Конфигуриране на домашно Аудио (приемник/усилвател + колони)

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Re: Конфигуриране на домашно Аудио (приемник/усилвател + колони)

Мнениеот radi_nrj » Съб 25 авг 2012 20:42

Голям ташак са техниките в момента. Изглежда са открили перпетуум мобиле защото продават усилватели с изходна мощност 2х100W пък консумират от мрежата 160W mhihi mhihi mhihi . Моя усилвател е набор 89, Изходната му мощност е 2х120W, а ето колко му е мощно захранването:
Изображение

И това са фирмите, които преди години са правили доста прилични неща сега правят 100% ширпотреба и това, че лъжат с изходната мощност им е най-малкия проблем. Естествено има и читави неща, но или струват много пари или ги правят малки фирмички, за които не си чувал. Например USB Audio DAC-чето което ползвам е правено в България струва 60лв и натупва разни Audigy-та на Creative за по 100 доларес.

За купуването на техника от чужбина ОК ама да вземеш нещо без да си го чул или да познаваш

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Съб 25 авг 2012 20:55

Не съм дефинирал граница под 1000лв :)

http://floor-standing-speakers.toptenreviews.com/

Първите или третите колони са тези, които за момента са ми грабнали окото. За начало самостоятелно с опция за суб след време.

Но въпросът за receiver/amp е все още отворен. Не съм сигурен дали представата за receiver като нещо без особени възможности не е вече поостаряла - факт е, че до момента където и да бръкна излизат 80% receiver-и и едва 20% amp.
Мисля си, че нещата са завили в тази посока... и границата между двете е доста размита.
Но не знам - ако знаех, нямаше да питам :)

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Съб 25 авг 2012 21:24

Yamaha-та съм я слушал - смях в залата.

Иди до магазина на Steady Group и разгледай какво има там.
http://steadygroup.com/%D0%B8%D0%BD%D1%84%D0%BE/23/%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Съб 25 авг 2012 22:09

Човек,истината е една: НЯМА да слушаш качествена музика на Рисивър! Тва е

А колоните тряа ти рабнат ухото,не окото.То нямаше и сми да си пускаш тема,ако ще взимаш рисивър и колони на око :lol: освен ако не си вземеш на "око" благи говорители и не си сметнеш и направиш ти кутията.Говоря за нещо качествено естествено.Нещо,за което знаеш,че нещата написани като характеристики са реални.Да кажем Seas,Peerles.... etc... :P. Примерно при тези 2 марки,няма мейд ин чайна,има мейд ин Денмарк и мейд ин Норуей mhihi

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Съб 25 авг 2012 23:33

E... за това бих се доверил на хора, които са ги чули и имат по-добро ухо от мен за целта :) Нали за това има ревюта :)

Няма как да чуя всички възможни варианта, а и да ги чуя - няма да ги чуя в комбинация с усилвател/рисиивър какъвто бих ползвал аз нито дори с един и същ такъв. Така че такива проби според мен са силно субективни и почти безсмислени... Но при всички положения щом стесня кръга ще опитам да ги видя/чуя на живо.

А за рисиивър vs. ампл. - попаднах на магазини за аудио/видео техника, които предлагат включително high-end колони в комбинация с (high-end) рисиивъри... очевидно с вграден усилвател... не знам. Факт е, че предлаганите риссивъри са в пъти повече от усилвателите...

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Съб 25 авг 2012 23:49

Да ти кажа откровено колега - бях в твоето положение преди около година. Така като гледам как подхождаш към въпросите - никва няма да я свършиш (без негативен оттенък го казвам). Защо?

Защото като питаш разбирачи, има хора, дето под лампов усилвател и 2ка колони на цената на среден клас автомобил не признават нищо. И дори парично такава конфигурация да не ти е проблем, ще звучи лайняно, щото видиш ли хола ти е в панелка, Г-образен, и имаш линолеум по пода (образно казано).

