Синя зона и годишен стикер

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Синя зона и годишен стикер

Мнениеот VWGT » Сря 01 авг 2012 15:53

днес бях до общината да проверя как стоят нещата с новите правила за паркиране в синя и зелена зона по местодомуване в София. Споделям накратко инфото за всички интересуващи се, а и имам 2-3 въпроса също така.

Общите неща: Срокът за издаване на стикера е 20 дни (не попитах работни или календарни). Правилата влизат в сила от 01.09, всички стари стикери спират да важат тогава. Стикерът се издава на автомобил, лепи се на стъклото, ако смените автомобила може да се прехвърли на новия, като срока на валидност се запазва (плаща се някаква минимална такса за новия стикер). Хубавото е, че вече ще може да паркираш в цялата зона, за която ти е стикера (макар, че в първия момент ми начертаха кръгче на карето по местоживеене). Може да си издадеш до 4 стикера на 4 автомобила. Таксите стандартно са годишни (плаща се наведнъж), но има възможност да си поискаш и месечен, 3 месечен и тн стикер. Проблемът при подновяването (независимо от срока), е че се представя целия наръч от документи (все едно издаваш нов стикер) и точно тук е интересната част:

Необходимите документи:

1. заявление по образец (попълва се на място за около 15 секунди, но мога да кача и снимка ако някой иска)
2. документ за платен данък на автомобила
3. документ за платена ГО
4. Документ удостоверяващ собствеността на лицето върху имота попадащ в границите на зоните за почасово паркиране
5. платен данък на имота
6. документ с уникален партиден номер .. бла-бла - сметка от ютилити компания, но само за ток, вода, газ и парно. Сметка за телефон не важи :)
7. лична карта - за справка
8. регистрационен талон на автомобила - за справка

интересната 4-та точка ... по регламент излиза, че автомобила трябва да е притежание на собственика на имота, на този въпрос ми отговориха с някакъв позеленен текст от някаква наредба, според който "засега" стикери на роднини се издават само след като се докаже роднинската връзка. В моя случай трябва да покажа нотариален акт на имота и свидетелство за раждане, с което да докажа роднинската си връзка със собственика. За наемателите също имаше скоби, но не стана ясно какви документи ще им изискват. Интересното е, че личната карта не я преснимат, а само сверяват! Явно поради големия шум за злоупотребите с личните данни са си взели някаква поука. Това, което не ми е ясно (и до някъде притеснява) е каква част от информацията на нотариалния акт, и акта за раждане също, представлява лична информация, или коя част е достатъчно да се скрие (почерни), за да се избегнат евентуални злоупотреби (и възможно ли е да има такива с тези документи ? ). Другият вариант е да се направя на наемател.

ila
Автомобил:
Двигател:

Re: Синя зона и годишен стикер

Мнениеот ila » Чет 02 авг 2012 16:09

Тази синя/ залена зона е пълна дивотия. Тя не решава никакви проблеми с паркирането в центъра, а е замислена единствено да се събират безотчетни пари от общината. Лошото е , че тези пари не отиват по предназначение, а са основно за бонуси на служители и партий, близки до управляващите.Освен това служителите на общината не плащат за престоя си там. Имат пропуски по стъклата на колите си. Около държавните институции и банки също има огромни площи заградени само тях и не е ясно дали плащат според тази наредба. За това тази синя зона трябва да се закрие.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”