DRL, диодни лентички или късите светлини

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Asko VW
Автомобил: VW Passat-B6 Variant
Двигател: 2-0 TDI BMP 2006

Re: DRL, диодни лентички или късите светлини

Мнениеот Asko VW » Пет 03 авг 2012 15:01

sp_konsulov написа:Аз си поръчах тези:
http://www.ebay.com/itm/140744985878?ss ... 1497.l2649
дали като ги сложа на мястото на габаритите ще минат за дневни или 'къси'

Мернах някъде по темите, че номера не минавал, но предполагам зависи и от интензитета на светлината им.

Колкото до спора за приложимостта на DRL модул свързан към дългите и намаляващ интензитета им, смятам, че и в двете позиции има известна правота. Щом този принцип се използва заводски и е законен, то и допълнително поставена такава система би трябвало да е разрешена, проблема е , че живеем в България :wink: .
Ако въпроса не бъде изрично изяснен (а той вероятно няма да бъде) в законов или под законов нормативен акт, то тогава всеки чичко полицай може да ти излезе с номера, че ако е заводски монтирано може иначе НЕ, тъй като автопроизводителя го е направил както трябва, а твоето може да не е и да е опасно - теория в която има известна логика ако трябва да съм честен.
Предвид горното предполагам, че ако изобщо си направят труда да изяснят ситуацията с тази система, то допълнителното поставяне на такъв модул към дългите, ще е обвързано с технотест или друг вид документ удостоверяващ правилното му инсталиране и функциониране. А ако не се регламентира всеки с такава система (не заводска) става уязвим за полицейски интерпретации на тема DRL и въпроса "И кво правим сега, ще пишем или..."

Потребителски аватар
valsn
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот valsn » Пет 03 авг 2012 17:30

qoute:

Информация относно законовите разпоредби за употреба на дневните светлини можете да намерите тук!
http://luxima.bg/images/products_catalog/DRL.pdf

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Пет 03 авг 2012 17:38

sp_konsulov написа:Аз си поръчах тези:
http://www.ebay.com/itm/140744985878?ss ... 1497.l2649
дали като ги сложа на мястото на габаритите ще минат за дневни или 'къси'

plambata13 написа:И аз съм със диодни габарити 25 SMD 5W.

Имам подобни, с 9 диода, да тези са други, може да светят по силно да кажем, но номера за дневни светлини няма как да мине, защото разположението на габарита е такова, че светлината не изпълва целия рефлектор, може би ще стане ако е много силна светлината, но това едва ли ще стане с тези 10 диода! Може би има някаква надежда с 25 - 28 диода да кажем, с 38 има даже, с 10 ...просто забрави!

mirror
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот mirror » Пет 03 авг 2012 22:22

за съжаление не става номера с габарита и крушка с много диоди това го пробвах още миналата година :) колкото и да са много диодите габаритите са така разположени че светлината просто не изпълва фара както халогенната крушка :(

Потребителски аватар
Asko VW

Мнениеот Asko VW » Съб 04 авг 2012 10:27

valsn написа:qoute:

Информация относно законовите разпоредби за употреба на дневните светлини можете да намерите тук!
http://luxima.bg/images/products_catalog/DRL.pdf

Благодаря, полезна информация, помогна ми да се ориентирам към подходящо за мен решение. :beer

batVenci
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот batVenci » Вто 07 авг 2012 19:29

mirror написа:цените ми се струват леко фрапиращи scare
http://storage4.album.bg/196/drl_50a30_29800728.jpg
тия ги взех за 42
доста се чудих за какво са с 3 кабела :roll:
оказа се че единия се връзва към габаритите и като ги включиш DRL-то си гасне като идеята е че като си пуснеш фаровете няма нужда да свети и DRL-то (светва си като се даде на контакт без никакви копченца)и като цяло комплекта е добре направен :да:

Аз също заложих на този модел DRL LED, а модела е SKD-001. Използваните светодиоди са с мощност 1 Ват, т.е. мощни. Това значи, че общата консумация на комплекта е около 10 Вата, колкото две габаритни крушки по 5 Вата. Така проблема с екологията, консумацията на гориво и ток е практически решен. Впрочем имаше в магазина резервни комплекти за Ауди на цена от 80 лв. със същите светодиоди, т.е. при направената проверка от мен, наистина светеха еквивалентно по интензитет. Избрах този модел, защото е оформен като самостоятелно осветително тяло, а не като предлаганите за Ауди, там те се вграждат в самия фар, т.е. щеше да е необходима водна изолация. Всички тези модули идват от Китай, но от там вече идват и светодиодните модули и на Хела и Филипс, вграждани в новите модели на Ауди, Мерцедес и т.н. Така в този модул китайците са приложили посочените по-горе технологии, и го предлагат на сравнително достъпна цена. Моя модул го купих за 40 лв. Както казах светодиодите, платката и т.н., са идентични с модулите от посочените по-горе реномирани фирми. Нещата са направени изключително добре, но все пак при проблем с органите не е зле да се пази касовата бележка. Последната е нужна в удостоверение, че тези модули са законно продадени стоки на територията на Р България, и потребителите не би трябвало да носят никаква вина за притежанието им по предназначение.

Последна промяна от batVenci на Сря 08 авг 2012 9:06, променено общо 1 път.

valsto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот valsto » Сря 08 авг 2012 0:52

Ще копна това, което бях написал в Шкода форума, че не ми се пише наново:

"Задължителните фарове през деня и свързания с тях по-голям разход на гориво и бързо изгаряне на крушки не ми даваше мира, откакто го въведоха.
Много мислих какво да направя по въпроса, но хем да евтино, хем да не се заяждат катаджиите. И да не изисква много труд.
Решението което намерих е следното:
махам крушките на дългите светлини и на тяхно място слагам светодиодни. връзвам ги електрически към габаритите т.е. светват заедно с тях.
Карам почти изцяло градско през зимата, та липсата на дълги мога да я преживея.
От Ибей избрах следните крушки
общата стойност ми излезе към 16 лв, заедно с транспорта до Бг.
Монтажа беше лесен- тях ги сложих директно на мястото на дългите, на жицата за габаритната крушка направих разклонение и с кабелна обувка вързах новата крушка. Премерих тока и напрежението. Харчеше 1 Вт :banana
Ето как изглеждат на снимки. Едното е светлинното петно на не особено чиста стена. за другите е ясно.
снимка 1
снимка 2
снимка 3

Карах ги от декември 2010та до момента, почти ежедневно. С много полицаи съм се разминавал, никой не ме е спирал. Изглеждат доста добре. Понеже са в корпуса на дългите, то лъча се разпръсква навсякъде, но не са силни и не заслепяват, а само се виждат. Перфектно :D
Сега ако за тръгвам на дълъг път, с нощно каране, ще сложа обратно халогенките. Става за 2 минути... "

Това ми вършеше перфектна работа 2 години, но понякога си трябват дълги, а сега с тази тъпотия да се кара целогодишно с фарове, ще трябва да мисля нещо ново.
Текущата ми идея е, да вградя вътре във фара, отдолу, хоризонтално, такива ЛЕДове
Притесненията ми са две: дали полицаите няма да почнат да се заяждат за промяна на конструкцията и дали няма да се изпечат диодите (макар и изключени) когато карам на включени халогени.
Последния вариант който обмислям е този. Но отново- дали няма да се заяждат (макар че в Полша масово се караше с такива допълнителни ЛЕД ДРЛ) и дали няма да ги откраднат....

batVenci
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот batVenci » Сря 08 авг 2012 8:45

За мен най-добрият вариант е последния. Наистина са уязвими от кражба, но при монтаж по-навътре в бронята, тези модули стават толкова достъпни, колкото и другите светлини за кражба. Все пак с елементарна схема могат да се свържат към алармата, и така да са защитени поне толкова, колкото останалите части на колата. Освен това при разделен монтаж, модулите се охлаждат по-добре.
Що се касае за проблема от органите на МВР, при направена проверка е нужно само да се представи касовата бележка от закупените модули. Ако органите все пак констатират някаква нередовност, то тогава вина носи този, който е допуснал легалната продажба на незаконни стоки в търговската мрежа на Р България.

