Последно,промениха ли закона за Дневните светлини?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Re: Последно,промениха ли закона за Дневните светлини?

Мнениеот radi_nrj » Вто 11 сеп 2012 16:27

MK4 написа:Аз не мога да разбера какъв е проблема да карате на къси, вместо добавянето на всякакъв вид цигански лампички и диодчета. И аз съм с ксенон на късите и какво, да не би нещо да се изхаби или да се протрие.... :dontknow:

Аз скоро ще се оборудвам с LED DRL на Philips и с 7W ще светя достатъчно, че да ме виждат, а ти с 70W. Ще се включват самички като запаля колата и няма да има опасност да забравя да ги включа.

Потребителски аватар
rexpitbul
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rexpitbul » Вто 11 сеп 2012 16:36

dlug написа:
rexpitbul написа:DRL ли било тва ?!?! Аз се чудя кви са тия дето постоянно карат на дълги и ми бъркат в очите намалени-ненамалени пак дразнят, то фара като е насочен да свети на далече май трябва да ги намалите със 70% не с 30%
...

Ти досега не разбра ли, че дългите са намалени със 70%, с други думи казано светят на 30% от мощността си. Аз съм от тия, дето постоянно ти бъркат в очите. Само че и аз се движа по пътищата и тия съединители, дето карат на намалени дълги и аз ги виждам. Интересно защо на мен не ми бъркат в очите?? Дори напротив-много по-лесно се забелязват. Много повече ме дразнят тези, които са с ксенон на рефлекторен фар. Те заслепяват някоко пъти повече, ама нали светят на къси, значи са ОК.
Пълни глупости

Ми може да не съм попадал на ДРЛ а на постоянно каращи си на дълги mhihi
Отделно си разсъждавам, как ще обясните тва на органите на реда, както е питал и един колега преди мен. Светят дългите - за полицайте и катаджиите, пък и за мене са си включени дълги, а може би и за още много хора като мене дето не знаят що е то ДРЛ

dlug написа:
rexpitbul написа:DRL ли било тва ?!?! Аз се чудя кви са тия дето постоянно карат на дълги и ми бъркат в очите намалени-ненамалени пак дразнят, то фара като е насочен да свети на далече май трябва да ги намалите със 70% не с 30%
...

Ти досега не разбра ли, че дългите са намалени със 70%, с други думи казано светят на 30% от мощността си.

FELIPE написа: Аз тези дни ще слагам DRL с редуцирани на 30% дълги,...

От темата разбрах, че са намалени 30% , грешката е моя :)

Край, докато няма контрол всеки ще си кара както иска и може. :олелеее И дим да ме няма ...

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Вто 11 сеп 2012 17:11

Кво не им харесвате на намалените дълги, аз макар че не съм с такива!
Късите дразнят много повече, особено ако са нерегулирани!
Забележете Кадитата, или Ауди някое, те са с намалени дълги, но се забелязват достатъчно добре, но без да заслепяват!

Също доста дразнещо е да свети габарит отзад, може би трябва да се обърне някакво внимание и на това, в закона пише КЪСИ, не пише нищо за габарити, това не значи, че са забранени разбира се, но много по добре се забелязва светването на стоповете през деня ако не свети габарита! И не ми говорете, че не гледам автомобила отпред, или не съм концентриран, понякога става въпрос за части от секундата в която е нужно да разбереш какво свети- стоп или габарит!

Аз затова си направих да светят само късите, поне и да ме изчаластри някои отзад да знам, че нямам косвена вина с това, че карам с габарити и без трети стоп!

Потребителски аватар
rexpitbul
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rexpitbul » Вто 11 сеп 2012 17:26

ivo_555 написа:Кво не им харесвате на намалените дълги, аз макар че не съм с такива!
Забележете Кадитата, или Ауди някое, те са с намалени дълги, но се забелязват достатъчно добре, но без да заслепяват!

Също доста дразнещо е да свети габарит отзад, може би трябва да се обърне някакво внимание и на това, в закона пише КЪСИ, не пише нищо за габарити, това не значи, че са забранени разбира се, но много по добре се забелязва светването на стоповете през деня ако не свети габарита! И не ми говорете, че не гледам автомобила отпред, или не съм концентриран, понякога става въпрос за части от секундата в която е нужно да разбереш какво свети- стоп или габарит!

Аз затова си направих да светят само късите, поне и да ме изчаластри някои отзад да знам, че нямам косвена вина с това, че карам с габарити и без трети стоп!

Не знам дали да свети габарит или не, но за някой автомобили, който габарита и стопа им е на една крушка и си се унесъл да караш найстина не се усеща някой път когато светкат стоповете

Потребителски аватар
FELIPE
Автомобил: VW Bora 2002
Двигател: ASZ

Мнениеот FELIPE » Вто 11 сеп 2012 17:38

Край, докато няма контрол всеки ще си кара както иска и може. :олелеее И дим да ме няма ...

Мммм... не,не докато няма контрол,а докато не се дефинира точно и ясно понятието "светлини за движение през деня",защото в цял един континент(Америка) "светлини за движение през деня" са именно намалените дълги,такива са и при доста автомобили фабрично на движение в България.
Иначе много ясно,че всеки ще бяга от стандартната комбинация-къси+де що има лампичка и всеки ще намира различен начин да се пребори с това малоумно решение(нямам нищо против движението на фарове извън града,но в рамките му :banghead: ).

Потребителски аватар
Благовест
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN

Мнениеот Благовест » Вто 11 сеп 2012 17:55

FELIPE написа:

(нямам нищо против движението на фарове извън града,но в рамките му :banghead: ).

Че и извън града...Това,че някои имат проблеми със зрителните органи не е наш проблем!Наш проблем е,че тези индивиди се движат по потъщата!По магистрала за к`ъв ч*п са тези фарове,има си лента за изпреварване...До сега как всички виждаха без фарове лятото,приеха закона-"еее,браво!".Кво му е "Бравото" да се чудим кво да закичим по бронята,щото сме смятали живота в милилитри гориво... :не: :screwy И понеже има вариянти,които нямат разходи чичко полицай ще ми иска един тон макини за това,че съм изряден от първия ден,а именно-"С включени светлини за движение през деня"(не виждам алинея за фабрични или не)...Обаче моята дума срещу тяхната,майната му ще се разправяме някак си...
Не се притеснявайте всяко чудо за три дни :да: Понеже всеки остроумничи с хЕвропата,нека не се дават само примери с държави,в които фаровете са задължителни,ами и в такива,в които не са!Че някои дори я отменят тази дивотия,но нали живеем на друга планета :да:

Потребителски аватар
Милослав
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Милослав » Сря 12 сеп 2012 12:11

Аз само не разбирам защо се дърпате от това да ПОДОБРИМ видимостта си на пътя.
То и едно време жигите нямаха клима, ама се караха. Дай да седим на едно място, аз мисля че светлините са хубаво нещо за през деня ....

Потребителски аватар
offside
Автомобил: Passat B5 1997
Двигател: 1.8 20v ADR

Мнениеот offside » Сря 12 сеп 2012 14:38

Колега, "дърпаме" се, защото ни задължават да правим нещо недоказано по отношение подобряване видимостта и намаляване на ПТП-тата в страната. Както беше споменато, някои големи държави дори вече са я отмени тая глупост, защото се е доказала като безмислена, даже вредяща в някои аспекти. Но ние никога не сме могли да се учим от опита на останалите и да извличаме най-доброто от техните грешки, даже напротив, решаваме да ги потвърдим и докажем, но за съжаление всичко е за сметка на обикновения човек, за когото никой не мисли, а само симулира, че го прави уж за него.
Поздрави!

Потребителски аватар
Милослав
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Милослав » Сря 12 сеп 2012 21:38

Изненадан съм, кои са тези държави?

Логично ако помислим, какво коства карането на фарове?
Нищо.
Логично ако помислим, ако си с пуснати фарове, виждаш ли се повече?
Да.

Затова ми е чудно. Кои са държавите?

Потребителски аватар
Благовест
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN

