Поставяне на теракот

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
emka22
Автомобил:
Двигател:

Поставяне на теракот

Мнениеот emka22 » Вто 28 авг 2012 9:29

Здравейте колеги,реших сам да си поставя теракот в една стая 15кв.м., защото нямам пари за майстори.Пода е леко вдлъбнат към средата.Как и откъде да започна лепенето на плочките(аз мисля от вратата по надлъжнана стена към прозореца) и може ли вдлъбнатия под да се компенсира с повече теракол и да не се изравнява предварително.

Потребителски аватар
Asen_D
Автомобил:
Двигател:

Re: Поставяне на теракот

Мнениеот Asen_D » Вто 28 авг 2012 9:44

Направи си тънка циментно-пясъчна замазка,
иначе ще влезеш в преразход на лепило, ако разполагаш с място,
може и топлоизолационна.
Аз бих започнал от там,
от където ще се виждат най много плочките. Внимавай да не се озовеш в ъгъла на помещението с прясно налепени плочки.
Лепи на гребен и слагай материал и на двете повърхности.
Нивелирай всяка плочка, и не забравяй за фуги.
Трябва ти назъбена маламашка, /8мм. гребен примерно/,
дунапренена и гумена за фугите. Миксер и бормашина за разбъркване на материала. Машинка за рязане също.
Успех!
:да:

drmilendd
Автомобил: Opel Vectra
Двигател: 22ZE 2009
Контакти:

Мнениеот drmilendd » Вто 28 авг 2012 10:02

За замазка можеш да пробваш и самонивелираща замазка, ако вдлъбването не е голямо, иначе и тя ще ти дойде скъпа. За фугите си вземаш къстачки с размер който желаеш. Няма начин да не стане.
П. С. Не съм слагал плочки, но като гледам какви дебили обикновено се занимават, всеки средно сръчен може да се справи.

Потребителски аватар
Благовест
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN

Мнениеот Благовест » Вто 28 авг 2012 10:08

Asen_D написа:Направи си тънка циментно-пясъчна замазка,
иначе ще влезеш в преразход на лепило, ако разполагаш с място,
може и топлоизолационна.
Аз бих започнал от там,
от където ще се виждат най много плочките. Внимавай да не се озовеш в ъгъла на помещението с прясно налепени плочки.
Лепи на гребен и слагай материал и на двете повърхности.
Нивелирай всяка плочка, и не забравяй за фуги.
Трябва ти назъбена маламашка, /8мм. гребен примерно/,
дунапренена и гумена за фугите. Миксер и бормашина за разбъркване на материала. Машинка за рязане също.
Успех!

Също и машината за рязане :да: Зора е да хванеш първите плочи-"майките" и после по тях...
Накрая като хвърлиш мастара,не трябва да закача никъде :063:

Потребителски аватар
dlug
Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
Двигател: AVB

Мнениеот dlug » Вто 28 авг 2012 11:01

Благовест написа:
Asen_D написа:... Миксер и бормашина за разбъркване на материала. Машинка за рязане също.
Успех!

Също и машината за рязане ...

Да не забравиш машинка за рязане mhihi
За съжаление нямам личен опит-с други думи не съм лепил лично плочки, но от това което съм гледал се почва близо до някоя стена на разстояние по-малко от една плочка. Вярно после целият ред трябва да го режеш, но идеята е ако е крива стената да не почнеш от нея и да тръгнат криви плочките. Вдлъбнатината принципно може да се изравни направо с теракола, но когато лепилото е много плочките почват да плуват и много трудно можеш да нагласиш фугите. След като никога не си лепил ще ти бъде доста трудно. Може би по-добре ще бъде да си направиш някаква замазка (ако има такава възможност). Разбира се зависи също колко си претенциозен. Ако не обръщаш внимание на детаилите можеш да пълниш с теракол пък както дойде. Аз обаче имам леки забежки към перфекционизъм и трудно ще преглътна криви плочки, за това до сега не съм се наемал да си лепя сам.
Успех в начинанието. Не е толкова лесно, колкото го изкарват някои колеги, но наистина не е атомна физика.

Потребителски аватар
calm
Автомобил: VW PASSAT B5
Двигател: 1.8T
Контакти:

Мнениеот calm » Вто 28 авг 2012 11:43

Ако имаш съсед под теб и направиш замазка(особено саморазливна) има възможност освен да си наредиш плочките, да боядисаш и тавана на съседа защото почти сигурно е, че ще му избият жълтеникави петна по тавана.
Ако не е голяма вдлъбнатината можеш да я обереш с лепилото. Лично го предпочитам този вариант пред саморазливната замазка понеже тя е скъпа, трябва да съхне и не може да обере голяма денивелация, а по- скоро неравности преди полагане на паркет.
Преди да започнеш да лепиш плочките в линия, премери пода на помещението и виж колко е криво. Идеалния вариант е късите и дългите страни да съвпадат по дължина, както и диагоналите на помещението. Ако е криво и лепиш по тоя начин със сигурност поне на две от стените ще получиш луфтове и ще трябва да ги запълваш с кърпежи които ще дразнят. Вярно, може да останат под мебелите, но това означава да не ги местиш в последствие. Другия вариант е да осредниш кривините и да ги разпределиш по цялата повърхност като използваш фугите.
Помисли дали да не ги редиш по диагонал или т.н."рибена кост". По този начин до голяма степен се справяш с кривините на стените, а и е по- красиво(поне според мен). Разбира се е и по- трудно понеже е повече рязането заради напасването към стените. Дава и повече фира.
:012: Започваш от мястото което ще се вижда или близко до него, завършваш на мястото където най малко се гледа.