Потребителски аватар
Asko VW

Мнениеот Asko VW » Сря 08 авг 2012 10:22

valsto написа:Ще копна това, което бях написал в Шкода форума, че не ми се пише наново:.....

Във връзка с това, ще си изкажа своето мнение, за което не претендирам да е кой знае колко компетентно.
При варианта който ползваш в момента проблема (като и сам си отбелязал) е, че се лишаваш от дълги, освен това не се знае кога някой полицай може да се усети, че ползваш дългите и колкото и да обясняваш, че това са светодиоди и не заслепяваш ще отнесеш Акт, защото в закона е записано къси или дневни светлини, като за последните си има изисквания най-малкото за маркировка, каквато твоите фарове предполагам нямат, т.е. преработените дълги (без тази маркировка) не се признават за DRL. Това, че 2 години караш така без да си имал проблем не значи, че и за в бъдеще си застрахован.
За втория вариант с вграждане на диодна лента в основния фар, проблемите са по скоро от техническо естество (полицаите едва ли ще се усетят, че не е заводска). Първо, предполагам, че за да я вградиш, ще трябва да разлепиш стъклото на фара и после да го залепиш отново, при което се създава предпоставка след време да почне да влиза влага и дори вода в него (това при положение, че няма друг вариант за вграждане де). Освен това други колеги бяха писали, че от високата температура на халогенките, тези диодни лентички се изпичат бързо и си отиват.
Третият вариант с външно монтирани DRL-LED светлини, ми се вижда най-удачен, от изброените от теб. Но трябва да си вземеш такива с маркировка и сертификат, номера само с касова бележка не мисля, че ще мине. Колкото до вероятността от кражба, ако има вариант да се монтират по начин който да я минимизира - добре, иначе си е тегаво. Аз лично се изкушавам да си сложа именно такива, но колкото и да си разглеждах колата не намерих място което хем да отговаря на изискванията за монтаж (законовите), хем да предлага защита от кражба. Ще поумувам още малко, но най-вероятно ще мина на варианта DRL модул вързан към късите и програмиран/направен да пали само тях, без останалото осветление по колата. Разхода на енергия и крушки си остава, но май това е "най-чистият' вариант (още го обмислям де). Дано не отнеса някоя глоба догато се наумувам :lol: .

batVenci
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот batVenci » Сря 08 авг 2012 10:40

batVenci написа:Аз лично се изкушавам да си сложа именно такива, но колкото и да си разглеждах колата не намерих място което хем да отговаря на изискванията за монтаж (законовите), хем да предлага защита от кражба.

Защо да има голям проблем, колега. На Пасата в бронята под мигачите, според мен ще изглеждат прекрасно. Така отвътре на бронята ще ги закрепиш надеждно и ще станат поне толковова уязвими, колкото и другите светлини. Иначе за прилагането на сертификат съм напълно съгласен, но ако и касовата бележка според някои не е достатъчна обосновка, може да се иска и данъчна фактура. Тогава вече притежателят на въпросните модули не би трябвало да се разглежда в никакъв случай като нарушител.

iceto
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот iceto » Сря 08 авг 2012 10:57

заглеждам се по тези
гледам, че стъклата са маркирани с E4
Ако иска някой от София да поръчаме наведнъж, ще е по-евтина доставката

но пък се чудя тези защо са толкова по-скъпи

Потребителски аватар
fly_free
Автомобил: т5
Двигател: вrr
Контакти:

Мнениеот fly_free » Сря 08 авг 2012 11:08

eй с един тъп закон ни направиха луди.

