:arrow Фолксваген Фолклорен Събор Узана 22-23.08.2025: Важна информация!

Летни гуми - кои според вас са най-добрите

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen

Летни гуми - кои според вас са най-добрите

Barum
4
1%
BF Goodrich
2
1%
Bridgestone
16
5%
Continental
84
25%
Debica
2
1%
Dunlop
17
5%
Falken
2
1%
Firestone
4
1%
Fulda
4
1%
Gislaved
1
0%
Good Year
23
7%
Hankook
20
6%
Kleber
3
1%
Kumho
6
2%
Michelin
64
19%
Nexen
13
4%
Nokian
7
2%
Pirelli
8
2%
Sava
2
1%
Semperit
1
0%
Toyo
5
1%
Uniroyal
27
8%
Vredestein
8
2%
Yokohama
1
0%
Други
13
4%

Общо гласове: 337
Потребителски аватар
Kuncavia
A.C.A.B.
Автомобил: Golf MK1 Cabrio
Двигател: 1600 cc
Контакти:

Re: Летни гуми - кои според вас са най-добрите

Мнениеот Kuncavia » Съб 04 авг 2012 18:21

Взех си летни 16-ки на Pireli колкото да изкарам сезона. На тях обаче забелязах интересни картнинки:

Изображение

Въпроса ми е какво значат.

1. Колонката - предполагам, че дава по-малък разход на гориво :screwy
2. Листото - тука ме изгубиха като клиент
3. Пътчето - също
4. Нотката - предполагам, е за това, че са с ниско ниво на шум mhihi

Така, че скоро ще мога да дам коментар и за гуми Pireli mhihi

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Съб 04 авг 2012 18:26

Като гледам са втора ръка.Надали от втора ръка гуми ще направиш точна преценка на която да се доверим.По нагоре съм дал мнение за Пирели P7 но нови.

wolff1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот wolff1 » Съб 04 авг 2012 21:26

mely написа:Като гледам са втора ръка.Надали от втора ръка гуми ще направиш точна преценка на която да се доверим.По нагоре съм дал мнение за Пирели P7 но нови.

предполагам става въпрос за цинтурато п7? номер 1 са в класацията на адац за 225/45/17. лошото е че нямат предпазен борд но това не е чак такава болка за умиране. иначе впечатления? :да:

Потребителски аватар
веселин
Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
Контакти:

Мнениеот веселин » Сря 22 авг 2012 8:33

Скоро на един колега му се пръсна задна лява гума при 110 км/ч
http://www.gumitebg.com/gumi-kormoran/l ... 4t7ls3cbt1
на магистралата - саморазпад - изхвърчат парчета от самата гума :shock гумата е нова на три месеца каране - и нито е удряна - нито претоварена по време на инцидента
може да е едно на хиляда , но когато видях какъв е състава на гумата се уплаших - в страниците има един ред конци :shock - самата гума на пипане е рехава
Лично за мен евтините гуми са опасни !!!
Имали са късмет , че не им е гръмнала предна :bishop

matres
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот matres » Сря 22 авг 2012 8:48

http://adk.bg/?go=products&p=detail&itemId=456
205 50 15 86H 186 лв.

Колеги какво ще кажете за тази гума.. някои ползвал ли я е да изкаже мнение че мисля да си я взема за Голфу

Потребителски аватар
ALESYZ
Автомобил: BMW 525d
Двигател: M57D25 -01

Мнениеот ALESYZ » Сря 22 авг 2012 8:48

Спуках предна дясна гума със 140 на пътя, миналата зима. Спрях си като пич и си я смених. Гумата беше Continental TS830. С две ръце съм за по-скъпите марки, има за какво, гумата не е само грайфер и шарка.

wolff1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот wolff1 » Сря 22 авг 2012 9:01

matres написа:http://adk.bg/?go=products&p=detail&itemId=456
205 50 15 86H 186 лв.

Колеги какво ще кажете за тази гума.. някои ползвал ли я е да изкаже мнение че мисля да си я взема за Голфу

с конти която и да вземеш, няма да сгрешиш. взимай смело :да:

Pinto_mm
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Pinto_mm » Сря 22 авг 2012 9:19

Знам, че е много относително, но имате ли впечатление на кои гуми са най-безшумни. Не знам до колко ми е коректен въпроса.

Потребителски аватар
веселин
Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
Контакти:

Мнениеот веселин » Сря 22 авг 2012 12:51

Pinto_mm написа:Знам, че е много относително, но имате ли впечатление на кои гуми са най-безшумни. Не знам до колко ми е коректен въпроса.

