германия, но на друго име?

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
millencolin
Автомобил:
Двигател:

Закупуване на кола внесена от Германия, но на друго име?

Мнениеот millencolin » Пет 27 юли 2012 18:09

Здравейте колеги!

Имам един заплетен по моите стандарти казус, за който досега никой не може да ми даде категоричен отговор.
Затова реших, че някой от вас е имал подобен опит и ще може да ме посъветва.
Искам да закупя кола внесена от Германия с червени номера и талон (някакъв чужд зелен талон, който не бях виждал досега) който се води на името на лицето, от което реално искам да я купя.
Човекът, който ми я продава твърди, че за да я регистрирам в кат не ми трябват нотариално заверени документи, единствено декларация, че той е купил колата за мен, тази декларация също няма нужда да е нотариално заверена.
Ходихме при нотариус с цел да направим нещо като договор за покупко продажба, но той изобщо не знаеше за какво става дума и предложи просто една бележка, че съм дал определена сума пари на продавача.
Въпросът ми е дали наистина мога без договор, без нищо нотариално заверено да регистрирам колата на мое име, при дадената ситуация.
Интересното в случая беше, че попълних един Kaufvertrag, с името на немския продавач и моето име, който предполагам че ще се ползва от КАТ.
Трябва ли да се притеснявам от начина по който продавача иска да регистрираме колата, или това е обичайна практика за коли внесени от ЕС от частни лица с цел продажба.

Благодаря ви!

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Закупуване на кола внесена от Германия, но на друго име?

Мнениеот icoico » Съб 28 юли 2012 9:04

След като колата по талон е на името на продавача с каква цел попълваш договор за покупко-продажба с някой си там немец? :gruebel

millencolin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот millencolin » Съб 28 юли 2012 22:56

Ами и аз това се чудя. Купувача я е купил от немеца и вече има такъв договор. Целта явно е да я прехвърлим на мое име, като избегнем двойна регистрация в БГ, един път на името на купувача и един път на мое име като я купя от него. Въпросът ми обаче е това дали е възможно?

tdi90 turbo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tdi90 turbo » Съб 28 юли 2012 23:06

Значи практиката е следната човекът отива с платформа и купува колата я от Австрия я Германия,пише му в договорът че я е купил той след като влезе в Бг той с ксеро копие на този договор може да я продаде 5 пъти може колкото си иска,след като напише на твое име договор с него отиваш в Кат и си я регистрираш все едно си я купил ти директно от немеца затова в договорът ще има твоето име и на немеца,това аз по този начин съм купил е препродал над 20 коли,вкарва я в Бг друг човек аз отивам купувам я пише ми той договорче все едно съм я купил аз,след това аз я продавам на вече мераклията който пак му пиша същият договор само че с неговото име и той в Кат си я ргистрира,поне с Австрийските е така и мисля че и Немските са същите договори-кауфентраг :да:

VW_Fan_81
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VW_Fan_81 » Нед 29 юли 2012 7:09

Kaufvertrag се попълва когато няма да пишете тази декларация. Тази декларация се попълва когато няма да пишете договор. С нея вие декларирате че ти си му дал пари за да ти купи кола и да ти я докара в България. А в Германия който взима колата на него му пишат договор. Иначе не ти трябва нито едно от двете да е нотариално заверено. Иначе необходимите ти документи за КАТ са: 1.Голям талон, 2.Малък талон, 3.Декларация от вносител, 4.Договор (ако е на негово име трябва и декларацията), 5.Екотакса, 6.Гражданска отговорност, 7.Лична карта. Само договора трябва да е и оригинал и копие. И да това е честа практика с цел спестяване на разходи и на двамата.

iceto
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот iceto » Пон 30 юли 2012 12:14

И спестяване на данъци на продавача - това им е основната цел.
По документи ако и ще 100 коли да е внесъл, нито една не е била с цел продажба

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”