Мнениеот Благовест » Сря 12 сеп 2012 22:27

Австрия го отмени.
Германия е препоръчително,но не задължително.Нека не изброяваме целия ЕС mhihi
Скандинавието е друга бира...
На ясно време какво да се вижда?В началото когато имаше гратисен период,нарочно се заглеждах как се вижда в далечината автомобил с къси и без-еми все тая!То няма намалена видимост,за да са нужни!От ясно по-ясно време.
Колегите вече обясниха за задните стопове.Идеята на фаровете е да се виждаме вечер,а не да светим в 40 градусова жега!С фарове без фарове катастрофите не намалят,всеки ден четем за скочили в канавки,преобърнати по тавани,блъснати на пешеходни пътеки...
200-300 мл/100 повече,ама днеска толкова,утре пак и накрая кво-хората светят за тоя дето клати гората!От самото начало си казах,че няма да участвам в този цирк и сложих дневни светлини...може да е накичено,кой каквото да си мисли,но 200 Вата аз няма да горя!Крушки да сменяме,през 3 месеца да търкаме стъклата на фаровете,айде мерси!
Отделно сега се вижда,че никой не го е еня за другите,никой не мисли за отсрещния и всичко е мазало!Масово се кара на халогени :screwy Днеска един бемеведжия светнал всичко що може death Ами ако в заслепяването от 2,3,4 секунди отнеса пешеходец,щото ония е идиот?А защо не им пишат актове на такива... :deal :dummy: Карат на дълги...Единия фар свети както трябва,другия в небесата и то говорим за къси и ми вади очите.Някой май е спестил на ГТП да ги провери тези работи...Ама и самите водачи са мундари!Не му стига явно сивото да види къде му свети фара,не вярвам да не е карал вечер,за да не види къде му е снопа светлина.Да му светне в празната тиква-"Чакай бре,има и насрещно движещи се".С фар без фар,изгоряло там нещо-давай дългите,закво да я сменям тая крушка :screwy
Та с една дума сътвориха една голяма глупост типично за герберите!

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Чет 13 сеп 2012 0:11

eminem94 написа:Карах на Къси + Дневни+ Фаровете за мъгла + Дългите

От такива келеши като теб ми е писнало!
Ти малоумен ли си или не разбираш за какво са фаровете за мъгла и тн?
Като не виждаш, отиди на очен лекар!
Нямаш ли малко акъл, да разбереш че заслепяваш?
Такива като теб ми идва да ги спря и да им завра фаровете за мъгла да не казвам къде......

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пет 14 сеп 2012 16:26

не ви ли е ясно, че всичко е заради 50-те лева глоба. Ако някоя дупетатска кратуна се беше замислила наистина за ползите и минусите на дневните светлини, най-малкото щяха да въведат кратки, ясни и строги изисвания за тях /въпреки, че самата идея е глупава според мен/. В момента е ясно едно, трябва да светиш и да 'арчиш тунджа ... ма що и как няма никакво значение. 100 човека днес да ощават, са си 5 бона. А вие се изпокарайте да се убеждавате и упреквате кой прав, кой крив. Положението е анархия, няма ясни закони, кой както може така кара, много ясно, тук всеки е прав, тва е българия, защо сравнявате с Европа :)

golf_td
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golf_td » Пет 14 сеп 2012 16:43

пресен случай от вчера - карам без светлини през деня, но всичко останало изрядно, размина ми се със забележка само,но оттук нататък няма да забравям (поне се надявам) , аз също съм против светлините през деня или поне не и в градски условия, скоростта се предполага , че трябва да е ниска - тогава за какво са ти тези светлини, всеки ще има време за реакция ако кара нормално, ако караш като луд и 100 фара да накичиш все тая.За извънградско е по-добре , даже аз си карам и лятото редовно на фарове още преди да се приеме този закон, тъй като там си е опасно и по натоварените пътища от и за морето , но иначе няма логика и градско.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Пет 14 сеп 2012 17:10

Какъв закон още очаквате да излезе? :gruebel
http://www.rta.government.bg/n_uredba/p ... 87rev1.pdf

Тва е за производители :idea: Тоест нас ни интересува доколкото дневните светлини трябва да са сертифицирани за употреба в ЕС. Как ЕС възнамерява да се справи с бай китаец, който произвежда стока с всякакъв вид букви/цифри/печати/кодове, каквито му поискаш...нямам представа... :Mr Green Fun

Потребителски аватар
chinadracon
Автомобил: VW Golf MK4
Двигател: AKL 1999
Контакти:

Мнениеот chinadracon » Вто 18 сеп 2012 10:00

rexpitbul написа:
ivo_555 написа:Кво не им харесвате на намалените дълги, аз макар че не съм с такива!

Не знам дали да свети габарит или не, но за някой автомобили, който габарита и стопа им е на една крушка и си се унесъл да караш найстина не се усеща някой път когато светкат стоповете

Е то затова се слага и трети стоп на задното стъкло. Друг е въпроса с по-старите коли, които нямат такъв, тогава наистина малко кофти става понякога, и аз съм се подлъгвал...

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”