С бг номера в Австрия???

Маршрути, хотели, заведения, проблеми на пътя
Потребителски аватар
joro_dexter
Автомобил:
Двигател:

С бг номера в Австрия???

Мнениеот joro_dexter » Нед 02 сеп 2012 10:47

Здравейте колеги, от 2-3 месеца съм в Австрия , колата ми е с бг регистрация годишна застраховка и зелена карта. Та въпроса ми е : знае ли някой колко време мога да карам така тук, без да съм в противоречие със законите тук? Скоро четох някъде , че имам право да карам с бг номера само 1 месец!!!! maikomila Ще съм много благодарен ако някой е запознат и ме посъветва какво да правя . Че глобите били жестоки ..... scare

tdi90 turbo
Автомобил:
Двигател:

Re: С бг номера в Австрия???

Мнениеот tdi90 turbo » Нед 02 сеп 2012 11:21

Не знам тук в Норвегия можеш да я караш само 1 година и ппри положение че се регистрираш в полицията като постоянно пребиваващ иначе може да си я караш по дълго НО ако те хванат бедна ти е фантазията :063:

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Нед 02 сеп 2012 11:35

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Нед 02 сеп 2012 11:36

tdi90 turbo написа:Не знам тук в Норвегия можеш да я караш само 1 година и ппри положение че се регистрираш в полицията като постоянно пребиваващ иначе може да си я караш по дълго НО ако те хванат бедна ти е фантазията :063:

Това просто не е вярно, не и така както си го написал, но все едно - не помага на колегата! Разликата между страна извън ЕС и тези в ЕС е голяма.

Линковете на Чудомир и по-конкретно този за Германия може да ориентира, но все пак в Австрия нещата са малко по-различни и от Германия. Най-добре някой, който има конкретен опит там да даде по-точна инфо.

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Нед 02 сеп 2012 11:44

Доколкото помня колегата Galiano караше с Бг номера в Австрия...

Последна промяна от Чудомир на Нед 02 сеп 2012 11:45, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Нед 02 сеп 2012 11:44

http://news.prva.at/index.php/2011/04/s ... nnzeichen/
http://portal.wko.at/wk/format_detail.w ... 74&angid=1

Grundsätzlich gilt, dass dieser Personenkreis nur Fahrzeuge in Österreich- also im Inland - verwenden darf, die auch hier zugelassen sind. Wenn Inländer Fahrzeuge mit ausländischem Kennzeichen mehr als 1 Monat in Österreich verwenden, riskieren sie Verwaltungs- und Finanzstrafen. Diese Frist kann auf 2 Monate ausgedehnt werden, wenn es gute Gründe gibt, dass binnen eines Monates eine Zulassung des ausländischen Fahrzeuges in Österreich nicht möglich ist.

Потребителски аватар
joro_dexter
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joro_dexter » Нед 02 сеп 2012 12:42

Колеги,сърдечно благодаря за инфото. Само искам да вметна, че жена ми е регистрирана тук и работи легално, а аз несъм се регистрирал, колата е на мое име, а я кара женами. Ако я спрът и тя каже, че съм и на гости от 2-3 дена ще мине ли номера или ???
П.п. вече започнах да се оглеждам за някаква малка количка с валиден ТЮФ и евентуално да я регистрирам с австрийски номера, въпреки , че идея си нямам колко ще ми струва. :banghead: оффффф мъката е голяма...... :063:

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Нед 02 сеп 2012 12:50

Колега... подобни номера се прилагат и в Германия... каквото и да ти каже някой, рискът (колкото и да е голям) го носиш ти.
Вероятно си забелязал, че и в Австрия има немалко коли с чужди номера... една голяма част от тях са там не само от 4 седмици ...

Можеш да поемеш риск и да карате така, особено докато не си регистриран там. Ти можеш да я караш така или иначе, защото никой не може да докаже кога си дошъл с колата, щом не си регистриран. Ако тя бъде спряна обаче шофирайки..... рискувате санкция. Колко е голям риска - никой не може да изчисли.

