въпрос относно сметки за общи нужди в жилищен блок
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
-
- Автомобил:
- Двигател:
въпрос относно сметки за общи нужди в жилищен блок
Колеги, имам апартамент в нова кооперация, на 1-ви етаж съм , асансьор не ползвам , като цяло не живея там , рядко го ползвам , на курорт не давам и в крайна сметка ми искат 180 лв на година за общи нужди - чистачка , ток ... и асансьор - нормално ли е това , домоуправителя събира тези суми, но не виждам на какво основание.Прилича ми малко на скеча на комиците със съседските взаимоотношения
, но майтапа на страни - има ли някакъв законен начин да се отърва от тази такса или поне да я намаля, между впрочем ми е намалена - не ми смятат асансьора - и въпреки това 180 лв . Дайте съвет как да постъпя... повечето ми съседи са руснаци и явно са заможни и не им пука, но аз нямам тези средства всяка година.Освен това не получих миналата година никакъв документ, че съм платил тези пари - от къде да знам къде отиват... някой ако има опит с такава или подобна ситуация да каже !

- vaskoto1
- майстор Падна ли ми!
- Автомобил:
- Двигател:
Re: въпрос относно сметки за общи нужди в жилищен блок
имаш правото да не плащаш, ако не ти бъде издадена разписка. имаш правото да поискаш протокол на заседание на общо събрание, с което са определени таксите. без такъв протокол-таксите са незаконни (мисля-нека юристите да се изкажат) или поне можеш да оспорваш размера им.
лошото е, че за всичко ще се намерят и протоколи и разписки и пак ще плащаш... няма измъкване, но поне нека да стане законно всичко...
лошото е, че за всичко ще се намерят и протоколи и разписки и пак ще плащаш... няма измъкване, но поне нека да стане законно всичко...
Без да се сърдиш колега, но като не ти се плаща продай апартамента. Ако искаш си вземи някъде на друго място друг.
Аз живея сам, имам два автомобила редно ли е да плащам два данъка след като не мога да ги карам и двата едновременно?
Аз живея сам, имам два автомобила редно ли е да плащам два данъка след като не мога да ги карам и двата едновременно?
Последна промяна от vaskoto1 на Съб 04 авг 2012 20:13, променено общо 2 пъти.
Причина: няма да е зле да започнеш да се замисляш какво глупости пишеш навсякъде! това ли е питането? какво да правя? или нещо друго??? неадекватните ти коментари са просто навсякъде!
Причина: няма да е зле да започнеш да се замисляш какво глупости пишеш навсякъде! това ли е питането? какво да правя? или нещо друго??? неадекватните ти коментари са просто навсякъде!
-
- Автомобил:
- Двигател:
Освен своята "кутийка"(апартамент),сте собственик и на някои общи части от сградата.В апартамента никой не пита дали да си ремонтираш нещо,но общите части(дори имаш част и от покрива!) се нуждаят от поддръжка.Та затова са тези пари.Естествено размерът им е по някакви сметки,решение на общото събрание на собствениците(какъвто си и ти).И тези 15-на лева на месец хич не са много,ако имота ти е поддържан външно,чистен,а може би и охраняван целогодишно.
Ако искате сградата да заприлича на "люлински" блок(както ви няма повечето време)-ами вземете решение и не плащайте.
Ако искате сградата да заприлича на "люлински" блок(както ви няма повечето време)-ами вземете решение и не плащайте.
Ся не ми се рови в закона за етажната собственост, ама ако не живееш там може да плащаш само половината такси, ама това в обикновените блокове, иначе там разни охрани, градинари и т.н. не знам как е!
Би трябвало да плащаш 1\2 щом го ползваш рядко 
Чл. 51
(1) Консумативните разходи и разходите за текущо поддържане за общите части на етажната собственост се разпределят поравно според броя на собствениците и обитателите
(2) Деца до 6-годишна възраст и обитатели, които пребивават в етажната собственост не повече от един месец, не заплащат разходите по ал. 1.
(3) Собственик или обитател, който отсъства повече от един месец, заплаща за времето на отсъствие 50 на сто от консумативните разходите по ал. 1. За отсъствието се уведомява писмено председателя на управителния съвет (управиеля).
А ето как можете да закърпите бюджета за годината по закон
(5) Собственици или обитатели, които упражняват професия или извършват дейност в етажната собственост, при която достъпът на външни лица е по-голям от обичайния, заплащат консумативни разходи до петкратния размер на разходите по ал. 1.
(6) Собственици или ползватели на магазини, ресторанти, производствени, стопански и други помещения с нежилищно предназначение заплащат консумативните разходи в размера по ал. 5.
(7) Собственици и обитатели, които отглеждат в етажната собственост животни, подлежащи на извеждане, заплащат консумативни разходи за всяко животно в размер като за един обитател.

