с този калкулатор ми излиза € 361,21
Halbjährlich
струва ми се , че не е много. само неразбрах това заедно с табелите ли е?
С бг номера в Австрия???
- joro_dexter
- Автомобил:
- Двигател:
- Haralampi
- Автомобил: VW Golf 4 - 2002
- Двигател: 1.6 16V - AZD
Re: С бг номера в Австрия???
icoico написа:Haralampi написа:Щом си я взел от там, вероятно до неотдавна е имала техн. преглед. Не виждам защо да не може.
Щото основно все още хората си продават по-старите коли като видят, че няма как да минат следващия преглед, респ. ще им струва луди пари. Съответно са склонни да отстъпват много от цената, защото такива коли са практически непродаваеми в страната, а таксата да ти я вземат в моргата е повече от 300 евро май...и идваме ниеНо се отнесохме от темата...
Това са свободни теории и гадане. Немалко хора из Австрия и Германия не чакат колата да не може да мине технически за да я продадат. Кола над 5-6 години се счита стара... знаеш го добре

И все пак шансовете да е по-годна да мине технически от кола купена от БГ са според мен по-високи

joro_dexter написа:с този калкулатор ми излиза € 361,21
Halbjährlich
струва ми се , че не е много. само неразбрах това заедно с табелите ли е?
Този калкулатор е за застраховка колега,... табелите са отделно. Данъкът също.
- joro_dexter
- Автомобил:
- Двигател:
уаоо, ясно . благодаря. а някаква ориентировачна цена за данак и табели знаете ли ?
- Чудомир
- Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
- Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES
Колега, с най-добри помисли те съветвам да се научиш да четеш немски и да търсиш сам...а не да лежиш на тая кълка, че някой от БГ ще ти светне лампата (изключвам факта, че тука пишат и няколко иностранници, включително и аз)...Макар че не е лошо да държиш по едно ухо "от другата страна на вратата"
От личен опит ти споделям (тъй или иначе сме си на 4 очи
), че ако в БГ повечето инфо може да си го набереш от приятели и познати, то на запад трябва да си го набавиш сам. Тази промяна в мисленето не е лесна и доста хора не успяват с тази задача. Пиша го (пак, щото и друг път съм го писал), защото пак имах таман 2 случая по тая тема от изминалата седмица.
Та по твоя въпрос: Всичко си го пише в интернет, трябва да седнеш да прочетеш - давам ти линкове, чети, аз не съм ги чел. Сума сумарум ми отне под 5 мин. да ти събера инфото...
Данък:
http://www.bmf.gv.at/Steuern/Brgerinfor ... _start.htm
"Табели" (по скоро регистрация за движение):
http://www.kfz-zulassungsstellen.at/kfz ... kosten.php
Специално за Австрия такса NOVA:
http://www.steuermonitor.at/steuerartik ... steuer.htm
И сега ако не почерпиш....

Та по твоя въпрос: Всичко си го пише в интернет, трябва да седнеш да прочетеш - давам ти линкове, чети, аз не съм ги чел. Сума сумарум ми отне под 5 мин. да ти събера инфото...
Данък:
http://www.bmf.gv.at/Steuern/Brgerinfor ... _start.htm
"Табели" (по скоро регистрация за движение):
http://www.kfz-zulassungsstellen.at/kfz ... kosten.php
Специално за Австрия такса NOVA:
http://www.steuermonitor.at/steuerartik ... steuer.htm
И сега ако не почерпиш....

- joro_dexter
- Автомобил:
- Двигател:
), че ако в БГ повечето инфо може да си го набереш от приятели и познати, то на запад трябва да си го набавиш сам. Тази промяна в мисленето не е лесна и доста хора не успяват с тази задача. Пиша го (пак, щото и друг път съм го писал), защото пак имах таман 2 случая по тая тема от изминалата седмица.
Колега абсолютно съм съгласен с теб !!!
То в българия неможеш да разчиташ на хората , а тук е с хиляди пъти по зле. Австрийците са 100пути по любезни и готови да ти помогнат отколкото българите тук .
Долан нация сме ,ама..... това е една дълга тема...
Та, сърдечно ти благодаря за инфото, сега ще го погледна, а като си стъпя малко на краката не е изключено и да се видим да почерпя .
П.п. Дано с времето не се превърна и аз в поредния алчен нещастниг зад граница, който като чуе за българи го втриса ток !!!!! Но немисля , че някога ще откажа помощ ако ми е по силите.
Поздрави от студена Австрия. хихи

Колега абсолютно съм съгласен с теб !!!

Та, сърдечно ти благодаря за инфото, сега ще го погледна, а като си стъпя малко на краката не е изключено и да се видим да почерпя .

П.п. Дано с времето не се превърна и аз в поредния алчен нещастниг зад граница, който като чуе за българи го втриса ток !!!!! Но немисля , че някога ще откажа помощ ако ми е по силите.
Поздрави от студена Австрия. хихи
- joro_dexter
- Автомобил:
- Двигател:

П.п.дано съм разбрал всичко правилно .

НО.. в крайна сметка мога ли да карам с бг номера след като не съм регистриран тук или не ???

- Чудомир
- Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
- Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES
Не ми е ясно след като колата ти ще бъде един вид ре-импортирана дали тогава трябва да плащаш NOVA или не
Трябва да провериш дали erstmals важи и при повторна регистрация на авст. номера на същия автомобил.
Die NOVA wird fällig wenn: ein Pkw, Kombi (auch Wohnmobil) oder Kraftrad in Österreich erstmals zum Verkehr zugelassen wird.
Трябва да провериш дали erstmals важи и при повторна регистрация на авст. номера на същия автомобил.
- Haralampi
- Автомобил: VW Golf 4 - 2002
- Двигател: 1.6 16V - AZD
joro_dexter написа:НО.. в крайна сметка мога ли да карам с бг номера след като не съм регистриран тук или не ???
Кое не разбра?
Чисто легално - можеш докато не спаднеш в категория "постоянно пребиваващ". А за това има няколко критерия - регистрация, работа или просто пребиваване в страната (дори и без регистрация) повече от 180 дни годишно (ако успеят да го докажат).
- joro_dexter
- Автомобил:
- Двигател: