Светва лампата за подгревните свещи и колата забива

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
bobi878
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Светва лампата за подгревните свещи и колата забива

Мнениеот bobi878 » Пон 27 авг 2012 23:37

Здравейте колеги. От едно известно време се случва следното. При подаване на повече газ на дълъг път светва лампата за подгрев на свещите "спиралата" и колата забива... в смисъл дори да настъпя до долу газта не ускорява. Разгледах една тема по този въпрос, но там се обсъжда стоп машинката. Колата е пасат б6 ако това е от значение.
Поздрави.

Потребителски аватар
vin_d
Автомобил:
Двигател:

Re: Светва лампата за подгревните свещи и колата забива

Мнениеот vin_d » Вто 28 авг 2012 7:28

Един приятел монтьор които ми закача колата с комп.каза,че ако има грешка свети подгрева.Върви на диагностика.

helikamov
Автомобил: TOYOTA AVENSIS
Двигател: 2WW 2017

Мнениеот helikamov » Вто 28 авг 2012 8:24

При мен се получи същия проблем, с тази разлика, че сигнализацията за свещите започна да мига и двигателя влезе в авариен режим - замръзна на 1200 оборота.
Прибрах се криво-ляво и закачих веднага ВагКома.
резултата :
1 Fault Found:
18047 - Accelerator Position Sensor 1/2 (G79/G185)
P1639 - 35-10 - Implausible Signal - Intermittent

демек - сигнала от педала за газта нещо не се харесва на компа.
Поръчах нов, но докато дойде си оправих моя (по тема от този уникален форум)и за сега вече около 2000км. бачка.
Чакам го пак да се скапе да сложа новия.
Така че, според мен първо - диагностика и в зависимост от резултата вземаш решение за по-нататък.
Успех и късмет.

frec
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот frec » Вто 28 авг 2012 8:53

при мен тоя проблем беше от ЕГР.
щом е пасат 6 - може и ДПФ-а да ти е проблемен - той пак прави такива магарии.
Чисти EGR. ако продължи - ваг-ком и гледаш разликите в налягането преди и след ДПФ-а. ако има голямо отклонение (аз моя го изтърбуших) - гледаш дали не е тръгнал да си заминава филтъра и на колко км прави регенерация. ако е около 100 км или по-малко - махай го само ядове ще ти създава.

bobi878
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот bobi878 » Вто 28 авг 2012 12:38

До helikamov... не разбрах в твоя случай кое точно е било повредено.... някакъв сензор на педала ли? Как отстрани проблема?
Благодаря

До frec... DPF филтъра е сменен с чисто нов в Германия със сигурност. Проблемът при мен идва да речем при скорост 110- 120 като настъпя до долу и веднага светва въпросната лампа и повече дори и да давам газ колата не ускорява. Спирам гася... паля и се оправя, след което ако пак настъпя се повтаря отново.

helikamov
Автомобил: TOYOTA AVENSIS
Двигател: 2WW 2017

Мнениеот helikamov » Вто 28 авг 2012 16:46

При мен повредата се оказа самия педал за газта.
Той представлява един вид реостат с графитни пътечки и много финни плъзгачи.
Съвсем леко огънах плъзгачите към тези пътечки, защото ми се стори, че не дават добър контакт и така, както писах по-горе за сега е добре.
Ако при теб се окаже същия дефект и решиш да отваряш педала, бъди много внимателен и обезателно си отбележи положението при което е бил фабрично сглобен, защото има възможност за промяня положението на капачето с графитните пътечки спрямо плъзгачите, и от там следва пак грешно подаван сигнал към компа на колата.
Но първо, задължително диагностика за установяване на причината.
Ако грешката е като при мен е възможно и лош контакт в буксата на педала, но това само ако ти покаже същата грешка, затова мнението ми е първо диагностика.
Поздрви и успех.

frec
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот frec » Сря 29 авг 2012 7:47

bobi878 написа:До helikamov... не разбрах в твоя случай кое точно е било повредено.... някакъв сензор на педала ли? Как отстрани проблема?
Благодаря

До frec... DPF филтъра е сменен с чисто нов в Германия със сигурност. Проблемът при мен идва да речем при скорост 110- 120 като настъпя до долу и веднага светва въпросната лампа и повече дори и да давам газ колата не ускорява. Спирам гася... паля и се оправя, след което ако пак настъпя се повтаря отново.

точно 1 към 1 и при мен. дори аз го забелязвах предимно по нагорнище като настъпя повече. и със скорост толкова - около 120. и аз така - спирам, паля пак и изчезва. освен това, като ми светнеше няколко пъти само подгрева, после святка и чек енджина.
Не мога да си намеря точно грешката но беше от типа:
Boost Control regulation not reached. и примерно - искано налягане 2300 мбар, а то само 1800 или 1900.
Гледах за дупки в системата - не намерих.
имаше скъсана скоба между турбото и ДПФ - оправих я - не реши проблема.
мерих налягането преди и след ДПФ по датчици с ваг ком (там си показваше тая разлика в налягането извън нормите дори при спряло положение). казаха ми че ако не е проблем ДПФ - вероятно е проблем в датчик.
Преди това бях сменял и ЕГР с нов, но принципно съм чувал че и той ако засяда в някакво положение е все едно дупка в системата.
След това ходих при Брезел за чип и махане на ДПФ и от тогава не е имало тоя проблем (има няма около 10 000 км)

bobi878
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот bobi878 » Чет 30 авг 2012 7:37

Благодаря много за отговора колега. Можеш ли да ми кажеш колко ти излезе цялата процедура и къде се намира човека, който го прави. Може на ЛС да ми го пратиш.
Благодаря отново. Дано и при мен се окаже същия проблем.
Поздрави.

Върни се в “Дизелови агрегати”