Пасат Б3 механизъм ръчно стъкло

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
kr1s0
Автомобил:
Двигател:

Пасат Б3 механизъм ръчно стъкло

Мнениеот kr1s0 » Сря 19 сеп 2012 9:28

Здравейте колеги,имам проблем с механизма на предното стъкло (ръчен).Проблема е там,че стъклото се движеше доста трудно до вчера.Вчера нещо изпука и стъклото излезе от водача откъм огледалото.Разглобих вратата,развих водача,сложих го в стъклото,но пак едвам успях да го затворя.Днес го разглобих,махнах уплътнението извадих стъклото,развих всички болтчета и свалих механизма в мен да го разгледам.Видимо нито един пластмасов водач не е счупен.Само на един там ,където има метална щипка му е счупена пластмасата,но това не му пречи да се движи по улея си.Гресирах обилно навсякъде,сглобих го,сложих стъклото и резултата е ,че прозореца се сваля перфектно надолу,вдигането нагоре до 2/3 е перфектно,но идва един момент ,в който прозореца се накланя отново към огледалото и ако продължа да въртя е много трудоемко,но прозореца се вдига.Мине ли този критичен момент с прибирането на прозореца догоре пак се вдига нормално.Мисълта ми е пропускам ли нещо свързано с дефектирането на механизма ?

Всичко,което огледах беше здраво и не даваше индикация,че има проблем докато беше свален.. death

Пробвах с търсачката да търся,но за ръчен механизъм нямаше тема с подобен на моя проблем.Благодаря предварително :да:

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Re: Механизъм ръчно стъкло Пасат Б3

Мнениеот К.Одаджийски » Сря 19 сеп 2012 9:41

Значи според мен за да се криви стъклото към предния водач или е хлабав болта ограден с жълто или там където е стрелката на пластмасовия водач му е паднала частта която води по металната шина. Друг вариант няма. Просто не успях да намеря снимка на самия водач за да обясня за какво става въпрос, но ако намеря един ще го снимам, мисля че имах някъде в колата резервен.
Изображение

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Мнениеот pas1.8mi » Сря 19 сеп 2012 10:54

Не си огледал добре!На долната релса има една пластмасова щипка.Намира се в края към ключалката(не към пантите на вратата).На цвят е нещо като розово-червено.Точно тя определя да не се накланя стъклото!

Потребителски аватар
kr1s0
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kr1s0 » Сря 19 сеп 2012 20:39

ако говориш за тази пластмаса,която държи прозореца да се движи само нагоре без да се накланя я имам.даже я свалих,поставих я в релсата,която е за вертикално издигане и си е там :roll:

ще покажа с червено е този водач,за който говоря и пластамасата е нарисувана с лилаво.за това говоря аз ,че го имам и е здраво

0cfa5c51a0b29abe.jpg

Потребителски аватар
pas1.8mi

Мнениеот pas1.8mi » Сря 19 сеп 2012 20:46

Да,точно за това говорех и аз!Обаче пък казваш,че е здраво...

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт

Мнениеот К.Одаджийски » Сря 19 сеп 2012 23:04

Изображение
Тука му е метална щипка на тая снимка, убавиня

Потребителски аватар
kr1s0
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kr1s0 » Сря 19 сеп 2012 23:22

Беше счупена само горната част където съм посочен на единия плъзгач.Точно над мястото,където металната щипка минава.
Но това не пречи по никакъв начин на свалянето или вдигането.Не знам и аз какво да правя,за да не се мести това стъкло :screwy
Прикачени файлове
Copy of 3A08037461B.JPG

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт

Мнениеот К.Одаджийски » Сря 19 сеп 2012 23:35

Значи щом не е водача отзад, не е разхлабен и задния болт, който съм оградил на първата снимка има още един вариант, който на мен ми се случи преди време. Стъклото излизаше от шината в която стои. Нещо се беше разхлабила гумата и при няколко вдигания и сваляния стъклото изпадаше до механизма. Виж свали кората на вратата и вдигай и сваляй стъклото така, при всички случаи ще си проличи къде е проблема.

Потребителски аватар
kr1s0
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kr1s0 » Чет 20 сеп 2012 8:42

Тя кората е свалена от вчера.Не я затварям,за да оправя нещата,защото иначе няма да ме гложи :lol:
Ако имам време днес ще наснимам процеса и какво се случва със стъклото в този критичния момент точно. :да:

Потребителски аватар
Dpop
Автомобил: VW
Двигател:

Мнениеот Dpop » Чет 20 сеп 2012 10:00

Същата история в по-ново време, моята беше преди около 4-5 г. Стъкло ми при затваряне се накланяше към огледалото, заради което се налагаше да му помагам с другата ръка. Дори няколко пъти водача с рамото се измъкваше от релсата. Тези пластмасови водачи(на снимката са в син цвят и са защипани с метална скоба) се износват( :) нормално е за толкова години търкане), по мои наблюдения единия повече. При мен нямаше отчупено, а само пукнатина, но явно е достатъчно. Взех наколко бройки от пасат при бате Тони, едната се оказа в добро състояние и нещата заспаха.

Потребителски аватар
kr1s0
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kr1s0 » Съб 22 сеп 2012 0:09

Дали ще има такива водачи по магазините или да не се залавям с такава задача ? :roll:

Потребителски аватар
pas1.8mi

Мнениеот pas1.8mi » Съб 22 сеп 2012 7:31

kr1s0 написа:Дали ще има такива водачи по магазините или да не се залавям с такава задача ? :roll:

Питай в Аутофар(Люлин)!

Потребителски аватар
kr1s0
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kr1s0 » Съб 22 сеп 2012 15:07

Аутоплюс нямат,ще потърся в този ,който каза.Ако няма никъде ще търся втора употреба механизъм и това е..

Потребителски аватар
kr1s0
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kr1s0 » Нед 23 сеп 2012 18:37

Колеги днес огледах механизма ,и се оказа,че единия водач ,на който щипката е счупена е виновен за всичко това.До половината се вдига прозореца,но когато застане в тази критична точка (когато прозореца се изкривява) точно там механизма се изкълчва целия,заради тази пластмаса,която е счупена и не държи щипката.. :banghead:
Малко е трудно за разбиране от текста,затова направих снимки,за да се добие представа.Продължавам търсенето на механизъм,или по-добре водач,защото пасатите на част са или с ел.стъкла или са продадени механизмите.Ако някой има останал механизъм да взема водача само ще се радвам.

Изображение
Изображение

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт

Мнениеот К.Одаджийски » Нед 23 сеп 2012 19:18

Тия неща трябва да ги има и нови в магазините, а и те са еднакви за механичните и ел механизмите, там разликите са само в моторчето и дръжката. Все ще се намери някъде механизъм от ел стъкла с изяден гребен, но пък със здрави водачи.

Върни се в “Passat”