Освежаване на метални джанти

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
tedo90
Автомобил:
Двигател:

Освежаване на метални джанти

Мнениеот tedo90 » Чет 21 юни 2012 11:12

Искам да попитам как да си освежа металните джантички по най-прост начин.Дали например ще се получи със свалянето на ръждичката с едра шкурка , после с фина и накрая да ги пръсна със спрейче.Мерси предварително колеги !
П.С Прегледах в търсачката проектите на колегите , но те влагат доста повече време , материали и средства , а аз просто искам да си махна ръждичката и да лъснат малко металките, а не съм много наясно с тези работи

Потребителски аватар
jorostamenov
Автомобил: golf 3
Двигател: abs 92 1.8mi 90k.c

Re: Освежаване на метални джанти

Мнениеот jorostamenov » Чет 21 юни 2012 12:54

здравей колега да ти кажа аз какво направих взех бормашината и няколко вида телени четки и свалих всичко до метал за около час и половина на джанта като съм си играл да бръкна на всякъде след това измих хубаво с вода и четка подсуших и пръснах с шприц кит на шпрей оставих ги да исъхнат един ден след това на водна шурка и ги изтърках измих хубаво като изсъхнаха ги пръснах черен мат и станаха екстра :beer

tedo90
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tedo90 » Чет 21 юни 2012 13:28

Мерси много колега :)
Много полезна информация

Потребителски аватар
BruDoNe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот BruDoNe » Чет 21 юни 2012 17:36

Сега като ми свършат изпитите лятото ще правя мойте тенекиджоси по следния начин:
1-во свалям гумите от джантите , после където има повечко ръжда с едрата шкурка после с по финна навсякъде и накраяс водна да загладя , след това се минава с грунд в спрей , след това с боя и ако искаш да се запази боята по-дълго време пръскаш с гланц за да запечата боята :)
дано съм ти помогнал :beer

Потребителски аватар
plamen000000
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот plamen000000 » Чет 21 юни 2012 20:17

За да не ти избие ръжда след първата зима - 1-во почистваш до метален блясък от боя и ръжди; 2-ро третираш със ръждопреобразувател; 3-то спрей-шприц кит;4-то третиране със водна шкурка;5-то спрей с цвят по избор; 6-то за запечатка безцветен лак.

Потребителски аватар
kr1s0
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kr1s0 » Чет 21 юни 2012 22:46

ами ако искам да запазя матовия ефект от матов черен спрей на тези джанти лака няма ли да го премахне ? :roll:

Потребителски аватар
BruDoNe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот BruDoNe » Пет 22 юни 2012 13:47

kr1s0 написа:ами ако искам да запазя матовия ефект от матов черен спрей на тези джанти лака няма ли да го премахне ? :roll:

Взимаш си лак с матов ефект :)

Потребителски аватар
pepss
Автомобил: VW Golf III Pink Floyd 1995
Двигател: 1.6 AEA

Мнениеот pepss » Пет 22 юни 2012 17:24

С матов спрей стават добре, имах си доста ръжда преди това :) Облепвайте гумите хубаво ако не ги сваляте :)

IMG_3661.JPG

IMG_3666.JPG

Потребителски аватар
kr1s0
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kr1s0 » Пет 22 юни 2012 19:23

виж колега,моите станаха като твоите ,но след като мина зимата и ледовете,лугата и тем подобни,половината падна и сега са като далматинец.задължително е да се ползва шприц кит на спрей,защото избива ръждата за една зима точно. :beer

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Сря 01 авг 2012 11:34

най-лесно чистенето на ръжда ,боя става с телена четка и ъглошлайф. Чисти до блясък метала.За предпочитане гумите да са свалени. Ако се чудите защо някоя гума ви спада /на желязна джанта/ като махнете гумата ще разберете. Има ръжда , която е на люспи .
В Практикер има спрей "боя за джанти" на Дупли Колор . Препоръчват след нансянето на последния слой да се с безцветен лак 'Рали".
На Полото съм третирал джантите по описания начин , но без лака през 2009г. Няма паднала боя или отлепена.