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Вто 28 авг 2012 11:52

dlug написа:За съжаление нямам личен опит-с други думи не съм лепил лично плочки... След като никога не си лепил ще ти бъде доста трудно... Не е толкова лесно, колкото го изкарват някои колеги...

Нямаш личен опит, а твърдиш, че е трудно, как така реши?
Аз също не се бях занимавал, затова извиках майстори - чаках две седмици един прехвален виетнамец, после турчин, един българин след него... Всичките бяха изгонени, защото се оказаха мърлячи и претупваха работата, като съсипваха материалите. Накрая се залових сам, купих бъркалка, кошчета за разтвора, ел. машина за рязане, нивелири и дълъг алуминиев мастар. Работата се оказа елементарна, въпреки че никога не бях се занимавал със строителство.

Към автора - не взимай съвети от хора, които са гледали или слушали за плочки. Направи замазка с цимент и пясък на хлътналото място или го подравни със слой от лепилото за плочки, като изчакаш да изсъхне. Лепилото не трябва да бъде много рядко, нито пък прекалено сухо. Освен старателно намазан под е необходимо с шпакла да намазваш отдолу и всяка една плочка, за да се получи здраво сцепление. Необходим ти е и гумен чук, за начукване на плочките, за по-плътно прилепване и изкарване на въздуха. Непрекъснато ползвай нивелира! Като помощно средство използвах и здрава лепенка, за да залепвам отгоре временно плочките една за друга, против отместване. Като стегнат, махам лепенките. Това е мое "изобретение", което много помага. Накрая можеш да сложиш и первази от 6-8см. вертикално на стените.
В заключение: слагането на плочки на под е елементарна операция. Малко по-трудно е поставянето на плочки в баня, където се оформя наклон към сифона, както и плочки на стени.
Като започнеш, ще установиш, че страховете ти са били напразни. Приятна работа!

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Вто 28 авг 2012 13:01

Няма лесно, няма и трудно, има работа която я вършиш с желание и работа, която я вършиш без.

Ако на мястото на което ще лепиш е имало балатум- изчисти добре остатъците от лепило и власинки от балатума (ако е лепен). С едно чукче почуквай по замазката(съществуващата) и където звучи прекалено тъпо mhihi , т.е. кухо- изкърти до здраво. Задължително грундирай с контактен грунд, има такива на "Леко", пък и на други фирми. 2л ще ти стигнат за 15-20м2. Грундираш и след 2-3ч. е изсъхнало, може да изчакаш и малко повече. После, ако има разлики повече от 10мм, правиш една циментова замазка, не с лепило а цимент и пясък. Изчакваш минимум 24ч и си готов за основните забавления - лепене на теракота :mrgreen: . Никак не е проста работа, не подхождай съвсем лекомислено и повърхностно.
Трябват ти:
1. назъбена маламашка 8-10 мм
2. права маламашка - за замазката, евентуално, не е задължителна
3. гумирана малакашка за фугирането
4. голяма гъба за заравняне на фугите
5. мистрия, шпакли
6. секачи за къртене на лепило от балатума или за друго :)
7. бъркалка за бормашина
8. яка бормашина, бърка се гъст разтвор и дрелка 200-300W не върши работа
9. нивелир 50-60 см дължина
10. мастари поне два: един около 1-1.5м и един 2-2.5м
11. гумен чук
12. малко ъглошлайфче
13. диамантен диск
14. кръстчета 2 или 2.5мм , клинчета
15. за твоя случай (15м2) 3-4 големи торби лепило

По принцип се започва от най-вътрешния край на стаята и когато приключиш си стигнал до вратата и излизаш :D . Но има вариации и други идеи по въпроса. Не те съветвам да работиш без фуга, дори опитни майстори избягват да го правят, плочките не са абсолютно еднакви и с абсолютно равни ръбове, пък и при по-голяма фуга, по не се спъваш като ги залепиш на различна височина :D , тя замаскира малко. Ако има и мебели в стаята става сложно, ако е кухня например и кухнята се ползва- лепиш до средата, изчакваш поне 2-3 дни, местиш печки, хладилници, перални върху плочките и лепиш останалото. Когато имаш залепени наскоро редове, имай предвид че с блъскането с чука за да "наместиш" плочката влияеш и на съседните плочки, излишното лепило избива към съседните и малко или повече ги повдига. Работиш най-вече с малкия мастар и нивелира, от време на време "пускаш диагонали" с големия мастар. Друго важно нещо преди да започнеш е да пооразмериш грубо стаята, дори да наредиш на сухо един ред плочки насам и после натам :D , да си направиш сметката къде какви парчета ще останат за рязане. Да не започнеш с цели плочки, а в другия край да ти останат ивички по 20мм :mrgreen: , или ако имаш мебели - рязанките да останат скрити под тях. Трябва да усвоиш техниката за рязане на плочки, не е трудно, но трябва опит, говоря за ръчните. Наглася се плочката и се дръпва само една черта, после се чупи точно по нея без проблем. Ивички по-малки по ширина от 50мм се режат трудно, под 20-30мм - невъзможно.Последното се прави с диамантен диск.

