Supawiza - нищо общо!!
За съжаление не съм сигурен в някои от понятията на български:
"Предлага се Borgwarner EFR 6758 турбина с t25 фланец.
Без анероид (? спрямо речника, иначе в буквален превод - "кутия под налягане") и без свързочен накрайник за вентила за отклоняване на въздух (не знам правилния термин на БГ) - Резбата е на лице, липсва само накрайника.
Тъй като продажбата е частна - без гаранция и право на връщане.
Продавам го като "дефектно", тъй като не съм я карал/ползвал самият аз и нямам представа дали работи."Коментар:
По закон в Германия всичко, което се продава от частно лице е без гаранция и без право на връщане (освен ако разбира се продавача не бъде кулантен, но не можеш да го съдиш ако откаже). Често на това се обръща внимание в търговете за да се предотвратят купувачи, които си казват "чакай да го пробвам, пък ако не ми допадне или трябва - ще го върна".
Другия момент - в ebay всичко, чиято функционалност не е сигурна се маркира по правило като "дефектно". Ползата от това е отново, че нямаш никакво право да се обърнеш към продавача после и да кажеш "ама то не работи!". Т.е. веднъж щом го купиш ти носиш цялата отговорност - нямаш нито законова (понеже е от частно лице) нито морална (тъй като ти го предлага като дефектно) да си искаш парите обратно.
В реалността обаче немалка част от предлаганите така неща не са дефектни - просто на продавача не му се разправя - предпочита да продаде за по-ниска стойност за да се оттърве, от колкото после да се разправя. Но отговорността е при всички положения изцяло твоя.