Здравейте,
Изпаднах в следната патова ситуация: отидох в гр. Благоевград да ми сложат газов инжекцион на пасат B5 - хората ми монтираха AG инжекцион с BRC сонди, кабели, маркучи и т.н. Доволен съм много. Но! Възникна проблем. Инжекциона ми го монтираха на 01.08.2012г., а годишния ми преглед изтичаше на 23.08. Когато дойде съответната дата, аз отивам на преглед - всичко ток и жици, но нямал съм паспорт към документацията и не ме пуснаха. Не ме пуснаха и на няколко други пункта в града за ГТП. Обадих се съответно в сервиза, където ми монтираха инжекциона и те ми казаха, че вече не издават паспорти и нямат право да заверяват такъв. Поразпитах и ми казаха, че паспорта върви с газовата бутилка. Моята бутилка е произведена на 08.02.2012 от Олимпик АД Велико Търново и вътре имаше само сертификат - хората пред мен я разопаковаха. Обадих се пак в сервиза, но от там ми казаха, че всички бутилки произведени през 2012г. са без паспорт.....
От сервиза ми показаха наредба, според която ГТП пунктовете трябва да търсят паспорт на газова уредба или Декларация за съответствие.
Ето приложените документи, които получих от сервиза:
Акт за качество на монтаж
Монтажна карта
Декларация за съответствие
BRC и AG Сертификати за качество и т.н.
Сертификат на бутилката и т.н.
Днес преминах с тези документи в пункт в Благоевград. Провериха всичко. Включително и газовата уредба и т.н.
В момента имам валиден годишен преглед - даже на талона ми пише Бензин/Газ.
Но! Имам чувството, че ще имам огромни проблеми за в бъдеще и не зная дали съм коректен документално! Моля, за малко повече актуална информация. Може ли да карам без този паспорт? Моля, за мнения и препоръки и малко помощ как да процедирам за в бъдеще.
P.S. Ще постна после и съдържанието на съответната наредба, която ми показаха газаджиите от сервиза. Отидох при този сервиз, защото се занимават с газови уредби отдавна и до 01.01.2012 даже бяха пункт за прегледи на газови уредби.
Патова ситуация - нов Газов Инжекцион - без паспорт - решена
- MrLover
- Автомобил: Passat
- Двигател: AMX
Re: Патова ситуация - нов Газов Инжекцион - без паспорт
Интересен казус наистина. Монтирах ГИ преди 3 месеца, а моя ГТП е до декември. След монтажа минах първоначален преглед на "Газовата уредба" в сервиз където извършват прегледи и от там ми издадох паспорт, дадоха ми лепенка газ и стикер с датата до която важи самия преглед. Момчето ми обясни, че следващите преглед ще си върви с ГТП-то на колата. Въпросния преглед ми струваше 25лв. (паспорт, стикер "GAS" и стикера за прегледа).
Сертификата на бутилката би трябвало да е паспорта.Поне на моя паспорт не пише паспорт ,а сертификат и е на бутилката.Минах първи преглед това лято биха един печат залепиха стикер в сертификата и на колата на задния прозорец GAS.
-
- Автомобил:
- Двигател:
MrLover в какъв сервиз мина? Такъв за ГТП или за проверка на газови уредби. Ако са ти издали паспорт едва ли ще имаш проблеми. Проблема ми е, че аз искам да си взема паспорт, но без да сменям нищо - просто хората много добре монтираха всичко - без забележки. Трябва да постна тая наредба. Не мога да разбера как ги издават тия паспорти. Погледнато реално наистина в момента не би трябвало никой друг освен пунктовете за ГТП да ги издават, но те не ги издават тук по моя край. 