Има още куп неща, дето могат да се изпишат по въпроса, ако още не си се отказал- ще пишем mhihi .

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Вто 28 авг 2012 13:51

За рязане на плочките ръчните резачки са бошлаф работа, затова си вземи електрическа, около 80лв е и можеш да режеш с нея ивици дори 1см.
tales cutter.jpg

Аз лично предпочитам гранитогрес пред теракота, по-здрав е и не се изтърква повърхността. Ако е качествен, може да се реди без фуга и става по-красиво и лесно за почистване.
Ако ще оставяш фуги, използвай гъвкав фугатор
http://www.ceresit.bg/component/virtuem ... ils/30/10/
и след това запечатай фугите с лак.
http://www.ceresit.bg/component/virtuem ... 5/ct-10/71

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Вто 28 авг 2012 14:04

Ръчната машинка е около 20лв и е напълно безшумна и "бездимна",аз за глезотиите ползвам диамантения диск. Ако се занимаваш професионално- добре, но иначе ти остава още един такъм да се чудиш къде да го прибереш, освен това електрическите като съм гледал са над 150лв. Така със всичко ще ти излезе над цената на майстора :lol: .
Иначе и аз предпочитам гранитогрес.
Фугите се почистват примерно 24 часа след лепене на плочките, вече може да се ходи все пак внимателно по тях. Фугирането се прави след още 1-2 дни. Не съм лакирал фуги и за пръв път чувам. Иначе за мокри помещения си има специална фугираща смес (aqua- нещо си :) ).

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Вто 28 авг 2012 14:19

milmar написа:Ръчната машинка е около 20лв и е напълно безшумна и "бездимна",аз за глезотиите ползвам диамантения диск. Ако се занимаваш професионално- добре, но иначе ти остава още един такъм да се чудиш къде да го прибереш, освен това електрическите като съм гледал са над 150лв.
Не съм лакирал фуги и за пръв път чувам.

Това е първата оферта, на която попаднах, има и по-евтини:
http://electron.bg/raider-rdetc25-p-227 ... 59_261_342
Преди да купя електрическа, бях взел ръчна машина и се оказа, че не върши работа, особено за по-дебели плочи, камо ли за гранитогрес. И ел. машината не е "димна", защото под диска има вана с вода и процесът на рязане е мокър.
Фугите се лакират, за да не се замърсява фугатора, тъи като е хигроскопичен, попива вода и мръсотия, която няма как да се изчисти, защото попива навътре в него. :012:

Потребителски аватар
calm
Автомобил: VW PASSAT B5
Двигател: 1.8T
Контакти:

Мнениеот calm » Вто 28 авг 2012 14:48

Пропусна се нещо много важно! За да се свърши една работа, особено в строителството, освен желание и две сръчни ръце са необходими и инструменти. Нека колегата каже с какви инструменти разполага, щото като гледам го оборудвахте с доста неща(къде задължителни, къде не) които все пак струват пари. До тук ги гледам 400- 500лв., ако започва от нулата разбира се. Така се обезсмисля до голяма степен начинанието.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Вто 28 авг 2012 15:28

за изравняването аз какво съм гледал: определяш си нивото на пода, изравняваш с пясък, отгоре тънка циментова замазка и после редиш плочките.
Надявам се да имаш инструменти за рязане и тн неща, щото иначе тия 15 квадрата ще ти излезнат златни.

Потребителски аватар
golfer
The Мaster of PERNIK TUNING performancе
Автомобил: Gandalf the Grey
Двигател: 368kw LPG
Контакти:

Мнениеот golfer » Вто 28 авг 2012 15:44

вярно го оборудвахте поне за 200 лева mhihi
електрическа машинка за рязане... има да среже 10-15 плочки
един диамантен диск за малък флекс и реже на терасата :D

стаята е 15 квадрата
работа за 2 дни по 50 лв. надница са 100лв.
а шанса да похаби плочките и останалите материали е голям

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Вто 28 авг 2012 15:54

За тия 15 квадрата некъдърен майстор ще му вземе минимум 300лв. А за 150лв. ще се вземат необходимите инструменти, които ще останат за бъдещи ремонти. С останалите спестени 150лв. - :drunk
golfer написа:стаята е 15 квадрата
работа за 2 дни по 50 лв. надница са 100лв.
а шанса да похаби плочките и останалите материали е голям

К'ви са тия надници, майсторите работят на квадратура. И с хубави инструменти нищо няма да похаби. Тия флексове са ала-бала, вдигат само пушилки и не са за неопитен човек. Стават обаче за заглаждане на ръбове. :012:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”