Потребителски аватар
Благовест
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN

Мнениеот Благовест » Сря 08 авг 2012 11:31

Най-голямата простотия!Обикалях като гламав до сега да търся ленти,диоди и ци*ании...А цените,които се обявяват не са приятни.
За Пловдив:
В магазин "вики ват" има някакви китайски с 6 диода,но нямат код "Е",класифициращ го като "дневни светлини".
В друг магазин преди "Конрад"-Day Lights-универсални китове с 8 диода(8 В),което си свети както трябва идва на базова цена около 100 лв,а като се прибави и печалбата на магазина и... :bishop

Понеже тези магазини бяха около нас вървях пеша и като гледам не се спазва масово!Нещо повече мина полицейски патрул и се сещате,че също не спазваха :beat_butt2 Други пък слизаха до магазини и постоянно биваха забравяни фаровете death Въобще пълна глупост!

Няма решение за сега на общия ни проблем...За всеки случей няма да пускам къси светлини и да участвам в този цирк!

А Филипс и Хела не се пипат от около 200-250 лв комплекта :screwy

"Евала" ГЕРБ-ери,другия път "пак"!

Потребителски аватар
Asko VW

Мнениеот Asko VW » Сря 08 авг 2012 12:06

batVenci написа:
batVenci написа:Аз лично се изкушавам да си сложа именно такива, но колкото и да си разглеждах колата не намерих място което хем да отговаря на изискванията за монтаж (законовите), хем да предлага защита от кражба.

Защо да има голям проблем, колега. На Пасата в бронята под мигачите, според мен ще изглеждат прекрасно. Така отвътре на бронята ще ги закрепиш надеждно и ще станат поне толковова уязвими, колкото и другите светлини. Иначе за прилагането на сертификат съм напълно съгласен, но ако и касовата бележка според някои не е достатъчна обосновка, може да се иска и данъчна фактура. Тогава вече притежателят на въпросните модули не би трябвало да се разглежда в никакъв случай като нарушител.

Именно за там се замислям да ги монтирам (ако се спра на вариант с такива), само се чудя дали могат да се монтират по "аникражбен" начин, без да се сваля самата броня, че не ми се иска да я разкачвам - колата не е първа младост и се притеснявам да не стане така, че после да не може да се закрепи хубаво, да виси, тропа и т.н.
Колкото до приложимостта на касова бележка/фактура, може и да мине номера ако в нея е изрично присъства израза "Дневни светли". Ако пише само LED/диодни светлини, то тогава вносителят/дистрибуторът или друг подобен не носят отговорност къде ги монтираш и за какво ги използваш. Остава и въпроса с правилният монтаж, ако не се лъжа в сертификата има оставено място за попълване от лицето/сервиза който ти ги е монтирал, като въпросното лице с подписа си удостоверява правилният монтаж (поне така ми се стори, че видях на снимката на подобен сертификат - някъде тук мернах такава снимка).
Така, че само с бележка/фактура въпросът си остава спорен, а имайки предвид с кого ще спорим..., е сещате се :lol: . По-добре да си имаме сертификатчета за всеки случай.

Потребителски аватар
Nikurlq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Nikurlq » Сря 08 авг 2012 12:20

Колеги, несъм чел всичко коментари до момента но във връзка с темата DRL или Къси светлини аз изхождам от следното.
Миналата година си смених на моето поло 6N фаровете от едно секционни с халоген, към 2 секционен ксенон. И следователно сега смяната на крушките ми е доста по-тегава. :banghead: За смяната на лява къса светлина трябва да махна акомулатора :screwy .
Поради тази причина си взех DRL с 6 диода и днес ще ги монтирам на решетката на престилката. На пръв поглед трябва да паснат идеално. Ако някой има интерес каке станало мога да кача снимки след монтажа.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”