Да го разбирам, ли че на Пункта за технически прегледи ти искат документ, който няма къде да ти бъде издаден?
-
- Автомобил:
- Двигател:
Да, точно така velinsl. Сервизът сложил ми ГИ отказва да ми издаде паспорт, защото каза, че не е законно и няма вече право, защото вече не е пункт за ГТП на газови уредби. В пунктовете за ГТП в моя град ми казаха, че не издават паспорти - газаджиите трябвало - опа омагьосан кръг. Обадих се и се свързах с няколко представители от ДАИ и Министерство на Транспорта и т.н. просто информативно и се оказа, че наистина никой в момента не е упълномощен да издава паспорти. Но повечето сервизи си затварят очите и продължават да издават паспорти при положение, че не би трябвало. Когато бях в Благоевград човекът от сервиза за ГТП също не знаеше за какво става на дума, провери и ми обясни: Декларацията за съответствие е необходимия документ за всички нови газови уредби, защото в него са описани всички компоненти и как са инсталирани. Докато преди било - можеш да си сложиш стара уредба и съответно да сложиш нова бутилка - тя има паспорт. И ти се узаконява. Ама само бутилката ти е проверена ми обясни човека от ГТП. И не се знае за в бъдеще как ще се процедира. Аз проверих документално явно съм наред - проблема ми е обаче, че всички карат със старата система, която си е била валидна до 01.01.2012г. и ще си бера ядове със сервизи, които не са запознати с новите промени в закона - в моя случай около 98% (защото повечето газови уредби и инжекциони са от преди, също така старите газаджии продължават да им издават паспорти, дори монтирани тази година). Надявам се да съм наред. Според контролните органи съм. Според обаче всички останали сервизи, газаджии и т.н. тук в моя град (не го казвам за да няма обидени) - не съм! Излиза така, че в момента е някакъв преходен период и всичко е надолу с главата и аз съм в момента, както ми каза човекът от ГТП с нов вид документи и така. Човекът от сервиза ми каза, че и преди е трябвало да се издават тези документи, но всички търсели само паспорта. Лично щях да съм доволен да съм като останалите и да ми бяха издали паспорт, но явно вече е незаконно, освен ако не монтират по-стара бутилка. Не зная. Аз ще добавя наредбата тук. Все забравям. И така - не зная. Просто явно ще имам повече спорове. И ядове. Ще добавя още информация след като разбера повече по въпроса. Защото продължавам да се притеснявам. Алтернативата ми е да отида и да сменя новата бутилка с такава, в която има паспорт и да съм по-спокоен, ама някак си не ми се иска с извинение на израза да се изсирам на метеното и да развалям добре направената ми система в момента. Не ми е до парите. 100-200 лв. да излезе смяната. Налага се смяната, защото повечето сервизи за газ монтиране отказват да ми издадат само паспорт. Тук е тънкия момент. Няма пунктове за ГТП на газ и единствения начин да се сдобия с паспорт е смяна на моята бутилка от 2012г. Много ми е любопитно да чуя Вашето мнение колеги. Какво бихте направили на мое място? Аз лично за момента съм решил да си карам и да видя какво ще стане на следващия ГТП.
ONYX от сервиза за ГТП не го признаха макар, че и други казаха, че този сертификат на бутилката е един вид паспорт.
ONYX от сервиза за ГТП не го признаха макар, че и други казаха, че този сертификат на бутилката е един вид паспорт.
- Iezekil
- Автомобил: Passat B4 Variant
- Двигател: ABS 94
Скоро минавах преглед и аз,имам паспорт и т.н. но не ми го поискаха.Попитах какво е новото и ми казаха,че на 5 години бутилката трябва да мине водна проба...Замълчах,понеже моята кара 6-та година,но пак повтарям-питаха ме има ли паспорт,но не ми го поискаха.
- MrLover
- Автомобил: Passat
- Двигател: AMX
bobski Паспорта ми беше издаден от сервиз за преглед на газови уредби. И поне тук в Бургас знам няколко места на който издават паспорти, макар че явно нямат право по новия закон. Най-лесното решение е да намериш някой сервиз, който все още издава паспорти и да ти направят и на теб!
-
- Автомобил:
- Двигател:
MrLover да и това е вариант. Само трябва да намеря някакъв такъв сервиз. Тука по моя край. Само че, повечето отказват, защото знаят, че вече нямат право и минават метър като монтират по-стара бутилка, в която има такъв. Ще потърся за всеки случай. Дано някой се съгласи. Притеснявам се само, че видях някъде в интернет някакво решение/присъда на съда в Кюстендил за такъв паспорт издаден неправомерно тази година. Но, аз ще си потърся начин за тоя стар паспорт. Макар, че вече съм минал ГТП- без проблеми с новите документи. На вас колеги в талона за годишен преглед пише ли Ви в горната част Бензин/Газ, питам от любопитство?
- Iezekil
- Автомобил: Passat B4 Variant
- Двигател: ABS 94
Абе не се впрягай,вече паспорта не важи и не играе,вярвам и че вече не издават такива на новите уредби.Преди паспорта служеше за отчитане,че преглед е минала газовата уредба.Сега прегледа се удостоверява с прегледа на колата,безпредметно е...
- eurogas
- Автомобил: Jeep
- Двигател: 4.7 V8
- Контакти:
Iezekil написа:Абе не се впрягай,вече паспорта не важи и не играе,вярвам и че вече не издават такива на новите уредби.Преди паспорта служеше за отчитане,че преглед е минала газовата уредба.Сега прегледа се удостоверява с прегледа на колата,безпредметно е...

-
- Автомобил:
- Двигател:
Благодаря на всички!

bobski, при мен положението е същото, инжекциона ми няма издаден паспорт и досега никой не е търсил такъв на предишния собственик, сервизите казват че вече не издават такива, тия от ГТП ми вадят 50 страници от новия закон, как се изисквал паспорт и без него не може да се мине...как се развиха нещата при теб, успя ли да си извадиш паспорт някъде?
ако имаш лепенка на бутилката - вероятно няма да ти потрябва паспорт. Иначе не мисля че е проблем да ти издадат паспорт ако идеш при същите хора пак, както и където и да е другаде.
Това е документ - документите се губят, както и оригиналите , дори да са издадени. т.е. 100% има начин да ти издадат нов - когато и да е (мисли в тази посока :) )
Това е документ - документите се губят, както и оригиналите , дори да са издадени. т.е. 100% има начин да ти издадат нов - когато и да е (мисли в тази посока :) )
- eurogas
- Автомобил: Jeep
- Двигател: 4.7 V8
- Контакти:
Стига глупости, никой няма ПРАВО да ти издава лепенка за бутилката, от 01.01.2012 година всички лепенки и паспорти са минало, не си правете излишни напъни за редовност на документите, всичко е напълно излишно.
По Благоевградския край всичко свързано с газовите уредби е силно преекспонирано, абсолютно болни мозъци....., в който искаш друг град ще минеш ГТП без никакви грижи, дори няма да те питат дали имаш газ, ела в София да видиш какви са пичове, практически никой не те задължава да минаваш точно в Благоевград, това си е лично твой избор.
По Благоевградския край всичко свързано с газовите уредби е силно преекспонирано, абсолютно болни мозъци....., в който искаш друг град ще минеш ГТП без никакви грижи, дори няма да те питат дали имаш газ, ела в София да видиш какви са пичове, практически никой не те задължава да минаваш точно в Благоевград, това си е лично твой избор.

Върни се в “Автогазови уредби”