С бг номера в Австрия???

Маршрути, хотели, заведения, проблеми на пътя
Потребителски аватар
joro_dexter
Автомобил:
Двигател:

Re: С бг номера в Австрия???

Мнениеот joro_dexter » Нед 02 сеп 2012 14:07

с този калкулатор ми излиза € 361,21

Halbjährlich

струва ми се , че не е много. само неразбрах това заедно с табелите ли е?

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Нед 02 сеп 2012 14:51

icoico написа:
Haralampi написа:Щом си я взел от там, вероятно до неотдавна е имала техн. преглед. Не виждам защо да не може.

Щото основно все още хората си продават по-старите коли като видят, че няма как да минат следващия преглед, респ. ще им струва луди пари. Съответно са склонни да отстъпват много от цената, защото такива коли са практически непродаваеми в страната, а таксата да ти я вземат в моргата е повече от 300 евро май...и идваме ние :Mr Green Fun Но се отнесохме от темата...

Това са свободни теории и гадане. Немалко хора из Австрия и Германия не чакат колата да не може да мине технически за да я продадат. Кола над 5-6 години се счита стара... знаеш го добре :)
И все пак шансовете да е по-годна да мине технически от кола купена от БГ са според мен по-високи ;) Поне на запад не лекуват изгоряла крушка с махане на катализатора, както е в БГ :lol:

joro_dexter написа:с този калкулатор ми излиза € 361,21
Halbjährlich
струва ми се , че не е много. само неразбрах това заедно с табелите ли е?

Този калкулатор е за застраховка колега,... табелите са отделно. Данъкът също.

Потребителски аватар
joro_dexter
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joro_dexter » Нед 02 сеп 2012 15:20

уаоо, ясно . благодаря. а някаква ориентировачна цена за данак и табели знаете ли ?

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Нед 02 сеп 2012 15:45

Колега, с най-добри помисли те съветвам да се научиш да четеш немски и да търсиш сам...а не да лежиш на тая кълка, че някой от БГ ще ти светне лампата (изключвам факта, че тука пишат и няколко иностранници, включително и аз)...Макар че не е лошо да държиш по едно ухо "от другата страна на вратата"

От личен опит ти споделям (тъй или иначе сме си на 4 очи :mrgreen: ), че ако в БГ повечето инфо може да си го набереш от приятели и познати, то на запад трябва да си го набавиш сам. Тази промяна в мисленето не е лесна и доста хора не успяват с тази задача. Пиша го (пак, щото и друг път съм го писал), защото пак имах таман 2 случая по тая тема от изминалата седмица.

Та по твоя въпрос: Всичко си го пише в интернет, трябва да седнеш да прочетеш - давам ти линкове, чети, аз не съм ги чел. Сума сумарум ми отне под 5 мин. да ти събера инфото...

Данък:
http://www.bmf.gv.at/Steuern/Brgerinfor ... _start.htm
"Табели" (по скоро регистрация за движение):
http://www.kfz-zulassungsstellen.at/kfz ... kosten.php
Специално за Австрия такса NOVA:
http://www.steuermonitor.at/steuerartik ... steuer.htm

И сега ако не почерпиш.... :Mr Green Fun

Потребителски аватар
joro_dexter
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joro_dexter » Нед 02 сеп 2012 17:41

От личен опит ти споделям (тъй или иначе сме си на 4 очи :mrgreen: ), че ако в БГ повечето инфо може да си го набереш от приятели и познати, то на запад трябва да си го набавиш сам. Тази промяна в мисленето не е лесна и доста хора не успяват с тази задача. Пиша го (пак, щото и друг път съм го писал), защото пак имах таман 2 случая по тая тема от изминалата седмица.

Колега абсолютно съм съгласен с теб !!! :да: То в българия неможеш да разчиташ на хората , а тук е с хиляди пъти по зле. Австрийците са 100пути по любезни и готови да ти помогнат отколкото българите тук . :banghead: Долан нация сме ,ама..... това е една дълга тема...
Та, сърдечно ти благодаря за инфото, сега ще го погледна, а като си стъпя малко на краката не е изключено и да се видим да почерпя . :beer
П.п. Дано с времето не се превърна и аз в поредния алчен нещастниг зад граница, който като чуе за българи го втриса ток !!!!! Но немисля , че някога ще откажа помощ ако ми е по силите.
Поздрави от студена Австрия. хихи

Потребителски аватар
joro_dexter
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joro_dexter » Нед 02 сеп 2012 18:08

:banana :bowdown от всичките линкова мога да кажа обобщената информация която ми беше нужна е : застраховката ми е 0.60евро на киловат( а не на конска сила)на месец , а табелите и съпровождащите такси т.е. регистрацията излиза около 200евро . Супер ... heavy metal zork
П.п.дано съм разбрал всичко правилно . :)
НО.. в крайна сметка мога ли да карам с бг номера след като не съм регистриран тук или не ??? :drinking:

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Нед 02 сеп 2012 21:18

Не ми е ясно след като колата ти ще бъде един вид ре-импортирана дали тогава трябва да плащаш NOVA или не
Die NOVA wird fällig wenn: ein Pkw, Kombi (auch Wohnmobil) oder Kraftrad in Österreich erstmals zum Verkehr zugelassen wird.

Трябва да провериш дали erstmals важи и при повторна регистрация на авст. номера на същия автомобил.

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Нед 02 сеп 2012 21:35

joro_dexter написа:НО.. в крайна сметка мога ли да карам с бг номера след като не съм регистриран тук или не ??? :drinking:

Кое не разбра?
Чисто легално - можеш докато не спаднеш в категория "постоянно пребиваващ". А за това има няколко критерия - регистрация, работа или просто пребиваване в страната (дори и без регистрация) повече от 180 дни годишно (ако успеят да го докажат).

Потребителски аватар
joro_dexter
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joro_dexter » Нед 02 сеп 2012 22:11

:да: Ок. Значи днес се сдобих с много ценна информация благодарение на вас!!! :applause: Благодаря ! :beer :обичам ви

Върни се в “Пътеводител”