1.8T - висок разход - дебитомер?

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

1.8T - висок разход - дебитомер?

Мнениеот icefire » Нед 19 авг 2012 13:37

Колеги, става дума за 1.8Т (AWT) от 2001-ва. Имаше проблеми с тресене и детонации на студено, които се оправиха след смяната на дебитомера. "Новият" дебитомер е от морга, но с него вече работи екстра и на студено, и на топло.

Сега обаче разходът ми доста се вдигна и се чудя от какво може да бъде. Затова ви моля за инфо на вас този мотор колко ви харчи на извънградско с нормална магистрална скорост (130-140 км/ч)? Става дума за разход само на бензин, колата няма газ.

Последна промяна от icefire на Нед 19 авг 2012 22:19, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Re: AWT - въпрос за разхода

Мнениеот icefire » Нед 19 авг 2012 22:09

Да кажа какви тестове направих. Опитах се за тествам дебитомера, ламбда-сондите и кат-а.

1. Стойностите за дебитомера на празен ход (полето Air mass drawn in) бяха около 3,3 g/s, което според лейбъл файла трябва да е екстра. За съжаление, забравих да добавя това поле към лога докато я карах, т.е. не съм видял какво ще се случи ако на 2-ра или трета вкарам газта до долу.

2. Управлението на двете ламбда сонди (преди и след кат-а) - канал 30. Подгревът се включваше адекватно, и обикновено имаше повече единици от нули (повече инфо в прикачения лог).

3. Канали 34 и 46 от бейсик сетингс - според сайта на ross-tech това трябва да са тестове за състоянието на ламбда сондата преди ката и за самия кат. След кратко чудене как се активирят тия пусти тестове най-накрая ги подкарах и се оказа, че всичко е наред:

Изображение

Изображение

4. Това, което всъщност не ми харесва. Както личи от приложения лог, второто поле на канал 32 на практика не се променя. Първото е в нормата (то има отношение само кътм празния ход, а логът е правен в движение, затова там са само нули). Но въпросното второ поле седи заковано на -14,1 и не се променя при никакви положения, нито в движение, нито на празен ход. Според сайта на ross-tech, това говори за богата смес, което може би обяснява високия разход. Предпоследният абзац на тази статия описва именно тоя случай и ме насочва към развален дебитомер. Моят е сменен с такъв от морга, но дали това може да води до този висок разход?

Логът е направен по време на кръгче на квартала, карал съм основно на втора и от време на време на трета.

Ще се радвам, ако някой го погледне и даде някакъв съвет. Дали да купя нов дебитомер?
Прикачени файлове
LOG-01-033-032-030.xls
(106.5 KиБ) Свален 325 пъти

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Re: 1.8T - висок разход - дебитомер?

Мнениеот bobocamaro » Нед 19 авг 2012 22:58

maikomila защо просто не го почистиш. Нали проклетото нещо е "жично", мръсните 'жички" са по-глухи и от там грешно отчитащи.
не знам с какъв спрей става, потърси из темите :?

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Пон 20 авг 2012 20:47

След чистенето на дебитомера разлика няма никаква.

На кратко фактите са: Преди колата работеше супер зле на студено, детонираше, не можеше да форсира. На топло работеше нормално, но имаше леко забаряне при подаване на газ. Купих дебитомер от морга и работата на студено се оправи, а лагът изчезна, само че колата сега харчи 10-11 литра на извънградско. Преди смяната на дебитомера разходът си беше съвсем нормален.

Затова направих тия тестове от горния пост и въпросът ми е дали да купувам нов дебитомер (наистина нов, а не пак от морга) :banghead:
Или да търся проблема другаде :banghead:

Забравих да кажа само следното: Преди смяната на дебитомера, като пусна колата без газ на пета по баир надолу, разходът по борд комп моментално се сменяше на 0.0. Сега обаче това става със закъснение, т.е. аз пускам газта и в продължение на една-две секунди моментният разход намалява преди да стигне нулата...

Потребителски аватар
Lonely-Wolf
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Lonely-Wolf » Пон 20 авг 2012 21:30

Ами това 10-11,ако е както казваш при "нормална магистрална скорост 130-140 " май е нормален.

Потребителски аватар
Student_pravo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Student_pravo » Вто 21 авг 2012 22:12

9-10 на 100 е напълно реален извънградси разход за 1.8Т, при условие че е натоварен, с пуснат климатроник и че от време на време се прави по някой ластик и повечко изпреварвания. Извънградският разход на този мотор може да варира от 6.5 до 15 на 100. Всичко зависи от стила на шофиране. Без проблем съм постигал както 6.5 на 100, така и 14 на 100 в извънградски цикъл.

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Сря 22 авг 2012 13:16

Еми да, само че при еднакъв стил на шофиране, еднакъв трафик и еднаква скорост, след смяната на дебитомера разходът ми се качи с 2 литра..

Потребителски аватар
VeselinTsonev
Автомобил: Passat B7
Двигател: 2000 TDI DSG

Мнениеот VeselinTsonev » Сря 22 авг 2012 15:10

При мен разхода с тази скорост е същия: 10-11л/100км, само че е автоматик.
За сметка на това пък градското ми е кошмар - 18-19л/100км. и все си мисля че си е множко.

Потребителски аватар
hol1gans
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот hol1gans » Сря 22 авг 2012 17:56

Колега и аз съм с сещия авт мотор, градско ми е около 14-19 обаче на газ, вънка ми е 10-11 нормално каране, но и съм свалял до 8.8 на газ с влачене на пътя.