Континентал са тихи гуми от премиум марките !Поне по-евтините модели - за по-скъпите предполагам е задължително да са още по-тихи!!!

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Сря 22 авг 2012 13:35

Относително е, като цяли избягвай V образните шарки.

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Сря 22 авг 2012 21:55

Сега ще изръся една глупост!Анатема!За мен най-добрите летни гуми са леко износените зимни.Имам такива и ги ползвам за целта успешно.Не са някаква марка,но "усещам" сцеплението-когато някой до мен се "влачи" беззвучно по запрашения асфалт,моите изпищяват и кова на място.
За мен "измислената" гума не е "зимната",а точно "лятната"!!!Пластмаса,износоустойчивост..таратанци,и на първата локва изтръпваш.Кой-как му изнася,но аз купувам само зимни,новите по предназначение,старите за лятото.Нека да ми харчи 2 десети повече,но дървото от летните гуми съм го ял вече..един далечен септември на далечната 2007..една дъждовна вечер...едно бяло голфче замалко да си отиде от форума!!!

wolff1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот wolff1 » Чет 23 авг 2012 2:24

emo-gar написа:Сега ще изръся една глупост!Анатема!За мен най-добрите летни гуми са леко износените зимни.Имам такива и ги ползвам за целта успешно.Не са някаква марка,но "усещам" сцеплението-когато някой до мен се "влачи" беззвучно по запрашения асфалт,моите изпищяват и кова на място.
За мен "измислената" гума не е "зимната",а точно "лятната"!!!Пластмаса,износоустойчивост..таратанци,и на първата локва изтръпваш.Кой-как му изнася,но аз купувам само зимни,новите по предназначение,старите за лятото.Нека да ми харчи 2 десети повече,но дървото от летните гуми съм го ял вече..един далечен септември на далечната 2007..една дъждовна вечер...едно бяло голфче замалко да си отиде от форума!!!

няма нищо лошо в това и е напълно логично, защото зимните гуми са с по мек каучук и е нормално да зацепват повече. но също така се износват много по бързо. ти си правиш сметката дали ти одисва както се казва. всичко опира до пари. за мен проблема не е толкова голям, защото не съм шумахер през цялото време. гуми всякакви и след като теглиш чертата, общо взето от която и да е известна марка да вземеш ще свършат работа. само да не са някакви индиански :) но най-важното е зад кормилното устройство :да:

Потребителски аватар
Asko VW
Автомобил: VW Passat-B6 Variant
Двигател: 2-0 TDI BMP 2006

Мнениеот Asko VW » Чет 23 авг 2012 8:45

emo-gar написа:Сега ще изръся една глупост!Анатема!За мен най-добрите летни гуми са леко износените зимни.Имам такива и ги ползвам за целта успешно.Не са някаква марка,но "усещам" сцеплението-когато някой до мен се "влачи" беззвучно по запрашения асфалт,моите изпищяват и кова на място.

Аз лично, не мога да се съглася напълно с тази теза, за граничните месеци (Април - Май и Септември - Октомври) има известна логика, защото сутрините (а понякога и дните) са студени и по-меката зимна гума дава по-добро сцепление, но за същинското лято е друго, зимните гуми прегряват и си влошават характеристиките, да не говорим, че сместа се изпича бързо и после стават като пластмасови - по твърди и от летните.
Това мое мнение се основава на скорошен опит. Миналото лято по принуда се наложи да карам със старички и поизносени зимни Сава, това лято съм с чисто нов Унироял Рейнексперт и разликата в сцеплението е брутално голяма в полза на новите летни. Най-силно се усеща на мокро, особено в началото на валежа, когато се получава онази хлъзгавица, със зимните често се случваше приплъзване при потегляне, а при спиране се включваше ABS-са, сега няма такова нещо, това лято последният се е задействал 1-2 пъти, лекичко и то имаше пясъчен нанос.
Това си е лично мое мнение и не претендирам за пъна правота.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Чет 23 авг 2012 9:06

1. Лятната гума се проектира единствено с цел изтласкване на вода. Това е предназначението на протектора й. Много по-добра е на мокро от зимната.
2. Лятната гума при положителни темп има по-къс спирачен път. Именно защото е по-твърда. Зимната гума от мек каучук и с ламели, в топло време се държи като сопол. Става въпрос за разлика от порядъка на 38м срещу 45-46м спирачен път в полза на лятната гума, като се сравняват гуми от една марка.
:да:

KirilGeorgiev
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KirilGeorgiev » Чет 23 авг 2012 18:26

Даже и да е под нулата ако няма лед лятната гума се държи много по добре от зимна

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”