Дилема относно отоплителен уред - радиатор или конвектор?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Re: Дилема относно отоплителен уред - радиатор или конвектор.

Мнениеот MMX » Чет 20 сеп 2012 9:42

KirilGeorgiev написа:Аз съм супер доволен от АДАКСА па кой каквото иска да обяснява 110квадрата 4-конвектора настроени на 20-22гр най голямата сметка зимата ми е 350лв

Добре, но с 2-3 климатика сметката ти можеше да е 200лв, а не 350.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Чет 20 сеп 2012 9:46

MMX написа:
KirilGeorgiev написа:Аз съм супер доволен от АДАКСА па кой каквото иска да обяснява 110квадрата 4-конвектора настроени на 20-22гр най голямата сметка зимата ми е 350лв

Добре, но с 2-3 климатика сметката ти можеше да е 200лв, а не 350.

Може,ама трябва да се бръкне поне 4500лв за тези 3 климатика дето ще го топлят за 200лв че ако са от тия по 700лв бройката има да чакаш сметка от 200лв зимата mhihi

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Чет 20 сеп 2012 19:16

А ако беше взел духалки за по 50 лв те ти 200 лв за 4 уреда и пак толкова сметка.Не се лъжете такива сметки се получават от изолация,дограма комшии и т н ,не пренаписвайте физичните закони :D В тоя ред на мисли ако метнеш едни 50к лв за фотоволтаици сметката ти ще бъде 0 лв тогава как ще погледнете на цената от 4500 лв за 4 климатика а.Махнете капаците от очите и огледайте от всички страни не кано коне с капаци.

KirilGeorgiev
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KirilGeorgiev » Чет 20 сеп 2012 19:23

Сърбам още попарата на един прехвален климатик за доста пари дето загрява колкото да не му е студено на него mhihi

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Чет 20 сеп 2012 20:00

В повечето случай проблема е в предклиматичното устройство - ако е наистина качествен.Я неправилно оразмерение я неправилна експлоатация и т.н

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Пет 21 сеп 2012 9:35

За мен ефекта е в бързото стопляне на стаята. Не желая докато не съм вкъщи да имам непрекъснат разход на ток, който ще покрива загуби през прозорците (все още няма такива дограми с 0-ви загуби), външни стени, стени към неотопляеми помещения, стени , под, таван към съседи . Аз предпочитам да се прибера и да си включа терморегулируем отоплител не 600W, a 6kW примерно и да стопли стаята за 15мин.
Това не е удачно за там където постоянно има хора. За такива помещения най-подходящи са ДОБРЕнаправени акумулиращи печки, така популярни преди години, но бяха изхвърлени от вашите баби и дядовци като станаха модерни хора :mrgreen: . Много на сметка е нощната енергия, ако умее човек да я ползва.

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Пет 21 сеп 2012 10:06

milmar написа:За такива помещения най-подходящи са ДОБРЕнаправени акумулиращи печки, така популярни преди години, но бяха изхвърлени от вашите баби и дядовци като станаха модерни хора :mrgreen: . Много на сметка е нощната енергия, ако умее човек да я ползва.

И колко е много на сметка - поглеждал ли си цените? Ако не се бъркам - 14ст нощна, 18 дневна. Да беше 2-3 пъти разлика да се надяваш на акумулиращи печки. Отделно че искаха да ги изравняват.

Потребителски аватар
mely
Двигател:

Мнениеот mely » Пет 21 сеп 2012 10:44

milmar написа:За мен ефекта е в бързото стопляне на стаята.

Ти си за инфрачервено отопление.Баш като за теб е .Мигновенен ефект.http://www.redwellbulgaria.com/10004691 ... /index.htm Изображение

Наистина топлината еееее.....
Само преди да прочетеш ценовата листа - седни.

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Пет 21 сеп 2012 11:13

MMX написа:.... Ако не се бъркам - 14ст нощна, 18 дневна. Да беше 2-3 пъти разлика ....

Разликата е три пъти според тук -> ЕОН
написаното, ако аз нещо не греша :) .
Няма логика да се изравнят, защото нощната енергия винаги ще е с по-ниска себестойност.

Хм-м, като се добавят и разните допълнителни такси, които са на киловат, разликата май вече няма да е три пъти, просто ще се запази - 6-7 стотинки :? .

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Пет 21 сеп 2012 12:01

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4941511

0.20 срещу 0.14 е изглежда. Не че няма разлика, но няма и 2 пъти.

bg5ko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bg5ko » Съб 27 окт 2012 7:26

използвал съм и маслен радиатор(старичък) и конвектор (стенен на tesy 2500W). И от двата съм доволен. Стаята е 17кв с една външна стана и стара изолация. За да се ползва масления радиатор ефективно е хубаво да му се сложи http://www.te91.com/products_bul.html. С такъв терморегулатор се следи температурата на стаята а не на маслото в радиатора. Съответно уреда трябва да е постоянно пуснат и наистина има голям ефект от това реле. Терморегулатора на радиатора е много неточен, тъй като измерва температурата на маслото. Ако трябва да избирам между конвектор и маслен радиатор. В ранния отоплителен сезон слагам конвектора които не е постоянно пуснат. А когато стане баш студено прехвърлям вече масльонката с този регулатор. Топлината от радиатора е по комфортна

vlado_81
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vlado_81 » Чет 01 ное 2012 14:21

Аз също съм използвал различни варианти за отоплението ( говоря само на ток )- обикновени реотанови печки, духалки всякакви и си мислех, че масления радиатор е най-доброто. Сметките за ток все си бях големички - миналата зима реших, че ще хвърля малко пари и ще си взема нещо по-качествено, което би ми излезнало и по-евтино като разход на ток. Чудех се между конвектори и климатик.Първоначалната инвестиция за климатика беше двойно по-голяма, за разлика от конвекторите. Друг минус беше, че по принцип на работа съм с климатик и адски много ме дразни като ми духа + това и го чувам и т.н. Взех си конвектори на адакс, серия Glamox - това им е най-скъпия модел, но ми беше обяснено, че е и най-икономичния, затова реших да ги взема тях. Равносметката една година по-късно е добра - плащам някъде около 180 лв. за 87кв.м., изолацията на жилището ми е добра.

Потребителски аватар
mely
Двигател:

Мнениеот mely » Чет 01 ное 2012 18:19

Абе вие верно ли се регистрирате в автофорум да напишете с какво се топлите :roll: :roll:

Потребителски аватар
sp_konsulov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sp_konsulov » Пет 02 ное 2012 7:11

Четох, четох и не мога да разбера как един конвектор може да е по-икономичен от друг?! Нали вътре са нагреватели, 2000 Вата са си 2000 Вата при всеки модел, да не би нещо терморегулатора да прави икономии ?
Всичко е реклама. За климатиците е ясно:
http://fujielectric.bg/EN/articledetail ... icleID=121
Ето така може да се икономиса, ама с конвектор не може...
У дома съм с 4 конвектора и 1 климатик.

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Пет 02 ное 2012 9:35

sp_konsulov написа:Четох, четох и не мога да разбера как един конвектор може да е по-икономичен от друг?! .....

Като отделя по-малко топлина, друг начин няма :).

При този тип отопление, колкото повече ел. енергия "вкараш", толкова повече топлина получаваш. Останалото е дизайн, шарка и много приказки :mrgreen: .

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”