Цената на спокойствието е ясна - регистрация там. Недей толкова да ревеш, защото поне няма мито - ще има само техн. преглед и регистрация плюс съответните данъци на място в последствие.
Относително дребни разходи (е... зависи в какво състояние ти е колата и дали има газова и т.н.), в сравнение с внос в държави, където се плаща мито!

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Нед 02 сеп 2012 12:56

Нещата опират отново до Hauptwohnsitz. Постоянно пребиваване(в момента не ми идва на ум по-добър превод) се води ако живееш в страната повече от 180 дни годишно. Сега, врътки има разни и ще наскочат много хора, на които лелинчото на шуранайката им си кара в Австрия 10 години с български номера, но законът е такъв... :dontknow:
П.С. Основният финансоФ шамар не е прегледът или данъкът на колата, а гражданската отговорност за водач на МПС, който до момента не е сключвал такава в страната.:)

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Нед 02 сеп 2012 13:01

Точно така - винаги се намират достатъчно хора, които ще кажат "На братчеда най-добрия приятел кара от 10 години така"
Хубаво.... само че дали на братовчеда най-добрия приятел ще поеме твоята наказателна отговорност утре като те спрат? :idea:

Точно за това казах - всеки сам си носи отговорността. Вратички в закона почти винаги има, но захванат ли се с теб сериозно - няма измъкване :)

Въздържам се от какъвто и да е съвет в случая, тъй като и аз не бих искал да ми пратиш после глобата :) Но все пак ако бях на твое място нямаше да се притеснявам най-малкото докато не се регистрирам в страната. Ако жена ти я кара само от време на време и неинтензивно - също не бих се притеснявал особено.

Но за н-ти път - рискът носиш ти/вие.

Потребителски аватар
joro_dexter
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joro_dexter » Нед 02 сеп 2012 13:10

Аз лично,мисля да си я караме така докато аз си намеря работа и се регистрирам, а тога ще мога и да си позволя австрийски номера. Сега жената ходи всеки ден с нея на работа около 50 км на ден , но сме в селата около Линц и се надявам да не я спират полицай . :roll:
Инъче колата я купих от тук преди 3 месеца, прибрах се бг за да я регистрирам , направих си годишна застраховка в HDI със зелена карта и пак се върнах тук. Колата е опел астра 95г бензин , няма газ и неискам ,,, даде ми разход 5.7л/100 с 130 км скорост. доста е запазена , няма ръжда и е на 107 000 км . незнам дали ще мога да мина ТЮФ тук , но ско немине мисля да си взема някое поло Н6 или голфче...

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Нед 02 сеп 2012 13:21

Щом си я взел от там, вероятно до неотдавна е имала техн. преглед. Не виждам защо да не може.

Потребителски аватар
joro_dexter
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joro_dexter » Нед 02 сеп 2012 13:28

до април 2012 е имала. а и прди да я купя са и правили ремонт по ходовата част за 584 евро. и е като нова. ;) но нещо несъм любител на опел, досега сум карал само голфове ... ааа имах и едно венто eusa
Малко се отплеснах. Та като цяло много ме притесняват тези бг номера, мамка му . Искам всичко да ми е легално и законно , но още незнам добре езика , а и незнам къде и как се взимат австрийските номера,колко е застраховката и т. н. :drinking:

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Нед 02 сеп 2012 13:31

Haralampi написа:Щом си я взел от там, вероятно до неотдавна е имала техн. преглед. Не виждам защо да не може.

Щото основно все още хората си продават по-старите коли като видят, че няма как да минат следващия преглед, респ. ще им струва луди пари. Съответно са склонни да отстъпват много от цената, защото такива коли са практически непродаваеми в страната, а таксата да ти я вземат в моргата е повече от 300 евро май...и идваме ние :Mr Green Fun Но се отнесохме от темата...

Ето един произволно избран онлайн калкулатор за ГО:

https://durchblicker.at/akooe-autoversi ... h/fahrzeug

Има доста данни за попълване обаче...

Потребителски аватар
joro_dexter
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joro_dexter » Нед 02 сеп 2012 13:56

:shock супер. благодаря .... :bowdown сега ще опитам да го попълня. :Mr Green Fun

Върни се в “Пътеводител”