Последно,промениха ли закона за Дневните светлини?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Supawiza
Автомобил:
Двигател:

Re: Последно,промениха ли закона за Дневните светлини?

Мнениеот Supawiza » Пет 07 сеп 2012 15:08

Haralampi написа:Не е по темата, но имам някакви бегли спомени от закона, че различен цвят от основния трябва да бъде вписан в талона, ако е над Х % от общата площ на автомобила.... :?:

Т.е. ако имаш фирмени лепенки - очевидно не, но ако имаш врата или капак с различен цвят - трябва да е вписано.

Няма такова нещо.
Ще ти дам жокер разгледай -> Глава трета от ЗДвП-ПЪТНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА
Значи ако тръгнат да се заяждат дори и за стикерите на клуба или някакви лепенки могат да ни направят проблеми.

Потребителски аватар
Apokaliptiko
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1998 AFN

Мнениеот Apokaliptiko » Пет 07 сеп 2012 19:52

Вижте какво сега,аз имах предвид DRL Philips,LED и т.н.То малко стана..........друга тема,но какво и да е.Извинявам се предварително,че не съм се обосновал точно.А на колегите по горе /с изключение на Supаwiza/ искам да кажа,че колата може да бъде спряна от движение,даже и от това,че караш с по голям размер гуми и джанти от даденият от производителят размер.

Потребителски аватар
eminem94
Автомобил: Audi A4 B5 Avant
Двигател: AVG
Контакти:

Мнениеот eminem94 » Нед 09 сеп 2012 8:51

Хора престанете да мислите за разхода на гориво .... Това може да ви спаси живота ... Онзи ден пътувах от София към Севлиево и тръгнах в 21 от София .По магистралата 70 % от колите зад мне,пред мен и тнт караха на дълги .Като се качих на пътя за Варна,там стана интересното ...Карах на Къси + Дневни+ Фаровете за мъгла + Дългите(от време на време),защото не се вижда нищо (най-вероятно ще инсталирам някакви по-силни светлини и нови фарове,но до тогава проблема си остава (не съм карал на дълги с-у другите коли).Там вече 90 % от колите дори не си направиха труда да си изгасят дългите,или пък ги изгасят и преди да се разминем ги пускат отново ...Такаче не смятайте живота си в милилитри гориво ;)

Потребителски аватар
Благовест
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN

Мнениеот Благовест » Нед 09 сеп 2012 9:07

Колега,поста ти е неуместен!След като ти говориш за вечер,а тук през деня...Нима заслепяването не е по-опасно!?
Нямам намерение да ми "вадите" очите с прожектори!"Не си правили труда да гасят дългите..."-без коментар. :beat_butt2 Явно идиотите са проспали уроците-Как се борави с дълги вечер!
Късите през деня не спасяват живот!
За дневните съм съгласен,да ги има като искат светлини!Обаче понеже е енергоспестяващ вариянт и не им се харесва много много... death

ЕДИТ:Да де,за това говорим! :beer

Последна промяна от Благовест на Нед 09 сеп 2012 12:05, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
eminem94
Автомобил: Audi A4 B5 Avant
Двигател: AVG
Контакти:

Мнениеот eminem94 » Нед 09 сеп 2012 12:01

Колега,не искам да влизам в някакви спорове,но понякога дългите засляпяват и през деня ...От както приеха закона много хора карат на Дълги през деня ... Което според мен не трябва да се допуска ...

Потребителски аватар
pepi_iliev
Автомобил: Seat Ibiza 1.9 TDI 2000
Двигател: AGR

Мнениеот pepi_iliev » Нед 09 сеп 2012 12:11

Хич не заслепяват. Кадитата (такситата в София) от няколко години карат през деня с дълги, с намален интензитет, пък до сега на никой не пречеха. :)

Потребителски аватар
offside
Автомобил: Passat B5 1997
Двигател: 1.8 20v ADR

Мнениеот offside » Нед 09 сеп 2012 13:56

eminem94 написа:... Това може да ви спаси живота ...

Най-много да се натресеш на някого, защото няма трети стоп и габаритите и стоповета са му на една секция. Много е досадно през деня когато едвам се забелязва разликата в стоп и габарит на някои коли. Естествено този проблем е при по-старите автомобили, но в България те преобладават по пътищата. По повод намалени дълги, никога до сега не са ме заслепявали през деня, а доста коли съм разминавал с такива. :)
Поздрави!