Чл. 51
(1) Консумативните разходи и разходите за текущо поддържане за общите части на етажната собственост се разпределят поравно според броя на собствениците и обитателите
(2) Деца до 6-годишна възраст и обитатели, които пребивават в етажната собственост не повече от един месец, не заплащат разходите по ал. 1.
(3) Собственик или обитател, който отсъства повече от един месец, заплаща за времето на отсъствие 50 на сто от консумативните разходите по ал. 1. За отсъствието се уведомява писмено председателя на управителния съвет (управиеля).
А ето как можете да закърпите бюджета за годината по закон

(5) Собственици или обитатели, които упражняват професия или извършват дейност в етажната собственост, при която достъпът на външни лица е по-голям от обичайния, заплащат консумативни разходи до петкратния размер на разходите по ал. 1.
(6) Собственици или ползватели на магазини, ресторанти, производствени, стопански и други помещения с нежилищно предназначение заплащат консумативните разходи в размера по ал. 5.
(7) Собственици и обитатели, които отглеждат в етажната собственост животни, подлежащи на извеждане, заплащат консумативни разходи за всяко животно в размер като за един обитател.
-
- Автомобил:
- Двигател:
а който няма възможност да плаща , защото е беработен например , тогава какво правим 

- calm
- Автомобил: VW PASSAT B5
- Двигател: 1.8T
- Контакти:
Ми никой не му е длъжен колега. Кво като е безработен?! 10-12 лева ли не може да намери за да плати? Стига глупости. Като дойдат сметките, никой не пита домоуправителя колко безработни живеят във входа за да му направят отстъпка.
Колега golf_td. 180лв. според мен си е съвсем нормално за годишна такса за подобен имот в случай, че винаги като отидеш ти е чисто в и около блока, има ток и лампите на стълбището светят, вратата на входа е в изправност и има кой да се грижи за всичко това. Ако имаш и охрана(но за тази такса се съмнявам) е супер. И с колко искаш да намалиш таксата?! Примерно 90лв? Това са по 7лв./мес. което е повече дребнаво от колкото смислено, защото ако и съседите ти направят същото верно може да стане люлински блок за кратко време, а идеята май не е такава.
Колега golf_td. 180лв. според мен си е съвсем нормално за годишна такса за подобен имот в случай, че винаги като отидеш ти е чисто в и около блока, има ток и лампите на стълбището светят, вратата на входа е в изправност и има кой да се грижи за всичко това. Ако имаш и охрана(но за тази такса се съмнявам) е супер. И с колко искаш да намалиш таксата?! Примерно 90лв? Това са по 7лв./мес. което е повече дребнаво от колкото смислено, защото ако и съседите ти направят същото верно може да стане люлински блок за кратко време, а идеята май не е такава.
- kossel
- Автомобил: Fiat Doblo Natural Power
- Двигател: 103 коня 1600 16V
Като събирахме пари за ремонт на покрива един съсед казваше "ами на мен не ми капе защо да давам " , той живее на 1вия етаж 