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Сря 22 авг 2012 18:06

hol1gans написа:Колега и аз съм с сещия авт мотор, градско ми е около 14-19 обаче на газ, вънка ми е 10-11 нормално каране, но и съм свалял до 8.8 на газ с влачене на пътя.

Супер, ама при мене е толкова на бензин.. все пак си мисля, че има проблем.. нека някой по-светнат да хвърли едно око на лога, дето съм пуснал..

ПП. Току-що тествах N80, N75 и N112 от output tests. Цъкаха си много ясно и отчетливо. Забелязах и още нещо - след чистенето на дебитомера вече и първото поле на канал 32 не помръдва. На практика и двете полета не си променят стойностите, което не е нормално. Дори да няма отношение към разхода, много ме гложди защо тия fuel trim-ове просто не помръдват.

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Сря 22 авг 2012 22:40

Ето още един пресен лог от днес :)

Нещо количеството въздух при 6000 оборота не ми харесва никак. Също така второто поле (P.throttle mult.) от канал 32 е тотално извън нормите :banghead:
Прикачени файлове
120822.xls
(112.5 KиБ) Свален 422 пъти

Потребителски аватар
tranceaddict
Автомобил: VW Passat 1.8T
Двигател: AWT 2001

Мнениеот tranceaddict » Нед 26 авг 2012 14:13

icefire написа:Еми да, само че при еднакъв стил на шофиране, еднакъв трафик и еднаква скорост, след смяната на дебитомера разходът ми се качи с 2 литра..

Здравей, колега. Да кажа и аз своето мнение по въпроса.Имам същата кола с същият двигател, ръчни скорости! Колата е с газов инжекцион ! Та значи градското ми каране е 10 км и 11 км извънградско - от работата до вкъщи. Разхода по километраж ми е точно 10 /100 , а по ECU - 10,5/100 .Така че нямам кой знае какви съмнения относно карането и харченето на колата. Предстои ми пътуване до морето :) и като се върнем живи и здрави ще дам инфо колко е на извън градкио само. Та .... и аз като я взех я засичах само на бензин и само на газ и мога да кажа че и аз имах много съмнения относно разхода и защото на таблото какво ли не святкаше тогава(преди 3 месеца). Колата мина през смяна дебитомер и смяна на стоп машинка( от грешно поставена крушка с две светлини на задните) смяна на свещи( слаба искра на 1 и 4 цилиндър) и след всичките тези манипулации се стигна до нещо много приемливо да не кажа добро , което постигнах с тази кола. Много постоянна в разхода, карам я и на много голямо натоварване ( градско с 40 мин задръствания с климатик ) до изкачване на извънградско баири с климатик :) . Не е същия разход там но най много съм стигал 12 на сто разход и то на газ. Правих едни тестове че нещо мне ми харесваше как поема с газовата на високите обороти и този ден изгълта 10 литра само за 30-40 км. почти само на 3000-5000 оборота.Но от там нещата се оправиха от към мощност и се оправиха от към пъргавост. Разхода не се промени .Та влизам в тия подробности , за да дам ако мога помощ в връзка с случая който имаш. Виждам че нямаш газова , но тя копира на 100% работата на двигателя на бензин. С газовата ми свети чека , но по мои данни е заради невярната информация която дава ламбдата. Чистя грешката която се получава и ако не карам на газ няма про , но минали на газ светва има няма след 10 км.Съветвам те , имам познат , който ми я прави колата и ми я направи наистина сега е много добре , пробвай при някой който е с опит и поне е помогнал на 100 човека :) аз поне така направих. Реших само да се главоблъскам - софт, кабели и т.н. Ужас!Загубих много време а и не знам от къде да започна - чета форуми мнения и все до задънена улица!Относно проблемите на бензин имам няколко мои наблюдения - с по малко количество гориво в резервоара колата се държи много странно.Детонации непостоянни обороти дори и под натоварване ......Сменям горивен филтър, проверка на резеврвоар, бензинова помпа ,инжектори....ужас пак...

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Нед 26 авг 2012 18:18

Здравей колега и благодаря за инфото :beer
Ще се радвам, ако споделиш какъв разход се е получил при теб след ходенето на морето :)

Иначе, аз в момента съм в Германия и тук не познавам лично качествени майстори, да не говорим, че ако ида при немски майстор ще ми одере кожата, по-добре да си я карам с високия разход. Иначе писах ЛС на двама форумни колоса, но от тях никакъв отговор не получих :banghead:

При мен до момента са сменени всички ремъци, всички филтри (вкл. възд. и горивен), свещи и дебитомер. Преди малко проверих за течове по вакуумните пътища, като надух системата с налягане отвън - от никъде не изпуска. Проверил съм основните клапани по системата и уж работят.

Приятна почивка и ще чакам да кажеш за разхода :)

Потребителски аватар
kiro rachnata
Автомобил: vw
Двигател: бензинов

Мнениеот kiro rachnata » Вто 18 юни 2013 21:53

Колега, намери ли решение на проблема с разхода на гориво?

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Чет 20 юни 2013 16:43

Да, в крайна сметка, след като вече бяха сменени частите от последния ми пост, смених и термостата и разходът чувствително спадна :)
Сега харчи нормално според мен. Ако се кара с постоянна скорост от 90 км/ч разходът е 6-6,5 л/100км, ако я караш със 130 по магистралата е м/у 7 и 8 (все пак зависи от движението по магистралата). Ако се кара със 160-170 и нагоре вече харчи като ламя :) Но от градския разход съм много доволен - 8-9 л/100км, макар че градското много зависи от ситуацията и движението.

Върни се в “Passat”