Потребителски аватар
G-HELL
Автомобил: Golf MKIII
Двигател:

Мнениеот G-HELL » Нед 05 авг 2012 22:01

Моят съвет е демонтаж на гумите, хубаво изчистване от ръждата, преобразувател, шприц кит и някой емайлак нанесен с пистолет :wink: Вярно, че малко златни излизат ама, който има желание, свободно време и претенции след това поне ще е спокоен :beer Е може и с някой спрей за джанти, има и хубави спрейове и после някой безцветен лак за запечатване :да:

Потребителски аватар
nokiangage
Автомобил: Passat B3 - 35i
Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
Контакти:

Мнениеот nokiangage » Нед 11 май 2014 10:45

Привет, наскоро ми попадна една оригинална желязна джанта с бая неравномерно изтъркана зимна гума и се заех да я поосвежа. Беше в много лошо състояние с надигнала се ръжда и започнах с една телена четка първо. Като цяло визуално не е огромна разликата, но на пипане сега е гладка и май ще трябва да я мина и със шкурка, за да премахна ръждивите петна преди боядисване. Ето и снимките за архива на този етап :drunk

Страна А преди:
Изображение

Страна А след:
Изображение

Страна Б преди:
Изображение

Страна Б след:
Изображение

ПС. Тежестите за баланс са премахнати, ама за снимките не се бях сетил.

Потребителски аватар
balantai
!!!ИЗМАМНИК!!!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот balantai » Чет 15 май 2014 9:26

Колеги ,има една боя в Практикера 3 в 1 е на нея пише ,че служи и за ръждо-преобразувател и грунд основа.Някой ако я ползвал нека сподели мнение мисля,че за джантите ще е добра.По темата -железните джанти ги боядисах с блажна боя на Селт и още не се е улющила има към две ръце.Който е мераклия може да пробва и със сребърен феролит след него не избива ръжда, както и има антикор черен каучоков но ще приличат на стелт джантите :mhihi

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Чет 15 май 2014 10:12

nokiangage - дай я на песъкоструй, но веднага след него боя,че въздуха е влажен и започва корозия.
Миналата година подарих 1 джанта останала от Б4 ката.

apolon
Автомобил: BORA 1.6 16V
Двигател: AUS 2000

Мнениеот apolon » Чет 15 май 2014 19:06

Относно
Колеги ,има една боя в Практикера 3 в 1 е на нея пише ,че служи и за ръждо-преобразувател и грунд основа.Някой ако я ползвал нека сподели мнение мисля,че за джантите ще е добра.

Добра и е само цената,а иначе ...Преди 3 години си правих теглич за бората,като метала си беше чисто нов без никакво петънце от ръжда.Боядисах го с такава боя,но след първата зима черния на цвят теглич беше станал кафяв.И това само за половин година :banghead .После давах пари за пясъкоструене,поцинковане и прахово боядисване(праховото боядисване е абсолютно неподходящо за джанти-правим такова в нашата фирма,т.е. казвам го от опит).Така че не си давайте парите напразно.Преди 2 месеца снех зимните гуми и джантите от вътрешната страна бяха на 50% ръжда.В магазина за автобои ми препоръчаха някакъв ръждопреобразувател(не зная на кой производител/фирма) с цена 4лв за 100мл.След почистване с телена четкана дрелка и измиване намазах с четка целите джанти(дори и в/у боята където беше останала).Ръждопреобразувателя е бял на цвят,съхне за около 20 мин. и се получава нещо като лаково покритие.След 3 часа без да се бърше или мие директно може да се боядисва(а може и шприцкит ако сте мераклии).! при мазане с четка ръждопреобразувателя се пени и мехурчетата се втвърдяват (без да изчезнат),вероятно трябва да се пръска с пистолет за да се избегне тоя ефект.Отгоре боядисах с черен автоемайл лак.Колко ще е траен ефекта ще си проличи напролет.Успех,приятна работа и :beer на всички,захванали се с тая неприятна процедура.

Върни се в “Направи си сам!”