Добро утро. От днес вече съм собственик на Ауди А3 2002 131hp кода на двигателя не го знам още.. довечера ще видя. Въпросите са от порядъка на малоумни, но ще питам. По каталог я дават 4.2 извънградско, постижимо ли е? Как става превключването с 6-те скорости, при каква скорост, и при 100-110 на 6-та няма ли да е с малко обороти и съответно, зацапване на геометрията и т.н.? От какво страдат най-често тези двигатели? Как да се грижа за турбото, за максимален живот? Заслужава ли си да се чипоса, като ми умалее или много бързо ще си иде нещо от двигателя като турбото например?
За сега това.. ако се сетя още някой от този род въпроси ще питам.

Въпроси за 131hp Audi A3
- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: Въпроси за 131hp Audi A3
За разхода - трудно може да се постигне този резултат, но не е невъзможно. Трябва напълно изправен автомобил, внимателно каране, не повече от 100 км/ч, без резки ускорения, ненатоварен път, сравнително без много стръмни изкачвания, без климатик, без много багаж, най-добре да си сам в автомобила, с добре напомпани гуми и т.н., и т.н. Много са факторите, които оказват влияние на разхода.
Спокойно можеш да се движиш на шеста скорост при 100 км/ч. Превключването можеш да го усетиш по шума на двигателя. Зависи как искаш да караш. Аз практикувам при спокойно каране превключване между 1900 и 2000 оборота.
Както всеки двигател, този страда от лоша поддръжка и лошо гориво. Внимавай какво сипваш и го обслужвай редовно. За турбината - слагай винаги съответстващото на такъв двигател масло, за да се запазва мазането. Ако не си махнал катализатора, няма да е зле да го направиш. Ако си карал дълго време на високи обороти (магистрално каране с по-висока скорост) не гаси автомобила веднага след като спреш, а остави маслото да е отече от турбината и тя да се охлади. Така способстваш за по-дълъг живот.
Дали при чипосване ще си отиде нещо по двигателя зависи от това как е направен чипа и дали след това е проверено поведението на турбината. Ако не се прекалява не би трябвало да има проблем.
Спокойно можеш да се движиш на шеста скорост при 100 км/ч. Превключването можеш да го усетиш по шума на двигателя. Зависи как искаш да караш. Аз практикувам при спокойно каране превключване между 1900 и 2000 оборота.
Както всеки двигател, този страда от лоша поддръжка и лошо гориво. Внимавай какво сипваш и го обслужвай редовно. За турбината - слагай винаги съответстващото на такъв двигател масло, за да се запазва мазането. Ако не си махнал катализатора, няма да е зле да го направиш. Ако си карал дълго време на високи обороти (магистрално каране с по-висока скорост) не гаси автомобила веднага след като спреш, а остави маслото да е отече от турбината и тя да се охлади. Така способстваш за по-дълъг живот.
Дали при чипосване ще си отиде нещо по двигателя зависи от това как е направен чипа и дали след това е проверено поведението на турбината. Ако не се прекалява не би трябвало да има проблем.
- dionick
- Автомобил: VW Bora 2003
- Двигател: ASZ
Здравей колега, аз съм с автомобила от профила и искам да допълня че разхода е напълно достижим! Не засичам борд компютъра а резервоара. Преди 3 дни пътувах разстояние от почти 900км при което Бората се справи с половин резервоар и една черта надолу. Аз го слагам към 40 литра понеже целия е 55. Само магистрала и скорост не-повече от 120-130, обороти 2000, само на 6-та. Колата е на 200 000км реални обслужвана само във VW. Обаче става дума за Англия и горивата тук са си добре като цяло. Иначе само градско не ми качва повече от 7 никога (пак по резервоар) не по бордкомп. Така че дано твоята да е читава и да се радваш на още по добри показания. Поздрави
- Freakylol
- Автомобил:
- Двигател: asz++
Смея да твърдя, че колата е на 170к реални, намерих бележка за масло стара на 129к, а и VAG com ми изкарва също 170к. Кода и е ASZ и работи много тихо и за сега съм много доволен. Мерси за помощта и лека вечер. 

- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
dionick написа:Здравей колега, аз съм с автомобила от профила и искам да допълня че разхода е напълно достижим!...Обаче става дума за Англия ...
Естествено, че е постижим, но не винаги и не при всякакви условия, това съм написал аз. С четирима души, багаж, включен климатроник и магистрални скорости няма как да стане например.
- FELIPE
- Автомобил: VW Bora 2002
- Двигател: ASZ
Freakylol написа:Смея да твърдя, че колата е на 170к реални, намерих бележка за масло стара на 129к, а и VAG com ми изкарва също 170к. Кода и е ASZ и работи много тихо и за сега съм много доволен. Мерси за помощта и лека вечер.
По какъв начин Vag Com ти изкара реалните километри?
- kn9453
- Автомобил:
- Двигател: AHF 99
FELIPE написа:Freakylol написа:Смея да твърдя, че колата е на 170к реални, намерих бележка за масло стара на 129к, а и VAG com ми изкарва също 170к. Кода и е ASZ и работи много тихо и за сега съм много доволен. Мерси за помощта и лека вечер.
По какъв начин Vag Com ти изкара реалните километри?
Този Vag-Com е специален