А ако си нямаш друга работа, може да четеш по форуми, да си мечтаеш за стар Сони усилвател, на който отзад не се чете годината, обаче пише "Маде ин Джапан", и прочие и прочие. Обаче ако времето ти е кът и не искаш да допълниш хобито "автомобили" с хоби "как да си направя домашни колони" (а и при все, че говориш за МП3 като формат, а не поне флак минимум) - то тогава правиш като мен: парата в джоба и в рамката на парите актуалния конзумер шит от магазина, и колкото - толкова. Щото аудиофилния звук се определя не до малка степен от помещението, и ако живееш в панелка от 70та с секция Чайка и прескачаш купчини, натрупани с годините в апартамента на ваш'те- за кви колони, за къв звук говорим...

Та така - не се задълбочавай, че в тая материя насищане и наслушване няма

ПС. Това, което съм писал, по случайност може да се тълкува като коментар на по-горните постинги. Не беше така замислено, просто примерите съвпаднаха.

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Нед 26 авг 2012 10:13

Аз не разбирам защо всички си мислите, че се опитваме колегата да го вкараме в дълбокото. През цялото време повтарям, че за парите, които ще даде за ширпотребна техника може да се вземе нещо свястно.

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Нед 26 авг 2012 10:32

Напълно съм съгласен (както казах от личен опит), че старата аудио техника има качества, които днешната няма. Но все пак някога човек трябва да спре да живее в миналото и да се примири с недостатъците (но и предимствата!) на актуалното.

Кой би оспорил, че Голф 2 е по-здрав автомобил от Голф 4/5/6? И все пак много малко (да не кажа никой) не избира Голф 2 пред Голф 6 по различна причина от финансовата :)

В днешно време и националните знамена са правени в Китай или общо Азия, но какво от това? Made in China много отдавна вече не се превежда като "Купихте си боклук". И iPhone се прави в Китай, но някак замени финландските телефони на 3/4 от потребителите на тази планета!
Вярвам, че дори и в днешно време човек може да намери подходяща/свестна аудио техника - въпросът е само на каква цена и от кой производител и модел.

Само до преди няколко години робувах и аз на принципа - азиатско ли е - боклук е. За това си взех телевизор Grundig - Made in Germany!
Бях горд негов притежател за следващите 3 часа и не-горд за следващите 6-7 години - софтуерни проблеми, екрана потъмняваше и ставаше на петна ако образа бе бял (смених телевизора с друг от същия модел - оказа се проблем на целия модел и даже други) и т.н. и т.н.

Затова и държа да купя нещо, което е спечелило нечии овации и уважение, което да идва с гаранция и да не му мисля от кой антикварен магазин да му намирам транзисторите когато изплющят утре.

А че акустиката е много по-дебела наука и зависи от 1000 неща като помещение, разположение, обзавеждане и т.н. - разбира се, но все от някъде трябва да се почне и някъде трябва да се спре, както казах - не съм маниак :)

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Нед 26 авг 2012 10:39

Разгледай из ебай.де. Скоро взехме на мой колега ресивър Сони на много прилична цена, чисто нов, само беше разпечатан, бил е мостра в някакъв магазин. Цената дойде 500 и нещо лева с доставката до България, тук този модел специално бил според моя колега около 800+ лева. Просто ти давам идея. Набележи даден модел и го поръчай от чужбинско. Освен това има и две-годишна гаранция, която чиче немец даде. На практика взехме нов ресивър, който е само разпечатан и тестван няколко пъти на доста по-ниска цена от тази в магазините тук.
Говорим за тоя модел, ако не ме лъже паметта:
Изображение
За мултимедия - филми, мп3 и т.н. става, според мен де. Иначе ако си ценител има съвсем други марки на съвсем други цени :Mr Green Fun

Много ми е интересно как ще ви гледат ако идете с тая гаранция в местен сервиз. Тия нашите понятието международна гаранция не го разбират много много. Дано не се налага.

Нали знаеш приказката за сухото дупе и рибата. Риск е :012:

Последна промяна от stefan4o на Нед 26 авг 2012 10:47, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Нед 26 авг 2012 10:44

Много ми е интересно как ще ви гледат ако идете с тая гаранция в местен сервиз. Тия нашите понятието международна гаранция не го разбират много много. Дано не се налага.

