emo-gar написа:Сега ще изръся една глупост!Анатема!За мен най-добрите летни гуми са леко износените зимни.Имам такива и ги ползвам за целта успешно.Не са някаква марка,но "усещам" сцеплението-когато някой до мен се "влачи" беззвучно по запрашения асфалт,моите изпищяват и кова на място.
За мен "измислената" гума не е "зимната",а точно "лятната"!!!Пластмаса,износоустойчивост..таратанци,и на първата локва изтръпваш.Кой-как му изнася,но аз купувам само зимни,новите по предназначение,старите за лятото.Нека да ми харчи 2 десети повече,но дървото от летните гуми съм го ял вече..един далечен септември на далечната 2007..една дъждовна вечер...едно бяло голфче замалко да си отиде от форума!!!
Аз лично, не мога да се съглася напълно с тази теза, за граничните месеци (Април - Май и Септември - Октомври) има известна логика, защото сутрините (а понякога и дните) са студени и по-меката зимна гума дава по-добро сцепление, но за същинското лято е друго, зимните гуми прегряват и си влошават характеристиките, да не говорим, че сместа се изпича бързо и после стават като пластмасови - по твърди и от летните.
Това мое мнение се основава на скорошен опит. Миналото лято по принуда се наложи да карам със старички и поизносени зимни Сава, това лято съм с чисто нов Унироял Рейнексперт и разликата в сцеплението е брутално голяма в полза на новите летни. Най-силно се усеща на мокро, особено в началото на валежа, когато се получава онази хлъзгавица, със зимните често се случваше приплъзване при потегляне, а при спиране се включваше ABS-са, сега няма такова нещо, това лято последният се е задействал 1-2 пъти, лекичко и то имаше пясъчен нанос.
Това си е лично мое мнение и не претендирам за пъна правота.