Петър Петров
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Петър Петров » Пон 10 сеп 2012 22:30

Най-много да се натресеш на някого, защото няма трети стоп и габаритите и стоповета са му на една секция. Много е досадно през деня когато едвам се забелязва разликата в стоп и габарит на някои коли
Като караш и блееш е досадно! Демек ти писва да гледаш какво става с колите около теб...и ако не видиш, че спирам, едва ли не, аз ще съм ти виновен?!? Ми ходи пеша и не гледай дали колите спират или просто им светят габаритите, АМАН!!!
Карам си пасатко на къси и не ме интересува колко 7 милиграма ще вдигне разхода и колко еди какво си! Може да има полза, може и да няма, ама със сигурност няма да има полза ако на останалите им е "досадно" да наблюдават движението, които за жалост хич не са малко...ненаблюдаващите де :beer

Потребителски аватар
offside
Автомобил: Passat B5 1997
Двигател: 1.8 20v ADR

Мнениеот offside » Пон 10 сеп 2012 23:44

Не е до блеене колега, слънцето много спомага да не се видят мижавите стопчета на някоя жигулка примерно. Седни на някоя спирка в един хубав и ярък слънчев ден, близо до оживено кръстовище и само наблюдавай околните коли кое как е. Тогава ще разбереш за какво говоря. Да не говорим за напрегнатото движение в столицата, където постоянно трябва да се престрояваш и очите да са навсякъде, супер лесно е да пропуснеш смяната на слабата с мъничко по-силна светлинка на стоповете на жигулката пред теб и след което да я подпреш. Иначе за карането, да и аз си го карам (пасата) на къси(не че имам голям избор), но си оставам привърженик на идеята, фаровете да са задължителни само извън населените места.
Поздрави!

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Вто 11 сеп 2012 10:50

Тия дето постоянно повтарят да не мислим за разхода да сметнат тия 100грама по всичките коли в България, които са в движение и да го умножат по 365. После се замислете дали 100грама на всеки автомобил няма да се отразят на нещо малко по-глобално.

Потребителски аватар
dlug
Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
Двигател: AVB

Мнениеот dlug » Вто 11 сеп 2012 12:33

radi_nrj написа:....

Най-после някой малко по-задълбочено мислещ. Браво. Направо ми писна да чета "като нямате пари-ходете пеша" Аз може да имам много пари и пак да ходя пеша. В случая съм с колело, защото ми харесва, защото не се бутам в задръствания, стигам по-бързо и не замърсявам излишно природата. Когато ми се налага съм с кола. Което в никакъв случай не пречи да искам да се движа по-икономично.
По въпроса за стоповете и задните габарити-и мен ужасно ме дразни тоя пред мен да свети така, че само след 3 минутна концентарация да разбера габарит ли е или стоп. Да не говорим че засичам много олигофрени, които са пуснали и светлината за мъгла :screwy В п ъти по-добре е да светят само дневни светлини отпред, а отзад през денят да не свети нищо.

Потребителски аватар
rexpitbul
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rexpitbul » Вто 11 сеп 2012 12:44

DRL ли било тва ?!?! Аз се чудя кви са тия дето постоянно карат на дълги и ми бъркат в очите намалени-ненамалени пак дразнят, то фара като е насочен да свети на далече май трябва да ги намалите със 70% не с 30%
Отделно, Да! Как се разбира, че не са дълги, а някакво си дрл при положение, че светят дългите, а не късите, както пише в закона? Дълги знаеме кога се пускат и това, че са намалени с 30% или 50% не значи, че не са включени дълги светлини(особено при двусекционни фарове си личи).

radi_nrj написа:Тия дето постоянно повтарят да не мислим за разхода да сметнат тия 100грама по всичките коли в България, които са в движение и да го умножат по 365. После се замислете дали 100грама на всеки автомобил няма да се отразят на нещо малко по-глобално.

Именно поради тези причини в доста държави вече не се кара целогодишно с включени фарове, а само за зимния сезон, хората си мислят за природата. :да:

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Вто 11 сеп 2012 13:48

в последно време на равни интервали тази тема се възражда с едни и същи въпроси и отговори (вкл и глупости).
Конкретно: промяна в закона за сега няма. За останалото :търсачкаа

Потребителски аватар
MK4
Автомобил: Seat Leon
Двигател: ARY 2003

Мнениеот MK4 » Вто 11 сеп 2012 15:58

Аз не мога да разбера какъв е проблема да карате на къси, вместо добавянето на всякакъв вид цигански лампички и диодчета. И аз съм с ксенон на късите и какво, да не би нещо да се изхаби или да се протрие.... :dontknow:

Потребителски аватар
dlug
Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
Двигател: AVB

Мнениеот dlug » Вто 11 сеп 2012 16:19

rexpitbul написа:DRL ли било тва ?!?! Аз се чудя кви са тия дето постоянно карат на дълги и ми бъркат в очите намалени-ненамалени пак дразнят, то фара като е насочен да свети на далече май трябва да ги намалите със 70% не с 30%
...

Ти досега не разбра ли, че дългите са намалени със 70%, с други думи казано светят на 30% от мощността си. Аз съм от тия, дето постоянно ти бъркат в очите. Само че и аз се движа по пътищата и тия съединители, дето карат на намалени дълги и аз ги виждам. Интересно защо на мен не ми бъркат в очите?? Дори напротив-много по-лесно се забелязват. Много повече ме дразнят тези, които са с ксенон на рефлекторен фар. Те заслепяват някоко пъти повече, ама нали светят на къси, значи са ОК.
Пълни глупости

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”