Те и от новите китайски неща има читави ама ги няма с техно магазините. В тоя ред на мисли един пич от Шумен продава усилвател Audiolab 8000S за 580лв с кашончето и дистанционното. Китайски е, но свири пък и е модел от това десетилетие :wink: ! На тия пари няма нещо в техно магазините дето да му стъпи.

Потребителски аватар
escrime
Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
Двигател: OM642

Мнениеот escrime » Нед 26 авг 2012 12:22

1. Отиди в Авител и послушай колоните с марка "Дали", но не най-ниския клас, а поне средния. Различни са като произход.

2. За ресивър бих се спрял на Денон, поне една стъпка над входния клас - имат си микрофон, с който да се настрои разположението в стаята за максимално добър ефект. Да, транзисторен е, да, има недостатъци, но има "всичко" от към свързаност и кодеци. За баща ми купих от юбилейната серия по случай 100 г. и той е много доволен. На него слуша 2 колони Empire Audio в стерео или си пуска съраунда с център Jamo, активен съб JBL и 5 сателита JBL (всичкото в 7.1 режим). Освен JBL-а, останалото е сглобявно в Дания. Особено при Jamo разликата е космическа. Новите им модели, които слушах са покъртително зле.

Отиди, послушай, помоли да ти пуснат и Monitor audio примерно или пък Фокал. Ще чуеш как едни сателитчета 5 на 5 сантиметра слагат в задния си джоб "големите" колони от техномаркет/полис.

3. Избий си от главата да пускаш музика от телефон или в MP3. Всичко, ама наистина всичко, може да бъде намерено във флак, ейп, уейв ДТС и т.н. MP3 може да ти е мелодията на телефона или "Ела, ела, да ти пусна какво ми пратиха преди малко", но не и музика за удоволствие.

Най-добре помисли за някаква "пуканка" с оптични портове. Тук бих посъветвал "колкото по-малко настройки, толкова по-добре". Стига само да плейва форматите, настройките ще ги правиш през ресивъра.

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Нед 26 авг 2012 13:28

escrime написа:
Тук бих посъветвал "колкото по-малко настройки, толкова по-добре". Стига само да плейва форматите, настройките ще ги правиш през ресивъра.

Е те тва е :kissy:

Аз примерно си слушам усилватела на Директ,без да мога да глася средни,високи,контра бас и так далее :talk:

В тоя ред на мисли,за кво са му амнайсе десетки настройки,кодеци и нам си кво си още :wink:

Имам френд,който изхвърли Рисивъра на Денон и слуша на Онкио от миналият век.

Сравненеието с хавтомобилите не е коректно,шото голф 6 е по хубав на външен вид и е по комфортен,докато при усилвателите е обратното :012: новите не могат да изкарат този мек и натурален звук на старите усилватели по 15 кг единият :mrgreen:

В крайна сметка искаш да слушаш качествена музика,няма го носиш по панаирите да показваш колко убаФ усилвател си си взел mhihi

Потребителски аватар
escrime
Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
Двигател: OM642

Мнениеот escrime » Нед 26 авг 2012 13:56

Matematiks написа:В тоя ред на мисли,за кво са му амнайсе десетки настройки,кодеци и нам си кво си още :wink:

За удобство. А и декодира в пъти по-добре от аудио картата на пц-то примерно, както и от пуканката, която плейва файловете.
А, че качеството на усилвателя няма нищо общо... на всекиго е ясно, за съжаление.

Безкомпромисни варианти има, но са или незаконни, или струват прекалено много.
Останалото е балансиран компромис на желание и възможности.

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Нед 26 авг 2012 15:32

Значи нещата отиват към Receiver по простата причина, че искам да го ползвам за портал между N на брой устройства.

Сериозен (но скъп!) претендент е например Yamaha Aventage RX-A1010.

Изображение

"At A Glance: Audiophile-quality sound • Great build quality • Outstanding iDevice app"

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Нед 26 авг 2012 15:47

Щом е така виж/чуй аналогичните неща на Pioneer ;)
Този сериозно ще я сбори и пак е в тоя ценови диапазон:
http://avitel-bg.com/home_audio/home_cinema_receivers_/pioneer_vsx-2021/

Последна промяна от radi_nrj на Нед 26 авг 2012 15:59, променено общо 1 път.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”