Това, че VAG COM-а е изписал същите километри каквито и на таблото не значи , че са реални, просто ги чете от компютъра на колата, а там като са върнати както трябва се сещай..Бележката на маслото също не е критерий.Пожелавам ти това да са километрите, не ме разбирай погрешно, просто гледай реално на нещата.
Относно мотора, много е хубав.Задължително е да се кара с хубаво масло покриващо спецификация 505.01, лично аз като карах кола с този мотор го сменях на 8000-10000км. и слагах оригинално масло на AUDI/VW.Съветвам те да смениш профилкатично гумичките на дюзите, има си цял такъв ремонтен комплект, изчаквай колата да загрее хубаво в студени дни преди да даваш газ и изчаквай винаги да поизтине турбото при гасене, сипвай само хубава нафта.Ако имаш питания може да ми пишеш ЛС, смятам, че съм наясно, карах А4 с този мотор над 100 000 км.
Относно мотора, много е хубав.Задължително е да се кара с хубаво масло покриващо спецификация 505.01, лично аз като карах кола с този мотор го сменях на 8000-10000км. и слагах оригинално масло на AUDI/VW.Съветвам те да смениш профилкатично гумичките на дюзите, има си цял такъв ремонтен комплект, изчаквай колата да загрее хубаво в студени дни преди да даваш газ и изчаквай винаги да поизтине турбото при гасене, сипвай само хубава нафта.Ако имаш питания може да ми пишеш ЛС, смятам, че съм наясно, карах А4 с този мотор над 100 000 км.
- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
kn9453 написа:FELIPE написа:По какъв начин Vag Com ти изкара реалните километри?
Този Vag-Com е специален
Поне малко ако не разбирате, не пишете глупости.
Има възможност да се установи пробега, който е записан в компютъра и някои други модули на автомобила, които записват пробега.
Във VCDS се влиза, избира се Applications, а от там има бутон EDC 15-16 mileage. Ето и снимка:
Друг естествено е въпросът дали някой преди това не е манипулирал тези данни. Което от своя страна може да бъде направено на три нива. На първо ниво поправят само това, което излиза на километража, а чрез описаната по-горе проверка излизат реалните километри.
При второ ниво заключват достъпа до този тип проверка, което означава, че нещо е пипано и не може да се има пълно доверие на това, което сочи километража на автомобила.
При трето ниво променят и на двете места и тогава няма как да се разбере дали показанията са реални или просто добре манипулирани.
Тук на помощ идват естествено сервизни книжки, състояние на автомобила, сервизна история в регистрите на VW/Audi и т.н.
- Freakylol
- Автомобил:
- Двигател: asz++
Мерси за подкрепата dobrin, някой хора просто приказват наизуст! Аз не казвам, че съм на 100% сигурен, че са реални, просто казвам факти, има бележка от 2010 година на 129к за смяна на масло. ВАГ изкарва същите км както и от таблото, дали вече е променен и компютъра е отделен въпрос, на шкодата я взехме на 110к, на ВАГ 210к така, че зависи кой как си е играл. Относно разхода, ясно ми е че с 4 човека и пълна с багаж кола, отделно от това климатроник и настъпване няма как да направи 4.2.. говора при нормално каране до 100-110 без резки ускорения и що годе празна кола и евентуално без климатик.
- ZvEr4O_MaN
- Автомобил: Vw Passat B6 CR 2009
- Двигател: CBAB
Само мога да кажa,че вчера ми закачиха колата на VCDS и ми показа скромните 246940 км а на км табло ми показва в момента 181 ...
Видно колата си изглеждаше доста читава с нетолкова пипани неща по нея и си личеше,че не е някоя на над 300 000
По сервизната книжка се бях задълбочил доста да чета и огледам колата на колко км и кое как е писано и в един момент започнаха да ми се губят км от порядъка на 50 000 - 60 000 км което си излезна вярно.

Видно колата си изглеждаше доста читава с нетолкова пипани неща по нея и си личеше,че не е някоя на над 300 000
По сервизната книжка се бях задълбочил доста да чета и огледам колата на колко км и кое как е писано и в един момент започнаха да ми се губят км от порядъка на 50 000 - 60 000 км което си излезна вярно.

-
- Автомобил: Passat 5 5 TDI 131hp
- Двигател: AVF 2002
Колеги, аз имам от старите кабели, които се подържат само от VCDS Lite(според сайта на ross tech), и опция за километрите не ми излиза.
Знаете ли дали е защото Lite версията не я подържа или е забранена както dobrin каза?
Знаете ли дали е защото Lite версията не я подържа или е забранена както dobrin каза?

- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Забранен е достъпа до данните, но ако имаш възможност за проверка, ще ти излезе този бутон. Не могат да ти забранят в твоята програма. Просто когато опиташ да провериш излиза едно съобщение, че този компютър не съдържа данни за пробега и това е.
-
- Автомобил: Passat 5 5 TDI 131hp
- Двигател: AVF 2002
При мене изобщо няма бутон EDC 15 Mileage, предполагам защото съм с Lite.
bond написа:При мене изобщо няма бутон EDC 15 Mileage, предполагам защото съм с Lite.
Точно така. Километрите не могат да се гледат с кабел 409 и lite версията на VAGCOM

Върни се в “Дизелови агрегати”