-
- Автомобил:
- Двигател:
Мерси за отговорите - за сега най-вече ме устройва отговора на Bg_golf4e ,който доста ми помага по зададената тема, охрана няма в блока , няма градинари и т.н. Има една чистачка , която зимата чисти ... да не кажа 1 път на 2 месеца ... лятото по-често. Стените вече са изцапани и одрани и никой не ги възстановява, да не говорим че нямаме нито избени помещения , нито тавански такива. Аз живея в момента в стара панелка и не се знае кога ще се изнеса от нея, просто ситуацията ми е такава, но все пак не мисля, че не трябва да плащаш за нещо , което на практика не ползваш - данъците мисля, че са достатъчни - там вече е ясно.
- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Аз така и не можах да разбера за каква кооперация става въпрос. Май за нещо ваканционно, което така или иначе, по предназначение, не се ползва целогодишно.
Наистина, както писа Ваското по-горе, трябва да има решение на ОС за това какви такси ще се плащат. Естествено, по закон, ако не ползваш - не дължиш такса за почистване, но таксите за поддръжка на общите части са задължителни, независимо дали се ползва или не имота.
Задължително при плащане се дава разписка за това от касиера. Ако не дават - не получават пари.
Наистина, както писа Ваското по-горе, трябва да има решение на ОС за това какви такси ще се плащат. Естествено, по закон, ако не ползваш - не дължиш такса за почистване, но таксите за поддръжка на общите части са задължителни, независимо дали се ползва или не имота.
Задължително при плащане се дава разписка за това от касиера. Ако не дават - не получават пари.
- 1z
- Автомобил: seat ibiza
- Двигател: atd
Първо колегата на когото е темата,да каже дали при покупката на въпросното жилище е подписал договор със фирмата за подръжка.Дали тази фирма я е пробутал този който е строил комплекса(или самия той е който подържа),или има само чистачка избрана на общо събрание от сбствениците.Аз за подръжка плащам 500 евро на година но включва паркинг охрана,градинари т.н
-
- Автомобил:
- Двигател:
не е ваканционно място , напълно завършена голяма кооперация - тип ново строителство, от 2008-ма година е пуснато в експлоатация, моя апартамент е: една голяма дневна заедно с кухненски бокс , една спалня , една тоалетна отделна, и една баня и тоалетна заедно, това е. Ползва се целогодишно от 2,3 семейства целия блок, всички останали идват само за лятото, понеже са руснаци или пък те самите го отдават под наем.Никакъв договор не съм подписвал с никакви фирми, дори и един двор има с една ограда , нещо като гараж за няколко коли - и това не ми се полага даже.
- Marto_VN
- Автомобил:
- Двигател:
според мен 180 лева е много на година да не кажа обир...
нашия вход е с по 4 ап. на етаж - 8 етажа. Събират по 4 лева на месец на човек и в блока всичко е ок, боядисано ,чисто , има крушки и асансьор и жената чисти почти всеки ден пода лъщи дето се вика...
сори ама за 180 лева на човек на година , баси и цената... , тока , консумативите и т.н. са еднакво скъпи във всеки град...
нашия вход е с по 4 ап. на етаж - 8 етажа. Събират по 4 лева на месец на човек и в блока всичко е ок, боядисано ,чисто , има крушки и асансьор и жената чисти почти всеки ден пода лъщи дето се вика...
сори ама за 180 лева на човек на година , баси и цената... , тока , консумативите и т.н. са еднакво скъпи във всеки град...
- relaxxx
- Автомобил: 4x4
- Двигател:
- Контакти:
Колко е таксата и какво да се ползва е договорено на общо събрание! Размера няма смисъл да го коментирате, защото 50%+ от живущите са го одобрили. Можеш да плащаш 1/2 от сумата след като не живееш. Да не плащаш няма как да стане, като си казал А ще кажеш и Б... Това, че не живееш там няма никво значение, като си отидеш искаш да ти е светло на коридора, да ти е чисто и да ти работи асансьора нали... Значи това изисква ежеседмична поддръжка. Тока 1 месец като не си го платите и баста спират го, след това е 40 лв да се пусне пак... така че стига се жалва ами си плащай. 7,5 на месец е полвината такса!
Върни се в “ОФФ-Топик - други”